ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Ενιαία και στρατηγική επιλογή το τσάκισμα του λαού

Κύμα σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ και νέα αντιλαϊκά μέτρα προαναγγέλλει ο κοινοτικός Επίτροπος Ολι Ρεν

Μόνιμη λιτότητα και παραπέρα χτύπημα όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, προετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία για το λαό
Μόνιμη λιτότητα και παραπέρα χτύπημα όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, προετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία για το λαό
Λίγες μόλις ώρες πριν την αυριανή Σύνοδο της Ευρωζώνης, με θέμα το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και τη φιλομονοπωλιακή διαχείριση της κρίσης, η Κομισιόν - μέσω του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν - ξεκαθαρίζει ότι ανεξάρτητα από τις «λύσεις» που θα υιοθετηθούν αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο λαός θα έρθει αντιμέτωπος με νέο κύμα σαρωτικών ανατροπών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και άλλα επώδυνα μέτρα, όπως περιγράφονται στο μνημόνιο που συνυπέγραψαν κυβέρνηση και τρόικα.

Μιλώντας χτες στο ευρωκοινοβούλιο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτή της ΝΔ, ο Ολι Ρεν έκανε εκτενή αναφορά σε προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Οι μόνιμες προσπάθειες εξυγίανσης του προϋπολογισμού υποστηρίζονται και από ένα τολμηρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως είπε και ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου. Η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη δέσμευσή της να επιταχύνει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για να αποκομίσει 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό θα σημάνει ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα μειωθεί το χρέος κατά 20 και πλέον μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ. Επίσης, θα αυξηθεί η οικονομική αποτελεσματικότητα και θα υποστηριχθούν οι μεγαλύτερες επενδύσεις και οι εξαγωγές».

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κοινοτικός επίτροπος επιχείρησε να επιτεθεί και στο λαϊκό κίνημα, χαρακτηρίζοντας «προνόμια και εγκατεστημένα συμφέροντα» τα εργατικά δικαιώματα, η αντιμετώπιση των οποίων κρίνεται αναγκαία «για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι και να αξιοποιηθεί το δυναμικό που υπάρχει για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα». Από αυτή τη σκοπιά, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει την Ελλάδα να προσχωρήσει στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων», στην εκποίηση δηλαδή της δημόσιας περιουσίας, από την οποία το ντόπιο και ευρωενωσιακό κεφάλαιο προσδοκά αμύθητα κέρδη και νέα προνόμια.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ο. Ρεν, προαναγγέλλει για λογαριασμό της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας και αντεργατικές ανατροπές, επισημαίνοντας: «Το 2011 είναι αποφασιστική χρονιά για την Ελλάδα (...) Για το σκοπό αυτό, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επιτύχουν για φέτος το δημοσιοοικονομικό στόχο, απομένουν σημαντικές προκλήσεις να υπερβληθούν για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα (...) Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μια αποφασιστική καμπή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Τέλος, αφού ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, έριξε και το «καρότο» του αποπροσανατολισμού, επισημαίνοντας ότι «ενθαρρύνω τα κράτη - μέλη να αποφασίσουν (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής) την επιμήκυνση για τα δάνεια και της Ελλάδας, αλλά και να επανεξετάσουν το θέμα των επιτοκίων των δανείων αυτών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρια για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ είχε χτες ο Γ. Παπανδρέου και σήμερα θα δει τον Ν. Σαρκοζί

Με «εχέγγυο» την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάει μέχρι τέλους την αντιλαϊκή επίθεση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, ο Γ. Παπανδρέου θα συμμετέχει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για να παζαρέψει μια «συνολική λύση» για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, που θα εξασφαλίσει τις λιγότερες ζημιές για την εγχώρια αστική τάξη. Προετοιμάζοντας το έδαφος, χτες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση μιας ώρας με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η «λύση - πακέτο» που ζητά η ελληνική κυβέρνηση και η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Ο πρωθυπουργός, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, επανέλαβε το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, μείωση του επιτοκίου δανεισμού και εξασφάλιση δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

Μετά τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έκανε δημαγωγικά λόγο για «δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις, που θα συνεχιστούν και στο μέλλον».

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων είχε φροντίσει να δώσει από νωρίς χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αναφερόμενος στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει «με την ίδια ένταση και βούληση, την προσπάθεια που κάνει για να αλλάξει η χώρα». Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε: «Πάμε στη διαπραγμάτευση αυτή με πολλά περισσότερα εφόδια απ' ό,τι είχαμε πριν από δώδεκα μήνες», παρουσιάζοντας σαν εγγύηση τα βάρβαρα μέτρα εναντίον των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται να αναζητά σανίδα σωτηρίας για την ντόπια πλουτοκρατία και στις αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Χτες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τ. Γκάιτερ στη Γερμανία και τις συναντήσεις που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, υποστήριξε: «όπως την προηγούμενη φορά μας βοήθησαν οι ΗΠΑ, έτσι και τώρα κάνουν μια ακόμα προσπάθεια».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν υπήρξε «συνεννόηση ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και την ελληνική» και πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί «ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και της ευρωζώνης». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση «θα σπρώξει τη Γερμανία να αποδεχτεί μια συνολική λύση». Σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Ν. Σαρκοζί.

Αναγκαία διευκρίνιση

Η αποτύπωση του προφορικού λόγου σε γραπτό μπορεί να δημιουργήσει καμιά φορά ασάφεια και παρανόηση. Αυτό προέκυψε με τη γραπτή μεταφορά στο χτεσινό «Ρ» των όσων είπε την Τρίτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο δελτίο ειδήσεων του «Μέγκα», σχετικά με την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» κρατών - μελών, που μεθοδεύεται στο πλαίσιο της ΕΕ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Αλέκα Παπαρήγα είπε: «Κοιτάξτε, ελεγχόμενη χρεοκοπία σημαίνει ότι η ΕΕ είναι προ των θυρών μιας ορισμένης αποπομπής μελών της, ενός μεγάλου ρήγματος. Σίγουρα θα πάμε, δηλαδή, σε μία ελεγχόμενη χρεοκοπία. Αλλο τώρα ότι αυτή η ελεγχόμενη χρεοκοπία, πάλι θα είναι σε βάρος του λαού». Από τη γραπτή μεταφορά της προφορικής απάντησης μπορεί να παρανοηθεί ότι το ρήγμα, η αποπομπή, θα προέλθει από την ελεγχόμενη χρεοκοπία, ενώ ακριβώς το αντίθετο λέει η Αλέκα Παπαρήγα. Οτι επειδή είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ρήγματος, η ΕΕ θα επιλέξει την «ελεγχόμενη χρεοκοπία», ακριβώς για να το αποφύγει. Γι' αυτό βάζουν σε εφαρμογή σχέδιο διαχείρισης της κρίσης μέσα από την ελεγχόμενη χρεοκοπία υπερχρεωμένων κρατών, η οποία σε κάθε περίπτωση θα συνοδευτεί με επώδυνους όρους και συνέπειες για το λαό.

ΚΚΕ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ υπηρετούν τα μονοπώλια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις τοποθετήσεις του Ολι Ρεν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, υπογραμμίζει:

«Οι απόψεις του Ολι Ρεν αποτελούν θέσεις και της κυβέρνησης, και της ΝΔ, επιβεβαιώνουν και αυτές την ενιαία στρατηγική τους. Εδώ και τώρα ο λαός πρέπει να εγκαταλείψει τα κόμματα της πλουτοκρατίας.

Τα μονοπώλια που δρουν στην Ελλάδα και στην ΕΕ θέλουν εδώ και τώρα, με αφορμή και την κρίση, να λεηλατήσουν δημόσιο πλούτο και επιχειρήσεις καθώς και να ληφθούν δραστικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org