ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός της Κούβας δίνει ένα παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, είχε συνάντηση χτες με την πρέσβειρα της Κούβας, Zelmys Maria Dominguez Cortina, στον Περισσό. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση ενημέρωσης με την πρέσβειρα της Κούβας. Μας δόθηκε και η ευκαιρία να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη μας στο λαό και το ΚΚ Κούβας, που δίνουν μια τεράστια μάχη ενάντια στον εγκληματικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας. Το ΚΚΕ θα συνεχίζει να εκφράζει την αλληλεγγύη του, θα παλεύει για να αρθεί αυτός ο εγκληματικός αποκλεισμός της Κούβας.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, ο λαός της Κούβας δίνει ένα παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναφέρομαι στους πάνω από 3.500 γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται σε 38 χώρες και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους περιθάλποντας πάνω από 250 χιλιάδες ασθενείς από κορονοϊό, ενώ έχουν σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, την ίδια ώρα που άλλες ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, καπιταλιστικά κράτη δημιουργούν τεράστια προβλήματα εν μέσω πανδημίας.

Υποστηρίζουμε το αίτημα για να δοθεί φέτος το Νόμπελ Ειρήνης στις διεθνείς αυτές δυνάμεις των Κουβανών γιατρών και νοσηλευτών, "Χένρι Ριβ", όπως ονομάζονται, που είναι εξειδικευμένες δυνάμεις για φυσικές καταστροφές, για την αντιμετώπιση επικίνδυνων επιδημιών. Απ' αυτήν τη σκοπιά θεωρούμε ότι είναι ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του αγώνα που κάνει ο κουβανικός λαός αυτήν τη στιγμή και της προσφοράς του στον τομέα της πανδημίας του κορονοϊού».


ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
«Σφραγίζουν» τις επικίνδυνες εξελίξεις και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Στο κρεβάτι του Προκρούστη βάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (φωτ. αρχείου)

Copyright 2019 The Associated

Στο κρεβάτι του Προκρούστη βάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (φωτ. αρχείου)
Μια ακόμα επιβεβαίωση ότι τα σχέδια της συνεκμετάλλευσης και της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έδωσε η νέα παρέμβαση των ΗΠΑ για τα Ελληνοτουρκικά, μια βδομάδα μετά από τις δηλώσεις Πομπέο, που είχε ζητήσει από «όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο οι τουρκικές έρευνες να επεκταθούν κοντά στο Καστελόριζο, είπε ότι «γνωρίζουμε αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες» και επανέλαβε ότι «όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπουη Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», τσουβαλιάζοντας ξανά τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Επίσης, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε πάλι τη «σθεναρή στήριξή του στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα» και επανέλαβε μιλώντας για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης που «σφραγίζουν» τις επικίνδυνες διευθετήσεις πως η Αμερική «επιδιώκει την αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου κατά έναν τρόπο που θα προάγει τη συνεργασία και θα παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Στο μεταξύ, χαρακτηριστική των όρων με τους οποίους στρώνονται τα «τραπέζια του διαλόγου» είναι και πρόσφατη συνέντευξη του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο αμερικανικό δίκτυο CNN, όπου απέφυγε να απαντήσει επανειλημμένα σε ερώτημα για την άποψη του ΝΑΤΟ σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Οταν πια η δημοσιογράφος του έκανε την ίδια ερώτηση για τρίτη φορά, εκείνος επέλεξε να επισημάνει ότι «η Αγκυρα βρίσκεται υπό πίεση γιατί - όπως είπε - "δίνει μάχες" σε "τρία μέτωπα": Συρία, Ιράκ και Ρωσία» και ψέλλισε γενικόλογα ότι «το ΝΑΤΟ τάσσεται ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου κάθε χώρας...». Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε για την είσοδο (για 30'') του ρωσικού αεροσκάφους σε τουρκικό εναέριο χώρο και την κατάρριψή του από την Τουρκία (το 2015), έσπευσε να πει ότι η αντίδραση της Τουρκίας ήταν δικαιολογημένη...

Υπεράνω όλων η ΝΑΤΟική συνοχή για την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, την προσπάθεια να παρουσιάσει τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ και τα ευρωατλαντικά σχέδια στα οποία είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό ως «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας συνεχίζει η κυβέρνηση, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη να φτάνει χτες να λέει (στον ρ/σ «Real») πως «η Τουρκία αποτελεί έναν από τους βασικούς οικονομικούς εταίρους της ΕΕ. Ομως αυτό που περιμένουμε από την Ευρώπη είναι να μην εκφραστεί μόνο με βάση το πορτοφόλι της, αλλά με βάση τις αρχές της» (!), ζητώντας από την ιμπεριαλιστική ένωση να στείλει μήνυμα στην Αγκυρα «ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ένας αστάθμητος παράγοντας στην περιοχή, προκαλώντας εντάσεις και συγκρούσεις και δημιουργώντας την αίσθηση ότι με τα όπλα θα μπορεί να αλλάξει το status quo».

Λίγο μετά ήρθε και η συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) του ΝΑΤΟ να κονιορτοποιήσει τις κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν κατά τη συνεδρίασή του σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, η Γερμανία και άλλες δυνάμεις επέμειναν στη γραμμή των ίσων αποστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρουσίασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με σκοπό «να καταδείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται και δρα η Τουρκία συνιστά πλήγμα στην ίδια τη συνοχή της Συμμαχίας», την ώρα που είναι ακριβώς ο στόχος της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει το ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία, με προϋπόθεση την απόσυρση των τουρκικών πλοίων.

Στο μεταξύ, σήμερα, κατά πληροφορίες, αναμένεται και ελληνοτουρκική συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επί του τεχνικού εγγράφου που κατέθεσε η Στρατιωτική Επιτροπή, με σκοπό την απεμπλοκή των δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ελληνα αντιπρόσωπο να λέει κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου πως η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της στη γραμματεία του ΝΑΤΟ.

Επίσης, σήμερα, στο πλαίσιο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, τα μέλη της θα συζητήσουν με τον Μ. Βαρβιτσιώτη και τον Μ. Τσαβούσογλου «τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο», με τη σχετική ανακοίνωση να κάνει λόγο για «αμφισβητούμενες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.Δραστηριότητες οι οποίες, σύμφωνα με τα κράτη - μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο, παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα τους και τα χωρικά τους ύδατα»!

Χτες εξάλλου συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, Α. Μάσλοφ, πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η 192η επέτειος διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη βρέθηκε στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, εξέφρασε κι αυτός την πρόθεση της Ρωσίας να μεσολαβήσει προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί εξάλλου και η έντονη αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, η οποία ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να τοποθετηθεί για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και σύμμαχο - κλειδί στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής».

Προκλήσεις και κινήσεις από την Τουρκία

Από τη μεριά της, η τουρκική αστική τάξη εντείνει και τις προκλήσεις, παράλληλα με τις διπλωματικές διεργασίες.

Με αφορμή την επέτειο από την ανακατάληψη της Σμύρνης από τουρκικά στρατεύματα, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χτες: «Σαν σήμερα, πριν από 98 χρόνια, δεν σώθηκε μονάχα η Σμύρνη από την ελληνική καταπίεση, αλλά ολόκληρη η Ανατολία. Η Ελλάδα καταδικάστηκε σε αποζημιώσεις. Επίσης, αυτοί που εμπιστεύτηκαν άλλους, απογοητεύτηκαν στο τέλος...». Ο δε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι «αυτοί που θέλουν να βλάψουν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτοί που προκαλούν στο Καστελόριζο, ας δουν σήμερα την αποφασιστικότητα που δείξαμε στη Σμύρνη».

Επίσης, το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ - βασικός συνεργάτης του κυβερνώντος ΑΚΡ - προχώρησε χτες σε πορεία στη Σμύρνη με αίτημα να επανεξεταστεί το καθεστώς των Δωδεκανήσων. Ενώ οι διοργανωτές έλεγαν μεταξύ άλλων ότι «η στάση της Ελλάδας από εδώ και στο εξής είναι εκείνη που θα καθορίσει το αν θα οδηγηθούμε σε σύγκρουση στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνέλθει. Διαφορετικά, την αμαρτία δεν θα την έχει το τουρκικό έθνος».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Μιλιέτ» σε εκτενές ρεπορτάζ της κατέγραφε οδηγίες που έχουν δοθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις για «διαχείριση της κατάστασης» μετά και το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία. Μεταξύ άλλων, «τα πολεμικά πλοία που προστατεύουν το Ορούτς Ρέις να μην ανοίξουν πρώτα πυρ, ενώ τους δόθηκαν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση...». Το δημοσίευμα σημείωνε ακόμα ότι ο Τσαβούσογλου έστειλε επιστολή στον γγ του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο.

Σήμερα η ευρωμεσογειακή Σύνοδος

Η κατάσταση στην περιοχή θα απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7), που πραγματοποιείται σήμερα. Στο περιθώριό της θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν τα σχέδια για ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, σχέδια που περιπλέκουν παραπέρα το κουβάρι των ανταγωνισμών.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των διεργασιών που εξελίσσονται, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χτες έκτακτη προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, με θέματα τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και «τα δύο βασικά θέματα στην ατζέντα, που είναι η Τουρκία και η Κίνα», όπως ανακοίνωνε μετά η κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι ο Μισέλ αναμένεται στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα, μεταξύ άλλων και για να παρουσιάσει την πρόταση για σύνοδο χωρών της περιοχής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ