ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανάγκη ο μαζικός απεγκλωβισμός από την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Αποσπάσματα από συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΛΦΑ

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΛΦΑ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Μηλάκα και Αμβρόσιο Σανταμούρη. Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη αυτή.

-- Ενα από τα προβλήματα της οικονομίας έχει χαρακτηριστεί και η καθήλωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα επίπεδα άλλης δεκαετίας. Αρχίζει να συναρθρώνεται ένας λόγος που είναι υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων. Τελικά, η γνώση αποδίδει όσο κοστίζει ή το αντίθετο;

-- Δε θα συμφωνήσω για την καθήλωση. Υπάρχει, αλλά είναι πολύ μεγάλη συζήτηση, που έχει να κάνει κυρίως με την προσαρμογή των πανεπιστημιακών προγραμμάτων σε αυτό που λέμε ανάγκη της αγοράς. Θέλω να πω ότι δεν υποχώρησε η ικανότητα του επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Απλώς ο προγραμματισμός ήταν να υποβαθμιστεί η αξία της μόρφωσης. Τα μη κρατικά είναι ιδιωτικά. Η κ. Γιαννάκου είπε προχτές και αυτή είναι η αλήθεια: Δε μας νοιάζει πόσα ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν στην Ελλάδα, για να δράσουν, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να λειτουργήσουν ως ιδιωτικά τα δημόσια.

-- Εννοούσε από άποψη κέρδους ή από άποψη τρόπου οργάνωσης;

-- Τα πάντα. Μειώνεις την κρατική επιχορήγηση, που οφείλεις να τη δώσεις, και λες στο πανεπιστήμιο σύναψε συμφωνία με επιχειρηματίες, που έχει επίδραση και στο περιεχόμενο σπουδών και στη διάρθρωση, και βρες λεφτά από όπου νομίζεις. Τότε το πανεπιστήμιο γίνεται μια επιχείρηση. Το πανεπιστήμιο δεν είναι επιχείρηση.

-- Για τον ανασχηματισμό;

-- Να σας πω την αλήθεια, έχω ξεχάσει ότι θα γίνει. Και νομίζω ότι σε μένα τουλάχιστον θα περάσει απαρατήρητος. Και όταν θα γίνει τι θα αλλάξει; Η ΝΔ θα προσπαθεί να βρει καλύτερα πρόσωπα από τα προηγούμενα, που θα εφαρμόσουν τη γνωστή αντιλαϊκή πολιτική. Την πεπατημένη σε βάρος του λαού.

-- Υπάρχει ενδεχόμενο ή σημειώνεται ανάγκη για ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας;

-- Αυτό που σημειώνουμε είναι η ανάγκη να γίνει μαζικός απεγκλωβισμός από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και να αναφερόμαστε στα λαϊκά στρώματα. Ανάπτυξη, αναγέννηση του λαϊκού κινήματος, διαμόρφωση διάφορων μετώπων συσπείρωσης, ενιαίο ρεύμα πάλης, κλπ.

-- Είστε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση των θέσεων που έχει το κόμμα σας;

-- Συναντάμε θετική εικόνα για το ΚΚΕ από τα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, αυτή η εικόνα είναι ανάμεικτη. Το ερώτημα που θέτουν είναι, μπορούν να γίνουν αυτά; Είναι ένα ερώτημα που δείχνει ότι υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασίσει να στρατευτεί σ' αυτόν τον αγώνα. Τον κατανοούμε, αλλά του λέμε ότι δεν πρέπει να χαθεί και άλλος χρόνος.

-- Η Αριστερά παρουσιάζει αξιοσημείωτη πολυδιάσπαση.

-- Δε θα συμφωνήσω. Οταν υπάρχουν πολιτικές διαφορές θα υπάρχουν και διαφορετικοί πολιτικοί φορείς. Αυτό το φαινόμενο υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες. Το ζήτημα είναι η ενότητα δράσης της εργατικής τάξης και η κοινή δράση με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Αυτή είναι η βάση της οποιασδήποτε συμμαχίας. Μας απασχολεί το γεγονός ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που λένε τι με νοιάζει εμένα για τους τραπεζοϋπαλλήλους, ή οι δημόσιοι υπάλληλοι που λένε, τι με νοιάζει εμένα για τον κλωστοϋφαντουργό... Οσο κυριαρχεί αυτή η συνείδηση δεν μπορεί να υπάρξει συμμαχία ούτε και στο πολιτικό επίπεδο. Γιατί στο πολιτικό επίπεδο θα ολοκληρωθεί ενεργητικά και πιο προωθημένα αυτό το κοινό που θα έχει κατακτηθεί κάτω.

-- Δεν υπάρχει ούτε ένα μίνιμουμ κοινής δραστηριότητας μεταξύ των επισήμων πολιτικών χώρων της Αριστεράς.

-- Αυτό ακριβώς. Οταν δεν μπορείς να έχεις κοινή δράση στο κοινωνικό επίπεδο μπορείς να έχεις στο πολιτικό; Για παράδειγμα, με την οδηγία Μπολκεστάιν. Ο ΣΥΝ και άλλα κόμματα για τους δικούς τους λόγους λέγανε να αποσυρθεί. Φέρνουνε μια άλλη οδηγία που λέει τα ίδια με άλλα λόγια. Και αρχίζουν: Να γίνει τροποποίηση! `Η την παίρνουν πίσω ή δεν υπάρχει τροποποίηση, διότι οι τροποποιήσεις είναι φραστικές. Οταν ένα κίνημα φουντώνει πάνω σε κοινούς στόχους, θα πούμε εμείς καθίστε; Αυτό δε γίνεται. Είμαστε υπέρ της ενότητας δράσης των εργαζομένων ανεξάρτητα πού ανήκουν. Είναι άλλο πράγμα η πολιτική συνεργασία. Εκεί έχει περισσότερες απαιτήσεις.

-- Τι πρέπει να περιμένουμε για το Κόσσοβο;

-- Ακούω από όλα τα άλλα κόμματα, ειρηνική λύση στο Κοσσυφοπέδιο που να σέβεται την πολυπολιτισμικότητα. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Αυτονόμηση Κοσσυφοπεδίου. Και το λένε όλα τα άλλα κόμματα εκτός από μας. Το Κοσσυφοπέδιο είναι μέρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου. Εννοείται ότι για εμάς δεν υπάρχουν πλειονότητες-μειονότητες. Υπάρχει το δικαίωμα του καθενός, τα δικά του έθιμα στη θρησκεία του, κλπ. Σημειώστε και τα εξής: Πριν μερικά χρόνια η ΕΕ άρχισε να χρηματοδοτεί μειονότητες με γλωσσικές είτε θρησκευτικές είτε άλλες ιδιαιτερότητες. Μάλιστα, στην Ελλάδα ακούστηκε για Βλάχους, Τσιγγάνους, κ.ά. Γιατί το κάνει αυτό; Εμείς θεωρούμε τους Τσιγγάνους όπως θεωρούμε και τους Ελληνες. Καμιά διαφορά. Αυτό που έχει σημασία είναι οι Τσιγγάνοι να είναι ενταγμένοι στα κόμματα, στις οργανώσεις, παντού, διότι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Βεβαίως, πρέπει να έχουν και μια ιδιαίτερη έγνοια για τα προβλήματά τους, με την έννοια ότι έχουν κάποιες πολιτιστικές ή τοπικές δραστηριότητες, αλλά πολιτικό κόμμα Τσιγγάνων σημαίνει απόσπαση των Τσιγγάνων.

-- Εχουν ιδρύσει κόμμα στη Σερβία-Μαυροβούνιο και είναι και ένα υπό δημιουργία και σε άλλες δύο χώρες των Βαλκανίων.

-- Η ανάγκη τούς κάνει να ενώνονται για να υποστηρίξουν τα προβλήματά τους. Ομως, δεν είναι αυτός ο δρόμος. Νομίζω ότι η ΕΕ χρηματοδοτώντας και στηρίζοντας πολιτικά τέτοιες καταστάσεις, πέρα και ανεξάρτητα από τους ίδιους, θέλει να χρησιμοποιήσει αυτές τις κατηγορίες για να προκαλέσει μια γενική ανακατανομή των συνόρων στα Βαλκάνια.

-- Αμερικάνοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η ιστορία;

-- Ελεγαν ότι θα φέρουν ηρεμία, αλλά δεν την έφεραν. Εμείς δεν το πιστεύαμε, αλλά το λέω γι' αυτούς που το πίστευαν. Δεν μπορώ να προβλέψω ακριβώς τις εξελίξεις, πιθανόν να έχουμε και μια διάσπαση του Ιράκ. Να το διχοτομήσουν, να το τριχοτομήσουν.

-- Αυτό σημαίνει δημιουργία Κουρδιστάν;

-- Ακριβώς. Εμείς είμαστε υπέρ της αυτοδιάθεσης των λαών, αλλά αυτή τη στιγμή οι ιμπεριαλιστές δε θέλουν να δώσουν αυτοδιάθεση στους λαούς, δε στηρίζουν αυτό το αίτημα, θέλουν τη διάσπαση των κρατών για να μπορούν να τους ελέγξουν καλύτερα. Οι Κούρδοι, όπου και αν είναι, πρέπει να παλέψουν μαζί με τους λαούς των χωρών μέσα στους οποίους εντάσσονται.

-- Για το Κυπριακό βλέπετε να έχουμε εξελίξεις;

-- Η πρόταση που έγινε τελευταία από την Τουρκία είναι το «σχέδιο Ανάν», από το παράθυρο, με την πίεση των Βρετανών και των ΗΠΑ. Ασκείται αυτή τη στιγμή μια ασφυκτική πίεση στην ηγεσία της Κύπρου να δεχτεί ένα νέο «σχέδιο Ανάν». Δηλαδή, το παλιό με κάποια φτιασίδια.

-- Η προοπτική της ΕΕ μετά την περιπέτεια των Συνταγμάτων;

-- Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του Νταβός, όπου προέβλεψαν δυσοίωνα για τα συμφέροντά τους και την ΕΕ πράγματα. Αρα, οι δυσκολίες που έχει η ΕΕ πρέπει να γίνουν σημείο αξιοποίησης από τους λαούς για να της οξύνουν τις δυσκολίες. Οσο πιο πολύ δυσκολεύεται η ΕΕ, τόσο οι λαοί θα βρουν το δρόμο τους και τη σωστή διέξοδο.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Συγκέντρωση - συζήτηση στην Καλλιθέα

Με θέμα «Το πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας του ΚΚΕ για τις Δημοτικές - Νομαρχιακές εκλογές του 2006» η ΚΟ Καλλιθέας της ΚΟΑ του ΚΚΕ οργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση στην αίθουσα του Δημαρχείου της Καλλιθέας, τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και στη διάρκειά της θα γίνει και η παρουσίαση του υποψηφίου δημάρχου που προτείνει το ΚΚΕ για την Καλλιθέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ