ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Ούτε μία ψήφος χαμένη

Οδηγίες προς ψηφοφόρους

H ώρα της κάλπης έφτασε! Οσοι αμετανόητα αναβλητικοί δε φροντίσατε να μάθετε ή να επιβεβαιώσετε πού ψηφίζετε, έχετε και τώρα, την ύστατη στιγμή, την ευκαιρία να το κάνετε, κάτι που ενδεχομένως να σας κοστίσει λίγη ή και αρκετή ταλαιπωρία. Πληροφορίες για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζετε θα πάρετε από:

  • Το τηλεφωνικό κέντρο 1464.
  • Την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr).
  • Τα κιόσκια του υπουργείου Εσωτερικών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Ηράκλειο.
  • Τα τηλέφωνα της Νομαρχίας Αθηνών (για την Αθήνα) 010 6917328, 010 6915376 και το 1561.
  • Το 195 για τους δημότες Αθήνας.

Οσοι διαπιστώσετε ότι δεν είστε γραμμένοι σε κάποιον εκλογικό κατάλογο, μπορείτε μέχρι το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή στις 7μ.μ., να προσέλθετε στον Δήμο, στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων του οποίου είστε γραμμένοι, απ' όπου θα εφοδιαστείτε πιστοποιητικό εγγραφής με το οποίο μπορείτε να ψηφίσετε. Από το Δήμο θα σας ενημερώσουν και για το Εκλογικό Τμήμα στο οποίο θα ψηφίσετε, υπογράφοντας σχετική υπεύθυνη δήλωση ότι ασκήσατε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Οσοι προσέλθετε σε λάθος Εκλογικό Τμήμα, μπορείτε να ενημερωθείτε από τερματικά που θα υπάρχουν στον προαύλιο χώρο για το Εκλογικό Τμήμα, στο οποίο πρέπει να ψηφίσετε. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει πως θα μισθώσει ταξί και μικρά λεωφορεία για τις μεταφορές. Ηλικιωμένοι, έγκυοι και άτομα με ειδικές ανάγκες εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι μπορείτε να επιλέξετε τον Δήμο στον οποίο θα ψηφίσετε. Κατά την είσοδό σας στο Εκλογικό Τμήμα θα υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι ψηφίσατε εκεί. Στην περίπτωση διπλοψηφίας επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και 5 χρόνια φυλάκισης.

Προσοχή: Οσοι μέχρι τις 31 Δεκέμβρη θα κλείσουν τα 18 τους χρόνια ψηφίζουν, καθώς εγγράφονται αυτοδίκαια στους εκλογικούς καταλόγους.

Πώς ψηφίζουμε

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 π.μ., και θα κλείσουν στις 7μ.μ. Ομως, αν υπάρχουν ψηφοφόροι που περιμένουν, η Εφορευτική Επιτροπή μπορεί να δώσει παράταση μέχρι και δύο ώρες. Με απόλυτη προτεραιότητα ψηφίζουν έγκυοι, ανάπηροι, ασθενείς, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, μεταξύ των οποίων και οι υπάλληλοι του ΟΤΕ.

Ψηφίζουμε με την αστυνομική μας ταυτότητα. Το εκλογικό βιβλιάριο καταργήθηκε. Αν δεν έχουμε αστυνομική ταυτότητα, ψηφίζουμε με διαβατήριο ή άδεια αυτοκινήτου ή βιβλιάριο ασφαλιστικού οργανισμού ή επαγγελματική ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο πιστοποιητικό της ταυτότητάς μας, που αποδέχεται η Εφορευτική Επιτροπή. Η εκλογική κάρτα όπου αναγράφεται ο ειδικός εκλογικός αριθμός δε χρειάζεται.

Θα μας δοθούν δύο φάκελοι, ένας λευκού χρώματος για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και ένας γαλάζιου για τις νομαρχιακές. Προσέξτε σε ποιο φάκελο θα βάλετε το κάθε ψηφοδέλτιο για να μην κριθεί άκυρο.

Ποιοι, δικαιολογημένα,
δεν ψηφίζουν

Υπενθυμίζουμε ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική. Οσοι δεν ψηφίσουν τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα χρόνο. Ωστόσο, ορισμένοι εκλογείς δικαιολογημένα μπορούν να μην ψηφίσουν. Και συγκεκριμένα όσοι:

- Εχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

- Διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν, ή βρίσκονται στο εξωτερικό.

- Αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

- Δημόσιοι υπάλληλοι, την ημέρα των εκλογών, έχουν υπηρεσία και πρέπει να βρίσκονται στη δουλιά τους.

Οι παραπάνω εκλογείς, εκτός από αυτούς που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, θα πρέπει να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σήμερα ψηφίζουν και οι περίπου 3.500 κοινοτικοί εκλογείς (πολίτες κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατοικούν στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι Ελληνες πολίτες) μόνο όμως για τις δημοτικές και όχι για τις νομαρχιακές εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας κάθε εκλογέας ή υποψήφιος ή αντιπρόσωπος συνδυασμού δικαιούται να υποβάλει στην Εφορευτική Επιτροπή ενστάσεις. Αυτές είναι έγγραφες και καταχωρίζονται στο βιβλίο πρακτικών της εφορευτικής επιτροπής και συζητούνται μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Για την εκλογή Νομαρχιακού Συμβουλίου:

Μέχρι 4 σταυρούς βάζουμε στις Νομαρχίες Αθηνών, Πειραιά, Εβρου, Ροδόπης, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Σερρών, Μαγνησίας, Εύβοιας, Αιτωλοακαρνανίας, Λαρίσης, Ηρακλείου, Αχαΐας, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Μέχρι 3 σταυρούς βάζουμε στις Νομαρχίες Χανίων, Δυτικής Αττικής, Κορινθίας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μεσσηνίας, Φθιώτιδας και Ηλείας.

Μέχρι 2 σταυρούς βάζουμε στις Νομαρχίες Λευκάδας, Ευρυτανίας, Γρεβενών, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Σάμου, Θεσπρωτίας, Φωκίδας, Χίου, Καστοριάς, Φλώρινας, Πρέβεζας, Λασιθίου, Αρτας, Ρεθύμνου, Κιλκίς, Λακωνίας, Αρκαδίας, Χαλκιδικής, Αργολίδας, Λέσβου, Καρδίτσας, Πιερίας, Βοιωτίας, Τρικάλων, Ημαθίας, Πέλλης και Κέρκυρας.

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης και νομάρχης δε σταυροδοτούνται.

Ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς προτίμησης θεωρείται έγκυρο, ωστόσο αυτοί δε λαμβάνονται υπόψη. Ακυρο είναι το ψηφοδέλτιο όταν ο εκλογέας γράψει πάνω σε αυτό, βρεθεί με άλλα στον ίδιο φάκελο ή τοποθετηθεί σε φάκελο διαφορετικού χρώματος. Στην επαναληπτική ψηφοφορία - δηλαδή στις 20 του Οκτώβρη - δε βάζουμε σταυρό, καθώς αυτή διεξάγεται μόνο μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, οι συνδυασμοί των οποίων κατά την 1η ψηφοφορία έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Στα δημοτικά ψηφοδέλτια

Στους Δήμους Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, καθώς και στα Δημοτικά Διαμερίσματα αυτών, ψηφίζουμε μέχρι 3 δημοτικούς συμβούλους και διαμερισματικούς συμβούλους αντίστοιχα. Στους υπόλοιπους δήμους της χώρας, ψηφίζουμε μέχρι 2 συμβούλους. Ενα σταυρό προτίμησης βάζουμε στους υποψήφιους τοπικών συμβουλίων.

Στο Δήμο της Αθήνας υπάρχουν 7 Δημοτικά Διαμερίσματα. Καθένα χωρίζεται σε εκλογικά διαμερίσματα και σε αυτά θα βρούμε τα εκλογικά μας τμήματα.

Οι υποψήφιοι διαμερισματικοί σύμβουλοι είναι διαφορετικοί, ανάλογα με το Δημοτικό Διαμέρισμα στο οποίο ψηφίζουμε. Στην πραγματικότητα, για το Δήμο της Αθήνας υπάρχουν επτά ψηφοδέλτια της «Συμπαράταξης», όπως και των άλλων συνδυασμών (διαφέρουν στο ότι κάτω από τη λίστα των δημοτικών συμβούλων, υπάρχει η λίστα των υποψηφίων διαμερισματικών συμβούλων). Αν ρίξουμε στην κάλπη ψηφοδέλτιο άλλου Δημοτικού Διαμερίσματος από αυτό στο οποίο ανήκουμε, αυτό υπολογίζεται υπέρ της παράταξης. Υπολογίζονται και οι σταυροί υπέρ των δημοτικών συμβούλων, όχι όμως οι σταυροί για τους διαμερισματικούς.

Στους «Καποδιστριακούς» δήμους υπάρχουν επίσης Δημοτικά Διαμερίσματα (πρώην κοινότητες ή δήμοι που συνενώθηκαν σε έναν ΟΤΑ) στα οποία εκλέγονται Τοπικά Συμβούλια. Ψηφίζουμε για το Δημοτικό Συμβούλιο και για το Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος στο οποίο είμαστε γραμμένοι.

Πατριδογνωμόνιο
Σκέψη που γελάει στην ανηφόρα

Ο Χάρος έχει πολλά πρόσωπα. Η παγκόσμια κουλτούρα τον θέλει πάντα μαύρο, ίδιο κι απαράλλαχτο δυσνόητο εχθρό της ζωής. Οταν έρχεται με το μανδύα της φθοράς, στην ώρα του και δε χρησιμοποιεί ανθρώπου χέρι ή νου, είναι σα να μαλακώνει ο πόνος στην προσδοκία του αναμενόμενου.

Οταν όμως έρχεται άξαφνα, μοιραία, προπάντων πρόωρα, κλαδεύει σαν ληστής δέντρα και ριζιά βγάζει γόνιμα κατάφορτα καρπούς! Αυτός ο θάνατος, ο δυσκολότερος να κατανοηθεί απ' όσους αγαπάνε, λένε πως αρμόζει στα παιδιά, τους αθώους και τους ανυποψίαστους κακού.

Το αναπάντεχο του σκοταδιού είναι βασική σταθερά της ανθρώπινης εξίσωσης. Δεδομένο πηλίκο, όπως κι αν μπουν οι αριθμοί στην πράξη. Το σκληρότερο αποτέλεσμα της αντίφασης, της πάλης ανάμεσα στο φως και την παρουσία απ' τη μια, το σκότος και την απουσία απ' την άλλη, είναι οδυνηρά γνωστό σε όλους μας. Εκ των προτέρων. Και γι' αυτό πάντα απαράδεκτο εν τέλει.

Ο Θανάσης έφυγε νωρίς, λέμε εμείς όλοι. Αλλά με τόσο έργο και τόση πράξη και τόσο αγώνα και τόσο υπεύθυνα καταβεβλημένο τίμημα δημόσιας και προσωπικής ζωής, που άλλες ζωές με τα δικά μας μέτρα, πάλι τ' ανθρώπινα δε θα χωρούσαν εύκολα.

Είναι δύσκολα τα λόγια, άμα τα θες και δεν τα βρίσκεις. Σφιγμένα δόντια να μην ξεστομίζουν λύπη. Υψωμένα χέρια για να μην εγκαταλειφθούν αγώνες ούτε για μια στιγμή κι ύστερα φαντάζομαι ότι ο Θανάσης σαρκάζει και γελάει, εξουδετερώνοντας το αναπάντεχο με την ωριμότητα του κομμένου σταφυλιού.

Αν ήθελα να πω με δυο κουβέντες τι αγάπησα και σεβάστηκα μαζί στο Θανάση Παπαρήγα είναι τούτες: Ενα σχέδιο, μια ανοιχτή πρόταση για σκέψη ήταν ο άνθρωπος αυτός. Σα μέτρο για ποίηση ελεύθερου στίχου καλά διδαγμένο, που σε θέλει να βάζεις την ευθύνη σου σαν κομματάκι σε παιχνίδι. Λεζάντα σε φωτογραφία του θα έβαζα αβίαστα «η σκέψη που γελάει στην ανηφόρα».

Κι από την ανθρώπινη εμπειρία των αισθήσεων, θέλω να κρατήσω εκείνο το ψηλό λα του τενόρου, που κλείνει με οίστρο τη μουσική της φράσης του, διακριτό σε χορωδία.

Ετσι άνοιξα το Φάουστ. Δεν ξέρω γιατί. Κι αντιγράφω συντροφικά. Στο τσιριχτό παιδικό γέλιο, ταπεινό, αποχαιρετιστήριο παιχνίδι, καταθέτω δυο γραμμές:

«Και τι έχεις εσύ, φτωχέ διάβολε, να δώσεις; Μπόρεσε ποτέ κανένας όμοιός σου να νιώσει την υψηλή ορμή του πνεύματος του ανθρώπου;

...Αν μπορείς να με κολακέψεις τόσο που ν' αρέσω στον ίδιο μου τον εαυτό, αν μπορείς με χάρες να με ξεπλανέψεις, ας έρθει η τελευταία μου ώρα! Αυτό το στοίχημα σου βάζω!».


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ