ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στους ρυθμούς του δικομματικού «ροκ»

Στους ρυθμούς της δικομματικής πόλωσης κινείται, έστω και αν την εξορκίζει φραστικά, ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να καταγραφεί ως δύναμη του «αύριο» σε αντίθεση με το «χτες» που είναι το ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία της ΝΔ συμμετέχει με όλες τις δυνάμεις στο παιχνίδι της εξαπάτησης των λαϊκών μαζών, ενώ ταυτόχρονα διαγκωνίζεται την κυβέρνηση σε άγρια νεοφιλελεύθερα μέτρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι βολεύει το κόμμα του η τακτική του «σκληρού ροκ», επιχειρεί να ανταποκριθεί στο ρόλο που του αναλογεί στο δικομματικό θέατρο σκιών και να κερδίσει από τις τεχνητές «διαχωριστικές γραμμές» που χαράσσουν μεταξύ τους οι μονομάχοι. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή από τη χτεσινή ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ: «Είναι το χτες και είμαστε το αύριο. Εκείνοι συνειδητά διχάζουν, εμείς συνειδητά ενώνουμε. Αναζητούν σκιές και πετούν λάσπες γιατί αυτός είναι ο κόσμος τους. Εμείς αναζητούμε λύσεις, σεβόμαστε τον πολίτη, κινούμαστε στο φως. Γιατί αυτός είναι ο κόσμος μας».

Στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε έμμεσα στην υπόθεση Γρυλλάκη και την απέδωσε στον πανικό του Κ. Σημίτη και της ηγετικής του ομάδας, οι οποίοι «όσο θα αισθάνονται το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους, τόσο πιο πολύ θα καταφεύγουν σε άκρα και ακρότητες». Η κυβέρνηση, είπε σε άλλο σημείο, αντί να σκύψει στα προβλήματα του σήμερα, προσπαθεί να σκάψει χαρακώματα του παρελθόντος. Μόνη τους έγνοια είναι να κρατηθούν στην εξουσία, διαπίστωσε. Χορεύοντας στον ίδιο ρυθμό «περιποιήθηκε» τον Κ. Λαλιώτη αναφερόμενος ιδιαίτερα στην υπόθεση του Κτηματολογίου, εκμεταλλευόμενος την προχτεσινή απόφαση για επιβολή προστίμου από την Κομισιόν. «Κάποιοι φταίνε που θα πληρώσουν οι Ελληνες πολίτες», είπε και πρόσθεσε: «Είναι εκείνοι που βάζουν στη διαπασών το σκληρό ροκ για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες».

Οσο για την ουσία της κριτικής στην κυβέρνηση, αυτή έγκειται στο ότι δεν έχει πολιτική και δεν κυβερνά! Οταν επιχείρησε όμως να ασκήσει κριτική σε συγκριμένα ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός του 2002, φάνηκε καθαρά ότι δεν έχει να πει κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση. Περιορίστηκε να τον χαρακτηρίσει πλασματικό, χωρίς βέβαια να αποδοκιμάσει το βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα και στόχους του. Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» και τον ΟΤΕ, ακριβώς για να δώσει ώθηση στην ιδιωτικοποίησή τους.

Για τον ευρωστρατό επανέλαβε ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να δεχτεί αποφάσεις που εξαιρούν ένα κομμάτι της Ευρώπης από την πολιτική ασφάλειας της Ευρώπης» και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί «η πολιτική ανεπάρκεια, η ολιγωρία και η άρνηση συνεννόησης φέρνει τώρα τη χώρα σε δύσκολή θέση».

Μαζί με ΣΕΒ και... ΓΣΕΕ

Στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ είχαν κληθεί και μίλησαν για τον προϋπολογισμό του 2002 οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οι ομιλίες τους μάλλον δικαίωσαν την επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ να τους προσκαλέσει και επιβεβαίωσαν ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα από τη στάση τους.

ΤΗΛ. ΧΥΤΗΡΗΣ
Δε διαψεύδει επαφές Γρυλλάκη με Α. Παπανδρέου!

Το «σίριαλ Γρυλλάκη» συνεχίστηκε χτες εκ μέρους της κυβέρνησης με τις δηλώσεις του Τηλ. Χυτήρη, ο οποίος επιτέθηκε στη ΝΔ και προσωπικά στον Κ. Καραμανλή.

Το αξιοσημείωτο πάντως των χτεσινών δηλώσεων του υφυπουργού Τύπου δεν έχουν να κάνουν με τις σχέσεις Μητσοτάκη - Γρυλλάκη, αλλά με τις σχέσεις Α. Παπανδρέου - Γρυλλάκη! Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε το Ν. Γρυλλάκη για επαφές με τα Σκόπια, μετά το 1993, και αν ο Ν. Γρυλλάκης ήταν άτυπος σύμβουλός του Α. Παπανδρέου, ο Τηλ. Χυτήρης απάντησε: «Οσον αφορά αυτό το οποίο λέτε απάντησε ο υπουργός Τύπου (σσ: ο υπουργός την προηγούμενη το είχε αρνηθεί). Πέρα από τις απαντήσεις του κ. Πρωτόπαπα - συνέχισε ο Τ. Χυτήρης - επισημαίνω ότι ίσως, δεν ξέρω, να συνέβη και κάτι τέτοιο»... Και συμπλήρωσε: «Σας υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία το 1993 και δεν υπήρχαν δίαυλοι με τα Σκόπια. Επομένως, δεν αποκλείεται να υπήρξε κάποιος από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, ίσως και μέσω του κ. Γρυλλάκη, προκειμένου να φθάσει στα Σκόπια και να συζητήσει ορισμένα θέματα»!

Στη συνέχεια και μετά μπαράζ ερωτήσεων ο Τηλ. Χυτήρης επανήλθε: «Σας είπα ότι απάντησε ο υπουργός Τύπου και ότι δεν υπήρξε κάτι τέτοιο. Αλλά - πρόσθεσε - και εάν υποθέσουμε ότι υπήρξε κάτι τέτοιο, σας είπα ποια ήταν η πολιτική του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα Σκόπια την εποχή εκείνη»...

Κατά τα λοιπά ο υφυπουργός, σχολιάζοντας τα λεχθέντα του πρώην στρατηγού ανέφερε ότι «από αυτά αποδεικνύεται ότι υπήρχε ένα παρακράτος και ότι η ΝΔ δρούσε ως παρακράτος». Επιτέθηκε δε στη ΝΔ, λέγοντας ότι «ο κ. Καραμανλής έκανε μια δήλωση και απέφυγε να πάρει θέση, και - συμπλήρωσε - αναρωτιέται κανείς τι αρχηγός είναι, αφού δεν παίρνει θέση για το ό,τι διέπραξε το ίδιο το κόμμα του. Μήπως ντρέπεται να παραδεχτεί όλα αυτά που διέπραξε το κόμμα του; 'Η μήπως δεν έχει την τόλμη να τα καταδικάσει; Και μπορεί έτσι να στέκεται ένας αρχηγός, που θέλει να γίνει και πρωθυπουργός της χώρας;.. Ο κ. Καραμανλής - κατέληξε ο Τ. Χυτήρης - έχει υποχρέωση, ως αρχηγός αυτού του κόμματος, να πάρει θέση. Διαφορετικά ταυτίζεται με όλα αυτά τα οποία αποκαλύπτονται».

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Νέοι συσχετισμοί

Οι νέοι συσχετισμοί, που το τελευταίο διάστημα διαμορφώθηκαν στην Ιεραρχία, καταγράφηκαν κατά τη χτεσινή ψηφοφορία για την εκλογή τριών νέων μητροπολιτών στις κενές μητροπόλεις Σύρου, Σιδηροκάστρου και Χαλκίδος, από την ολομέλεια των ιεραρχών.

Το αποτέλεσμα που προέκυψε εκτιμάται ως ισορροπημένο, αφού ο αρχιεπίσκοπος εξασφάλισε να εκλεγεί στη μητρόπολη Σύρου εκλέχτηκε ο Δωρόθεος Πολυκανδριώτης, τον οποίο είχε προτείνει ο ίδιος. Η «μάχη», πάντως, ήταν αμφίρροπη με αποτέλεσμα 36 ψήφους του Δωρόθεου έναντι 33 που συγκέντρωσε ο άλλος υποψήφιος Εμμανουήλ Σιγάλας, τον οποίο είχε προτείνει ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος. Στη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου, αντιθέτως, επικράτησε άνετα ο υποψήφιος που είχε προτείνει ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, έναντι εκείνου που ήταν επιλογή του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Στην ψηφοφορία ο Μακάριος Φιλοθέου συγκέντρωσε 49 ψήφους έναντι 21 του Ιωακείμ Καραχρήστου. Στη μητρόπολη Χαλκίδος εκλέχτηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Χρυσόστομος Τριανταφύλλου με 62 ψήφους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ