ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αδιάλλακτοι εμφανίζονται οι Τούρκοι

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια στα κυπριακά πλοία αν δεν αρθούν οι «περιορισμοί» σε βάρος του ψευδοκράτους. Σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV, ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως «πολιτική σκιά» που επιδρά αρνητικά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το θέμα και αναρωτήθηκε και πάλι για τους λόγους που συνεχίζονται οι περιορισμοί σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. «Τι είναι η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"; Μήπως είναι χώρα τρομοκρατική ή κέντρο πώλησης ναρκωτικών; Ας μας πει κάποιος γιατί είναι απομονωμένη», τόνισε.

Εξάλλου στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ναμίκ Ταν, αναφέρθηκε στο Κυπριακό σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Τόνισε πως το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τις προσπάθειες της Τουρκίας, η οποία όπως είπε, έχει κάνει «σημαντικές θυσίες», μεταξύ των οποίων, σημείωσε, είναι οι προτάσεις της για το Κυπριακό.

Ερωτηθείς αν μέχρι το τέλος του έτους η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, ο Τούρκος εκπρόσωπος επισήμανε ότι «πρόκειται για διαδικασία στην οποία, ευθύνη έχουν και οι δύο πλευρές». Ο Ταν δήλωσε πως «είναι γνωστές οι θέσεις αμφότερων των πλευρών» και ότι το ζητούμενο είναι «να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, τα βήματα», για να προσθέσει τα εξής: «Το σημαντικότερο στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, είναι ο συμβιβασμός, πράγμα το οποίο υπογραμμίζουμε κι εμείς. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε αποφασισμένοι, να συνεχίσουμε τη διαδικασία σχετικά με την ΕΕ, με τον αναγκαίο ρυθμό και με αμοιβαίους συμβιβασμούς. Μπορεί να υπάρξουν εμπόδια, πράγμα το οποίο ισχύει για κάθε χώρα. Το θέμα είναι να ξεπεράσουμε τα εμπόδια αυτά, με το συμβιβασμό που είναι μια από τις πιο σημαντικές αξίες της ΕΕ». Ο Ταν πάντως υπογράμμισε ότι «δεν έχει νόημα, να συνδέουμε τη διαδικασία αυτή με το ζήτημα της Κύπρου».

Την ίδια ώρα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, δήλωνε ότι δεν υπάρχει σκιά στις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας και συνέχιζε ότι η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων συνεχίζει να είναι αρμονικότατη και αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα και σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς.

Η ΕΕ «προσπερνά» τη Λευκωσία;

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, Αλί Μπαμπατζάν, η ΕΕ αναζητεί τρόπους για να ξεπεραστεί το ζήτημα που δημιουργείται γύρω από το άνοιγμα των τουρκικών λιμένων στα κυπριακά πλοία.

Η Τουρκία θα κάνει κάθε προσπάθεια να διευκολύνει την αναζήτηση αυτής της λύσης, είπε ο Μπαμπατζάν μετά την επιστροφή του από το Λουξεμβούργο. Επανέλαβε ότι δε θα πρέπει να συγχέεται η λύση του Κυπριακού με το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Κύπρος δε θα μπορέσει να αντέξει το βάρος της κατάρρευσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εξαιτίας της, είπε ο Τούρκος υπουργός και σχολίασε ότι «τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα υποστεί όλος ο κόσμος». «Γι' αυτό και καταβάλλονται έντονες προσπάθειες εντός της ΕΕ για να ξεπεραστεί το "εμπόδιο της Κύπρου"», κατέληξε ο Α. Μπαμπατζάν.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με το δίκαιο των ισχυρών τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Ενωση

Κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σημείωσε:

«Εχουμε ήδη κάνει επίσημη ανακοίνωση. Να προσθέσω ένα σχόλιο. Αρχικά εμφανίστηκε ότι είναι μια θετική εξέλιξη, γιατί κατά κάποιο τρόπο και η Κύπρος δικαιώθηκε, αλλά άνοιξε και η διαδικασία για την ένταξη της Τουρκίας και αυτή η ανοιχτή διαδικασία έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει ζητήματα που η Τουρκία ενδεχομένως δε θα τα υλοποιεί. Αρα, λοιπόν, άνοιξε η διαδικασία, αλλά υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης σε αυτή τη διαδικασία. Δεν υπάρχουν τέτοιες ισορροπίες στα πλαίσια της ΕΕ. Για να ξανανοίξουν θέματα διαδικασίας πρέπει να συμφωνήσουν και οι 25. Και είναι λίγο δύσκολο να συμφωνήσουν οι 24 με την Κύπρο.

Δεύτερο. Αυτό που είναι εντελώς φανερό είναι ότι η ΕΕ δεν κινείται βάσει ενός συγκεκριμένου δικαίου και κρίνει τα πράγματα με ένα δίκαιο. Θα έρθει στιγμή που μπορεί να "κολλήσει την Τουρκία στον τοίχο", είτε με βάση το Κυπριακό, είτε με άλλα ζητήματα, ανθρώπινα δικαιώματα κλπ, ακόμα και τη «γενοκτονία» των Ποντίων, των Αρμενίων, αλλά αυτό θα το κάνει για άλλους λόγους, για άλλα συμφέροντα, των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ. Και αν αυτά τα συμφέροντά τους ή κάποιες φιλοδοξίες και επιδιώξεις τους ικανοποιηθούν, θα ξεχάσουν και το Κυπριακό, θα ξεχάσουν και το Αιγαίο, θα ξεχάσουν τους Αρμενίους και τους Ποντίους. Επομένως είναι μια ένωση που δεν μπορείς να την εμπιστευτείς, διότι δεν κινείται βάσει ενός πνεύματος δικαίου, ισοτιμίας. Κερδοσκοπικά τοποθετείται, έτσι ή αλλιώς. Από αυτή την άποψη δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποια νίκη. Είναι σε απόσταση το αποτέλεσμά της από αυτό που δικαιούται το Κυπριακό, για να μην επεκταθώ σε άλλα ζητήματα».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σύννεφα «καλής θέλησης»

Με προσοχή παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση κινήσεις της Αγκυρας, οι οποίες δε συνάδουν με το κλίμα «κατανόησης» που επιχείρησαν να οικοδομήσουν, με τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη βδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Η καθυστέρηση κατά δεκαπέντε μέρες της έναρξης της ισχύος του θερινού μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο, καθώς και η ενδεχόμενη προβολή απαιτήσεων για αποζημίωση από την Ελλάδα για το τουρκικό αεροσκάφος, που κατέπεσε κατά τη διάρκεια του αιματηρού αεροπορικού επεισοδίου στην Κάρπαθο, είναι κάποιες από τις ειδήσεις που έρχονται από την Αγκυρα και απασχολούν την Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι η εφαρμογή του μορατόριουμ σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές πτήσεις στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του μνημονίου «Παπούλια - Γιλμάζ», θα αρχίσει, με καθυστέρηση, την 1η Ιούλη.

«Αυτό συμβαίνει, επειδή εφέτος καθυστέρησε η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας και έτσι - ειδικά για εφέτος - δε θα ισχύσει για το πρώτο δεκαπενθήμερο», εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος. Πάντως, κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ θεωρούν ότι αυτή η δεκαπενθήμερη αναβολή έχει να κάνει με την άρνηση του τουρκικού επιτελείου να ματαιώσει προγραμματισμένη άσκηση στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση που είχε λίγες μόλις μέρες πριν, το Σάββατο, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Κωνσταντινούπολη, συμφωνήθηκε να υπάρχει μορατόριουμ στο Αιγαίο από 15 Ιούνη έως 15 Σεπτέμβρη, δηλαδή επί ένα τρίμηνο αντί του διμήνου που ήταν παλαιότερα.

Τουρκική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Στο μεταξύ με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εναρμόνισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση Γιασάρ Γιακίς συναντήθηκε χθες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Οπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ο Γιακίς βρίσκεται στην Ελλάδα επικεφαλής αντιπροσωπείας της τουρκικής επιτροπής και σήμερα θα επισκεφθεί τη Θράκη, από όπου θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη οδικώς το Σάββατο.

Σχετικά με την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Θράκη και την ενδεχόμενη συνάντησή της με ακραία στοιχεία της μειονότητας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν τίθεται θέμα όρων. Αυτά που αναφέρθηκαν ήταν μια ενθάρρυνση, ένα σαφές μήνυμα σχετικώς με το σε ποια όρια πρέπει να πραγματοποιούνται αυτές οι επισκέψεις. Το πώς θα κινηθεί η τουρκική αντιπροσωπεία, τι δηλώσεις και τι συναντήσεις θα γίνουν, είναι θέματα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα εκτιμήσει αφού αυτά συμβούν. Οπως κάθε επισκέπτης δημοκρατικής χώρας, ο κ. Γιακίς θα κινηθεί στη Θράκη σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες. Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει κατόπιν τη δυνατότητα να κρίνει και να εκτιμήσει πώς εξελίχθηκε η συγκεκριμένη επίσκεψη».

και ...αποζημίωση

Δεν αποκλείει η Τουρκία το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση για τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της κατά την πρόσφατη σύγκρουση του ελληνικού και του τουρκικού F-16 στο Αιγαίο.

Η Τουρκία δηλώνει ότι θα ζητήσει αποζημίωση σε περίπτωση που η έκθεση, σχετικά με την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ αεροσκαφών της ελληνικής και τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, δικαιώσει την τουρκική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν απάντησε, λέγοντας «ναι» στην ερώτηση, αν τίθεται θέμα να ζητήσει η Τουρκία αποζημίωση. Ο Ταν σημείωσε επίσης ότι «υπάρχουν θετικές εξελίξεις σχετικά με την έκθεση».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η σχετική έκθεση που ετοίμασαν οι τουρκικές αρχές βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισής της. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το ελληνικό F-16 χτύπησε το τουρκικό από κάτω και για το λόγο αυτό το λάθος βαρύνει τον Ελληνα πιλότο, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Η Τουρκία ετοιμάζεται να ζητήσει επισήμως από την Ελλάδα το αντίτιμο του αεροσκάφους της που συνετρίβη μετά την ολοκλήρωση της σύνταξης της έκθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ