ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Ανοιχτή διαμάχη για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

Θέμα για την "κοινοβουλευτική τακτική" του ΣΥΝ, στην πραγματικότητα για την αντιπολιτευτική τακτική του και τη στάση του απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, θέτει η βουλευτής του κόμματος, Μ. Δαμανάκη, με επιστολή που έστειλε στην Πολιτική Γραμματεία.

Το στέλεχος του ΣΥΝ, με αφορμή τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την επέκταση του "νόμου Πεπονή" στον ευρύτερο δημόσιο τομέα - το οποίο η ίδια θεωρεί θετικό και ζητά την υπερψήφισή του από τον ΣΥΝ - εγείρει γενικότερο ζήτημα "να συζητήσουμε ανοιχτά το θέμα της κοινοβουλευτικής τακτικής του ΣΥΝ". Παράλληλα, παίρνει θέση, ισχυριζόμενη ότι "η σύγχρονη Αριστερά δεν είναι δυνατόν να απορρίπτει συλλήβδην τις όποιες μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση, με το επιχείρημα ότι δε μας ικανοποιεί πλήρως. Αυτή η πλήρης αρνητική στάση συρρικνώνει την προγραμματική αντιπολίτευση σε αντι-πολίτευση και μειώνει τη δυνατότητα προγραμματικών παρεμβάσεων. Κι αυτό γιατί μας αποκόβει πλήρως απ' αυτούς που ζουν την πραγματικότητα και μειώνει την αξιοπιστία μας" (!).

Η παρέμβαση αυτή της Μ. Δαμανάκη εκτιμάται δεν είναι άσχετη από την εσωκομματική διαμάχη στο εσωτερικό του ΣΥΝ για το είδος των σχέσεων και τη συνεργασία με την κυβέρνηση Σημίτη. Είναι, βέβαια, γνωστό ότι η βουλευτής του ΣΥΝ ανήκει στην ομάδα που τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας με την κυβέρνηση και σε κυβερνητικό επίπεδο.

ΚΕ ΠΑΣΟΚ
Αλλη μια ομοφωνία ενόψει

Συνεδριάζει σήμερα το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της διήμερης συνεδρίασης του κυβερνώντος κόμματος, την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου θα υπάρξει απολογισμός δράσης του κόμματος, αλλά και ειδική συνεδρίαση με θέμα την εξωτερική πολιτική. Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η εισήγηση για τα εθνικά θέματα, η οποία συζητήθηκε κατά τη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο γεγονός ότι εκ των συντακτών της εισήγησης είναι και ο Γερ. Αρσένης - εκτός από τους Πάγκαλο, Παπανδρέου, Κρανιδιώτη - ο οποίος κλήθηκε να συμμετάσχει στη συγγραφή της. Οι λόγοι είναι ευνόητοι, καθώς είναι γνωστή η τακτική της διαφήμισης των "διαφωνιών" που ακολούθησε ο υπουργός Παιδείας, με αφορμή τη συμφωνία της Μαδρίτης.

Με αυτή την κίνηση ο Κ. Σημίτης, ουσιαστικά στερεί από τον υπουργό τη δυνατότητα να συνεχίσει να επενδύει προσωπικά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κάτι που δε φάνηκε να θέλει να αποφύγει ο ίδιος ο Γερ. Αρσένης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν μετά τη χτεσινή συνεδρίαση, ότι "η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο πνεύμα της Μαδρίτης"... Παράλληλα, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί διά αυτού του τρόπου να περιθωριοποιήσει πλήρως τους "22" βουλευτές του κόμματος που σε επιστολή τους είχαν εκφράσει "προβληματισμό" για τις εξελίξεις στη Μαδρίτη. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της μεθαυριανής ΚΕ ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να εξουδετερώσει προκαταβολικά τις όποιες αντιδράσεις για τη συνάντησή του με τον Γιλμάζ, τον Νοέμβρη στην Κρήτη, την οποία όπως σημειώνεται "η κυβέρνηση προσβλέπει με αισιοδοξία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ