ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Οχτώβρη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2016-2017 - ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
Διόγκωση της φοροληστείας, σε μόνιμη «πρέσα» τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Μόνιμος «δημοσιονομικός κόφτης» και συνοδευτική έκθεση από το «Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής», για τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους για τα ματοβαμμένα «πλεονάσματα» και αλύπητες κατασχέσεις

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Ο ένας φαίνεται να σκέφτεται την αντιλαϊκή συνέχεια και ο άλλος γελά με τις αντιλαϊκές επιτυχίες τους
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Ο ένας φαίνεται να σκέφτεται την αντιλαϊκή συνέχεια και ο άλλος γελά με τις αντιλαϊκές επιτυχίες τους
Αύριο Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, όπου ενσωματώνονται παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, με γνώμονα την επίτευξη των στόχων για τα ματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Επιπλέον, για πρώτη φορά σε συνδυασμό με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα κατατεθεί και η έκθεση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, του οργάνου που είναι επιφορτισμένο για τον εντοπισμό τυχόν «αποκλίσεων» από τους αντιλαϊκούς στόχους και βέβαια για την ενεργοποίηση του «δημοσιονομικού κόφτη». Η επόμενη έκθεση του εν λόγω «ανεξάρτητου» οργάνου αναμένεται να κατατεθεί το Νοέμβρη, μαζί με το τελικό σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού.

Η μάζα των αντιλαϊκών φόρων έχει προϋπολογιστεί με βάση την εκτίμηση για ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 2,7%, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, ενώ πυλώνας της αντιλαϊκής πολιτικής για το επόμενο έτος είναι και η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση «ξετυλίγει» το επόμενο διάστημα και νέα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί. Μεταξύ αυτών, η κατάργηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και η απογείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ από 1/1/2017 διογκώνονται τα χαράτσια ή επιβάλλονται νέα σε σταθερή τηλεφωνία, καύσιμα κίνησης, καφέ, τσιγάρα κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, ο αντιλαϊκός στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2017 εκτοξεύεται στο 1,75% του ΑΕΠ, από 0,50% στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό. Η επίτευξή του, βέβαια, περνά μέσα από την εντεινόμενη φοροληστεία στο λαϊκό εισόδημα και τα νέα αλλεπάλληλα χτυπήματα στα κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η περαιτέρω διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων για το 2017 θα φτάσει σε 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τα ματοβαμμένα πλεονάσματα.

Την ίδια ώρα, η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», για τις οποίες σχεδιάζεται και νέο «σφαγείο».

Σε κάθε περίπτωση, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, είτε με το πρόσχημα της καθολικής εφαρμογής του λεγόμενου «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» είτε και χωρίς αυτό, αναζητούν το μείγμα των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, προκειμένου να επιτευχθούν πρόσθετες «εξοικονομήσεις», που φτάνουν στο 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και αντιστοιχούν σε αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 900 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η συγκυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ανεβάσει τον αντιλαϊκό στόχο πάνω και από αυτόν που προβλέπεται στο μνημόνιο (1,75%), προς την περιοχή του 2%...

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα μεγέθη αυτά θα αλλάξουν στο πλαίσιο του «οριστικού» σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, με φόντο τις αναμενόμενες «φθινοπωρινές προβλέψεις» της Κομισιόν σχετικά με τις εξελίξεις στις οικονομίες της ΕΕ, ενώ επίσης βέβαιη θεωρείται η νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων ως προς τους ρυθμούς ανάκαμψης της Ευρωζώνης, σε μια εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει και το εγχώριο ΑΕΠ, όπως και τα δημοσιονομικά μεγέθη του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού.

Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα

Στις 7 - 9 Οκτώβρη συνέρχεται στην Ουάσιγκτον η Φθινοπωρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, που αναμένεται να αποτελέσει φόρουμ παρασκηνιακής συζήτησης για το ελληνικό μνημόνιο και τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, το ΔΝΤ ενδέχεται να μην ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας πριν τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβρη του 2017.

Αμέσως μετά (10/10) συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ, για την επικύρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και την εκταμίευση της υποδόσης (2,8 δισ.) για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, με γνώμονα, βέβαια, την επιβολή των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Στις 18 Οκτώβρη, προγραμματίζεται να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος της «αξιολόγησης». Πέρα από τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, περιλαμβάνει και το επόμενο μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων, στην υπηρεσία των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Ματώνουν το λαό για τα «πλεονάσματα» του κεφαλαίου

Η «σφαγή» των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα της φοροληστείας που πρωτοεφαρμόστηκαν τους προηγούμενους μήνες (αυξημένη παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κ.ά.), αποτελούν τους πυλώνες της «ομαλής» εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίοδο Γενάρη - Αυγούστου 2016, οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι χαμηλότερες κατά 3,4 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο που είχε τεθεί, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος του λαού, ανεξάρτητα από τις «εφεδρείες» που προβλέπονται από την ενεργοποίηση του «δημοσιονομικού κόφτη».

Η «σφαγή» των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα της φοροληστείας που πρωτοεφαρμόστηκαν τους προηγούμενους μήνες (αυξημένη παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κ.ά.), αποτελούν τους πυλώνες της «ομαλής» εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (8μηνο Γενάρη - Αυγούστου 2016):

  • Το σύνολο των κρατικών εσόδων εμφανίζεται αυξημένο κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι και διαμορφώνεται στα 31,95 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων εμφανίζεται στα 28 δισ. ευρώ, από 26,1 δισ. στο περσινό 8μηνο, δηλαδή η αντιλαϊκή φοροληστεία διογκώθηκε κατά 1,9 δισ. ευρώ (ή κατά 7,3%) και αυτό παρά τη χρονική υστέρηση των πληρωμών του ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση του οποίου λήγει στο τέλος Σεπτέμβρη.

Μεταξύ άλλων:

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ανέβηκε στα 7,5 δισ. ευρώ (από 7,3 δισ.), ενώ η αυξημένη παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις άρχισε να εμφανίζεται μόλις από τον Ιούλη. Επιπλέον, η αναδρομική παρακράτηση των φόρων για το α' εξάμηνο θα γίνει μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2017.

Η μάζα των έμμεσων φόρων που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 16,2 δισ. ευρώ (από 14,6 δισ. πέρσι), με αύξηση 1,6 δισ. ευρώ (ή 14%). Από αυτά, ο ΦΠΑ «συνέβαλε» με 10,1 δισ. ευρώ (από 9 δισ. πέρσι), μετά τις διαδοχικές αυξήσεις που επέβαλε η συγκυβέρνηση.

  • Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 32,9 δισ. ευρώ, έναντι 36,4 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο. Είναι, δηλαδή, χαμηλότερες κατά περίπου 3,4 δισ. ευρώ, ακόμη και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ, η οποία περικόπηκε κατά 240 εκατ. στα 1,64 δισ. (από 1,88 δισ. πέρσι). Την ίδια ώρα, το ύψος της επιχορήγησης που εκταμιεύθηκε στο φετινό 8μηνο έχει φτάσει στο 74% του ποσού που προβλέπεται για ολόκληρο το 12μηνο.

-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» απεικονίζεται στα 3,75 δισ. ευρώ, σχεδόν τετραπλάσιο από τον αντιλαϊκό στόχο, ύψους 980 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται για την εξεταζόμενη περίοδο...

Να σημειωθεί ότι στο εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα», όπως αυτό απεικονίζεται με τους όρους του μνημονίου, δεν περιλαμβάνονται κρατικές δαπάνες, όπως για την αποπληρωμή των τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, που διαμορφώθηκαν στο φετινό 8μηνο σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ.

Ετσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφει έλλειμμα ύψους 1,04 δισ. ευρώ.

Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι, ανεξάρτητα από τις λογιστικές απεικονίσεις, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει όσο στο τιμόνι της οικονομίας και της παραγωγής θα έχουν το κουμάντο τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σε αυτήν τη βάση, δεν έχει καμιά ανακούφιση να περιμένει από την όποια «υπέρβαση» των αντιλαϊκών στόχων, ούτε και από τα παζάρια για μελλοντική μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού η όποια «εξοικονόμηση» σημειωθεί, δεν θα πάει για την αναπλήρωση των τεράστιων λαϊκών απωλειών, αλλά για την παραπέρα κρατική στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου...

Μαζικές κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα χαράτσια

Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διόγκωση των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν το μήνα Ιούλη φτάνουν σε περίπου 1 δισ. ευρώ και συνολικά στο 8μηνο (Γενάρης - Αύγουστος) του 2016 στα 8,9 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το φόντο κι ενώ έχουν αρχίσει να «τρέχουν» και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, το επόμενο διάστημα οι κατασχέσεις, οι εκβιασμοί και τα άλλα μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης» απέναντι στα χρεωμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα πάρουν ακόμη μαζικότερες διαστάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «αποκλίσεις» από τους αντιλαϊκούς στόχους του κρατικού προϋπολογισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε κατά 125.000, φτάνοντας στα 4,1 εκατομμύρια. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, «οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» φτάνουν περίπου στα 1,6 εκατομμύρια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους έχει επιβάλλει μέχρι τον Αύγουστο αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, ενοίκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία) σε 774.321 οφειλέτες. Ο αντίστοιχος αριθμός στο τέλος του 2015 ήταν 695.074.


ΚΕΙΜΕΝΑ: Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ