ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιθέσεις και φυγόκεντρες τάσεις

«Παγωμάρα» για τη στάση της Μ. Βρετανίας, πρόταση Γερμανού βουλευτή για επιστροφή της Ιταλίας στη λιρέτα

Οι σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ είναι ενδεικτικές των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται στη λυκοσυμμαχία

Associated Press

Οι σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ είναι ενδεικτικές των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται στη λυκοσυμμαχία
Φουντώνει η κόντρα ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και την ΕΕ για την πρόθεση της πρώτης να θέσει σε δημοψήφισμα την παραμονή της στην Ευρωένωση, απόρροια των ανταγωνισμών που φουντώνουν στο εσωτερικό της. Μιλώντας στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι «το διαζύγιο θα είναι νομικά και πολιτικά εξαιρετικά περίπλοκο και θα έχει τίμημα για τη Βρετανία». Εκτίμησε ακόμα ότι ο Ντ. Κάμερον δε θα βρει υποστηρικτές στο αίτημά του για επανεξέταση των Συνθηκών που αφορούν στη Μεγάλη Βρετανία.

Οπως είπε, στους άλλους ηγέτες της ΕΕ «ούτε αρέσει πολύ ούτε και φοβούνται πολύ» τη στάση της Βρετανίας και αναρωτήθηκε: «Πώς να πείσεις τη σύνοδο όταν είσαι με το ένα πόδι στην έξοδο; Πώς να ενθαρρύνεις ένα φίλο να αλλάξει όταν εσύ ψάχνεις να βρεις το παλτό για να φύγεις;». Σύμφωνα με τον Ρομπάι, η αποχώρηση από την Ενωση «είναι μια απόφαση που παίρνεται εθελοντικά, ελεύθερα και είναι απολύτως θεμιτή, αλλά αυτό έχει ένα τίμημα». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του Ολι Ρεν, ο οποίος έκανε έκκληση «να μην αποδιαρθρώσει η Βρετανία την κοινότητά μας».

Ανεξάρτητα από τις εκφράσεις και τους χειρισμούς που επιλέγονται, αυτό που παραμένει κυρίαρχο είναι ότι οι φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ ενισχύονται και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Από αυτή τη σκοπιά, ο λαός και στην Ελλάδα πρέπει να ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, παρακολουθώντας και ερμηνεύοντας σωστά τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα μονοπώλια και τα κράτη - μέλη που κορυφώνονται.

Αποκαλυπτική για τα παραπάνω είναι και η συζήτηση που άνοιξε για πιθανή επιστροφή της Ιταλίας στη λιρέτα. Η σχετική πρόταση ήρθε από τον Γερμανό βουλευτή της συμπολίτευσης Κλάους - Πέτερ Βιλς, ο οποίος, μιλώντας για την Ιταλία στην εφημερίδα «Handelsblatt», υποστήριξε ότι «εάν δεν γίνει δυνατό να πειστεί η πλειονότητα του λαού μίας χώρας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που μόνη της η χώρα ανέλαβε για τη λειτουργία του κοινού νομίσματος, δεν ωφελεί να ζητούμε από έξω νέες εκλογές, αλλά θα έπρεπε να την αφήσουμε να επιστρέψει σε δικό της νόμισμα».

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προαναγγέλλει ότι τα 10 από τα 17 δισ. ευρώ του δανείου από την τρόικα, θα διατεθούν για τις τράπεζες. «Αν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης επρόκειτο να αναληφθεί εξ ολοκλήρου από το κράτος, το χρέος θα έφθανε στο 145% έως το 2014», αναφέρεται στο έγγραφο και εκφράζεται η ανησυχία για τη βιωσιμότητά του σε αυτή την περίπτωση.


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι σχεδιάζουν για τους μισθούς;

-- Τι δείχνουν οι δηλώσεις κυβέρνησης - τρόικας για τον κατώτερο μισθό;

Μιλώντας πριν από μερικές μέρες στη γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος δήλωσε ότι «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα» και ότι «πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη». Ακολούθησε η συνέντευξη της εκπροσώπου της κυβέρνησης στην Κομισιόν, Μ. Δαμανάκη, σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι «η θέση της Κομισιόν τελικά αφήνει το θέμα ανοιχτό (σ.σ. της παραπέρα μείωσης του κατώτερου μισθού) και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές». Να σημειωθεί ότι το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ αναφέρει επί λέξει: «Από το α' τρίμηνο του 2014, η κυβέρνηση θα αναθεωρεί το σύστημα του κατώτατου μισθού, με σκοπό πιθανές βελτιώσεις και την αποτελεσματικότητα στην προώθηση της απασχόλησης και τη μάχη της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Ο ίδιος ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Ο. Ρεν, είχε δηλώσει με αφορμή τις δηλώσεις Μέργου ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει στην «αναθεώρηση» του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, μέσα στο 2014, με στόχο να «βελτιωθεί και να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Ομοίως, με τον Ευρωπαίο επίτροπο συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε με νόημα ότι «ο Ρεν δεν είπε τίποτα καινούργιο»...

Αρα, ένα το κρατούμενο ότι η ραγδαία εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα θα συνεχιστεί ακάθεκτη, με μείωση και του κατώτερου μισθού, ο οποίος είναι σήμερα στα 586 ευρώ μεικτά και στα 511 για τους κάτω των 25 ετών. Κι αυτό επειδή τα ντόπια και ξένα μονοπώλια απαιτούν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα τα συσσωρευμένα κεφάλαια που διαθέτουν και μαζί με την κρατική συνδρομή στην επένδυση (υποδομές, χρήμα, φοροαπαλλαγές), να μεγαλώσει το περιθώριο της κερδοφορίας τους. Δεν πάνε άλλωστε πολλές μέρες από τότε που οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» («Financial Times») έγραφαν για αύξηση του ενδιαφέροντος από τα μονοπώλια για επενδύσεις στην Ελλάδα, λόγω μείωσης στους μισθούς την τελευταία διετία και περισσότερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, παράγοντες που βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα. Εγραφε η εφημερίδα: «Τέτοιες (επιχειρηματικές) κινήσεις αντανακλούν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα μετά από μια πτώση 30-35% του μισθολογικού κόστους κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, καθώς και τη βελτίωση της ευελιξίας της εργασίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ως προϋπόθεση για τις ενισχύσεις διάσωσης. Η δύναμη των ελληνικών συνδικάτων έχει επίσης καμφθεί, καθώς οι εταιρείες είναι πλέον σε θέση να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους». Αρα, όσο μικρότεροι οι μισθοί και όσο πιο «ευέλικτες» οι εργασιακές σχέσεις, τόσο καλύτερα τα πράγματα για τους επενδυτές και την καπιταλιστική ανάπτυξη στην οποία ομνύουν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Ποια είναι η ανησυχία τους; Το πώς θα περάσουν αυτά τα μέτρα, που δεν έχουν τέλος, με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις και σε κάθε περίπτωση χωρίς να αποκαλυφθεί η μήτρα τους και ριζοσπαστικοποιηθούν συνειδήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούν το «καρότο». Οπως αυτό που κραδαίνει στους εργαζόμενους η Μ. Δαμανάκη, λέγοντας ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για τον κατώτερο μισθό, καλό είναι να απολαμβάνουν «κοινωνικής συναίνεσης», για την οποία «καίγεται» η ΕΕ και το κεφάλαιο, προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα τα αντιδραστικά τους σχέδια. Αλλά αν η συναίνεση δεν εξασφαλιστεί, με ενσωμάτωση του κινήματος και τη βοήθεια των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, τότε υπάρχει και το μαστίγιο των εκβιασμών, των ψευτοδιλημμάτων και της καταστολής. Οπως αυτά που αναπαράγει η Δαμανάκη, λέγοντας στην ίδια συνέντευξη ότι «ο σίγουρος δρόμος για να αποφύγουμε στο μέλλον τις οποιεσδήποτε πιέσεις (σ.σ. αναφορικά και με τους μισθούς) είναι να συγκεντρωθούμε χωρίς άλλες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας». Δηλαδή στην απρόσκοπτη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπουν οι συμφωνίες με την τρόικα. Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι δηλώσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της Κομισιόν, που ούτε λίγο, ούτε πολύ, βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, λέγοντάς του να δεχτεί τη φοροληστεία, «για να μπορέσει να αποφύγει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις». Κανένα αντιλαϊκό μέτρο δεν πρόκειται να γλιτώσει ο λαός, αν δεχτεί να εφαρμοστεί ένα άλλο. Και τους μισθούς θα επιχειρήσουν να μειώσουν και τις εργασιακές σχέσεις να τσακίσουν κι άλλο και τη φοροαφαίμαξη να μεγαλώσουν.

Μόνος τρόπος για να σπάσει ο φαύλος κύκλος μέτρα - εκβιασμοί - μέτρα, είναι να δείξει ο λαός το μπόι του. Με ταξική οργάνωση και συμμαχία να εμποδίσει τα μέτρα, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ριζική ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης που τον εξοντώνει. Αλλος δρόμος σωτηρίας για το λαό δεν υπάρχει.


ΗΠΑ
Συρρικνώνεται το λαϊκό εισόδημα

Φύλλο και φτερό ο θαυμασμός του ΣΥΡΙΖΑ στο «μοντέλο διαχείρισης» Ομπάμα

Μια είδηση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού έρχεται να κάνει φύλλο και φτερό τα λόγια θαυμασμού που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το μείγμα διαχείρισης της κυβέρνησης Ομπάμα, σε αντιδιαστολή με το «μοντέλο» της λιτότητας που εφαρμόζει η Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το εισόδημα των Αμερικανών σημείωσε το Γενάρη τη μεγαλύτερη «βουτιά» σε διάστημα δύο δεκαετιών, καθώς άρχισε να αποτυπώνεται στην οικονομία ο αντίκτυπος από τους αυξημένους φορολογικούς συντελεστές.

Τα προσωπικά εισοδήματα υποχώρησαν 3,6% το Γενάρη, όταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του «Dow Jones Newswires» έκαναν λόγο για πτώση μικρότερη του 2,5%. Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ταυτόχρονα ότι το διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα υποχώρησε 4% το Γενάρη, που αποτελεί πτώση - ρεκόρ. Επίσης, ο δείκτης προσωπικής αποταμίευσης υποχώρησε στο 2,4% από 6,4% τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβρη του 2007. Ολα αυτά σε συνέχεια της δήλωσης Ομπάμα ότι «ενδεχόμενα» η κυβέρνησή του να μην αποφύγει τα μέτρα λιτότητας στο αμέσως επόμενο διάστημα...

Αν η συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος είναι τέτοια χωρίς ακόμα να έχουν εκδηλωθεί στο σύνολό τους τα μέτρα λιτότητας, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όταν αυτά μπουν στη ζωή. Επιβεβαιώνεται ότι το «λιτότητα και ανάπτυξη» που λέει η Ευρωζώνη και το «ανάπτυξη και λιτότητα» που λένε οι ΗΠΑ και ξερογλύφεται ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν το λαό στο ίδιο αποτέλεσμα: Στη φτώχεια για να σωθούν τα μονοπώλια από την κρίση!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ