ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΕΠ
Σε ιδιώτες η διαχείριση των προσλήψεων

Οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι πρόκειται για πρόσκαιρο μέτρο, αν και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας γενικευμένης ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δημοσίου, προοπτική για την οποία, ήδη εκδηλώνουν δημόσια το ενδιαφέρον τους οι πολυεθνικές

Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης βρίσκεται το σύστημα διαχείρισης των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Αν και δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι τελικές αποφάσεις από τη διοίκηση του ΑΣΕΠ, όλα βαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής επιλογής αργά ή γρήγορα να εκχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα σημαντικές υπηρεσίες του δημοσίου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Μέχρι τώρα τα στοιχεία των υποψηφίων για πρόσληψη στο δημόσιο, για λόγους ασφαλείας και για αποφυγή τυχόν λαθών, καταχωρούνταν δύο φορές στο σύστημα μηχανοργάνωσης του ΑΣΕΠ. Τη δουλιά αυτή την έκαναν δημόσιοι υπάλληλοι. Συζητείται όμως πολύ σοβαρά - και αναμένεται σύντομα η σχετική απόφαση - το ήμισυ αυτής της εργασίας να παραχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι τα στοιχεία των υποψηφίων θα εισάγονται στο μηχανογραφικό σύστημα του ΑΣΕΠ μία φορά από δημοσίους υπαλλήλους και μία φορά από υπαλλήλους του ιδιωτικού φορέα που θα αναλάβει αυτό το έργο. Ποια θα είναι η σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης;

Η επίσημη άποψη

Ο γ.γ. Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών Σταύρος Καμπέλης, αρνείται πως έχουμε να κάνουμε με ιδιωτικοποίηση του συστήματος διαχείρισης των προσλήψεων. Κατά τη γνώμη του πρόκειται για μια τυπική και πρόσκαιρη διαδικασία - που αν ακολουθηθεί - θα απαλλάξει το ΑΣΕΠ από φόρτο εργασίας που δεν μπορεί να φέρει σε πέρας στον απαιτούμενο χρόνο και θα επιταχύνει τις διαδικασίες πρόσληψης. Ο Στ. Καμπέλης διαβεβαιώνει πως το μέτρο εκχώρησης αυτής της δουλιάς στους ιδιώτες θα διαρκέσει μέχρις ότου εκσυγχρονιστεί το σύστημα μηχανοργάνωσης του ΑΣΕΠ καθώς και ο τρόπος υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων για πρόσληψη (συζητείται το ενδεχόμενο υποβολής αιτήσεων μέσω Ιντερνετ κλπ.). Επίσης, πάντα κατά τον Στ. Καμπέλη, πρόβλημα διαβλητότητας του συστήματος των προσλήψεων, για όσο διάστημα θα εμπλέκονται οι ιδιώτες, δεν πρόκειται να υπάρξει γιατί αυτές θα συνεχίσουν να γίνονται από το ΑΣΕΠ.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι απαντήσεις που μας έδωσε ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ καθηγητής Γιώργος Βέης, ο οποίος φέρεται και ως εισηγητής της σχετικής πρότασης για εμπλοκή των ιδιωτών. «Οι ιδιώτες - είπε απαντώντας στις ερωτήσεις μας - δε θα κάνουν καμία επεξεργασία των στοιχείων των υποψηφίων. Μόνο απλή εισαγωγή. Αν πάμε σ' αυτό το μέτρο θα πάμε γιατί ο όγκος εργασίας είναι μεγάλος και δεν μπορούμε να τον διεκπεραιώσουμε μόνοι μας».

Ερωτήματα και κίνδυνοι

Μεγάλος όγκος εργασίας και προβλήματα έγκαιρης διεκπεραίωσής της δε χωράει αμφιβολία ότι μπορεί να υπάρχουν στο ΑΣΕΠ, όπως και σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Γιατί, όμως, επιλέγεται ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης - έστω ως πρόσκαιρο μέτρο όπως λένε οι αρμόδιοι - κι όχι η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με παράλληλο εκσυγχρονισμό όλου του συστήματος μηχανοργάνωσης του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε το ζήτημα να λυθεί οριστικά; Γιατί δίνεται η δυνατότητα σε μια, οποιαδήποτε, ιδιωτική εταιρία να έχει πλήρες αρχείο με τους υποψήφιους δημόσιους υπάλληλους το οποίο κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να ελέγξει, πώς αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί; Γιατί δίνεται η δυνατότητα σ' αυτή την εταιρία να επεξεργάζεται αυτό το αρχείο; Ο ισχυρισμός των αρμοδίων πως καμία επεξεργασία δε θα γίνεται, είναι έωλος. Για να είναι δυνατή η γρήγορη και σωστή αξιοποίηση των στοιχείων των υποψηφίων που θα εισάγονται στο σύστημα μηχανοργάνωσης του ΑΣΕΠ, θα απαιτείται μία, έστω και ελάχιστη, επεξεργασία τους. Θα υπάρχει για παράδειγμα μια κατηγοριοποίηση των προσώπων με βάση τα προσόντα τους και άλλα κριτήρια ούτως ώστε να μπορούν να γίνονται γρήγορα οι προσλήψεις. Ποιος επομένως μπορεί να εγγυηθεί το αδιάβλητο της επεξεργασίας που θα κάνει η ιδιωτική εταιρία; Και γιατί να δοθεί σε ιδιώτες η δυνατότητα να κατηγοριοποιούν έτσι ή αλλιώς τους πολίτες που προσφεύγουν στο δημόσιο για μια θέση εργασίας;

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Κράτος - ιδιοκτησία της Microsoft

Στον κυριακάτικο Τύπο κυκλοφόρησε μια πολυσέλιδη, πολυτελής - και σκανδαλώδης ως προς το περιεχόμενό της - διαφημιστική έκδοση της γνωστής αμερικανικής εταιρίας Microsoft με τον τίτλο «e Πολιτεία», δηλαδή «ηλεκτρονική πολιτεία» και κατά το λαϊκότερον «ηλεκτρονική κυβέρνηση». Βέβαια «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ονομάζεται και το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει το κράτος. Γι' αυτό άλλωστε έδωσε στο εν λόγω πρόγραμμα και νομική υπόσταση (Ν.2880/2001). Η σύμπτωση αυτού του προγράμματος της κυβέρνησης με το προαναφερόμενο πρόγραμμα της Microsoft, ασφαλώς δεν είναι μόνο ονομαστική. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι δύο μέρες πριν κυκλοφορήσει το διαφημιστικό έντυπο την εν λόγω πολυεθνικής, η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου με εγκύκλιό της προς όλους τους φορείς του δημοσίου, έθεσε αυστηρά χρονικά όρια για την ηλεκτρονική οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών τους, ξεκαθαρίζοντας ότι μετά το πέρας αυτών των χρονικών ορίων «χειρόγραφα έγγραφα δε θα διεκπεραιώνονται και θα επιστρέφονται».

Τι «μέλει γενέσθαι» επομένως; Το διαφημιστικό της εταιρίας του Bill Gates αφήνει πολλά να καταλάβουμε. Κατ' αρχήν μάς ξεκαθαρίζει με όλους τους τρόπους και σ' όλους τους τόνους πως το πρόγραμμά της, το «e Πολιτεία» δηλαδή, αφορά τη μορφή, την οργάνωση και τη λειτουργία κάθε υπηρεσίας του δημοσίου καθώς και τις σχέσεις αυτής της υπηρεσίας με τους απλούς πολίτες. Η Microsoft με άλλα λόγια δηλώνει έτοιμη να αναλάβει την ηλεκτρονική οργάνωση και λειτουργία του κράτους καθώς και τη διεκπεραίωση υπηρεσιών του δημοσίου προς τους πολίτες. Αν αυτό συμβεί - που θα συμβεί γιατί εκεί οδηγεί η κυβέρνηση τα πράγματα - αν περάσουμε στην ηλεκτρονική κυβέρνηση της Microsoft ή οποιασδήποτε άλλης τέτοιας εταιρίας, ο καθένας μπορεί να καταλάβει τις επιπτώσεις. Είναι πάντως φανερό πως η κυβερνητική επιλογή είναι να οδηγηθούμε σε μια μορφή δημοσίου με ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες όπου το κράτος αναμένεται να κρατήσει στα χέρια του έναν πολύ μικρό επιτελικό και ελεγκτικό μηχανισμό για να αποφεύγονται τα παρατράγουδα.


Γ. Π.


Προκήρυξη 603 νέων θέσεων στο Δημόσιο

Σε προκήρυξη για την πλήρωση 603 θέσεων τακτικών υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης προχώρησε χτες το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Οι θέσεις αυτές αφορούν διάφορους κλάδους και ειδικότητες των υπουργείων Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αιγαίου, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Γεωργίας, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας, Δημοσίας Τάξεως, Εθνικής Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Αιτήσεις διορισμού μπορούν να καταθέσουν:

- Οσοι είναι Ελληνες πολίτες ή έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια πριν από ένα τουλάχιστον έτος, αλλά και πολίτες κρατών της ΕΕ (όχι όμως για τις θέσεις των υπουργείων Αμυνας και Δημοσίας Τάξεως), εφόσον γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα σε επαρκή βαθμό για την άσκηση των καθηκόντων τους.

- Οσοι έχουν γεννηθεί κατά τα έτη 1964 έως και 1980, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

- Οσοι έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα για την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης που επιλέγουν.

- Οσοι δεν έχουν κώλυμα διορισμού απ' αυτά που ορίζονται στα άρθρα 8, 9 και 10 του υπαλληλικού κώδικα.

Επίσης για τους άνδρες απαιτείται να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Η προκήρυξη προβλέπει αναλυτικά και τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για κάθε μία από τις 603, προς πλήρωση, θέσεις.

Με προσεχή ανακοίνωσή του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το ΑΣΕΠ θα προσδιορίσει την ακριβή προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ