ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2009
Σελ. /40
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πυροδοτεί τη δικομματική πόλωση
  • Η ανταλλαγή έντονων φραστικών διαξιφισμών, οι προσωπικές κόντρες μεταξύ των δύο μονομάχων και τα ψευτοδιλήμματα για τη διαχείριση της κρίσης, αποτελούν τα όπλα για τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας.
  • Ανύπαρκτες οι «διαφορές», που προσπάθησε να ανακαλύψει μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ

Στα ύψη ανεβάζει το θερμόμετρο της τεχνητής δικομματικής πόλωσης ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να αποφύγει την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής στις ευρωκάλπες και να «εγκλωβίσει» τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η ανταλλαγή έντονων φραστικών διαξιφισμών, οι προσωπικές κόντρες μεταξύ των δύο μονομάχων και τα ψευτοδιλήμματα για τη διαχείριση της κρίσης, θα αποτελέσουν βασικά χαρακτηριστικά του προεκλογικού δικομματικού καυγά, όπως επιβεβαίωσε με τη χτεσινοβραδινή ομιλία του στο Περιστέρι ο Κ. Καραμανλή. Προκειμένου να ενισχύσει τα ψευτοδιλήμματα, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι «υπάρχουν διαφορές» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όμως εξαντλούνται στο πόσο «υπεύθυνα» ή «ανεύθυνα» διαχειρίζεται το κάθε κόμμα την κρίση. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τις «τρεις διαφορές» που κατάφερε να ανακαλύψει και παρέθεσε στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής. Ετσι, η μεν κυβέρνηση «έχει συγκροτημένο οικονομικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης», ενώ το ΠΑΣΟΚ «κινείται στο απόλυτο κενό». Η κυβέρνηση «επικεντρώνει στα οικονομικά προβλήματα, την προστασία της εργασίας, στη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων»(!), ενώ το ΠΑΣΟΚ «επενδύει στη σκανδαλολογία». Επίσης, η κυβέρνηση «ασχολείται με τα δύσκολα και παίρνει τα αναγκαία μέτρα, αγνοώντας το πολιτικό κόστος», ενώ το ΠΑΣΟΚ «υπόσχεται μόνο ευχάριστα και απραγματοποίητα και τηρεί ανεύθυνη στάση».

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο Κ. Καραμανλής, αν και μιλούσε στο Περιστέρι, απέφυγε να αναφερθεί στη χειροτέρευση της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (φτώχεια, ανεργία, Παιδεία, περιβάλλον, κ.ά.). Αντίθετα, επέλεξε να αναδείξει «το συγκροτημένο σχέδιο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας», δημιουργώντας σύγχυση για τα οφέλη που έχουν αποκομίσει οι μεγάλες επιχειρήσεις με τους μεγάλους χαμένους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες. Επειδή, πέρα από την κοροϊδία του ΤΕΜΠΜΕ δεν είχε τίποτα άλλο να επιδείξει για «τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», επιστράτευσε τις χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας που θα έχουν βέβαια την ίδια «κατάληξη», τις τσέπες των εχόντων και κατεχόντων.

Παρά τον ισχυρισμό του ότι στο Περιστέρι «προχωρούν έργα και γίνονται παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας», ο πρωθυπουργός δεν είχε να παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο απολογισμό, πέρα από τους σταθμούς του μετρό που λειτούργησαν το 2007, όπως και το Κέντρο Υγείας...

Αντίθετα, ήταν λαλίστατος στις κοκορομαχίες με τον έτερο μονομάχο. Κατήγγειλε λοιπόν «το νέο εξαιρετικά σοβαρό ολίσθημα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ», που ήταν ότι έθεσε το δίλημμα «μεταξύ σοσιαλισμού και δημοκρατίας αφενός και βαρβαρότητας αφετέρου». Ταυτίζοντας τη βαρβαρότητα με τη ΝΔ και το ΕΛΚ αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς: «Είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός "βαρβαρότητα" για την κυρίαρχη πολιτική τάση στη Ευρώπη;».

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «τρέχει» να μαζέψει τα σενάρια διαδοχής που πυροδοτήθηκαν από κινήσεις στελεχών της ΝΔ, προκαλώντας ένα νέο γύρο εσωστρέφειας μερικές βδομάδες πριν τις ευρωεκλογές. «Δεν υφίστανται τέτοια σενάρια», διαβεβαίωσε ο Λ. Ζαγορίτης, επικαλούμενος ότι «δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται στα σοβαρά αυτήν την ώρα για τέτοιου είδους ζητήματα, και δε νομίζω να αμφισβητεί και κανείς τον πρωθυπουργό».

Τροφή, ωστόσο, στην εσωστρέφεια συνεχίζουν να δίνουν οι τοποθετήσεις γαλάζιων βουλευτών. Ο Γ. Μανώλης, για παράδειγμα, επανήλθε χτες επιτιθέμενος κατά του στενού συνεργάτη της Ντ. Μπακογιάννη και υποψήφιου ευρωβουλευτή Θ. Σκυλακάκη. Κληθείς να σχολιάσει τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη γαλάζια ευρωλίστα είπε πως ορισμένους δεν μπορεί να τους κρίνει. «Τον κ. Σκυλακάκη, ας πούμε, δεν μπορώ να τον κρίνω, γιατί όταν ήμουν παλιότερα στη Νέα Δημοκρατία, δεν είχαμε συνεργασία, γιατί ήταν, νομίζω, στο κόμμα του κ. Μάνου», σχολίασε δηκτικά.

Πονοκέφαλο στη Ρηγίλλης προκαλούν και οι πρωτοβουλίες ορισμένων βουλευτών, όπως η οργάνωση προεκλογικής συγκέντρωσης χτες το βράδυ από τον Γ. Βουλγαράκη την ώρα που ο Κ. Καραμανλής μιλούσε στο Περιστέρι. Ο ίδιος στην ομιλία του κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο της προεκλογικής τακτικής, αλλά προσπάθησε να αποσείσει από πάνω τις διάφορες κατηγορίες που έχουν ακουστεί τους τελευταίους μήνες. «Μόλις ο κουρνιαχτός κατακάτσει, και με διαύγεια φανούν τα πράγματα, δε θα υπάρχει κανένας που δε θα είναι υπερήφανος για τη σχέση μας», είπε με νόημα.

Παράλληλα, η ΝΔ ανοίγει μέτωπο κατά του ΛΑ.Ο.Σ., προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «κάθε ψήφος στο ΛΑ.Ο.Σ. είναι ψήφος στο ΛΑ.Ο.Σ.».

«Οποιοι ψήφισαν τη ΝΔ το 2007 και φύγουν σήμερα από εμάς πάνε απευθείας στον Γ. Παπανδρέου», υποστήριξε ο Σ. Τσιτουρίδης, επικρίνοντας το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη ότι δεν έχει «κανένα ιδεολογικο-πολιτικό έρμα». Αναρωτήθηκε μάλιστα με νόημα πως συμβιβάζονται οι αντικαπιταλιστικές και αντιαμερικανικές κορόνες με την τοποθέτηση της Ν. Τζαβέλλα, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. «Δεν γίνονται όλα μαζί»..., είπε.


ΠΑΣΟΚ
Υπόσχεται ... καλύτερη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής!

Το σαθρό επιχείρημα της «καλύτερης διαπραγμάτευσης» στους κόλπους της ΕΕ, επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ με στόχο να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα για μια δήθεν ...«φιλολαϊκή στροφή» του ευρω-οικοδομήματος των μονοπωλίων.

Αυτή την αποπροσανατολιστική επιχείρηση ήρθε να στηρίξει χτες ο Γ. Παπανδρέου τόσο με την ομιλία του στην Ξάνθη όσο και με την κεντρική του εισήγηση στη συνεδρίαση της γραμματείας της κεντρικής επιτροπής εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, επαναφέροντας το ψευτοδίλημμα των συσχετισμών μέσα στην ΕΕ σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό υποστηρίζοντας ότι η επικράτηση των «Ευρωπαίων σοσιαλιστών» έναντι των «νεοφιλελεύθερων» θα ...«αλλάξει» την πορεία της ΕΕ!!

«Δεν είμαστε ούτε αρνητές, ούτε θιασώτες της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είμαστε με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, για να αλλάξει η σημερινή συντηρητική Ευρώπη», ισχυρίστηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα, ενώ αργότερα από την Ξάνθη υποστήριξε ότι σ' αυτές τις ευρωεκλογές ο λαός αποφασίζει: «Συντηρητικοί και ΝΔ ή σοσιαλιστές και ΠΑΣΟΚ; Σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα;». Πίσω από τις υποκριτικές του αναφορές ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να κρύψει την στρατηγική σύμπλευση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στον πυρήνα της πολιτικής τους που αμέσως μετά τις ευρωκελογές θα εκφραστεί (όπως ήδη έχει αποτυπωθεί στις κοινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο «μανιφέστο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών» και στη διακήρυξη των νεοφιλεύθερων για τις ευρωεκλογές) με την προώθηση: Νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, καινούριων φορολογικών επιδρομών, παραπέρα ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση.

Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό του ελληνικού λαού, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να αθωώσει την Αντιαγροτική Κοινή Πολιτική (ΚΑΠ), υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας της ...«απουσίας» της κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες «σήμερα υποφέρει ο αγρότης και δεν απολαμβάνει τα δικαιώματά του από την ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική»!! Σε μια προσπάθεια να αποδώσει το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών στην «διαχειριστική ανικανότητα» της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να σβήσει από τη μνήμη χιλιάδων αγροτών ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει την υπογραφή κάτω από κάθε αντιαγροτική συμφωνία στην ΕΕ. Μάλιστα ο ίδιος κάλεσε τους αγρότες να υποταχθούν στις απαιτήσεις της ΚΑΠ και «να ψηφίσουν για ένα κρίσιμο ρόλο της ΚΑΠ στην ανάπτυξη και στη νέα εποχή», μοιράζοντας την ανέξοδη υπόσχεση ότι αυτή θα συνδεθεί με την «πράσινη ανάπτυξη».

Με στόχο ακριβώς να συγκαλύψει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι μια «πλειοψηφία των σοσιαλιστών στην Ευρώπη θα διεκδικήσει ένα συμπληρωματικό Σύμφωνο Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, παράλληλο με το Σύμφωνο του Μάαστριχτ»... Αφού πρώτα ψήφισαν όλες τις συνθήκες που τσάκισαν τα λαϊκά και εργασιακά δικαιώματα, τώρα έρχονται να υποστηρίξουν ότι μπορούν να αλλάξουν τις δομές του ευρωοικοδομήματος, χωρίς όμως να θιγεί η συνθήκη του Μάαστριχτ που προασπίζει τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν ...εγγυητή της «κάθαρσης» ισχυριζόμενος ότι «θα ανοίξουμε μέτωπο με τη διαφθορά», ενώ σε μια προσπάθεια να πολώσει το κλίμα, ενόψει των ευρωεκλογών, ανέφερε ότι το «ΠΑΣΟΚ συνδέει τις ευρωεκλογές με τις εθνικές εκλογές».

Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ και μετά την αντικομμουνιστική εκστρατεία που εξαπέλυσαν όλο το προηγούμενο διάστημα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να έχει αναλάβει ο Θ. Πάγκαλος, χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η οποία χτες μίλησε για «ενορχηστρωμένες προσπάθειες» και οργανωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ κατά του ΚΚΕ, δήλωσε: «Δεν απαντάμε στην κυρία Παπαρήγα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Αλφα» υποστήριξε: «Αυτό το θέμα έχει εξαντληθεί. Δεν θέλω να λέω συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω, ας πούμε κάτι πρωτότυπο. Εχω πει στην κα Παπαρήγα αν επιθυμεί μια διαμάχη μαζί μου, θα την έχει σε όλα τα επίπεδα που αυτή η ίδια θα επιλέξει». Μάλιστα ο ίδιος και μετά τον αντικομμουνιστικό του οχετό, του προηγούμενου διαστήματος, ισχυρίστηκε: «Εγώ δεν επιθυμώ διαμάχη μαζί της, ούτε ήθελα να ασχοληθώ μαζί τους, αυτοί μου επιτέθηκαν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ