ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΕ ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Το Σεπτέμβρη οι συμβάσεις παραχώρησης στα μονοπώλια

Προσδοκίες ότι μπορεί να ωφεληθεί ο λαός, προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό ότι θα βρει σωτηρία από την παράδοση των υδρογονανθράκων στα μονοπώλια
Η κυβέρνηση καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό ότι θα βρει σωτηρία από την παράδοση των υδρογονανθράκων στα μονοπώλια
Στην παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια προχωράει ολοταχώς η κυβέρνηση, και ταυτόχρονα προσπαθεί να παρουσιάσει το ενδιαφέρον και τους ανταγωνισμούς των πολυεθνικών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, σαν «σωτηρία» για το λαό. Σύμφωνα με όσα είπε χτες σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή («Μέγκα») ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης,«μέσα στο Σεπτέμβρη θα φέρουμε στη Βουλή για κύρωση τις δύο συμβάσεις, τουλάχιστον δύο, ίσως και τρεις, που θα υπογράψουμε για το οικόπεδο του Πατραϊκού και για το οικόπεδο των Ιωαννίνων».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ανακοίνωσε τις εταιρείες που προτάθηκαν από την αρμόδια επιτροπή να αναλάβουν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Πατραϊκό Κόλπο και στα Γιάννενα. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ίδιου υπουργείου ότι είναι πλέον στη διάθεση των πολυεθνικών τα αποτελέσματα των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Για το Αιγαίο βέβαια, ούτε λόγος, με δεδομένο ότι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία προωθείται η λογική της συνεκμετάλλευσης, με ομπρέλα της ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Οι κοινοπραξίες που προτείνονταν σαν ανάδοχοι για τις έρευνες, ήταν η «Energean Oil And Gas» / «Petra» για τα Γιάννενα και η ΕΛΠΕ / «Edison» / «Petroceltic» για τον Πατραϊκό Κόλπο. Για τα κοιτάσματα στην περιοχή του Κατάκολου, ο διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι κοινοπραξίες «Energean Oil and Gas» / «Trajan Oil and Gas Limited» / «Schlumberger» και η «Grekoil Energy Ventures LTD».

Το ΥΠΕΚΑ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στον Πατραϊκό Κόλπο, 50 έως 80 εκατ. βαρέλια στα Γιάννενα και 3 εκατ. βαρέλια στο Κατάκολο. Από την παράδοσή τους στα μονοπώλια, προσδοκά έσοδα (από Πατραϊκό και Γιάννενα) της τάξης των 11 δισ. ευρώ, σε βάθος 25ετίας.

Κανένα όφελος για το λαό

Σύμφωνα με τον Γ. Μανιάτη, μέσω της κύρωσης των συμβάσεων από τη Βουλή, διασφαλίζεται ο έλεγχος από τον ελληνικό λαό «του θέματος πώς αξιοποιείται ο ορυκτός πλούτος της χώρας και πού θα πάνε τα χρήματα αυτά». Πρόκειται για αστειότητες, στο βαθμό που η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα γίνει από τα μονοπώλια και τα όποια έσοδα του κράτους, δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού.

Ούτε βέβαια πρόκειται να δει ο λαός φτηνότερη Ενέργεια, αφού η άντληση και διακίνηση των υδρογονανθράκων που ενδέχεται να βρεθούν στο ελληνικό υπέδαφος, είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, που ανταγωνίζονται για το μεγαλύτερο κέρδος. Σε ερώτηση για το πότε θα πιάσει δουλειά και επίσημα ο ανάδοχος, ο Γ. Μανιάτης απάντησε ότι «αμέσως μετά την υπογραφή, ο ανάδοχος παίρνει εντολή από το Δημόσιο να προχωρήσει τις έρευνες. Αρα, μέσα στο 2014 θα δούμε και οπτικά νομίζω εξελίξεις».

Για να δημιουργήσει εντυπώσεις, πρόσθεσε ότι το στοίχημα για τον ίδιο και το επιτελείο του είναι «η ταυτόχρονη τήρηση των αυστηρότερων δυνατών περιβαλλοντικών προδιαγραφών, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην επιχειρηματικότητα τη μεγάλη και κυρίως τη μικροεπιχειρηματικότητα που δημιουργεί και πολλές θέσεις εργασίας».

Πρόκειται για προφάσεις που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να άρει και τους τελευταίους υποτυπώδεις όρους προστασίας του περιβάλλοντος από την επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως έκανε πρόσφατα, προαναγγέλλοντας απαλλαγή από την υποχρέωση να συντάσσουν περιβαλλοντικές μελέτες, επιχειρηματίες που επενδύουν σε λιμάνια, μαρίνες και άλλα έργα.

Στα πρότυπα του ΤΑΙΠΕΔ

Οι ανακοινώσεις του Γ. Μανιάτη, δίνουν συνέχεια στον επικοινωνιακό βομβαρδισμό από την κυβέρνηση για την «αναβάθμιση» της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθούν προσδοκίες ότι από τους αγωγούς και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από τα μονοπώλια θα βγει κερδισμένος ο λαός. Τον περασμένο Ιούνη ο Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε την ίδρυση «Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων», με στόχο, όπως υποστήριξε, την «αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας».

Στην «Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων» προβλέπεται να περάσει το σύνολο των εξακριβωμένων και πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (κατά τα πρότυπα του ΤΑΙΠΕΔ) και στη συνέχεια να προχωρήσει η παράδοσή τους για εκμετάλλευση σε ντόπιους και ξένους ομίλους. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είπε τότε ότι η κυβέρνηση προωθεί «στρατηγικές συμμαχίες με τις καλύτερες εταιρείες ερευνών» και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «εθνικό, οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό συγκριτικό πλεονέκτημα».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αγοράζει αζέρικο αέριο και της βγαίνει ... ρώσικο!

Τα κρατικά μεγαθήρια «Rosneft» και SOCAR προωθούν τη συνεργασία τους στο λεγόμενο «νότιο διάδρομο»

Καινούριες ψηφίδες στο μωσαϊκό των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας προσθέτουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία «OAO Rosneft» και την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR για την αντιστροφή της ροής ενός αγωγού, ώστε να στέλνει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SOCAR.

Ο αγωγός, που ξεκινά στο Μπακού και καταλήγει στο λιμάνι Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας, χρησιμοποιείται για την εξαγωγή αζέρικου πετρελαίου στην Ευρώπη μέσω της Ρωσίας. Ωστόσο, η παραγωγή στο Αζερμπαϊτζάν μειώνεται και η «Rosneft» με τη SOCAR είναι σε συζητήσεις για την αντιστροφή της ροής του αγωγού, ώστε το ρωσικό πετρέλαιο να στέλνεται για επεξεργασία στο Αζερμπαϊτζάν και σε διυλιστήρια της Γερμανίας και της Ιταλίας, μέσω της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι οι «Rosneft» και SOCAR υπέγραψαν την περασμένη βδομάδα συμφωνία συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να κάνουν γνωστές τις λεπτομέρειες.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει επιλεγεί από την ΕΕ ως μια από τις βασικές πηγές τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, προκειμένου οι ευρωπαϊκές οικονομίες να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, προωθεί τη διεύρυνση του «νότιου διαδρόμου» για τη μεταφορά φυσικού αερίου από χώρες της Κεντρικής Ασίας, μεταξύ αυτών και το Αζερμπαϊτζάν. Υπενθυμίζεται ότι από το Αζερμπαϊτζάν θα προέρχεται και το αέριο που θα μεταφέρεται μέσω Τουρκίας και TAP στην Κεντρική Ευρώπη.

Ολα αυτά γίνονται ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία, η οποία, εκμεταλλευόμενη τα τεράστια αποθέματα και την αδιαμφισβήτητη υπεροχή των μονοπωλίων της στον τομέα της Ενέργειας, κάνει «μπάσιμο» και στο Αζερμπαϊτζάν, για να διεμβολίσει τα σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ σε βάρος της. Το γεγονός εξάλλου ότι στα ρωσικά σχέδια συμμετέχουν η Γερμανία και η Ιταλία, δείχνει ότι η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ δεν είναι ενιαία και ότι υπάρχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα ανάμεσα στα κράτη - μέλη, καθώς προσπαθεί το καθένα να διασφαλίσει τη φτηνότερη και σε μεγάλη επάρκεια Ενέργεια για λογαριασμό των μονοπωλίων του.

Ενδεικτική ως προς αυτό είναι η δήλωση στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς» του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Φ. Ρέσλερ, ο οποίος είπε ότι η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπερβαίνει τις εξουσίες της στην ενεργειακή πολιτική. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ομοσπονδιακής όπως και των περιφερειακών κυβερνήσεων στη Γερμανία είναι σαφώς καθορισμένες και πρέπει να τηρούνται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε υπέρβασή τους από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες στο παρελθόν.

Υπενθύμισε ακόμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμένες από τις δικές της κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τις οποίες οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται όσο γίνεται περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και η ΕΕ είναι υπεύθυνη μόνο όταν οι νόμοι της ΕΕ κινδυνεύουν ή όταν μπορεί να ενεργήσει πιο αποτελεσματικά από άλλες νομικές οντότητες.

Νέα παραβίαση του FIR Αθηνών στο Αιγαίο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από 4 «F-4» και 2 «F-16», εισήλθε χτες στις 11:13 π.μ. στο FIR Αθηνών, μεταξύ Σάμου και Χίου. Στις 11:28 π.μ. τα 4 «F-4» του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Ανθρωποφάγοι, του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων, πετώντας στα 4.000 πόδια. Ο σχηματισμός εξήλθε από το FIR Αθηνών στις 11:31 π.μ., ενώ το σύνολο των τούρκικων αεροσκαφών αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν από ελληνικά. Ανάλογη πρόκληση από τουρκικής πλευράς, είχε καταγραφεί στην ίδια ακριβώς περιοχή και στις 31 Ιούλη, δείχνοντας την πρόθεση της Τουρκίας να κλιμακώσει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Μέση Ανατολή, υπενθυμίζοντας τις αξιώσεις της σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και το Κυπριακό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ