ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 22 Αυγούστου 2021
Σελ. /32
ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΕΞΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Πρωταγωνιστές στον αγώνα για την υγεία του λαού, όχι «στο ίδιο έργο θεατές»

Αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Υγείας από τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ, τον Ιούλη του 2020

Eurokinissi

Αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Υγείας από τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ, τον Ιούλη του 2020
Το υγειονομικό σύστημα της χώρας, οι μαχόμενοι υγειονομικοί και ο λαός 18 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές. Διανύουμε πλέον το 4ο κύμα της πανδημίας, το οποίο πλήττει την Κρήτη με ιδιαίτερα ισχυρό τρόπο.

Αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς το άνοιγμα του τουρισμού (εσωτερικός και εξωτερικός) έγινε χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου της διασποράς, προς όφελος του κέρδους των ισχυρών του κλάδου.

Την ίδια στιγμή, η καθυστέρηση των εμβολιασμών ήταν μεγάλη με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν υπήρχαν διαθέσιμα ραντεβού στις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου να καλυφθούν όσοι ήθελαν να εμβολιαστούν. Ολα αυτά συντέλεσαν ώστε να έχουμε το τελευταίο διάστημα εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, των αναγκών για νοσηλεία ασθενών με Covid-19, αλλά και για κλίνες ΜΕΘ Covid.

H πίεση που ασκείται στις δομές Υγείας της Κρήτης από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα τον Αύγουστο, δεν ήταν κεραυνός εν αίθρια. Πάνω από 360 περιστατικά Covid νοσηλεύονται τις τελευταίες μέρες στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού, ενώ τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τα 5.500.

Μάλιστα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι μονάδες κορονοϊού και οι ΜΕΘ του Ηρακλείου, μεταφέρθηκαν 5 ηλικιωμένοι με Covid-19 από το ΠΑΓΝΗ και το «Βενιζέλειο» στο Νοσοκομείο Νεάπολης την προηγούμενη βδομάδα.

Τεράστιες ευθύνες που δεν μπορούν να τις κρύψουν


Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκανε απολύτως τίποτα για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας πανελλαδικά και ειδικά στα νησιά όπως η Κρήτη, όπου αναμενόταν σημαντική επιβάρυνση.

Αντί να ανοίξει νέες κλίνες, να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, για τέταρτη φορά από την αρχή της πανδημίας αρπάζει προσωπικό και κρεβάτια ΜΕΘ από όλες τις υπόλοιπες νόσους αποδυναμώνοντας εκ νέου τμήματα, ενώ αναστέλλει τις κανονικές άδειες που τόσο έχει ανάγκη το προσωπικό για να ξεκουραστεί από την πίεση του προηγούμενου διαστήματος.

Για παράδειγμα, το ΠΑΓΝΗ, το μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο με ειδικότητες μοναδικές σε Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, καταλήγει να γίνει νοσοκομείο αποκλειστικά Covid, με τραγικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία.

Αυτήν την περίοδο υπάρχουν στην Κρήτη περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι (ντόπιοι και ξένοι), αριθμός που συμβάλλει στην υψηλή μεταδοτικότητα του ιού. Τα βόρεια παράλια του νησιού κατέχουν τα σκήπτρα της μεγαλύτερης συγκέντρωσης, καθώς η πυκνότητα του πληθυσμού παίζει σημαντικό ρόλο.

Οσο κι αν κυβέρνηση και διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων επικαλούνται την ατομική ευθύνη των ανεμβολίαστων και όσων δεν τηρούν τα μέτρα ως αποκλειστικές αιτίες για τη νέα έκρηξη των κρουσμάτων, δεν μπορούν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για την πλήρη χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά το άνοιγμα του τουρισμού (δειγματοληπτικά τεστ στις πύλες εισόδου, συνωστισμός σε πλοία, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.), για τα ελλιπή μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς.

Δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για την απουσία συχνών τεστ σε όλους τους υγειονομικούς, για τις μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού από κλινική σε κλινική, για την απουσία καραντίνας στους εμβολιασμένους υγειονομικούς αν δεν έχουν συμπτώματα, για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, για την ανεπαρκή ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας κατά τη διάρκεια ενάμιση χρόνου πανδημίας.

Ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν μπορεί να προβάλλεται ως το μοναδικό μέτρο, χωρίς να συνοδεύεται από άλλα μέτρα θωράκισης των δημόσιων δομών Υγείας.

Εξουθενώνουν τους υγειονομικούς και κλείνουν κλινικές

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη μια φορά στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», για τον «εξορθολογισμένο υγειονομικό χάρτη της χώρας», που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων «τα οποία κάνουν τα ίδια πράγματα σε μια πολύ κοντινή απόσταση». Εξάλλου, ήδη έχει ανακοινώσει την υποβάθμιση 3 νοσοκομείων - ΚΥ του Λασιθίου (Ιεράπετρας, Σητείας, Νεάπολης).

Ανέφερε επίσης προκλητικά ότι έχει ...κουραστεί να ακούει ότι «η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις». Κι αυτό, τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από 30.000 κενές θέσεις υγειονομικού προσωπικού πανελλαδικά (περίπου 680 στο ΠΑΓΝΗ) και πάνω από 3.000 κενές μόνιμες θέσεις σε όλο το νησί, τη στιγμή που οι υγειονομικοί είναι εξουθενωμένοι από τις διπλοβάρδιες και την υπερεφημέρευση, με περικομμένα ρεπό και εκατοντάδες χρωστούμενες άδειες.

Με μετακινήσεις προσωπικού σε κλινικές Covid, με κόψιμο αδειών, με εφημερίες γιατρών στα εμβολιαστικά κέντρα, πολλές κλινικές οδηγούνται σε αδυναμία κάλυψης των εφημεριών, ενώ καίριες ειδικότητες από το ΠΑΓΝΗ, όπως καρδιοχειρουργοί, ψυχίατροι, ενδοκρινολόγοι «σπαταλώνται» στους εμβολιασμούς.

Ωστόσο, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ επισήμανε πως οι προσλήψεις υγειονομικών που έγιναν στα νοσοκομεία του νησιού το προηγούμενο διάστημα επαρκούν, ενώ μέρος μόνο των κενών καλύφθηκε προσωρινά, κυρίως με προσλήψεις επικουρικών, με τις περισσότερες από τις συμβάσεις να λήγουν εντός του επόμενου έτους.

Χαρακτηριστικά, πάνω από το 50% των εργαζομένων στις ΜΕΘ είναι συμβασιούχοι ειδικευόμενοι. Οι συμβάσεις άνω των 300 εργαζομένων λήγουν μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη του 2021. Μάλιστα, τα προβλήματα υποστελέχωσης και επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας θα επιδεινωθούν τον Σεπτέμβρη με την αναστολή εργασίας (άνευ αποδοχών) των ανεμβολίαστων υγειονομικών και την πρόσληψη συμβασιούχων στη θέση τους.

Οπως στο τρίτο κύμα, έτσι και τώρα, συρρικνώθηκαν και συγχωνεύθηκαν κλινικές, αφού δεσμεύτηκαν για τη νοσηλεία κρουσμάτων 70 κλίνες του ΠΑΓΝΗ. Οι κλίνες αυτές στελεχώνονται με μετακινήσεις νοσηλευτών και υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών των γιατρών του παθολογικού τομέα, με αποτέλεσμα προβλήματα δυσλειτουργίας σε διάφορα υποστελεχωμένα τμήματα, σε μια περίοδο που απουσιάζουν εργαζόμενοι με άδειες.

«Στο πιο εφιαλτικό σενάριο της πανδημίας, μόνο στο ΠΑΓΝΗ μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και 200 απλές κλίνες Covid», δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, φανερώνοντας το σχέδιο για μετατροπή ακόμη και του 25% των κλινών του νοσοκομείου σε Covid.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απελπιστικής κατάστασης που βρίσκεται το νοσοκομείο είναι η απόφαση για τη μετατροπή της ανάνηψης των χειρουργείων σε ΜΕΘ Covid, με μη εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς την κατάλληλη υποδομή χώρου αλλά και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Αυτό φυσικά θα έχει σαν αποτέλεσμα και την περαιτέρω μείωση των τακτικών χειρουργείων, την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της λίστας αναμονής των χειρουργείων.

Η κατάσταση θα χειροτερέψει με τις αναστολές εργασίας

Με βάση και την απόφαση αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς από 1η Σεπτέμβρη, η κατάσταση κρίνεται δραματική για ασθενείς και εργαζόμενους, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο της Υγειονομικής Περιφέρειας περιλαμβάνει μεταφορά εργαζομένων από την πρωτοβάθμια περίθαλψη στα νοσοκομεία, με εγκληματικές συνέπειες για τον πληθυσμό του νησιού, καθώς έχει περιοριστεί ούτως ή άλλως η πρόσβαση στη δευτεροβάθμια.

Οσον αφορά συνολικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα - 7 μήνες μετά την έναρξή του - το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης βρίσκεται ακόμη στο 52% περίπου, εξαιτίας των αργών ρυθμών εμβολιασμού τόσο τους πρώτους 3-4 μήνες του χρόνου (λόγω ανεπάρκειας εμβολίων), όσο και τον τελευταίο μήνα.

Δεν υπάρχει υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση - οργανωμένη με ευθύνη του κράτους - για την ωφέλεια, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων, ώστε να πειστούν όσοι είναι διστακτικοί.

Η υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αδυνατεί να αναλάβει εξολοκλήρου τον εμβολιασμό και την παρακολούθηση των εμβολιασμένων, με αποτέλεσμα να λειτουργούν εμβολιαστικές γραμμές και στα νοσοκομεία, οι οποίες στελεχώνονται με την υπερεφημέρευση του υπηρετούντος ελλιπούς (αριθμητικά) ιατρικού προσωπικού.

Oι εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές και οι κατ' οίκον εμβολιασμοί με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ξεκίνησαν στην Κρήτη στις 6 Ιούλη, αφήνοντας ευπαθείς ομάδες με κινητικά προβλήματα απροστάτευτες για μήνες.

Ανεπαρκείς αποδεικνύονται και οι κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων της περιοχής για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού όλης της Κρήτης και του νοτιοανατολικού Αιγαίου, πληθυσμού που υπερτριπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ούτε οι νέες κλίνες ΜΕΘ που άνοιξαν στα Νοσοκομεία Ηρακλείου και Χανίων φτάνουν, ενώ δεν έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις μόνιμων νοσηλευτών για τη στελέχωσή τους.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100% τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα τη δυσκολία εύρεσης κλίνης για νεαρή με Covid-19 από τον Αγιο Νικόλαο (στις 7/8) και την προσωρινή διακοπή αεροδιακομιδών από άλλα νησιά (προς την Κρήτη), ενώ η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ αναφέρθηκε και σε συνεννοήσεις με τις ΥΠΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης για την υποδοχή περιστατικών από την Κρήτη (εφόσον χρειαστεί).

Σύμφωνα με την διοικήτρια, «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ Covid μπορεί να "αγγίξει" τις 59, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων χώρων και μέσων όπως των χειρουργικών τραπεζιών», προειδοποιώντας για εκ νέου μείωση των διαθέσιμων non Covid κλινών ΜΕΘ (σε 16% του συνόλου) και των τακτικών χειρουργείων, τη στιγμή που στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ συμπεριλαμβάνονται περίπου 5.000 ασθενείς.

Οργάνωση του αγώνα χωρίς αναμονές

Αναδεικνύεται η έλλειψη ετοιμότητας του δημόσιου συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος. Η διαχείριση αυτή της πανδημίας είναι απόρροια της διαχρονικής πολιτικής περιορισμού των κρατικών δαπανών για την Υγεία.

Τα σχέδια διοικήσεων και κυβέρνησης περιλαμβάνουν την προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κόστους με την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς του υπάρχοντος ανεπαρκούς (σε αριθμό) υγειονομικού προσωπικού και με τη μείωση των non Covid λειτουργιών, περιορίζοντας την πρόσβαση χιλιάδων ασθενών με διάφορες παθήσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί μαζί με τα συνδικάτα και όλο τον λαό είναι οι μοναδικοί που μπορούν να σηκώσουν ασπίδα προστασίας για την υγεία του λαού μας, να διεκδικήσουν τώρα ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο, με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα.


Δημήτρης ΒΡΥΣΑΛΗΣ
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ