ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές της Ουκρανίας

Καταγγέλλει την απόφαση του Κοινοβουλίου να διαλύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚ Ουκρανίας

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την προσπάθεια απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας. Σημειώνει αναλυτικά:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) απαράδεκτη απόφαση του Ουκρανικού Κοινοβουλίου να διαλύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, όπως και την έναρξη δίκης για την απαγόρευσή του.

Η απόφαση αυτή, όχι τυχαία, λήφθηκε ταυτόχρονα με την απόφαση επιστράτευσης, μέσα σ' ένα κλίμα εθνικιστικής υστερίας, για τη συνέχιση της ένοπλης εκστρατείας στα Ανατολικά, που ήδη έχει προκαλέσει στο λαό της Ουκρανίας μεγάλα δεινά.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως τα αντιλαϊκά μέτρα βαδίζουν χέρι - χέρι με τον εθνικισμό και αντικομμουνισμό.

Οι ιδεολογικοί και πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού στην Ουκρανία, που αναρριχήθηκαν στην κυβερνητική εξουσία με πραξικοπηματικό τρόπο, έχοντας τη στήριξη ντόπιων ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων και των ξένων δυνάμεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, προχωρούν στο παραπέρα αιματοκύλισμα του λαού και στην εξαφάνιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η επιδίωξη απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας, η ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστών είναι μια ενέργεια που στρέφεται ενάντια σε όλο τον εργαζόμενο λαό.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο ΚΚ και όλους τους κομμουνιστές της Ουκρανίας!

Ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει!

Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές!».

Η πρώτη δίκη την Πέμπτη

Κλιμακώνεται η προσπάθεια να απαγορευτεί η δράση του ΚΚ Ουκρανίας και εντείνεται η αντικομμουνιστική υστερία. Χτες ανακοινώθηκε από το προεδρείο της Βουλής της Ουκρανίας η απόφαση για διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚ Ουκρανίας. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ΚΚ Ουκρανίας, «η απαγόρευση ενός κόμματος που πήρε πάνω από 2 εκατομμύρια ψήφους στις τελευταίες εκλογές, πολύ περισσότερες από όσες έχει η σημερινή ουκρανική κυβέρνηση, παραβιάζει τις δημοκρατικές αρχές, τον πολιτικό πλουραλισμό, ακόμα όσα διακηρύσσει η ΕΕ περί ελευθερίας, δικαιοσύνης και ισότητας».

Επίσης ευχαριστεί τα αδελφά Κομμουνιστικά Κόμματα για τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει ως τώρα και τα καλεί να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και καταδίκης της αντιδραστικής κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα ενημερώνει ότι στις 24 Ιούλη θα γίνει η δίκη για την απαγόρευση του Κόμματος. Η αντιδραστική κυβέρνηση κατηγορεί το ΚΚ Ουκρανίας ότι «στηρίζει τους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία και δρα ενάντια στην εθνική κυριαρχία».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενταση των βομβαρδισμών και νέα επιστράτευση

Τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία συνεχίζουν να αξιοποιούν τη συντριβή του «Μπόινγκ 777», σαν έτοιμα από καιρό

Ειδικοί επιθεωρητές ερευνούν τα συντρίμμια του μοιραίου «Μπόινγκ 777»
Ειδικοί επιθεωρητές ερευνούν τα συντρίμμια του μοιραίου «Μπόινγκ 777»
Απόφαση για την τρίτη - από την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης - επιστράτευση ενέκρινε χτες το ουκρανικό κοινοβούλιο, ανεβάζοντας ταυτόχρονα στα 60 χρόνια τη μέγιστη επιτρεπόμενη ηλικία για στρατιώτες, λοχίες και υπαξιωματικούς, ώστε να κλιμακώσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στις ανατολικές επαρχίες και να εδραιωθεί ένας συσχετισμός δύναμης ευνοϊκός για τα μονοπώλια που στηρίζει η μερίδα της ουκρανικής πλουτοκρατίας που σήμερα έχει «το πάνω χέρι». Την ίδια στιγμή, σύσσωμη η διεθνής κοινή γνώμη (κατευθύνεται ώστε να) ασχολείται με τα διάφορα «σενάρια» και τις «αποκαλύψεις» περί «κατάρριψης» του «Μπόινγκ 777» που συνετρίβη ενώ πετούσε με 298 ανθρώπους πάνω από το Ντονέτσκ, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί κάτι.

Χτες, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο «έδωσε έμφαση σε περαιτέρω προσπάθειες που πρέπει να επικεντρωθούν στην παρεμπόδιση της Ρωσίας από το να υποστηρίζει τρομοκράτες», ενώ πρόσθεσε ότι επόμενο βήμα πρέπει να είναι μια έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς αυτή «μπορεί να εισηγηθεί νέα αποφασιστικά βήματα ενάντια σε αυτούς που στηρίζουν τρομοκράτες», σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Επιπλέον, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε με ανακοίνωσή του «όλες τις χώρες που πολίτες τους έπεσαν θύματα της καταστροφής, να εξετάσουν τη δυνατότητα να στείλουν αστυνομικούς, για να εξασφαλίσουν το απαραβίαστο του τόπου της συντριβής σε όλη την περίμετρό του και για να συμβάλουν στην έρευνα».

Αντίστοιχο κάλεσμα απηύθυνε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ (σ.σ. εννοώντας τις χώρες καταγωγής των επιβατών του «Μπόινγκ» στις οποίες συγκαταλέγεται και η Αυστραλία), «χωρίς να διευκρινίζει αν η Αυστραλία θα ετοιμαστεί να στείλει στρατό ή αστυνομία», όπως έσπευσε να σχολιάσει το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Ομόφωνο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ

Προχτές αργά το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα απόφαση που ετοίμασε η Αυστραλία και απαιτεί αυτοί που ευθύνονται για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους «να λογοδοτήσουν» και «όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως με τις προσπάθειες να υπάρξει λογοδοσία». Το ΣΑ με τη συμφωνία και της Ρωσίας, τάχτηκε υπέρ της διεξαγωγής μιας «πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για το συμβάν συμφώνως προς τους διεθνείς κανόνες της πολιτικής αεροπορίας» και ταυτόχρονα «απαιτεί όλα τα κράτη και άλλοι παράγοντες να απόσχουν από πράξεις βίας εναντίον πολιτικών αεροσκαφών».

Στο μεταξύ, χτες τα ξημερώματα τοπική ώρα, τα μαύρα κουτιά του «Μπόινγκ» παραδόθηκαν από τους ηγέτες των ρωσόφωνων ανταρτών στη Μαλαισία, με το συνταγματάρχη Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, να τα παραλαμβάνει και να δηλώνει ότι είναι «σε καλή κατάσταση». Ακόμα, οι ρωσόφωνοι αντάρτες ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής, για να διευκολυνθεί η σχετική έρευνα.

Αύξηση «αμυντικών δαπανών» ζητά ο Ομπάμα

Νέα παρέμβαση έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, που, μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Μπρόνισλαβ Κομορόφκσι, σε τηλεφωνική συνομιλία «συμφώνησαν για τη σημασία της αύξησης των αμυντικών δαπανών μεταξύ των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και για τη σημασία που έχει για τη συμμαχία η αξιόπιστη συμβολή στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η επαφή έγινε πριν από συνεδρίαση που είχαν χτες στη Βαρσοβία οι ηγέτες των εννέα κρατών - μελών του ΝΑΤΟ από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η παρέμβαση του Ομπάμα, όπως και η απόφαση του Κιέβου για νέα μερική επιστράτευση ήρθαν ενώ στη χτεσινή συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίου, ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας Αντρίι Παρούμπιι ισχυρίστηκε ότι περισσότεροι από 40.000 Ρώσοι στρατιώτες και εκατοντάδες βαρέα όπλα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία στο βορρά, στην ανατολή, στο νότο και στην Κριμαία.

Πάντως, ενδεικτικό των αντιθέσεων που παραμένουν στο εσωτερικό και της ουκρανικής αστικής τάξης είναι ότι μετά τη χτεσινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, σημειώθηκε ένταση με βουλευτές του κόμματος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς που φέρονται να κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν κάνει κάτι για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Αμείωτοι βομβαρδισμοί

Ολα τα παραπάνω σημειώνονται, ενώ ο λαός της ανατολικής Ουκρανίας μετρά όλο και περισσότερα θύματα από την κλιμακούμενη στρατιωτική επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το ουκρανικό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για «500 πολίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους».

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, τα χωριά Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ, στο Λουγκάνσκ, βομβαρδίζονταν όλη την προχτεσινή νύχτα, ενώ στην επίθεση συμμετείχαν και τεθωρακισμένα οχήματα. Στις φλόγες τυλίχτηκαν μεταξύ άλλων ένα εργοστάσιο οπτάνθρακα και ένα χημικό εργοστάσιο. Η υπηρεσία Τύπου του δημοτικού συμβουλίου του Λουγκάνσκ ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 5 άμαχοι και τραυματίστηκαν 16.

Πάντως, η αποστολή παρακολούθησης του ΟΑΣΕ δήλωσε πως «οι ουκρανικές αρχές αρνήθηκαν ότι κυβερνητικά στρατεύματα βομβάρδισαν το ανατολικό τμήμα της πόλης Λουγκάνσκ στις 18-20 Ιούλη» στη διάρκεια επίθεσης που σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι. Αντίστοιχα, το Κίεβο είχε αρνηθεί ότι ο στρατός ευθύνεται για εκρήξεις που σημειώθηκαν προχτές στο κέντρο του Ντονέτσκ, αναφέροντας ότι «αν γίνονται μάχες στην πόλη, έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει εκεί μια μικρή ομάδα που έχει αυτο-οργανωθεί και πολεμάει με τους τρομοκράτες».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Αναβαθμισμένο ρόλο στο πεδίο των οξυμένων ενδομονοπωλιακών ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, διεκδικεί η ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο και με φόντο το Ουκρανικό κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Χτες στις Βρυξέλλες συνεδρίασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο περιθώριο του οποίου έγινε και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ με τους ομολόγους τους των χωρών - «εταίρων» της ΕΕ της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης - μέσο για προγεφύρωμα της Ευρωένωσης στην Ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία).

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ εστίασαν επίσης στην επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας για το ρόλο της στην Ουκρανία. Ενδεικτικά στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου οι ρωσόφωνοι χαρακτηρίζονται και πάλι «παράνομα οπλισμένες ομάδες» ενώ καλείται η Ρωσία να αποσύρει στρατεύματά της από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Το Συμβούλιο συμφωνεί να επιταχυνθεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος εταιρειών και προσώπων από τη Ρωσία ενάντια στην «προσάρτηση» της Κριμαίας και την «αποσταθεροποίηση» της Ανατολικής Ουκρανίας, επίσης «να λάβει πρόσθετα μέτρα για να περιορίσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουλίου». Παραπέρα το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να υποβάλει σχετικές προτάσεις για κυρώσεις ως αύριο Πέμπτη, ένα νέο κατάλογο με Ρώσους και ρωσικές εταιρείες σε βάρος των οποίων θα επιβληθούν μέτρα (πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που έχουν εντός ΕΕ κ.ά.).

Χαρακτηριστική και η δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου, που δίνοντας μια ιδέα της πρεμούρας των ευρωνωσιακών μονοπωλίων να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, είπε ότι «υπάρχει μια ομόφωνη ευρωπαϊκή θέση, η οποία ενισχύει την πολιτική οντότητα της ΕΕ και τη δυνατότητά της να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή που συνδέονται με την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου». Βεβαίως, την ίδια στιγμή είναι φανερή και η αντιπαράθεση για τις κυρώσεις καθώς θίγονται σημαντικά συμφέροντα που σχετίζονται με την Ενέργεια και όχι μόνο. Επιφυλάξεις δείχνει περισσότερο η Γερμανία λόγω της διασύνδεσης των μονοπωλίων της με τα ρώσικα.

Στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ έγινε συζήτηση και για την κατάσταση στη Γάζα, με καθαρή πρόθεση να εξισωθεί ο θύτης (το κράτος του Ισραήλ με τις πλάτες του ευρωατλαντικού άξονα) με τα θύματα (οι Παλαιστίνιοι που χάνονται κατά εκατοντάδες).

Το Συμβούλιο επίσης «αναγνωρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τυχόν επιθέσεις», βάζοντας ως προϋπόθεση ότι «η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να είναι ανάλογη (σ.σ. με την επίθεση που δέχτηκε) και σύμφωνη με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ