Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε την περασμένη βδομάδα η ανακοίνωση, με τυμπανοκρουσίες εκ μέρους της κυβέρνησης, του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) της χώρας, ο οποίος υπηρετεί μπίζνες του κεφαλαίου σε θάλασσα και νησιά υπό τον μανδύα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, οι ενημερώσεις και χάρτες που συνόδευσαν τις επίσημες ανακοινώσεις έδωσαν μια εικόνα του επικίνδυνου «διαλόγου» που εξελίσσεται πολυεπίπεδα στα Ελληνοτουρκικά, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, μπλέκοντας τον λαό σε ένα ευρύ φάσμα αντιθέσεων και ανταγωνισμών, όπως δείχνει και η εμπλοκή με το πολυδιαφημισμένο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, το οποίο για την ώρα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, ελέω αντιδράσεων της τουρκικής αστικής τάξης.
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης ανέφερε χθες ότι η κυβέρνηση είχε «υποχρέωση» από την ΕΕ (Οδηγία 2014/89/ΕΕ) να καταθέσει τον ΘΧΣ «για λόγους και περιβαλλοντικούς αλλά και για λόγους, επιτρέψτε μου να το πω, γεωπολιτικούς», ενώ για το καλώδιο είπε γενικά και αόριστα ότι «θα προχωρήσει στον χρόνο του». Εστειλε δε σήμα ότι δεν ψάχνεται για «καβγά» με την Τουρκία και, ενόψει συνάντησής του με τον Ερντογάν (δεν προσδιόρισε το πότε), θύμισε ότι η ντόπια αστική τάξη «πορεύτηκε πάντα στην εξωτερική της πολιτική με υπευθυνότητα». Παρέπεμψε εξάλλου στις δύο συμφωνίες ΑΟΖ που υπογράφηκαν στην πρώτη του τετραετία.
Θυμίζουμε βέβαια ότι αυτή με την Αίγυπτο αναγνώρισε μειωμένη επήρεια για την Ελλάδα ακόμα και νοτιοανατολικά του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, της Κρήτης, και γενικά αφορούσε μερική οριοθέτηση, γκριζάροντας όλη την περιοχή από ανατολικά της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο. Στο ίδιο μοτίβο, στη συμφωνία με Ιταλία και σε ό,τι αφορά τα διαπόντια νησιά (στο Βόρειο Ιόνιο) και στις Στροφάδες (στο Νότιο) συμφωνήθηκε «μικρότερη απόσταση από την ελληνική γραμμή αφετηρίας» (όπως το λένε ...στρογγυλά, για να καλύψουν ότι συνιστά μικρότερη επήρεια) σε σχέση με την ιταλική, δηλαδή σε βάρος της Ελλάδας.
Στη «μεγαλύτερη εικόνα», και έχοντας κατά νου τους σχεδιασμούς και τον ...καταμερισμό εργασίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, παρουσίασε ως αποστολή του να υπερασπιστεί «τα κεκτημένα μιας εξαιρετικής στρατηγικής σχέσης, στην οποία πιστεύω ότι και εγώ με τον τρόπο μου έχω συνδράμει, μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, και να την ενισχύσω ακόμα περισσότερο. Αυτό ευελπιστώ να κάνω όταν συναντήσω τον κ. Τραμπ». Πρόσθεσε δε ότι «φορώντας το ευρωπαϊκό μου καπέλο, θα αγωνίζομαι έτσι ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα των κάτι λιγότερο από 90 ημερών που έχουμε στη διάθεσή μας για να πετύχουμε μια εμπορική συμφωνία η οποία θα είναι αμοιβαίως ωφέλιμη, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι από έναν εμπορικό πόλεμο, ειδικά έτσι όπως εκδηλώνεται τώρα, αυτής της έντασης, θα βγούμε όλοι ζημιωμένοι», περιγράφοντας αντιθέσεις, αγωνίες και «ευσεβείς πόθους» για αναίμακτη διευθέτηση των ανταγωνισμών. Υπερασπίστηκε στο μεταξύ τη στροφή της ΕΕ στην πολεμική οικονομία, παραπέμποντας στις «προτάσεις» της έκθεσης Ντράγκι.
Ερωτηθείς για την τραγωδία των Τεμπών και το νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης Δευτέρας («για την αναδιάταξη του ΟΣΕ», όπως πλασάρεται), είπε ότι «θα υπάρξει μια δραστική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας του νέου οργανισμού των ελληνικών σιδηροδρόμων, δηλαδή της μετεξέλιξης του ΟΣΕ, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ευελιξίας, της μεγαλύτερης λογοδοσίας, της καλύτερης χρήσης της τεχνολογίας» και άλλα τέτοια εύηχα, που έχουν πάντα στον πυρήνα τους την «απελευθέρωση» και εμπορευματοποίηση του σιδηροδρομικού έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για το δε προδιαγεγραμμένο έγκλημα υποστήριξε ότι «η περιβόητη θεωρία της συγκάλυψης (...) πια έχει αποδομηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ίδια τα γεγονότα», την ώρα που κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει τον πραγματικό ένοχο για τη σύγκρουση των τρένων, την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ για τα κέρδη του κεφαλαίου, που οδηγεί ολοταχώς σε νέα «Τέμπη».
Παραπέρα, αρνήθηκε ότι υπάρχει «οργανική διασύνδεση» της ΝΔ και του Μαξίμου με την «Ομάδα Αλήθειας», αν και τόνισε ότι «οι άνθρωποι που τη στελεχώνουν είναι πολύ κοντά στη ΝΔ, ιδεολογικά και κομματικά». Επιπλέον, υπερασπίστηκε τη δουλειά τους, υποστηρίζοντας ότι η «Ομάδα» λέει ...«τα πράγματα σταράτα».
Επιπλέον, δήλωσε «αποφασισμένος» να ηγηθεί της ΝΔ και να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση και για τρίτη τετραετία, με το επιχείρημα ότι το κυβερνητικό έργο «χρειάζεται ακόμα χρόνο για να μπορέσει να ολοκληρωθεί και οι αλλαγές να ριζώσουν με τέτοιον τρόπο ώστε ουσιαστικά να μην μπορούν στη συνέχεια να ανατραπούν», ουσιαστικά εμφανίζοντας τον εαυτό του ως τον καταλληλότερο για να φέρει και να εδραιώσει καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Αλλωστε, ανάμεσα στις «σημαντικές εκκρεμότητες που θα προκύψουν μετά τις επόμενες εκλογές» έβαλε και τη συνταγματική αναθεώρηση, «διαδικασία η οποία θα εκκινήσει ενδεχομένως και μέσα στο 2025» όπως είπε, δείχνοντας μια σειρά από αντιδραστικές αλλαγές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, ώστε πιο αποτελεσματικά να υλοποιείται η πολιτική που τσακίζει τον λαό.
Θύμισε τέλος ότι η Ελλάδα έχει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2027, επομένως θέλει να ηγηθεί της προσπάθειας της ντόπιας αστικής τάξης να αξιοποιήσει τη θέση αυτή για να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά.
Το αντιπολιτευόμενο CHP επικρίνει την κυβέρνηση Ερντογάν για ό,τι παζαρεύει σε Κύπρο, Αιγαίο, Παλαιστίνη
Νέες στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή προγραμματίζει η Τουρκία, που τον Μάη οργανώνει τα γυμνάσια «Θαλασσόλυκος 2» και «Αετός της Ανατολίας», σε τμήματα της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, σχεδιάζεται η παρουσία 100 πλοίων, υποβρυχίων, αεροσκαφών, επανδρωμένων και μη, ενώ τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν και δοκιμές πυραύλων. Ακόμα, θα συμμετέχουν και δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών, ενώ θα δοκιμαστούν και τα νέα εθνικά συστήματα τα οποία εντάχθηκαν πρόσφατα στο Πολεμικό Ναυτικό. Σημειωτέον ότι το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η αυτόνομη προσνήωση και απονήωση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB-3 στο αεροπλανοφόρο «Anadolu».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ φουντώνουν διεργασίες για συνδιαχείριση σε Αιγαίο αλλά και Κύπρο, ο επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κεμαλικού CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν για «ανίκανη εξωτερική πολιτική» και ότι «παζαρεύει για να ξεπουλήσει τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και να ξεπουλήσει την Κύπρο και την Παλαιστίνη». Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση του ΑΚΡ, με αφορμή ψήφισμα που ενέκριναν στις αρχές του μήνα τα μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, αναγνωρίζοντας με αυτό παλιότερα ψηφίσματα του ΟΗΕ που επικρίνουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο. Επιπλέον, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν διόρισαν πρόσφατα πρέσβεις στη Λευκωσία, σε μια κίνηση που ορισμένοι ερμήνευσαν βιαστικά ως «ναυάγιο» της προσπάθειας της Αγκυρας να αναβαθμίσει τη συνεργασία άλλων κρατών με τις κατοχικές αρχές στην Κύπρο.
«Η υπόθεση της Κύπρου συνδέεται με την αξιοπρέπεια της Τουρκίας», είπε μεταξύ άλλων στις ίδιες του δηλώσεις ο Οζέλ, ενώ απευθυνόμενος στον Ερντογάν αναρωτήθηκε «τι συζητάς με τον (Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ) Τραμπ για να προδώσεις τα συμφέροντα της χώρας μας; Ντροπή...».
Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι ο εκπρόσωπος του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Ντάνα, έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ - την οποία διαβίβασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Αχμέτ Γιλντίζ - κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για «παραποίηση της ιστορίας» και αναπαράγοντας τα περί δικής της «αποκλειστικής ευθύνης για τη δημιουργία και συνέχιση του Κυπριακού». Ανάμεσα σε άλλα υποστηρίζει ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο «δεν συνιστά κατοχή», αλλά και ότι δεν χαρακτηρίζεται ως τέτοια στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ακόμα επαναλαμβάνει τους προκλητικούς ισχυρισμούς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν εκπροσωπεί το σύνολο της Κύπρου» και ότι η παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) απαιτεί τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών. Καταλήγοντας, καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά να αναγνωρίσει «τα σημερινά δεδομένα» στο νησί και «τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», τονίζοντας πως «συνομιλητής της δεν είναι η Τουρκία, αλλά οι Τουρκοκύπριοι».
Το Εθνικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης της που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους υπέρογκους εξοπλισμούς για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, στις επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού και στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε δεκάδες αποστολές εκτός συνόρων, αποφάσισε την πραγματοποίηση Πανελλαδικού Διημέρου Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης στις 17 και 18 Μάη 2025.
Στην Αττική η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μάη 2025, με εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. και τερματισμό στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας στις 6.30 μ.μ., όπου θα γίνει εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων.