ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ
Δεν αλλάζει η εξωτερική πολιτική

Ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής

Για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό ενημερώθηκε χτες η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής από τον υπουργό Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη, ο οποίος τόνισε ότι και με τη νέα κυβέρνηση δεν αλλάζει ο βασικός προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής.

Ο υπουργός είπε ότι στις σχέσεις με την Τουρκία επικρατεί ένα καλό κλίμα, κάτι που επιβεβαιώνει και η καλή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς. Τόνισε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας, η οποία όμως εξαρτάται από το εάν η ίδια θα εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ.

Ο Π. Μολυβιάτης ανακοίνωσε ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών για διμερή θέματα συνεχίζονται αλλά δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για το εάν θα καταλήξουν σε συμφωνία ή εάν αυτή θα γίνει πριν το Δεκέμβρη οπότε θα κριθεί αν η Τουρκία θα πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Υπενθύμισε δε ότι η συμφωνία του Ελσίνκι προβλέπει πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα επανεξετάσει την κατάσταση» και είπε ότι η κυβέρνηση δεν αποσυνδέει το Κυπριακό από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σχετικά με το Κυπριακό είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει στο «ράφι», αλλά, αντίθετα, βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Στόχος μας, τόνισε, είναι η επανένωση του νησιού με βάση το «σχέδιο Ανάν» και αφού ληφθεί υπόψη το ευρωπαϊκό πλαίσιο και το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το «σχέδιο Ανάν» απορρίφθηκε από τους Κύπριους μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος και εκτίμησε ότι οι όποιες αρνητικές συνέπειες θα εξανεμιστούν με την πάροδο του χρόνου. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το κίνητρο της ένταξής τους στην ΕΕ και γι' αυτό τους συμφέρει να συνομιλήσουν με τους Ελληνοκύπριους. Κατά την εκτίμηση του Π. Μολυβιάτη, δε συμφέρει στους Τουρκοκύπριους η αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητο κράτος γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι αδύνατον να ενταχθούν στην ΕΕ.

Αναφερόμενος, τέλος, στις διεργασίες που έγιναν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν, είπε ότι σε αυτήν δε συζητήθηκαν συγκεκριμένα ονόματα και ότι η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ως πρώτο κόμμα στην ΕΕ, πρέπει να έχει βαρύνοντα λόγο στην επιλογή του προέδρου της Κομισιόν.

Σε παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, Λ. Κανέλλη, είπε ότι η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας πρέπει να ενημερώνεται άμεσα για τα θέματα της αρμοδιότητάς της και όχι να καλείται εκ των υστέρων. Ζήτησε να αποκαλυφθούν οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί στο Κυπριακό από την προηγούμενη κυβέρνηση και να γνωστοποιηθεί τι θα γίνει με τις προβλέψεις της συμφωνίας του Ελσίνκι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου αναγνωρίζονται και άλλες διαφορές πέραν αυτής της υφαλοκρηπίδας.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου στην τοποθέτησή της εκτίμησε ότι το Κυπριακό έχει μπει στον «πάγο» και είπε ότι η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική δίνει την εντύπωση πως κινείται χωρίς πυξίδα και μπούσουλα. Εκ μέρους του ΣΥΝ ο Α. Αλαβάνος ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στα «χέρια» των τάσεων οι εξελίξεις

Για πρώτη φορά δημόσια το «αριστερό ρεύμα», διά του στελέχους του και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ Ν. Βούτση, εξέφρασε χτες ανοιχτά τη διαφωνία του με την άποψη του Αλ. Αλαβάνου πως οι εσωκομματικές τάσεις πρέπει να διαλυθούν, σηματοδοτώντας και τη διάρρηξη των μεταξύ τους σχέσεων. Υπενθυμίζουμε πως αυτός ήταν ένας από τους τρεις όρους που έθεσε ο Αλ. Αλαβάνος για να δεχτεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΝ, απειλώντας πως αν δεν ικανοποιηθούν θα παραιτηθεί και από βουλευτής του κόμματος.

Το «αριστερό ρεύμα» έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον Γ. Δραγασάκη και αναμένει την αποδοχή ή απόρριψη από μέρους του της πρότασης να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, χωρίς να απορρίπτει την υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη, εκτιμώντας πως και οι δύο θα μπορούσαν να αποσπάσουν στήριξη κι από τμήματα των άλλων τάσεων. Είναι όμως δύσκολο «ανανεωτές» και «προεδρικοί» να στηρίξουν στελέχη που έχουν εκφραστεί θετικά για το ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη «αναγέννησης» της συνεργασίας. Επιπλέον, σχεδόν καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει ως προς τις πολιτικές πλατφόρμες με βάση τις οποίες οι τάσεις θα αντιπαρατεθούν στο Συνέδριο και θα διεκδικήσουν την προεδρία.

Στο μεταξύ ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε προχτές ιδιαίτερα προσεκτικός αναφερόμενος στις τάσεις, συνεκτιμώντας προφανώς τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τοποθετήσεις όπως αυτή του Αλ. Αλαβάνου. Ετσι, ενώ μέχρι πρότινος στεκόταν επικριτικά απέναντί τους, λέγοντας ότι ένα μικρό κόμμα όπως ο ΣΥΝ δεν μπορεί να αντέξει τις μεταξύ τους αντιθέσεις και εντάσεις, προχτές σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Επικοινωνία 94» τις χαρακτήρισε «δημοκρατική κατάκτηση».

Ο Ν. Βούτσης μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» υπερασπίστηκε με σθένος την ύπαρξη εσωκομματικών τάσεων, παραδεχόμενος ωστόσο προβλήματα που προέκυψαν από τη λειτουργία τους, μιας και δεν ήταν λίγες οι φορές που έδρασαν περισσότερο ως μηχανισμοί και λιγότερο ως «ιδεολογικά ρεύματα», όπως αρέσκονται να τις χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου. Ο Ν. Βούτσης συμπλήρωσε πως διαφωνεί απολύτως με τον Αλ. Αλαβάνο και με όποιον ασκεί κατεδαφιστική κριτική στις τάσεις, ενώ επέκρινε τον Δ. Παπαδημούλη για το γεγονός ότι διαφωνεί με την απόφαση που έλαβε προεκλογικά η ηγεσία του κόμματος για εναλλαγή στη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μάλιστα, ανέφερε πως αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με πολιτική δέσμευση και συμπλήρωσε «εγώ απορώ γιατί τώρα, με το που τέλειωσαν οι εκλογές, μπαίνουν ενστάσεις για μια πολιτική του κόμματος στην κοινωνία. Θεωρώ στοιχείο αφερεγγυότητας και αναξιοπιστίας για τον κόσμο μας αν τώρα αρχίσουμε να αμφισβητούμε τις δεσμεύσεις με βάση τις οποίες ψηφιστήκαμε και αυτό να μπαίνει στις αντιπαραθέσεις της εσωκομματικής σύγκρουσης». Για την ιστορία βέβαια να αναφέρουμε ότι ο Δ. Παπαδημούλης εξέφρασε τη διαφωνία του με το συγκεκριμένο μέτρο αμέσως μόλις ανακηρύχτηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΝ.

Ενοχλεί η κριτική;

Ιδιαίτερα ενοχλημένος από την κριτική του ΚΚΕ εμφανίστηκε προχτές ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής Β. Μαγγίνας και μάλιστα, φερόμενος ως σχολικός επιθεωρητής, ζήτησε από την Λ. Κανέλλη να προσέχει τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί.

Αιτία η πολιτική κριτική της βουλευτή ότι και η σημερινή, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, εκτελώντας εντολές του ΝΑΤΟ, φροντίζει για την επέκτασή του στα Βαλκάνια με διάφορες διακρατικές συμφωνίες, όπως η τελευταία για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια καμουφλαρισμένη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Αλβανία.

Ο Β. Μαγγίνας ζήτησε να μη χρησιμοποιούνται φράσεις όπως «παίρνετε εντολές» από το ΝΑΤΟ, για να λάβει την αποστομωτική απάντηση από την Λ. Κανέλλη:

«Η εντολή είναι ΝΑΤΟική προς συμμάχους και η αντίληψη ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν επιλέξει ως εθνικό συμφέρον τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, όχι απλώς δε μου απαγορεύει, αλλά με υποχρεώνει να διατυπώνω κατηγορηματικώς τις αντιρρήσεις μου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ