ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»
Από τα παγωμένα σπίτια σε σχολεία - ψυγεία και πάλι πίσω

Νέοι «κόφτες» σε βάρος του λαού, που θα οδηγήσουν σε ένταση της ενεργειακής φτώχειας, περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης μέσα στη βδομάδα

Στην «προηγμένη» Ελβετία, τον παγκόσμιο τραπεζικό κόμβο, πέρυσι οι μαθητές έκαναν μάθημα με κουβέρτες, λόγω κορονοϊού. Το παράδειγμα υιοθέτησαν τα παγωμένα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας και, όπως όλα δείχνουν, φέτος έπεται συνέχεια σε ακόμα περισσότερα σχολεία
Στην «προηγμένη» Ελβετία, τον παγκόσμιο τραπεζικό κόμβο, πέρυσι οι μαθητές έκαναν μάθημα με κουβέρτες, λόγω κορονοϊού. Το παράδειγμα υιοθέτησαν τα παγωμένα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας και, όπως όλα δείχνουν, φέτος έπεται συνέχεια σε ακόμα περισσότερα σχολεία
«Πληρώστε ή παγώστε» είναι το πιο πρόσφατο δίλημμα που βάζει η κυβέρνηση στα λαϊκά νοικοκυριά, με το νέο πακέτο μέτρων για την Ενέργεια, καλώντας τα επί της ουσίας να αποφασίσουν από πού θέλουν να χάσουν.

Αν θέλουν να ζεστάνουν το σπίτι τους το καταχείμωνο, θα πρέπει να υποστούν το «πέναλτι» της αυξημένης κατανάλωσης και να πληρώσουν πανάκριβα την Ενέργεια που θα χρησιμοποιήσουν.

Αν πάλι αποφασίσουν να κυνηγήσουν τα μπόνους της «εξοικονόμησης», με βεβαιότητα θα ξεπαγιάσουν για άλλη μια χρονιά, αφού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια τα συστήματα θέρμανσης όλων των ειδών έχουν πέσει σε μερική ή ολική αχρηστία. Με άλλα λόγια, είναι δεδομένο ότι το τέλος του χειμώνα θα έχει ρίξει ένα «πάτωμα» πιο κάτω στην ενεργειακή φτώχεια χιλιάδες επιπλέον λαϊκά νοικοκυριά.

Το «σχέδιο εξοικονόμησης» της κυβέρνησης - εξειδίκευση των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τους μήνες που έρχονται - είναι στην ουσία ένας ακόμα κόφτης σε βάρος του λαού, που τον «σπρώχνει» να συμπιέσει παραπέρα τις ανάγκες του, να συμβιβαστεί με ακόμα λιγότερα.

Δεν υπάρχει πτυχή της ζωής του λαού που θα μείνει ανεπηρέαστη το επόμενο διάστημα, καθώς οι περικοπές δεν αφορούν μόνο τη λαϊκή κατανάλωση αλλά και τα σχολεία, τους χώρους άθλησης, τις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και τον ηλεκτροφωτισμό ή τον φωτισμό των πάρκων. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα καταγράφει παρακάτω ο «Ριζοσπάστης».

Ενα ολόκληρο χωριό σε απόγνωση

Στο Ολυμπιακό Χωριό στο Μενίδι, από κατασκευής η θέρμανση και οι άλλες βασικές λειτουργίες των νοικοκυριών εξυπηρετούνται αποκλειστικά με φυσικό αέριο. Την εποχή που χτιζόταν το Ολυμπιακό Χωριό τα «εναλλακτικά καύσιμα» κέρδιζαν ήδη έδαφος και η στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης» ήταν ακόμα στα σπάργανα για τη χώρα μας.

Οπως μας εξηγεί ο Λάμπρος Κουρλός, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οικιστών Ολυμπιακού Χωριού, «εξαρχής, από τη δόμηση των σπιτιών ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, φτιάχτηκαν και οι υποδομές για το φυσικό αέριο, που αφορούν τις σωληνώσεις και τον λέβητα σε κάθε μπαλκόνι. Αυτή είναι η βασική πηγή θέρμανσης αλλά και ζεστού νερού σε κάθε σπίτι, όπως και στα σχολεία, ενώ πολλά νοικοκυριά έχουν συνδέσει και την κουζίνα, την οποία - όπως είναι λογικό - χρησιμοποιούν καθημερινά».

Προσθέτει ότι «επειδή δεν επιτρεπόταν αρχικά η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι πολύ λίγα τα σπίτια που διαθέτουν. Επίσης, δεν υπάρχουν διαθέσιμες παλιές υποδομές πετρελαίου για να μπορεί να γίνει η μετάβαση σε αυτό, παρά μόνο με τεράστιο κόστος». Επόμενο είναι να μεγαλώνουν η ανησυχία και η αγωνία των κατοίκων, στην πλειοψηφία τους βιοπαλαιστών, με ισχνό εισόδημα.

«Πέρυσι τον χειμώνα ήρθαν σε κατοίκους λογαριασμοί φυσικού αερίου ύψους 600 μέχρι 800 ευρώ. Η περιοχή μας εδώ, στους πρόποδες της Πάρνηθας, σημειώνει χαμηλές θερμοκρασίες και δεν μπορείς να ζήσεις τον χειμώνα χωρίς θέρμανση. Γι' αυτό τώρα είναι διάχυτη η ανησυχία και ο προβληματισμός για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα τον χειμώνα που έρχεται, με τέτοιες τιμές στο φυσικό αέριο, συν την ακρίβεια στο ρεύμα και στα άλλα αναγκαία είδη για την επιβίωσή μας», συνεχίζει ο συνομιλητής μας.

Οι διαπιστώσεις και η μοιρολατρία, βέβαια, δεν βγάζουν πουθενά. Εχει λοιπόν μεγάλη σημασία η πρωτοβουλία για την οργάνωση του αγώνα που έχουν πάρει εργαζόμενοι και συνταξιούχοι συνδικαλιστές, εκλεγμένοι σε σωματεία και φορείς του Μενιδίου, που κατοικούν στο Ολυμπιακό Χωριό.

«Μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί η διεκδίκηση ώστε καμία οικογένεια να μη μείνει σε κρύο σπίτι, κανένας μαθητής να μην ξεπαγιάζει την ώρα που κάνει μάθημα, να σταματήσουν οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, να γίνουν άμεσα επανασυνδέσεις. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να εκφραστεί πλατιά η αλληλεγγύη σε όποιον την έχει ανάγκη, και καλούμε όλους όσοι θέλουν να συνδράμουν αυτήν την προσπάθεια να μας βρουν στο Στέκι των σωματείων και φορέων, στην Κακλαμανάκη 21».

Σφίγγει ο κλοιός στα σχολεία

Ο κλοιός της «εξοικονόμησης» σφίγγει και στα σχολεία, που καλούνται να περιορίσουν κι άλλο τις λειτουργικές τους ανάγκες, όπως και την κατανάλωση Ενέργειας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, πληθαίνουν οι παρεμβάσεις δημοτικών αρχών για γρήγορες «προσαρμογές» στην κατανάλωση, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε μεγέθυνση των προβλημάτων στα ήδη καταπονημένα από την υποχρηματοδότηση σχολεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επιστολή δημοτικού συμβούλου, προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Αγίου Αναργύρων - Καματερού προς διευθυντές των σχολείων της πόλης. Στην επιστολή αυτή, όπως αναφέρει σε καταγγελία της η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο εν λόγω «νουθετεί τους παραλήπτες για τη σειρά με την οποία πρέπει να πραγματοποιούν τις πληρωμές, με τη δαμόκλειο σπάθη - αν παρατηρηθούν υπερβάσεις - η διαχείριση των οικονομικών του σχολείου να περνάει απευθείας στη Σχολική Επιτροπή και στον πρόεδρό της».

Στο ίδιο πνεύμα έγιναν το προηγούμενο διάστημα παρεμβάσεις και σε άλλους δήμους, π.χ. στη Νέα Σμύρνη, όπου επίσης δίνονται οδηγίες στα σχολεία «να περιοριστεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις πρωινές ώρες, καθώς και η χρήση του φυσικού αερίου μόνο κατά τις κρύες μέρες και πολύ πρωινές ώρες» ώστε να επιτευχθεί η «μείωση της κατασπατάλησης των ενεργειακών πόρων». Εν ολίγοις, η «λύση» είναι να ξεροσταλιάζουν οι μαθητές σε κρύες και μισοσκότεινες αίθουσες.

Ανάλογο «κρούσμα» έχουμε και στον δήμο Πειραιά, όπου η αρμόδια Σχολική Επιτροπή έχει ήδη ενημερώσει τους διευθυντές της Πρωτοβάθμιας «να κάνουν τα κουμάντα τους» για τη μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας, αν θέλουν τα σχολεία τους να πάρουν έστω και τα ελάχιστα από την πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση που διαχειρίζεται η Επιτροπή.

Το σύστημα των περικοπών δουλεύει ως εξής: Η Σχολική Επιτροπή αναλαμβάνει να πληρώσει το κόστος της θέρμανσης και του ρεύματος για κάθε σχολείο, και αυτό το κόστος αφαιρείται από τη χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα.

Ετσι, τίθεται το δίλημμα: 'Η θα ζεσταθεί με σχετική επάρκεια το σχολείο, αλλά «θα μείνει στον άσσο» για όλα τα υπόλοιπα έξοδα, ή θα παγώσουν οι μαθητές ώστε να μπορέσει το σχολείο να τα βγάλει πέρα με την υποχρηματοδότηση για τις λειτουργικές του ανάγκες. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση το μάρμαρο θα κληθούν να το πληρώσουν οι γονείς, βάζοντας το χέρι στην τσέπη.

«Ατυπα», μάλιστα, ο δήμος διαρρέει ότι «προβληματίζεται» και για τις απογευματινές δραστηριότητες των Συλλόγων Γονέων, επειδή θα καταναλώνουν ρεύμα, προλειαίνοντας το έδαφος να φορτώσει κι αυτό το κόστος στις πλάτες των γονιών.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Θυμίζουμε ότι γι' αυτά τα ζητήματα, πέρα από τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνουν ήδη η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, Ενώσεις και Σύλλογοι του Λεκανοπεδίου, παρέμβαση έκανε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, απαιτώντας να δοθεί τώρα έκτακτη χρηματοδότηση για τα σχολεία, ώστε κανείς μαθητής να μη φεύγει από ένα παγωμένο σπίτι για να κάνει μάθημα σε ένα παγωμένο σχολείο και να επιτρέφει ξανά σ' αυτό.

Οπως αναφέρει το ΚΚΕ σε Επίκαιρη Ερώτηση που επανακατέθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών, «το ύψος της χρηματοδότησης των δήμων για τις Σχολικές Επιτροπές, προκειμένου να καλύψουν τις αρμοδιότητες που έχουν μετακυλιστεί στις πλάτες τους, είναι ανεπαρκέστατο ακόμα και για τη στοιχειώδη κάλυψή τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι κατά το περσινό σχολικό έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, δόθηκε το πόσο των 133 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τις Σχολικές Επιτροπές σε καθεστώς χρεοκοπίας πριν εκπνεύσει το έτος.

Τα ποσά αυτά διατηρούνται σε αυτά τα τραγικά χαμηλά επίπεδα με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και ως αποτέλεσμα τα σχολεία λειτουργούν οριακά, με σοβαρές ελλείψεις σε παιδαγωγικά μέσα και εξοπλισμό, σε κτίρια υποσυντήρητα και με σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης.

Στη φετινή σχολική χρονιά έρχονται να προστεθούν η αλματώδης αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποιημένης αγοράς Ενέργειας που τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων (...) Σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες στάλθηκε η τελευταία δόση προς τους δήμους, καθηλωμένη στα περσινά επίπεδα (28 εκατ.), καταδικάζοντας τα σχολεία στην ένδεια, αδυνατώντας να πληρώσουν ακόμα και τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ απευθύνει στον αρμόδιο υπουργό το ερώτημα: Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση προς τους δήμους στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για να καλυφθούν πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων αλλά και τα συσσωρευμένα χρέη, με ευθύνη του κράτους;

Η Επίκαιρη Ερώτηση συζητήθηκε την Παρασκευή και η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, που πριν από λίγες μέρες δήλωνε πως «όποιος δεν προσαρμοστεί πεθαίνει», ήταν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει «να συνδράμει», χωρίς κάτι το συγκεκριμένο.

Κόφτης και στο «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ!

Για «κερασάκι στην τούρτα», χιλιάδες λαϊκές οικογένειες μένουν εκτός του «κοινωνικού τιμολογίου» της ΔΕΗ, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 7.000 περιοχές. Οικογένειες που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μια κάποια διευκόλυνση στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχοντας κι αυτές ρίξει «στα πατώματα» τις ανάγκες τους σε Ενέργεια, χάνουν το «κοινωνικό τιμολόγιο» χωρίς δική τους υπαιτιότητα, επειδή αυξάνεται η αξία των σπιτιών τους ως περιουσιακού στοιχείου, που συνυπολογίζεται στα κριτήρια για την ένταξη σε αυτό.

Καλούνται έτσι να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για το πανάκριβο ρεύμα ενώ με τις νέες αντικειμενικές η αξία του σπιτιού όπου διαμένουν υπερβαίνει το όριο των 120.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού, για την ένταξη στο «κοινωνικό τιμολόγιο».

Για τον ίδιο λόγο εφαρμόζεται κόφτης και σε μια σειρά άλλα επιδόματα που συνδέονται με την αξία της κατοικίας ως περιουσιακού στοιχείου, όπως η ενίσχυση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα επιδόματα στέγασης και θέρμανσης, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ