ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΜΗ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ "ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Και όμως, οι Ευρωπαίοι δε λένε "ναι"

Καθόλου ειδυλλιακή δεν εμφανίζεται η εικόνα των Ευρωπαίων πολιτών, σχετικά με το "εγχείρημα" του ΕΥΡΩ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. Γκίνια).-

Σκόπιμα επιλεγμένα ήταν τα στοιχεία που έδωσε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ΕΥΡΩ. Η Κομισιόν έδωσε επιλεκτικά στα μέσα ενημέρωσης εκείνα τα στοιχεία της δημοσκόπησης "Ευρωβαρόμετρο", που εμφανίζουν τους πολίτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ευνοϊκά διατεθειμένους απέναντι στο ΕΥΡΩ και αισιόδοξους για τις ευεργετικές συνέπειες του κοινού νομίσματος στην οικονομία. Στα στοιχεία αυτά, είχε αναφερθεί και ο "Ριζοσπάστης", σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες που δημοσιεύτηκε στις 23 Γενάρη.

Οπως προκύπτει, όμως, από τα πλήρη στοιχεία της δημοσκόπησης, η εικόνα δεν είναι καθόλου ειδυλλιακή, όσον αφορά στις διαθέσεις των Ευρωπαίων απέναντι στο εγχείρημα του ΕΥΡΩ.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το "Ευρωβαρόμετρο": 1) Το 52% των Ευρωπαίων δεν πιστεύει ότι η καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. 2) Το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα επιφέρει περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα. 3) Το 41% εκτιμά ότι δε θα συμβάλει θετικά στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, ενώ μόνο 37% δήλωσε το αντίθετο, ότι δηλαδή το ΕΥΡΟ θα έχει θετική συμβολή στην ανάπτυξη.

Η ενέργεια αυτή, της απόκρυψης στοιχείων της επίσημης κοινοτικής δημοσκόπησης του "Ευρωβαρόμετρου", δείχνει τη σύγχυση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπροστά στα μηνύματα δυσαρέσκειας των εργαζομένων, των πολιτών των χωρών - μελών, απέναντι στην πολιτική της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Δυσαρέσκεια, που εκφράζεται, τόσο μέσα από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, όσο και από τις κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται στις χώρες - μέλη κατά των συνεπειών από την εφαρμογή των προγραμμάτων "σύγκλισης" με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η επιλεκτική δημοσιοποίηση των στοιχείων εκείνων που εμφανίζουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ευνοϊκή, εξηγείται από το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα άρχιζε στις Βρυξέλλες το "φόρουμ", με το οποίο άρχισε η πολύμηνη διαφημιστική εκστρατεία, προκειμένου να πειστούν οι Ευρωπαίοι για την αναγκαιότητα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και τις ευεργετικές συνέπειές του στην κοινοτική οικονομία, αλλά και στη ζωή του καθενός. Για το "φόρουμ", τους συμμετέχοντες σ' αυτό και το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν, δημοσιεύεται ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη. Πάντως, ήταν ευνόητη η πρόθεση της Κομισιόν να σηματοδοτήσει την έναρξη της διαφημιστικής εκστρατείας για το ΕΥΡΩ με ένα θετικό μήνυμα. Μόνο που αυτό επιδιώκεται να γίνει με μισές αλήθειες και σκόπιμη απόκρυψη των υπολοίπων.

Ωστόσο, τα στοιχεία και αυτού του "Ευρωβαρόμετρου" δείχνουν ότι κερδίζει έδαφος η αρνητική γνώμη των πολιτών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πολιτική που ακολουθείται στα πλαίσια του Μάαστριχτ. Η αντίθεση, μάλιστα, αυτή στρέφεται όλο και περισσότερο κατά του ίδιου του "θεμέλιου λίθου" της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι ιθύνοντες, όπως προκύπτει από το κρούσμα απόκρυψης των στοιχείων που αναφέραμε, αλλά και από τις συζητήσεις στις Συνόδους Κορυφής, έχουν θορυβηθεί. Επιχειρούν να αποδώσουν την αρνητική γνώμη των πολιτών στην έλλειψη ενημέρωσης και όχι στις συνέπειες που υφίστανται καθημερινά και είναι ο κυριότερος λόγος για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος. Για το σκοπό αυτό, αποφασίζουν τη διενέργεια διαφημιστικών εκστρατειών, επιστρατεύοντας όλα τα "τρικ" που κατακλύζουν τα μέσα ενημέρωσης, μια σύγχρονη "πλύση εγκεφάλου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ