ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Νέα αμερικανοΝΑΤΟική «απόβαση» στη Βόρεια Ελλάδα

Από την άσκηση «Κένταυρος»

INTIME NEWS

Από την άσκηση «Κένταυρος»
Νέα «απόβαση» των ΗΠΑ εξελίσσεται αυτές τις μέρες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στο πλαίσιο μετατροπής της περιοχής σε προγεφύρωμά τους για τις επικίνδυνες επιχειρήσεις τους στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, κόντρα στη Ρωσία και την κινεζική διείσδυση.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο έδεσε στην Αλεξανδρούπολη το αμερικανικό φορτηγό πλοίο «Green Ridge», προκειμένου να παραλάβει 41 ελικόπτερα και άλλο υλικό που βρίσκονται στην περιοχή από τον περασμένο Φλεβάρη, μετά την αποχώρηση της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (CAB) των Αμερικανών, η οποία αντικαταστάθηκε από την 1η CAB, που το προηγούμενο διάστημα πέρασε υλικό της προς την Ευρώπη επίσης από την Αλεξανδρούπολη.

Την Κυριακή, έφτασε στην πόλη και ο διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army EURAF), στρατηγός Κ. Καβόλι, και συναντήθηκε με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. «Του έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη που υπήρξε από το 2019 έως σήμερα, το πλάνο των επόμενων χρόνων καθώς και συζήτηση για τους δεσμούς Ελλάδος - ΗΠΑ. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στον νέο τερματικό προβλήτα όπου ενημερώθηκε για τη μεταφορά των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο πλαίσιο της άσκησης "Defender 2021"», αναφέρεται αρμοδίως.

Την Παρασκευή, εξάλλου, το λιμάνι είχαν επισκεφτεί και ο απερχόμενος στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Robert Reed Anderson, μαζί με τον αντικαταστάτη του, Nathan Mann, για να του ...δείξει τα κατατόπια.

Παραπέρα, χτες, ο Καβόλι, ο πρέσβης Τζ. Πάιατ, ο υφυπουργός Αμυνας, Μ. Στεφανής, και ο αρχηγός ΓΕΣ, Χ. Λαλούσης, βρέθηκαν στο Πεδίο Βολής στο Πετροχώρι Ξάνθης για να παρακολουθήσουν φάσεις της διήμερης άσκησης «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21», που αποτελεί κομμάτι της αλυσίδας ασκήσεων των ΗΠΑ «Defender Europe '21», η οποία απλώνει πρόσθετες δυνάμεις τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.

Σχολιάζοντας την άσκηση - την τρίτη κατά σειρά με ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες στην ίδια περιοχή - η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ τονίζει πως «δεν πρόκειται για "αναβάθμιση", αλλά για αναβαθμισμένους κινδύνους για το λαό της περιοχής» και τονίζει πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία πριν από λίγες βδομάδες επιβεβαιώνουν ότι είναι απατηλές οι «διαβεβαιώσεις» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ ότι η πολιτική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και η βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς τους αποτελούν παράγοντα «ειρήνης» και «σταθερότητας» για τους λαούς. Καλεί τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής να δυναμώσουν τον αγώνα με αιτήματα: Να μην δοθεί ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών και να αποχωρήσει η χώρα από την άσκηση «DEFENDER EUROPE 21», να μην προχωρήσει καμία αξιοποίηση του Πετροχωρίου από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς δολοφόνους, όπως και η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Μεγαλώνει κι άλλο το αμερικανικό «στρατιωτικό αποτύπωμα»

Στο μεταξύ, καθώς οι δύο πλευρές «κλειδώνουν» τα τελευταία σημεία της αναμενόμενης νέας συμφωνίας για τις βάσεις και της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, πρόσθετα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η Ουάσιγκτον έχει καταλήξει στη «στρατηγική» απόφαση χρονικής επέκτασης της μόνιμης και εκ περιτροπής παρουσίας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας πως «ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις (...) λειτουργούν ως αφορμή για τη σταδιακή και ολοένα βαθύτερη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Παράλληλα τονίζει πως θεωρείται δεδομένη η αύξηση των τοποθεσιών με τουλάχιστον 4 νέες από τις 22 που έχει προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου οι Αμερικανοί να ...έχουν να διαλέξουν.

Ετσι, πέρα από Σούδα, Στεφανοβίκειο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη που ήδη αξιοποιούν, συζητείται η σταθερή ή εκ περιτροπής παρουσία καταρχάς στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, όπου τα τελευταία χρόνια φιλοξενείται η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος», με σταθερή τη συμμετοχή της USAF.

Σχεδόν δεδομένη πρέπει να θεωρείται, κατά τις ίδιες πηγές, και η επιλογή της Σκύρου, καθώς η ύπαρξη αεροπορικής βάσης (135 ΠΜ), καθώς και ναυτικού σταθμού, την καθιστούν ιδανική για προσωρινές σταθμεύσεις αεροσκαφών, πλοίων αλλά και μικρών τμημάτων χερσαίων δυνάμεων.

Μια ακόμα τοποθεσία που εξετάζεται είναι το Καστέλι Κρήτης στον νομό Ηρακλείου, όπου φιλοξενείται η 133 Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την τετράδα κλείνει η προαναφερόμενη Ξάνθη, όπου τα τελευταία χρόνια σημαντικές δυνάμεις τεθωρακισμένων των ΗΠΑ έχουν συνεκπαιδευθεί με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Παραπέρα, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για το «χτίσιμο» της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ) πάνω σε αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα, η «Καθημερινή» τονίζει το γεγονός ότι «η ΔΕΠ έχει αρκετά στοιχεία από τον τρόπο οργάνωσης των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων», καθώς «στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ παρέχουν συμβουλές στο θέμα της αναδιοργάνωσής της.

Αλλωστε, οι δύο πλευρές ανεβάζουν στροφές για τη φετινή άσκηση με προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων» (31 Μάη - 4 Ιούνη), όπου θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά όχι μόνο ελληνικές δυνάμεις, αλλά επίσης Αμερικανοί, Σέρβοι και φονιάδες από το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στην Αθήνα ο διευθυντής Εξοπλισμών Εξωτερικού του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, Τζέιμς Γκερτς, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει στο υπουργείο Αμυνας, και σε συνάντηση με τον υπουργό, Ν. Παναγιωτόπουλο, τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση (2 εν ενεργεία πλοία) που προτείνει η Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο διεκδίκησης του προγράμματος νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Τέλος, χτες, μετέβη στη Σαουδική Αραβία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κων. Φλώρος, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας. Αυτές τις μέρες στη Σαουδική Αραβία θα βρίσκονται και προσωπικό και 4 αεροσκάφη «F-16» για τη διεξαγωγή της άσκησης «Falcon Eye-2», με σκοπό «την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών».

  • Στο μεταξύ, χτες, παρουσία εδώ των Αμερικανών, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία οργίασε στο Αιγαίο. Τουρκικά «F-16» και κατασκοπευτικά προχώρησαν σε 28 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Συνάντηση Δένδια - Λαβρόφ

Με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ συναντήθηκε χτες στο Σότσι της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του.

Οπως δήλωσε ο Ν. Δένδιας, συζήτησαν «εκτενώς για τις προοπτικές εμβάθυνσης των σχέσεών μας σε διάφορους τομείς», μεταξύ τους στην οικονομία, όπου εκτίμησε ότι «υπάρχουν μεγάλες προοπτικές. Μάλιστα, ξεκινάμε από ένα πολύ χαμηλό σημείο, διότι ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά το εμπόριο έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια», αποσιωπώντας βέβαια ότι η ζημιά αυτή, ειδικά στις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, οφείλεται στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έκτοτε, έναντι της Ρωσίας, μετά τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014.

Παραπέρα τόνισε ότι συζήτησαν τις «προοπτικές ρωσικών επενδύσεων», υπογραμμίζοντας «την τεράστια σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον Τουρισμό». Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να υποδεχθεί «τους Ρώσους που θα ήθελαν να επισκεφτούν την Ελλάδα και έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ». Σε σχετική ερώτηση ωστόσο για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται εμβολιασμένους με το ρωσικό εμβόλιο αλλά δεν το εισάγει στην Ελλάδα, ούτε προχωρά σε συμπαραγωγή του, επιβεβαίωσε τους περιορισμούς που υφίστανται ελέω ΕΕ: «Αυτό ξέρετε, από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, ότι εξαρτάται στην πραγματικότητα από μια απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και κατά συνέπεια, η χώρα μου θα ακολουθήσει αμέσως αυτήν την απόφαση». Κι αυτό ενώ ο ίδιος παραδεχόταν ότι «η χώρα μου έχει κάθε κίνητρο να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα εμβολίων. Δεν έχουμε κανένα λόγο ή κανένα κίνητρο να μη χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε τον Covid. Ομως, ακριβώς επειδή δεν εξαρτάται από την Ελληνική Δημοκρατία, δεν μπορώ και να σας δώσω ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς αυτό», συμπλήρωσε για το ενδεχόμενο εισαγωγής ρωσικών εμβολίων στην Ελλάδα.

Είπε ακόμα ότι το σύνολο των διμερών θεμάτων και της συνεργασίας θα συζητηθεί ξανά κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρωσία, πιθανώς εντός του έτους.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ενημέρωσε τον Λαβρόφ σχετικά με τις συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, «αλλά και τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου». «Υπογράμμισα τη βούληση της Ελλάδας για την προώθηση μίας ατζέντας και ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία, πάντα όμως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα «τη μεγάλη ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων και το γεγονός ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», κάτι που ο Λαβρόφ επανέλαβε και χτες. Ο Ν. Δένδιας εξέφρασε ακόμα την εκτίμησή του για τη ρωσική προσήλωση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά το Κυπριακό.

Για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, τέλος, είπε ότι «δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο και αυτό μας δημιουργεί τεράστια ανησυχία», διαβεβαιώνοντας ότι επιθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η σχέση αυτή «να επανέλθει στο επίπεδο όπου βρισκόταν και όχι να διολισθήσει σε περαιτέρω επιδείνωση», σπεύδοντας πάντως να σημειώσει ότι «η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος της ΕΕ» και ότι «δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της».

Από την πλευρά του ο Λαβρόφ χαρακτήρισε την Ελλάδα μία από τις κυριότερες εταίρους της Ρωσίας στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν θέματα όπως η καταπολέμηση της πανδημίας, το πώς προχωρούν συμφωνίες που είχαν ανακοινωθεί σε προηγούμενες επαφές, η συνεργασία σε τομείς όπως η Ενέργεια και ο Τουρισμός.

Αναγνώρισε ότι οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους, «αλλά δεν ήταν η Ρωσία που επέβαλε κυρώσεις», θύμισε, καλώντας ταυτόχρονα σε «εποικοδομητικό διάλογο» με βάση «αμοιβαία συμφέροντα».

Αναφερόμενος σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Συρία, τόνισε τη θέση της Ρωσίας ότι όλες οι συγκρούσεις μπορούν να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αντίστοιχα για το Κυπριακό σημείωσε την προσήλωση της Ρωσίας για λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, για ομοσπονδιακή - διζωνική Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ν. Δένδιας σήμερα μεταβαίνει σε Ανάπα και Γκελεντζίκ, πόλεις στα παράλια του βόρειου Εύξεινου Πόντου, όπου θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και συναντήσεις με ομογενείς, τοπικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ