ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προωθούν την «ατζέντα Μπλερ»
  • Πυκνώνουν οι φωνές για έκτακτη σύνοδο κορυφής το φθινόπωρο για άρση του αδιεξόδου στον προϋπολογισμό, ακόμα και αν είναι «βραχυπρόθεσμος»
  • Την Τετάρτη η Κομισιόν παρουσιάζει το σχέδιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Με τις «ιδέες Μπλερ» μπολιάζεται η «κοινή γνώμη» σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς ξετυλίγεται μια οργανωμένη και συστηματική προπαγανδιστική εκστρατεία, με στόχο να εμφανιστούν ως τη μόνη εναλλακτική λύση στα σημερινά αδιέξοδα του ευρωοικοδομήματος.

Εύκολα όμως πίσω από τον κουρνιαχτό που δημιουργείται τεχνητά από τους «όψιμους» θαυμαστές του Βρετανού πρωθυπουργού, διακρίνουν οι λαοί την αποτρόπαια όψη και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Οι «ιδέες Μπλερ», όπως είναι γνωστό, υπαγορεύουν την ένταση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ανατροπές στην αγορά εργασίας, μείωση του «εργατικού κόστους» συνολικά στην ΕΕ, κονιορτοποίηση του λεγόμενου κοινωνικού κράτους, πλήρη απελευθέρωση των αγορών και παραπέρα «φιλελευθεροποίηση» των υπηρεσιών.

Η ανάληψη της προεδρίας από τη Βρετανία την 1η Ιούλη δίνει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να τεθούν τα παραπάνω πιο δυναμικά στην «ατζέντα» της ΕΕ, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί μια λύση, ακόμα και για το καυτό θέμα του προϋπολογισμού. Στο τραπέζι ρίχνονται διάφορες ιδέες, όπως να φτιαχτεί ένας «βραχυπρόθεσμος»(!) προϋπολογισμός και βλέπουμε, καθώς και να συγκληθεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής το φθινόπωρο.

Η επίτροπος αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική Ντανούτα Χούμπνερ ζήτησε χτες τη σύγκληση έκτακτης συνόδου των «25» τον Οκτώβρη με θέμα των προϋπολογισμό, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα υπάρξουν επιπτώσεις στη χορήγηση των κονδυλίων σύγκλησης.

«Πρέπει να αγωνιστούμε, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να οργανώσουμε μια σύνοδο κορυφής, η οποία θα αποφασίσει για τον προϋπολογισμό τον Οκτώβριο και όχι τον Δεκέμβριο», δήλωσε στο πολωνικό ραδιοφωνικό δίκτυο «TOK FM» η Ντ. Χούμπνερ, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Ιουλίου, έκανε λόγο για «συνόδους στον πληθυντικό» κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την πρόταση η ΕΕ να συμφωνήσει αρχικά σε ένα βραχυπρόθεσμο προϋπολογισμό και κατόπιν να ξεκινήσει την προσεκτική εξέταση των δημοσιονομικών της ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος, υποστήριξε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Πίτερ Μάντελσον, στενός συνεργάτης του Τόνι Μπλερ.

«Νομίζω ότι χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε ένα βραχυπρόθεσμο προϋπολογισμό, ώστε να αρχίσουμε να ξανασκεφτόμαστε από την αρχή τι είδους προϋπολογισμός μπορεί να μας χρειαστεί μακροπρόθεσμα», δήλωσε σε εκδήλωση που οργάνωσε το πρακτορείο «Ρόιτερ». Σημείωσε με νόημα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση του προϋπολογισμού το 2008, «ώστε να επανεξεταστούν οι προτεραιότητες».

Ο Βρετανός επίτροπος παρουσίασε ξανά το «ευρωπαϊκό μανιφέστο» του Τ. Μπλερ, λέγοντας ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη από περισσότερο φιλελευθερισμό», στο όνομα ότι «οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να εξοπλιστούν απέναντι στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανοιχτές αγορές, από ανανέωση και από υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, εάν θέλουμε να συμμετάσχουμε στην τεράστια πρόκληση του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουμε από την πλευρά της Κίνας, της Ινδίας και άλλων χωρών της Ασίας».

Την ίδια στιγμή εμφανίζονται οι πρώτες «φωνές» υποστήριξης της «ατζέντας Μπλερ». Πρώτος και καλύτερος ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο οποίος δήλωσε χτες πως είναι έτοιμος να βοηθήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Γνωστό τσιράκι των Αμερικανών και υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ, ο Α. Κβασνιέφσκι, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι «η βρετανική προεδρία συμπίπτει με τα δικά μου καθήκοντα ως επικεφαλής του κράτους και θα βοηθήσω στην εφαρμογή των αποφάσεων για αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Και αυτό παρά το γεγονός ότι διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ότι εξαιτίας της αδιαλλαξίας του Τ. Μπλερ οι 10 νέες χώρες δε θα πάρουν τα λεγόμενα κονδύλια συνοχής.

Ο βρετανικός Τύπος

Στο μεταξύ, ο βρετανικός Τύπος υποδέχτηκε με εγκωμιαστικά σχόλια την προχτεσινή παρέμβαση Μπλερ στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Ο Μπλερ κερδίζει την υποστήριξη των ευρωβουλευτών στο όραμά του για την ΕΕ», γράφουν στην πρώτη σελίδα οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». «Ο Βρετανός πρωθυπουργός κέρδισε απρόσμενη υποστήριξη στο όραμά του για μια Ευρωπαϊκή Ενωση που θα ενστερνιστεί την ελεύθερη αγορά και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, αλλά δεν κατάφερε όμως να πείσει τους Γερμανούς και Γάλλους επικριτές του» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Προσθέτει πάντως ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπλερ «άφησε ένα μεγάλο κενό στο τι πρόκειται να πράξει στους επόμενους έξι μήνες. Η στρατηγική του βασίζεται στην πολιτική αλλαγή στη Γερμανία στις προγραμματισμένες για το Σεπτέμβριο εκλογές και στην ελπίδα ότι ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης ήττας του Γκέρχαρντ Σρέντερ "θα χαλαρώσει ο γαλλο-γερμανικός άξονας"». Σύμφωνα με τους «Τάιμς» μάλιστα, με την πιθανή έλευση στην εξουσία της Ανγκελα Μέρκελ (σ.σ. αρχηγός του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία) ο Μπλερ θα «έχει την ευκαιρία να συνθέσει μια νέα συμμαχία».

Η «Ιντιπέντεντ» εκτιμά ότι με την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μπλερ ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών για τη βρετανική προεδρία, αλλά δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση για το πώς θα λύσει το πρόβλημα του προϋπολογισμού.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Χτες ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη το σχέδιο του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που προβλέπεται να αρχίσουν στις 3 Οκτώβρη.

«Πρόκειται για ένα τεχνικό έγγραφο που ορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές και τις διαδικασίες που θα επικρατήσουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αχρενκίλντε Χάνσεν, προσθέτοντας ότι το έγγραφο αυτό καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τα οποία θα συζητηθούν από αξιωματούχους της ΕΕ και της Τουρκίας τα προσεχή χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια, «το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων» πρέπει να υιοθετηθεί ομόφωνα από τα κράτη -μέλη. Σημειώνεται ότι μια σειρά κυβερνήσεις, ιδιαίτερα μετά τα «όχι» στο «ευρωσύνταγμα» είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το αν πρέπει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ή σε μια «ειδική σχέση».

Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στην υπηρεσία επεμβάσεων, πολέμων και καταστολής

Την πλήρη ένταξη της έρευνας στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής πολιτικής κατήγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αιτιολογώντας την καταψήφιση της σχετικής έκθεσης από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ:

«Στην εξυπηρέτηση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ θέτει και τον τομέα της έρευνας η έκθεση, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου σε αυτόν τον τομέα με τη διάθεση 1 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων των χωρών - μελών της ΕΕ.

Με πρόσχημα την "ασφάλεια" και τις "απειλές" προωθεί την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, τη βελτίωση της τεχνολογίας για τη στήριξη των επιθετικών ενεργειών και την αναβάθμιση της στρατιωτικής ισχύος της ΕΕ, ώστε από καλύτερες θέσεις να παίρνει μέρος στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των αγορών και χωρών. Παράλληλα με τη θέση ότι η διάκριση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας είναι δυσχερής, χρησιμοποιεί και την έρευνα, για να βελτιώσει την εσωτερική καταστολή κατά του λαϊκού κινήματος στα κράτη - μέλη.

Ολα τα συστήματα, ακόμη και στο διάστημα, το δορυφορικό σύστημα εντοπισμού θέσης τίθενται στην υπηρεσία του προγράμματος για την έρευνα στον τομέα της ασφάλειας.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίζουν την έκθεση. Οι λαοί της ΕΕ πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα τους κατά της ΕΕ και την απειθαρχία τους στην ιμπεριαλιστική της πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ