ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Κόμισε «όρους» η Ράις

Συνεχίζονται οι ισραηλινές φονικές επιχειρήσεις, με το βάρος να πέφτει, μάλλον, στις μάχες στο έδαφος

Δεν έχει τελειωμό το εγκληματικό έργο του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Δεν έχει τελειωμό το εγκληματικό έργο του ισραηλινού στρατού
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Χωρίς αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, που μετέβη αιφνιδίως και στη Βηρυτό, με τη λιβανική ηγεσία. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος συνεχίζει τις συναντήσεις της στο Ισραήλ, ενώ στην περιοχή παρατηρείται οργασμός αφίξεων και αναχωρήσεων διπλωματών ενόψει της συνόδου στη Ρώμη, την Τετάρτη, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί και επισήμως η πρόταση για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στο νότιο Λίβανο, πιθανότατα υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι ισραηλινές φονικές επιχειρήσεις, με το τελευταίο 24ωρο, να παρατηρείται μια μείωση των αεροπορικών επιθέσεων και όξυνση των συγκρούσεων σώμα με σώμα στη μεθόριο.

Πρόταση «πακέτο» φέρεται να πρότεινε στον πρωθυπουργό Φουάντ Σανιόρα και τον Πρόεδρο του λιβανικού κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι (που συχνά λειτουργεί ως εκπρόσωπος της «Χεζμπολάχ») η Κοντολίζα Ράις, τονίζοντας ότι η επίσκεψή της ήταν «έκφραση υποστήριξης προς τη λιβανική κυβέρνηση». Εκτός από «βαθιά ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση», η Ράις πρότεινε να κατάπαυση του πυρός που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών, ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στο νότο και αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ», κατ' αρχάς, σε μια ζώνη μήκους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Η πρόταση φαίνεται να απορρίφθηκε από τη λιβανική ηγεσία που δεν έκρυψε τη δυσφορία της για την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας και της Ουάσιγκτον. Ο Ναμπίχ Μπέρι, συγκεκριμένα, φέρεται να αντιπρότεινε μια διαδικασία 2 φάσεων: κατάπαυση πυρός και διάλογος για ανταλλαγή των στρατιωτών με Λιβανέζους αιχμαλώτους, και μετά έναρξη ενδο-λιβανικής συζήτησης για το τι θα γίνει στο νότο. Ο Μπέρι έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τους Ισραηλινούς στρατιώτες, αφού η «Χεζμπολάχ» αποδέχτηκε την ευθύνη να την αναλάβει η κυβέρνηση.

Υπέρ της ανάπτυξης μιας διεθνούς δύναμης στο νότιο Λίβανο τάσσονται η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές ηγεσίες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) αλλά διαφωνίες παραμένουν ως προς την ηγεσία, τη σύνθεση αλλά και το γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξής της. Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτια της κρίσης». Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο όρος της Ράις στη δήθεν έκκληση για άμεση εκεχειρία.

Κατά τα άλλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριπταν την πρόταση της Συρίας για διαμεσολάβηση, πιέζοντάς τη «να πράξει ό,τι είναι σωστό, όπως γνωρίζει». Η Δαμασκός προειδοποίησε ότι αν γίνει «μαζική χερσαία ισραηλινή εισβολή, δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια».

«Βοήθεια» και επιθέσεις

Σκληρές μάχες μαίνονταν και χτες λίγα χιλιόμετρα εντός του νοτίου Λιβάνου, μετά την επιβεβαίωση της κατάληψης από τον ισραηλινό στρατό του χωριού Μαρούν αλ Ρας. Κανείς δεν είναι βέβαιος για τις απώλειες εκατέρωθεν. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει 2 νεκρούς πιλότους από συντριβή ελικοπτέρου (άγνωστη αιτιολογία) και 10 τραυματίες, καθώς και την καταστροφή 4 τανκς. Επίσης, υποστηρίζει ότι συνέλαβε 2 μαχητές. Η σιιτική οργάνωση, από την άλλη, μιλά για αρκετές απώλειες.

Βομβαρδισμοί έγιναν και χτες, στο νότιο Λίβανο, αν και η χειρότερη μέρα από την έναρξη του πολέμου ήταν η Κυριακή. Φαίνεται ότι στο εξής, μειώνονται οι από αέρος επιθέσεις, καθώς δόθηκε άδεια για προσέγγιση ανθρωπιστικών συνεργείων στο νότο αλλά και πλοίων με ανθρωπιστική βοήθεια σε λιμάνια. ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Ελλάδα, Ιταλία έχουν, ήδη, αποστείλει βοήθεια. Ρουκέτες έπληξαν τη Χάιφα επανειλημμένως (2 νεκροί αρκετοί τραυματίες), όπως και άλλες πόλεις.

Εναγώνια είναι η έκκληση του αρμόδιου αξιωματούχου του ΟΗΕ, Γιαν Εγκελαντ που ζήτησε «άμεσα 150 εκατομμύρια δολάρια για τους περίπου 800.000 πρόσφυγες». Συνολικά, έχουν καταμετρηθεί επισήμως 384 νεκροί Λιβανέζοι (20 στρατιώτες και 11 μαχητές) και 36 Ισραηλινοί (17 πολίτες και 19 στρατιώτες).

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζεται το ξεκλήρισμα των αμάχων

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Κι άλλοι άμαχοι προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων των ισραηλινών αλλεπάλληλων επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό από τις 28 Ιουνίου, οπότε και, με πρόσχημα τη σύλληψη του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, εξαπολύθηκαν. Χτες, 6 άμαχοι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 2 παιδιά ηλικίας 11 και 14 χρόνων καθώς και ένα ζευγάρι, σκοτώθηκαν από δύο διαφορετικές επιθέσεις με βλήματα αρμάτων μάχης, κατά πολυκατοικίας και κατά ενός ανοιχτού χώρου όπου βρίσκονταν κάρα με γαϊδουράκια, στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια. Τραυματίστηκαν άλλοι 5 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων και των δύο παιδιών του άτυχου ζευγαριού.

Νωρίτερα, χτες το πρωί, ισραηλινός πύραυλος έπληξε αποθήκη στην πόλη της Γάζας, όπου, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, υπήρχαν όπλα της «Τζιχάντ». Ο στρατός, μάλιστα, υποστηρίζει ότι ειδοποίησε έγκαιρα τους κατοίκους των γύρω σπιτιών για να απομακρυνθούν ενώ για τις αιματηρές επιθέσεις στην Μπέιτ Λαχίγια διατείνεται ότι «ερευνά τα γεγονότα». Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπως και άλλες μέρες, ισραηλινά αεροπλάνα πέταξαν φυλλάδια στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από περιοχές ή οικήματα, από όπου εκτοξεύονται ρουκέτες γιατί αυτά θα γίνουν στόχος ισραηλινών επιθέσεων.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός («Χαμάς»), Ισμαήλ Χανίγια, δήλωνε, χτες, ενόψει της άφιξης αργά το βράδυ της Κοντολίζα Ράις στην περιοχή, ότι θα επιθυμούσε «η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών να ασκήσει πιέσεις για τον τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων κατά των Παλαιστινίων, για να αναλάβουν οι ΗΠΑ τις ηθικές τους ευθύνες ως υπερδύναμη». Παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν ανακοινώσει γενική απεργία ενόψει της επίσκεψης Ράις, εκφράζοντας οργή για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στις ισραηλινές επιχειρήσεις.

Η Ράις, πιθανότατα σήμερα, θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, αλλά όχι με την κυβέρνηση της «Χαμάς». Ο Αμπάς, σε συνέντευξή του στη γαλλική «Ουμανιτέ», εκφράζει φόβους γενικότερης ανεξέλεγκτης ανάφλεξης αν «δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, για τερματισμό των ισραηλινών δολοφονικών επιχειρήσεων, στην Παλαιστίνη και στο Λίβανο, μια παρέμβαση που θα καταλήξει σε πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα ασχοληθούν και με την τύχη των Ισραηλινών στρατιωτών αλλά και των χιλιάδων Παλαιστινίων και Αράβων κρατουμένων».

Αφέθηκε ελεύθερη η Μ. Νικηφόρου

«Δε θέλουν να πηγαίνουν άνθρωποι να βλέπουν την κατάσταση και να την αναδεικνύουν. Δε θέλουν να μαθαίνει κανείς τι συμβαίνει στα κατεχόμενα, δε θέλουν τη μαρτυρία τη δική μας. Θέλουν να περνάει μόνο η δική τους προπαγάνδα. Οτι ρίχνουν μια βόμβα γιατί κυνηγούν έναν τρομοκράτη, ενώ ρίχνουν βόμβες και σκοτώνουν παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους και καταστρέφουν σπίτια και γειτονιές. Τη Γάζα την ισοπέδωσαν και το ίδιο κάνουν τώρα στο Λίβανο. Αυτή είναι η κατάσταση και δεν ενδιαφέρεται κανείς. Ούτε η Ευρώπη, κανείς».

Αυτά τόνισε κατά τη χτεσινή της άφιξη από το Τελ Αβίβ μετά από δεκαήμερη κράτηση από τις ισραηλινές αρχές η Μαρία Νικηφόρου, μέλος της International Solidarity Movement (Διεθνής Κίνηση Αλληλεγγύης). Να υπενθυμίσουμε, ότι η Μ. Νικηφόρου βρισκόταν υπό κράτηση από την Παρασκευή 14 Ιούλη, μέχρι να αποφασίσουν οι δικαστικές αρχές του Ισραήλ αν θα της επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, με την αιτιολογία ότι το ισραηλινό κράτος τη θεωρεί άκρως επικίνδυνη. Οπως μας είπε η ίδια, την πρώτη βδομάδα της κράτησης βρισκόταν σε απομόνωση, της είχαν πάρει το κινητό της τηλέφωνο, ενώ όλοι οι χώροι του κρατητηρίου παρακολουθούνταν από κάμερες.

«Αυτό φαίνεται που ενόχλησε τις ισραηλινές αρχές και την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, είναι ότι έχω πάει ήδη δύο φορές στα κατεχόμενα, προσπάθησα με εθελοντική εργασία να βοηθήσω τον παλαιστινιακό λαό. Και πάντα όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βοηθάμε με μη βίαιο τρόπο, όλες μας οι πράξεις είναι ειρηνικές», τόνισε μεταξύ άλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ