ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συμβολική κατάληψη στην Αγροτική Τράπεζα

Στιγμιότυπο από τη συμβολική κατάληψη της ΑΤΕ στο Μαρούσι
Στιγμιότυπο από τη συμβολική κατάληψη της ΑΤΕ στο Μαρούσι
Σε συμβολική κατάληψη του τμήματος μηχανογράφησης της Αγροτικής Τράπεζας στο Μαρούσι, προχώρησαν χτες το πρωί μέλη του Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων και δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Από τις 6 το πρωί, έκλεισαν συμβολικά για 3 ώρες την είσοδο του συγκεκριμένου τμήματος και στη συνέχεια, πραγματοποίησαν σύσκεψη με τους εργαζόμενους έξω από το χώρο της τράπεζας.

Η συγκεκριμένη αντίδραση ήταν η απάντηση των ταξικών δυνάμεων, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση των αντεργατικών σχεδιασμών της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ). Πρωτοβουλία που αντιστοιχεί στις διαθέσεις των εργαζομένων, κάτι που αποτυπώθηκε στη σύσκεψη. Οι εργαζόμενοι απέρριψαν τους αντεργατικούς εργοδοτικούς σχεδιασμούς, κατήγγειλαν τα κυβερνητικά μέτρα και απαίτησαν άμεσες κινητοποιήσεις στον κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης σε συνάντηση με το επιχειρησιακό σωματείο παρουσίασε ως «αισιόδοξο» σενάριο την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας που μειώνει τουλάχιστον κατά 10% τους μισθούς, το πάγωμα των προσλήψεων, το κλείσιμο περίπου 50 καταστημάτων, την απαλλαγή θυγατρικών και άλλα. Ακόμα, αποκάλυψε πως η τρόικα ζητά να μειωθεί κατά 35% το λειτουργικό κόστος (οι μισθοί) και άλλο τόσο το ενεργητικό (η περιουσία της).

Η συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από την τράπεζα
Η συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από την τράπεζα
Η Αλεξάνδρα Μπαλού, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι σε συντονισμό με τις ταξικές δυνάμεις και τα συνδικάτα, μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να οργανώσουν τον αγώνα τους πιο μαζικά μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Κατήγγειλε τη στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στην Ομοσπονδία και το Σύλλογο της ΑΤΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμα και σήμερα που προκλητικά ο κ. Πανταλάκης ζήτησε να συμφωνήσουμε στη μείωση του μισθού μας, αλλιώς - εκβιαστικά - θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις δημοσίου, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν προτείνει ούτε μια στάση εργασίας, δεν έχουν βγάλει ούτε μία ανακοίνωση. Ψάχνονται μόνο για το πώς θα βγουν στην κουβέντα και πώς πιθανά αύριο και μεθαύριο - κάτω από πιέσεις - θα προκηρύξουν ίσως μια κινητοποίηση που στο τέλος θα μας σύρουν να συμφωνήσουμε στο μικρότερο κακό».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι, κάτω από το φόβο ότι τα μνημόνια που υπογράφηκαν δεν αλλάζουν. «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πιστέψουν ότι τάχα είναι αναγκαία (σ.σ. τα μέτρα) για να βγουν η χώρα και οι τράπεζες από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά.


«ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ»
Οι εργαζόμενοι έκαναν τρίωρη στάση εργασίας

Νέες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα για την υπεράσπιση της Συλλογικής Σύμβασης

Με 3ωρη στάση εργασίας απάντησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι του εργοστασίου συσκευασίας τροφίμων ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ του ομίλου Φιλίππου στη Θήβα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να καταργήσει την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας για να προχωρήσει σε ατομικές διαπραγματεύσεις με κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά. Χθες, από τα χαράματα, οι εργαζόμενοι της πρωινής βάρδιας ήταν έξω από το εργοστάσιο δηλώνοντας πως δεν δέχονται να «γυρίσουν 100 χρόνια πίσω», όπως έλεγαν. Τη Δευτέρα θα κάνουν 3ωρες στάσεις εργασίας το πρωί, 7 - 10 και 3 - 6 το απόγευμα.

Οι εργαζόμενοι συζητώντας έξω από τις πύλες του εργοστασίου τόνιζαν πως ο όμιλος αξιοποιεί την κρίση, ώστε να απαλλαγεί από τα εργασιακά δικαιώματα. Το ίδιο έκανε και σε περιόδους που η κερδοφορία ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να προχωρά σε εξαγορά επιχειρήσεων και σε επιθετικές συγχωνεύσεις. Από το 2003, έλεγαν, που η επιχείρηση ΜΟΡΝΟΣ είχε 710 εργαζόμενους έχουν μειωθεί στους 400. «Η εντατικοποίηση της δουλειάς έχει φτάσει στα ύψη, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί κατά 20%», υπογράμμισε ο Γιώργος Καβάλος, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου εκ μέρους των ταξικών δυνάμεων.

«Αν καταργηθεί η επιχειρησιακή ΣΣΕ, ο εργοδότης θα μας δίνει ό,τι θέλει και άμα σου αρέσει. Θα εκβιάζει, ότι θα πάρει άλλους εργαζόμενους με τα μισά λεφτά, με κανένα κεκτημένο. Παλεύουμε, δηλαδή, να κρατήσουμε αυτά που είχαμε, αντί να ζητάμε κι άλλα. Γυρίζουμε 100 χρόνια πίσω», είναι τα λόγια του Γιώργου, που εργάζεται εδώ και 7 χρόνια στο εργοστάσιο. «Η εταιρεία έχει περάσει σε ανοιχτή επίθεση. Χωρίς επιχειρησιακή ΣΣΕ, σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει τίποτα από αυτά που είχαμε υπογράψει έως τώρα. Η εταιρεία κάνει λόγο για "μηδενική βάση διαπραγμάτευσης"», σημειώνει μια εργαζόμενη, που δουλεύει εκεί 30 χρόνια.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν συμμετέχοντας στην κινητοποίηση η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων από το σωματείο στον ΠΕΤΖΕΤΑΚΗ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το ΕΚ Θήβας. Επίσης παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που «δίνει αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας. «Ολοι οι εργαζόμενοι του ομίλου, του κλάδου μαζί με όλους τους κλάδους να παλέψουμε επιθετικά και όχι να παζαρεύουμε πόσα θα χάσουμε. Συσπείρωση, οργάνωση, συμμετοχή στις αποφάσεις και με τη συμπαράσταση που θα ενταθεί από το ΠΑΜΕ, να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας».


«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΔΕΗ
«Τα συνδικάτα πρέπει να στηρίζονται στα μέλη τους»

Ανακοίνωση με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από τη ΔΕΗ εξέδωσαν οι ταξικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ».

Σε αυτή σημειώνεται:

«Η χρηματοδότηση ξεκίνησε το 1999 όταν άρχισε και η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με τη συμφωνία της διοίκησης και της πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η χρηματοδότηση θεσμοθετήθηκε μέσα από τις ΣΣΕ. Η τακτική αυτή έχει ακολουθηθεί σε όλες τις ΔΕΚΟ με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε μια. Στόχος να ενσωματώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα με την πολιτική τους, να συντηρήσουν την εργατική αριστοκρατία, να εγκλωβίσουν γενικότερα τους εργαζόμενους στο συμβιβασμό και την υποταγή.

Το ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ, από την πρώτη στιγμή, καταγγείλαμε αυτή την τακτική (με ανακοινώσεις και άρθρα στο περιοδικό της ΓΕΝΟΠ), δεν ψηφίσαμε καμιά απόφαση και βεβαίως ούτε αυτή που αφορά τη σύναψη του δανείου, διαφωνήσαμε με την ίδρυση του ΟΚΔΕ (Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων) και δε συμμετέχουμε στη διοίκησή του.

Θεωρούμε ότι τα συνδικάτα πρέπει να στηρίζονται και οικονομικά στα μέλη τους. Αυτό κάνουν όλα τα συνδικάτα όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Την ίδια στάση κρατούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εκεί όπου είναι μειοψηφία.

Η επιλογή σήμερα ορισμένων δυνάμεων να φέρουν στην επιφάνεια το ζήτημα του δανείου δεν έχει να κάνει με το ενδιαφέρον τους για το συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι ψεύτικο το ενδιαφέρον της ΝΔ, αλλά και του κόμματος της κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ. Οι ΣΣΕ που προβλέπουν όλα αυτά, φέρνουν τις υπογραφές των στελεχών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ, αλλά και των υπουργών τους.

Στόχος τους είναι να δυσφημίσουν την πάλη του ταξικού κινήματος, να απογοητεύσουν τους εργαζόμενους για να περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και συνολικά της Ενέργειας, που μαζί επεξεργάζονται ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΕ, ΔΝΤ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Η "ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ", το ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ λέει καθαρά: Καμιά χρηματοδότηση από τη διοίκηση έμμεση ή άμεση, κατάργηση του ΟΚΔΕ και κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση συναίνεσης που κρατεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός στα σχέδια του κεφαλαίου και που επιβράβευση αυτής τους της στάσης είναι η οικονομική ενίσχυση.

Οι εργαζόμενοι μπορούν σε συστράτευση με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, να ανατρέψουν αυτή την πολιτική, να ανοίξει ο δρόμος για πολιτική που να υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ