ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Συντηρεί την κόντρα για το ελληνικό χρέος

Δε χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει τη δέσμευση της Ευρωζώνης για μέτρα που θα το συγκρατήσουν κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022

Η αναδίπλωση της Βραζιλίας δεν μπορεί να κρύψει τις αντιθέσεις που υπάρχουν και μέσα στο ΔΝΤ για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης
Η αναδίπλωση της Βραζιλίας δεν μπορεί να κρύψει τις αντιθέσεις που υπάρχουν και μέσα στο ΔΝΤ για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης
Εμμεσες πιέσεις προς την Ευρωζώνη να πάρει δραστικότερα μέτρα για την παραπέρα μείωση του ελληνικού χρέους συνεχίζει να ασκεί το ΔΝΤ, συντηρώντας τον «καυγά για το πάπλωμα» της αστικής διαχείρισης, που είναι από χέρι σε βάρος του λαού, ανεξάρτητα από το όποιο μείγμα. Σε συνέχεια της έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, εξέφρασε την πεποίθηση μιλώντας στο «Reuters» ότι τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τα συμφωνημένα.

«Δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Ελλάδας. Το ποια μορφή θα λάβουν αυτά τα περαιτέρω μέτρα και η βοήθεια σίγουρα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, έπειτα από πρόσθετα ενδεχόμενα μέτρα ανακούφισης του χρέους, ύψους περίπου 4% του ΑΕΠ. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα προσδιοριστούν από τους Ευρωπαίους τη διετία 2014 - 2015.

Υπογραμμίζεται πως η Ευρωζώνη έχει δεσμευθεί να υιοθετήσει μέτρα που θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, υπό την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα τόσο το 2014 όσο και το 2015. Με αυτούς τους στόχους, που είναι της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας, προσπαθούν να εκβιάσουν το λαό για να δεχτεί τις περικοπές και τα μέτρα, να γίνει συνένοχος στη σφαγή του, σηκώνοντας σημαίες ξένες προς τα συμφέροντά του.

Με το ενδεχόμενο νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους ασχολείται και η γερμανική εφημερίδα die Welt.«Η μείωση του χρέους γίνεται πιο αργά από ό,τι έχει σχεδιαστεί», σημειώνει η εφημερίδα, που γράφει για τρύπα χρηματοδότησης ύψους 4,4 δισ. για το 2014 και άλλων 6,5 δισ. για το 2015.

«Η άποψη του ΔΝΤ είναι ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να προέλθουν από τους Ευρωπαίους, θα κληθούν να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους για επιστροφή των δανείων, κάτι που φέρνει το ΔΝΤ σε μετωπική σύγκρουση με τη γερμανική κυβέρνηση», σημειώνει η «die Welt», η οποία αναφέρεται σε δήλωση του Π. Τόμσεν ότι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να χαρίσουν 10 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που θα βαρύνει και τους φορολογούμενους των χωρών - δανειστριών.

Τα «μαζεύει» η Βραζιλία

Στο μεταξύ, η Βραζιλία ανακάλεσε την Πέμπτη τον εκπρόσωπό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά τη διαφωνία που εξέφρασε για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Σε επικοινωνία που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γκ. Μάντεγκα είπε ότι ο εκπρόσωπος Π. Νογκέιρα Μπατίστα άσκησε κριτική στη χορήγηση της δόσης στην Ελλάδα χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης και ότι η επιλογή του να απέχει από την ψηφοφορία ήταν λάθος.

Ο Γκ. Μαντέγκα είπε ακόμα ότι η Βραζιλία υποστηρίζει τη νέα δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο Π. Μπατίστα εκπροσωπεί άλλες 10 χώρες στο ΔΝΤ. Παρά την προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, γεγονός παραμένει ότι οι αντιθέσεις ανάμεσα στις χώρες - μέλη του ΔΝΤ είναι ισχυρές σε ό,τι αφορά την έκθεση του Ταμείου στα δάνεια προς τα υπερχρεωμένα κράτη. Η Βραζιλία είχε εκφράσει και στο παρελθόν ενστάσεις για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Τέλος, σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Financial Times» καλεί την Ευρωζώνη «να απαλλάξει το ΔΝΤ» και πως «είναι ώρα η Ευρώπη να επωμιστεί τα δικά της προβλήματα». Η εφημερίδα διαπιστώνει ότι «οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να χρειαστεί ακόμη να επαναπρογραμματίσουν την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας». Από την πλευρά τους, οι «New York Times» επιχαίρουν για το γεγονός ότι με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις «οι μισθοί είναι πιο ανταγωνιστικοί τώρα στην Ελλάδα».

ΔΕΠΑ - GAZPROM
Παζαρεύουν την τιμή του φυσικού αερίου

Οι διαβουλεύσεις δεν είναι άσχετες με τους γενικότερους ενεργειακούς ανταγωνισμούς στην περιοχή

Σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, η διαπραγμάτευση με την «Gazprom» για την τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζει η Ελλάδα από το ρωσικό μονοπώλιο. Η διακρατική σύμβαση λήγει το 2016. Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι εξαρτά την ανανέωσή της για άλλα 10 χρόνια από το αν θα ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για την τιμή του φυσικού αερίου.

Η όλη συζήτηση δεν είναι αποκομμένη από τις γενικότερες εξελίξεις και τους ανταγωνισμούς για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας, με δεδομένο το πρόσφατο ενδιαφέρον των Ρώσων για τη ΔΕΠΑ και την προσπάθεια Καταριανών και Αζέρων να εισέλθουν ανταγωνιστικά στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με στελέχη της «Gazprom», η τιμή αγοράς του φυσικού αερίου είναι για την Ελλάδα κατά 30% μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Η διαπραγμάτευση για τη μείωσή της έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτη και στο πλαίσιο των διμερών επαφών υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη, και τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα, Βλ. Τσκικβισβίλι.

Η κυβέρνηση διαρρέει ότι οι μειώσεις που ζητάει είναι της τάξης ακόμα και του 30%, προσπαθώντας να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι επιδιώκει να ρίξει το κόστος για τη λαϊκή κατανάλωση. Στην πραγματικότητα όμως ο καημός της δεν είναι για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά για τις μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες, παρά τις αλλεπάλληλες μειώσεις και «διευκολύνσεις» από το κράτος, διαμαρτύρονται ότι οι συγκριτικά υψηλότερες τιμές στην Ενέργεια πλήττουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χτες παρενέβη με ανακοίνωσή της η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) και ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για αναδρομική μείωση του κόστους εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι η τιμή του για τη βιομηχανία αυξήθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια σταδιακά κατά 80% και είναι σήμερα 40% (προ-φόρων) υψηλότερη από τη μέση ευρωπαϊκή τιμή.

Τα παζάρια ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την «Gazprom» αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σεπτέμβρη και αν δεν υπάρξει συμφωνία, το θέμα θα παραπεμφθεί στη διαιτησία. Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι μετά το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ αποφάσισαν να κάνουν δεκτή την προσφορά της αζέρικης «Socar» για την εξαγορά του ποσοστού τους στο ΔΕΣΦΑ.

Δώρα και από τη ΔΕΗ

Νέες τιμολογιακές προσφορές για τους «μεγάλους» της πελάτες ανακοίνωσε χτες η ΔΕΗ, καθώς, όπως φαίνεται, δεν τους αρκούσαν οι μειώσεις κατά 49% στο ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ (για τις Ανανεώσιμες Πηγές), που τους χορηγήθηκαν πριν από λίγες μέρες. Ετσι, η διοίκηση της ΔΕΗ «με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» και τον «εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «εγκαινιάζει» 15 νέα τιμολόγια για την Υψηλή και Μέση Τάση, τα οποία οδηγούν σε «ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή ρεύματος». Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί ο «πελάτης», τα νέα τιμολόγια να έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Γενάρη του 2013.

ΠΓΔΜ
Ζητάει άλλο πλαίσιο στις διαπραγματεύσεις

Το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στον ΟΗΕ με αίτημα την αλλαγή του υφιστάμενου διαπραγματευτικού πλαισίου για την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι. Περιγράφοντας τις προθέσεις τους, ζήτησε οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Ελλάδας να τεθούν επικεφαλής διαπραγματευτικών ομάδων και να επιδιώξουν από κοινού να καταλήξουν σε κάποια αποδεκτή και για τις δύο πλευρές λύση, η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Σαν παράδειγμα, παρουσίασε τις συνομιλίες ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσσοβο. Την ίδια πρόταση είχε καταθέσει και προς τον Α. Σαμαρά ο Ν. Γκρούεφσκι, σε πρόσφατη επιστολή του. Απαντώντας, ο Ελληνας πρωθυπουργός ισχυριζόταν ότι η υφιστάμενη διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας, αμφισβητώντας παράλληλα τη δέσμευση της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ