ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ»
Με μοιρασμένους ρόλους απέναντι στο λαό

«Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο» και τα δυο την πλουτοκρατία, επιβεβαίωσε η χτεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Κυβέρνηση, εργοδότες και εργατοπατέρες υπηρετούν με μοιρασμένους ρόλους την ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Icon

Κυβέρνηση, εργοδότες και εργατοπατέρες υπηρετούν με μοιρασμένους ρόλους την ίδια αντιλαϊκή πολιτική
Ενα επικοινωνιακό σόου, που στόχο έχει να φτιάξει κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης» στα βάρβαρα μέτρα και να αποπροσανατολίσει το λαό από την αναγκαία όσο ποτέ οργάνωση της πάλης του, έστησε χτες η κυβέρνηση, μαζί τους εργατοπατέρες και τις ενώσεις των εργοδοτών.

Στη συνάντηση που είχε με τους «κοινωνικούς εταίρους» στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανίσει την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος της πλουτοκρατίας σαν δήθεν «εθνική προσπάθεια» για την έξοδο της χώρας από την κρίση και κάλεσε σε «εθνική συστράτευση» για την προώθηση των «βαθιών και ριζικών τομών σε όλους τους τομείς».

Στον αντίποδα, επιτέθηκε με αθλιότητες στο λαϊκό κίνημα, συνδέοντας τους νεκρούς της «Μαρφίν» και τις «μολότοφ» με τις διαδηλώσεις, ενώ αναπαρήγαγε και τα εκβιαστικά ιδεολογήματα περί χρεοκοπίας της χώρας. Μετά απ' όλα αυτά, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους πρόθυμους «κοινωνικούς εταίρους» να διαμορφώσουν «μια πραγματική εθνική προσπάθεια και στρατηγική», που θα βασίζεται πάνω στις αρχές μιας «νέας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας».

Εφερε μάλιστα σαν παράδειγμα την κατάπτυστη συμφωνία ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και το ΣΕΒ για τις συλλογικές συμβάσεις τον Ιούλη, που οδήγησε στην παραπέρα μείωση των μισθών των εργαζομένων.

Η «εθνική συμφωνία», όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός, θα βασίζεται:

-- «Στη στήριξη της ρευστότητας στις τράπεζες». Οπως τόνισε, «αυτή τη στιγμή, σώζουμε τις τράπεζες, αλλά περιμένουμε να συμβάλετε πιο ουσιαστικά στην οικονομία». Με άλλα λόγια, έκανε σινιάλο στο τραπεζικό κεφάλαιο ότι η ενίσχυσή του βρίσκεται σταθερά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που για το λαό δεν υπάρχει φράγκο!

-- «Στην αποδαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει με νέες φοροαπαλλαγές, ζεστό χρήμα και το νέο επενδυτικό νόμο το μεγάλο κεφάλαιο.

-- Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας περνάει μέσα από την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, ώστε η πλουτοκρατία να επανεπενδύσει με καλύτερες αποδόσεις τα συσσωρευμένα κεφάλαιά της.

--Στην περαιτέρω «μείωση των δαπανών της Δημόσιας Διοίκησης που δεν είναι ουσιαστικές». Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά εξήγγειλε νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στους μισθούς, υποστηρίζοντας μάλιστα προκλητικά ότι παρά τη μέχρι τώρα «μείωση κατά 50% στις λειτουργικές δαπάνες, δεν έχουμε καθόλου χειροτέρευση της Δημόσιας Διοίκησης». Κρύβει συνειδητά η κυβέρνηση το χάος στα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα νοσοκομεία, εξαιτίας και των περικοπών σε στοιχειώδη κονδύλια.

-- Στην επιβολή νέων φόρων, τους οποίους ο Γ. Παπανδρέου τους εμφάνισε σαν «πράξη αλληλεγγύης προς την κοινωνία».

Σ' αυτό το πνεύμα ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία, αφού η χώρα χρειάζεται σήμερα βαθιές και ριζικές τομές».

Επίθεση στις λαϊκές συνειδήσεις

Ενισχύοντας το κλίμα τρομοκράτησης του λαού και με στόχο να αποτρέψει την εκδήλωση μαζικών, οργανωμένων λαϊκών κινητοποιήσεων, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «αρνητικά φαινόμενα» που δυσφημίζουν τη χώρα, «με αποκορύφωμα τα γεγονότα που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα με τις μολότοφ στις διαδηλώσεις»!

Προσπάθησε ταυτόχρονα να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες, λέγοντας ότι «με τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε αλλά και μέσα από τις δυσκολίες που περάσαμε έχουμε αποφύγει τους τεράστιους κινδύνους όπως η χρεοκοπία, έχουν μειωθεί σημαντικά αυτοί οι κίνδυνοι χωρίς να έχουν πλήρως εξαντληθεί».

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, πρόσθεσε ότι «βασικό θέμα είναι η ανάπτυξη», συνδέοντάς την αυτονόητα με τις μεγάλες «επενδύσεις» των πολυεθνικών ομίλων και υποσχέθηκε «ρευστότητα», αλλά και δημιουργία «ευνοϊκού κλίματος» - βλέπε νέες αντεργατικές ανατροπές - από την πλευρά της κυβέρνησης.

Χωρίς να αναφέρει κανένα συγκεκριμένο μέτρο, υποσχέθηκε επίσης γενικά και αόριστα «στήριξη των οικογενειών που μπορεί να έχουν ανέργους (...) στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων». Ενώ ισχυρίστηκε ότι θα δημιουργηθούν «δουλειές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», οι οποίες θα προκύψουν από τις μεγάλες επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα. Από τις «επενδύσεις» δηλαδή των μονοπωλίων που θα έρθουν να κατασπαράξουν τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Αποστολή τους να ενσωματώσουν τη λαϊκή οργή

Αναπαράγουν την κυβερνητική προπαγάνδα και επιδιώκουν να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής και φρούδες ελπίδες στους εργαζόμενους

Φρούδες ελπίδες για το περιεχόμενο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ επιχείρησε να καλλιεργήσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει, ανακοινώνει και προωθεί το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα που συναποφάσισε με την τρόικα.

Καθόλου τυχαία, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γ. Παναγόπουλος, αφού απέδωσε αποκλειστικά τα μέτρα του μνημονίου «στους πολιτικούς εκπροσώπους των δανειστών», που δήθεν υπαγόρευσαν τις ασκούμενες πολιτικές, είπε ότι η ΓΣΕΕ «αναμένει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ»!

Την ίδια γραμμή αναμονής, παρά τις φραστικές κορόνες, διακήρυξε και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, συμβάλλοντας συνειδητά στη νάρκωση της λαϊκής αγανάκτησης για να μείνει αλώβητη η στρατηγική που μαζί με τα αστικά κόμματα υπηρετούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Ταυτόχρονα, με το υπόμνημα που υπέβαλε στον πρωθυπουργό, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει τη γνωστή πρότασή της «για ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής», που δήθεν «θα υπερβαίνει το μνημόνιο». Επί της ουσίας, η στρατηγική που προτείνει δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια διαχειριστική παραλλαγή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εξασφάλισε την υψηλότατη κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και εξέθρεψε όλους τους όρους της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης.

Οπως είναι αναμενόμενο, στο υπόμνημά της αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να απαιτήσει την κατάργηση του μνημονίου και όλων των αντεργατικών μέτρων που περιέχει, ενώ προσπαθεί να βγάλει λάδι και την κυβέρνηση.

«Νέο μείγμα» με τα ίδια παλιά υλικά

Το υπόμνημα της ΓΣΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διατύπωση του μύθου ότι υπάρχει άλλος δρόμος διαχείρισης και εξόδου απο την κρίση αξιοποιώντας τα ίδια υλικά που εξασφάλισαν μέχρι τώρα την κερδοφορία των μονοπωλίων.

  • Ενώ κόπτεται για τις «καταχρηστικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές των τραπεζών», την ίδια στιγμή ζητά τη «σταθεροποίηση του τραπεζικού - πιστωτικού συστήματος», δηλαδή την ενίσχυση της κυριαρχίας και κερδοφορίας των τραπεζιτών.
  • Ενώ στα χαρτιά ζητάει την προστασία των ανέργων, ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» που σημαίνει παραπέρα χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και μείωση των επιδομάτων των ανέργων.
  • Χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους χαμηλόμισθους και ζητάει έκτακτα και μόνιμα εισοδηματικά μέτρα, όταν είναι αυτή η ίδια πλειοψηφία που με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση υπέγραψε τη μείωση όλων των μισθών για τα επόμενα τρία χρόνια.

Γι' αυτό η δήθεν «υπέρβαση του μνημονίου» που ζητάει η ΓΣΕΕ, είναι η άσκηση της ίδιας πολιτικής με άλλα μέσα. Και γι' αυτό αποδεικνύεται στον καλύτερο σύμμαχο της κυβερνητικής πολιτικής και της μεγαλοεργοδοσίας.

«Σαφείς απαντήσεις» (!) απο την κυβέρνηση ζήτησε και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, λες και η κυβέρνηση δεν έχει δώσει απαντήσεις με τη μέχρι τώρα πολιτική της, λες και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πληρώνουν ακριβά την αντεργατική πολιτική στο δημόσιο.

Κι άλλη φωνή του κεφαλαίου...

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΟΚΕ, πρότεινε τη δήθεν υπέρβαση του περιεχομένου του μνημονίου, ζήτησε ενίσχυση του «κοινωνικού διαλόγου» και ευρύτερες συναινέσεις, για μία «εθνική κοινωνική αναπτυξιακή συμφωνία», η οποία - όπως και στο παρελθόν - θα σημαίνει μεγαλύτερη υποταγή των εργαζομένων στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Επίσης ζήτησε αύξηση των πόρων για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης - δηλαδή για επιδότηση των επιχειρήσεων - και επιτάχυνση των νομοσχεδίων για την ενίσχυση των επενδύσεων. Στις προτάσεις της περιλαμβάνει επίσης μείωση φορολογικών βαρών για τις επιχειρήσεις και μεγαλύτερη σύνδεση της παιδείας με τις ανάγκες των επιχειρήσεων μέσω της «επιχειρηματικής παιδείας». Δηλαδή, ό,τι ακριβώς προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη διά βίου εκπαίδευση, στην υλοποίηση του οποίου καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο οι «κοινωνικοί εταίροι».

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Θεατρική παράσταση οι συναντήσεις

Σε δήλωση για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση, σημειώνει:

«Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού αποτελούν θεατρική παράσταση για να πειστεί ο λαός ότι είναι μονόδρομος η σφαγή του για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ