ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αναθεώρηση σε πιο συντηρητική και αντιδραστική κατεύθυνση

Eurokinissi

«Είναι φανερό ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος κινείται σε πιο συντηρητική και πιο αντιδραστική κατεύθυνση και στην ουσία η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει πλήρως κάποιες μισόκλειστες πόρτες προς αντιδραστικές κατευθύνσεις που άφησε το ΠΑΣΟΚ», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής, με την οποία ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος μετά από πρόταση της κυβέρνησης και τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ.

Ολα, είπε, στις συνταγματικές αναθεωρήσεις που έγιναν και που θα γίνουν θα περιφρουρούν επί της ουσίας την καπιταλιστική ιδιοκτησία και είναι χαρακτηριστικό ότι οι σημερινές αλλαγές, αλλά και αυτές που έκανε το ΠΑΣΟΚ αυτό ακριβώς το δικαίωμα περιφρουρούσαν. Και τόνισε:

«Το Σύνταγμα, έτσι όπως το άλλαξε το ΠΑΣΟΚ, είχε μερικά αμφιλεγόμενα σημεία. Τώρα πρέπει να γίνουν πιο καθαρά τα πράγματα. Το λέει η ΝΔ ότι αυτό που έχει γίνει στη ζωή να το ρυθμίσουμε στο Σύνταγμα. Το ίδιο έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Προωθούν στη ζωή όλα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα και μετά ερχόμαστε να τα τακτοποιήσουμε».

Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι προωθείται με την αναθεώρηση η οικοπεδοποίηση των δασών και η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιχειρηματικά κριτήρια, κάτι με το οποίο συμφωνούν οι δήμαρχοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που ζητούν να αναλάβουν οι ίδιοι διάφορα έργα σε σύμπραξη με ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Το ψητό, είπε, της αναθεώρησης είναι η γη και οι κατασκευές και γι' αυτό αλλάζει το Σύνταγμα και καθαρίζεται το έδαφος, για να έρθουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν καμία όρεξη να πέσουν πάνω σε αντιδράσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ή σε συνταγματικές διατάξεις.

Ιδιαίτερα στάθηκε η Αλ. Παπαρήγα στις αντιδημοκρατικές προτάσεις για τα έσοδα και τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και αναρωτήθηκε:

«Η πολιτική των κομμάτων καθορίζεται από τις πηγές χρηματοδότησης; Δηλαδή ένα κόμμα μπορεί να αλλάξει πολιτική άμα αλλάξει πηγή χρηματοδότησης; Αυτή είναι που διαμορφώνει την πολιτική των κομμάτων; Το αντίθετο γίνεται. Τα κόμματα εκφράζουν συλλογικά ταξικά συμφέροντα και όχι ατομικά. Η ΝΔ ακολουθεί μια ταξική συντηρητική πολιτική, όπως και το ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουν πηγές χρηματοδότησης κάποιους επιχειρηματίες και άμα τους χρηματοδοτήσει ο λαός ή τα μέλη τους αποκλειστικά θα αλλάξουν πολιτική; Δεν είναι έτσι.

Η κρατική χρηματοδότηση και μάλιστα όταν τα κόμματα στηρίζονται αποκλειστικά σε αυτήν, γίνεται αντικείμενο εκβιασμού. Και τι θα πει ιδιωτική χρηματοδότηση; Ενας εφοπλιστής δεν έχει δικαίωμα να δώσει συνδρομή στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ; Οπως ο εργάτης και ο υπάλληλος μπορεί να δώσει σε εμάς ή σε άλλα κόμματα, γιατί να μην μπορούν οι εφοπλιστές να δώσουν συνδρομή στα κόμματα»;

Αναφερόμενη στο ζήτημα των εκλογικών δαπανών των βουλευτών υπενθύμισε ότι στο ΚΚΕ οι βουλευτές δεν ξοδεύουν ατομικά ούτε ένα λεπτό και είπε ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να ρυθμίζονται από το κάθε κόμμα και όχι από το Σύνταγμα.

Καταργήστε, είπε, το σταυρό προτίμησης εντελώς, για να σταματήσει η περιφορά των βουλευτών σε γάμους και βαφτίσια και μην προχωράτε σε ρυθμίσεις που αστυνομεύουν τα κόμματα. «Δεν μπορεί το Σύνταγμα να επιβάλει στο ΚΚΕ πώς θα λειτουργήσει εσωτερικά, πώς θα διατάξει τις δυνάμεις του και από ποιους θα πάρει χρήματα. Από όπου θέλουμε θα πάρουμε - θα μας κρίνετε για τη στάση μας μέσα στη Βουλή - και όσα θέλουμε και όποιος θέλει ας μας δώσει χωρίς ανταλλάγματα».

Αναφερόμενη στις υποκριτικές αναφορές για ισότιμη προβολή των κομμάτων από τα Μέσα Ενημέρωσης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός ή ο Γ. Παπανδρέου έβαλαν θέμα στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, γιατί τη μερίδα του λέοντος την έχουν τα δύο κόμματα και όλοι οι άλλοι είμαστε οι φτωχοί συγγενείς»;

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι ως ΚΚΕ «είμαστε αντίθετοι στην αναθεώρηση, χωρίς να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα που υπάρχει ή τις αναθεωρήσεις που έγιναν. Αυτό που θα κρίνει την πορεία της αναθεώρησης είναι τι είδους λαϊκή πίεση θα δεχτεί όχι απλώς η κυβέρνηση αλλά και το ίδιο το Κοινοβούλιο».

Ο Αντώνης Σκυλλάκος

Ο εισηγητής του ΚΚΕ στη συζήτηση Αντ. Σκυλλάκος υπενθύμισε ότι η τελευταία αναθεώρηση που έγινε με τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκανε πιο αντιδραστικό το Σύνταγμα και τόνισε ότι κάθε καινούριο κείμενο είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο είναι κάθε φορά χειρότερο.

Στηρίζοντας την άποψή του με συγκεκριμένα παραδείγματα είπε ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ θεωρούν την Παιδεία εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό και γι' αυτό προτείνουν την αναθεώρηση του άρθρου 16, προκειμένου να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να βάλουν πόδι στα πανεπιστήμια.

Στο περιβάλλον, είπε, και στα δάση δόθηκε με την προηγούμενη αναθεώρηση ένα μεγάλο χτύπημα και έρχεται σήμερα η ΝΔ να προτείνει τη νομιμοποίηση όλων των μέχρι το 1975 αυθαιρέτων. Ετσι, τόνισε, ανοίγει η όρεξη για εμπρησμούς και για καταπατήσεις, με αποτέλεσμα εκατομμύρια στρέμματα να γίνουν τσιμέντο. Επειδή, είπε, οι κυβερνώντες δε θέλουν αντιστάσεις, γι' αυτό προτείνουν το «συνταγματικό δικαστήριο», για να καμφθούν τα όποια εμπόδια έμπαιναν στα σχέδιά τους από τα δικαστήρια.

Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, είπε, κινούνται και οι προτάσεις για το χτύπημα ουσιαστικά της μονιμότητας στο Δημόσιο με την πρόβλεψη για προσλήψεις συμβασιούχων. Ιδια η κατεύθυνση και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προτείνουν τη διεύρυνση της φοροεπιδρομής κατά των λαϊκών εισοδημάτων με την πρόταση για δυνατότητα των δήμων να βάζουν φόρους.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη χαρακτήρισε ο Αντ. Σκυλλάκος την πρόταση να λειτουργούν τα κόμματα μόνο με την κρατική επιχορήγηση, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να εφαρμόσει τέτοιες διατάξεις, γιατί «εμείς ζούμε και λειτουργούμε ως κόμμα με τις συνδρομές των φίλων και των οπαδών μας».


Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα

Οι θέσεις του ΚΚΕ όπως τέθηκαν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, Ορέστη Κολοζώφ

Στο ερώτημα εάν η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος που ισχύει σήμερα η απάντηση από τις προοδευτικές δυνάμεις και το ΚΚΕ δεν μπορούσε παρά να είναι ότι βεβαίως και πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της Ελλάδας. Αυτό τόνισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ.

Αναπτύσσοντας το περιεχόμενο που πρέπει να έχουν αυτές οι αλλαγές, υπογράμμισε:

«Πρέπει να γίνουν αλλαγές που να κατοχυρώνουν σαν μόνιμο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, που να κατοχυρώνουν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας, να απαγορεύουν τη στάθμευση και διέλευση από το έδαφος της χώρας, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Βουλής, ξένων στρατευμάτων, να καταργούν τις βάσεις. Καμία δέσμευση της χώρας να μη γίνεται χωρίς την έγκριση της Βουλής και να απαγορευτεί η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Βουλής σε ξένα κέντρα.

Αλλαγές που να ενισχύουν τη λαϊκή κυριαρχία με συμμετοχή των εργαζομένων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Βουλής και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, περιορισμός της ασυδοσίας των κυβερνήσεων, θεσμοθέτηση νομοθετικής πρωτοβουλίας της αντιπολίτευσης και διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία.

Αλλαγές που να κατοχυρώνουν και να διευρύνουν τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα όπως: η απόλυτη απαγόρευση συλλογής στοιχείων που αφορούν συνδικαλιστική και πολιτική δράση των πολιτών, η διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης, η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας, με την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς. Ουσιαστική διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία, την κατοικία, εξασφάλιση πραγματικής ισοτιμίας για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας.

Αλλαγές που θεσμοθετούν ουσιαστική ανεξαρτησία της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης και εκλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα. Τέλος, χωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος, που δε θίγει σε τίποτα το δικαίωμα των θρησκευόμενων να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα».

Καταλήγοντας ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι οι συσχετισμοί που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας όχι μόνο δεν επιτρέπουν τέτοιες αλλαγές, αλλά αντίθετα ο προσανατολισμός είναι να κινηθούν προς συντηρητική και αντιλαϊκή κατεύθυνση και αυτός είναι ο λόγος που το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την αναθεώρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ