ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Επιβεβαιώνει τον άδικο και ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος

INTIME NEWS

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το λεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που φέρει τον τίτλο «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν.4611/2019».

Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι το πρώτο που ψηφίζεται στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, έχει διαφημιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ ως «ανακούφιση των αδυνάτων» και άλλα παρόμοια, ενώ για να ενισχύσει την προπαγανδιστική της προσπάθεια, η κυβέρνηση του έδωσε και το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Στην πραγματικότητα, όπως ανέδειξε το ΚΚΕ, στόχος της όλης φασαρίας που σήκωσε η κυβέρνηση γύρω από το νομοσχέδιό της, είναι να καλύψει την αντιλαϊκή της πολιτική, αφού ο ΕΝΦΙΑ -όσο και αν διαφημίζεται ότι μειώνεται- δεδομένο είναι ότι παραμένει και δεν καταργείται, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να το μονιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού, αλλά και να καλλιεργήσει την αντίληψη ότι «όλοι συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη», την ώρα που ετοιμάζεται να φέρει και νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο με αμέσως επόμενο νομοσχέδιο.

Αλλωστε και με τις διατάξεις για τη διεύρυνση των όρων και προϋποθέσεων ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για καθαρά εισπρακτικό μέτρο προκειμένου τα εργατικά - λαϊκά στρώματα «να προσέλθουν στο ταμείο», αυτό που επιδιώκεται είναι να ευνοηθούν τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή οι ανώνυμες εταιρείες.

Γι' αυτό άλλωστε έσπευσαν να δηλώσουν ότι το υπερψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κατά τη χτεσινή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Μάλιστα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια Κ. Παπανάτσιου σημείωσε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι «copy paste δικών μας διατάξεων» και πως «από εκεί και πέρα βλέπουμε μερικά ρετουσαρίσματα». Μετέφερε δε και την ανησυχία του κεφαλαίου όσον αφορά τις 120 δόσεις, «να μην έχουμε άσκοπες παρατάσεις και να μην ελλοχεύει κίνδυνος για την ομαλή πορεία της οικονομίας μας»... Ανάλογες ανησυχίες εκφράστηκαν και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την ψήφο της σήμερα στην Ολομέλεια, ενώ το ΜέΡΑ25 καταψήφισε επί της αρχής, επειδή η κυβέρνηση δεν δέχτηκε την πρόταση που κατέθεσε για την κατάργηση 100% της προκαταβολής φόρου που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, μέτρο που, όπως είπε ο εισηγητής τους, πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ...καθησυχάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε για το νομοσχέδιο ότι «είναι ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης με την κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας» και δείχνοντας και μέρος των πραγματικών στοχεύσεων του νομοσχεδίου, σημείωσε πως με αυτό «τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών».

Να απαλλαχθεί από φόρους η μικρή ακίνητη περιουσία και να επιβαρυνθεί η μεγάλη

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι με αυτό το νομοσχέδιο, όπως φάνηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, επιχειρείται η συντονισμένη συγκάλυψη του βαθιά αντιλαϊκού, ταξικού χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος, που γίνεται διαρκώς όλο και χειρότερος και πιο επιθετικός σε βάρος του λαού.

Οπως σημείωσε, με τις μέχρι τώρα αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, οι επιχειρήσεις έφτασαν να συμμετέχουν μόλις κατά 5% στο σύνολο των φορολογικών εσόδων της χώρας, χώρια τις φοροαπαλλαγές που έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά και τη φοροασυλία που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές. Και τόνισε πως με το νέο φορολογικό που θα έρθει στη συνέχεια, έρχονται νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ σημείωσε ότι μεταξύ άλλων, με τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση με τις κλιμακωτές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αυτό που επιδιώκει είναι να καλλιεργήσει τη λογική της αποδοχής αυτού του φόρου, ότι «όλοι συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη», τονίζοντας πως οι κλιμακωτές μειώσεις είναι έτσι και αλλιώς πολύ μικρές, γιατί μεταφράζονται σε ορισμένες δεκάδες ευρώ για τους φορολογούμενους με μικρή ιδιοκτησία, ενώ για πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία μεταφράζονται σε μερικές χιλιάδες.

Εκανε ακόμα σαφές ότι το ΚΚΕ είναι αμετακίνητο στη θέση του για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τη λαϊκή οικογένεια, επισημαίνοντας ότι η κατοικία που καλύπτει λαϊκές ανάγκες σε στέγαση και αναψυχή πρέπει να είναι αφορολόγητη, σε αντίθεση με την ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων, η οποία μάλιστα αποδίδει και έσοδα, όπως δείχνει και η κατάθεση σχετικής τροπολογίας του Κόμματος στο χτεσινό νομοσχέδιο (βλ. σελ. 3).

Ανέφερε ότι στα πλαίσια αυτά, το ΚΚΕ δεν μπορεί να ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη, επιμένοντας ότι πρέπει να απαλλαχθεί η μικρή ακίνητη περιουσία και να επιβαρυνθεί η μεγάλη και σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών».

Οσον αφορά στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, επεσήμανε ότι είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικός ο ταξικός χαρακτήρας του μέτρου, καθώς το 95% των οφειλετών χρωστούν μέχρι 20.000 ευρώ, δηλαδή χρωστούν το 6% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών! «Είναι πάρα πολλοί που χρωστούν ελάχιστα», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό το γεγονός δείχνει ότι δεν μπορούν να πληρώσουν και καυτηρίασε τη ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ, που τους αντιμετωπίζει με την ίδια τακτική με τους υπόλοιπους που χρωστάνε δεκάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ.

Τόνισε ακόμη ότι το ΚΚΕ ζητά με τροπολογία, για όσους χρωστούν μέχρι 20.000 ευρώ, όχι μόνο να υπάρξει κατάργηση τελών και προσαυξήσεων, αλλά και «κούρεμα» χρεών στην εφορία, καθώς πρόκειται για χρέη που προέρχονται από τα μέτρα φοροεπιδρομής, από τέλος επιτηδεύματος, από τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Επισήμανε ότι και εδώ το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών», γιατί είναι πολύ μικρή η ανακούφιση στα υπερχρεωμένα λαϊκά εισοδήματα και υπογράμμισε ότι οι τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τον ΕΝΦΙΑ και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ικανοποιούν ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και αποτελούν όπλο πάλης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που θα ακολουθήσει και η κυβέρνηση της ΝΔ.

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ»
Με όρους «σύγχρονου μάνατζμεντ» για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο-«σκούπα» της κυβέρνησης της ΝΔ για το «επιτελικό κράτος», με το οποίο, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προωθεί νέες αντιδραστικές προσαρμογές του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, διαμορφώνοντας ακόμα πιο ζοφερό τοπίο σε βάρος του λαού.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης». Περιέχει 110 διατάξεις που αφορούν όλο το φάσμα της κρατικής διοίκησης και προωθούν σειρά θεσμικών αλλαγών, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία του κράτους με όρους «σύγχρονου management».

«Για ένα σύγχρονο εγχειρίδιο διακυβέρνησης» έκανε λόγο ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας χτες στην Επιτροπή, προσθέτοντας ότι πλέον, «η δημόσια πολιτική θα παράγεται από πάνω προς τα κάτω, με συνεκτικό σχέδιο επιχειρησιακής πολιτικής, που θα υλοποιείται από τα υπουργεία».

Στο «μοντέλο» των νέων προσαρμογών διαφώνησαν τα άλλα αστικά κόμματα με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της «εποικοδομητικής» «προγραμματικής» αντιπολίτευσης που έχει δεσμευτεί, να εγκαλεί μέσω του εισηγητή του Χρ. Σπίρτζη την κυβέρνηση για «προχειρότητα» και πως «αντί για σύγχρονες δομές, που είναι αναγκαίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, «υπερσυγκεντρώνονται πολιτικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες, σε ένα πρόσωπο, στον πρωθυπουργό» και τον ειδικό αγορητή του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδη να κατηγορεί την κυβέρνηση επειδή δεν έθεσε το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση. Ανάλογου διαχειριστικού τύπου ήταν η κριτική που άσκησαν και τα άλλα αστικά κόμματα.

Με την υπογραφή του ΣΕΒ και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι «δεν είναι τυχαίο» που αυτό είναι το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ. Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση «πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί μια σειρά θεσμικές αλλαγές για να οργανωθεί και να λειτουργήσει πιο επιτελικά το αστικό κράτος, με όρους "σύγχρονου management", "διοίκησης επιχείρησης", επιδιώκοντας να διαμορφώσει μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, ώστε το κράτος να γίνει πιο εχθρικό απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος και συνάμα πιο αποτελεσματικό, πιο "ανθεκτικό" στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, πιο ικανό στην επιβολή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής».

Στη βάση αυτών, σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προωθείται η διαμόρφωση «ενός πυρήνα ανώτερων κρατικών υπαλλήλων, που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, την όποια κυβερνητική εναλλαγή, ή την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα», έχοντας, όπως σημείωσε, τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας και τις σχετικές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα ότι δεν είναι αντίθετος άνθρωποι της αγοράς να μπαίνουν σε κυβερνητικά σχήματα.

Στην πραγματικότητα, τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, «υλοποιούνται χρόνιες και εκφρασμένες απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων, του ΣΕΒ, διεθνών ιμπεριαλιστικών ενώσεων και φορέων, που επιθυμούν μια κυβέρνηση και μια δημόσια διοίκηση πιο σταθερές και αποτελεσματικές, ανθεκτικές σε κραδασμούς που προέρχονται είτε από εσωτερικές αντιθέσεις, είτε από τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ικανές να εγγυώνται και να διεκπεραιώνουν απρόσκοπτα, με πιο απλές και γρήγορες διαδικασίες τις υποθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου, να επιβάλλουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία είναι προϋπόθεση για την κερδοφορία του».

Οπως επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης, «το κράτος, οι θεσμοί και οι μηχανισμοί του δεν εκδημοκρατίζονται, ούτε γίνονται φιλολαϊκοί εξαιτίας μιας αλλαγής στη σύνθεση της κυβέρνησης, ή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», γιατί «στον καπιταλισμό, το κράτος είναι όργανο κυριαρχίας της αστικής τάξης. Η δε κρατική εξουσία επεξεργάζεται, σχεδιάζει και εξυπηρετεί τη στρατηγική της αστικής τάξης».

«Για το ΚΚΕ, μόνο μια εργατική - λαϊκή εξουσία, το εργατικό κράτος, που θα αφαιρέσει την ιδιοκτησία από τους επιχειρηματικούς ομίλους και θα την κάνει κοινωνική, λαϊκή περιουσία, θα πάρει στα χέρια της τον πλούτο που παράγεται, θα βγάλει από τη μέση το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους και στη θέση του θα βάλει την επιστημονικά κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, μπορεί να δώσει λύσεις στα φλέγοντα εργατικά - λαϊκά ζητήματα και να βγάλει στο προσκήνιο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Η λαϊκή εξουσία θα στηριχθεί σε λαϊκούς θεσμούς που θα γεννήσει η πάλη και η πρωτοβουλία του εργατικού - λαϊκού κινήματος, θα αναδειχθούν, κατά συνέπεια, νέοι θεσμοί», κατέληξε ο βουλευτής του Κόμματος.

Νέος πρόεδρος στη ΔΕΗ

Ο Γ. Στάσσης, «μάνατζερ από το χώρο της Ενέργειας», θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Το «Υπερταμείο» ανακοίνωσε χτες ότι το εν λόγω στέλεχος θα προταθεί στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ ΑΕ για να αναλάβει επίσημα τη θέση, ενώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωναν ότι «ο Γ. Στάσσης έχει κάνει καριέρα σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία» και επίσης «έχει εμπειρία σε αναδιάρθρωση ενεργειακών επιχειρήσεων». Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω εργαζόταν στον ιταλικό όμιλο ενέργειας ENEL SpA, από το 2007 ως επικεφαλής της «Εnel Green Power» για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή και από το 2016 ως διευθύνων σύμβουλος της «Εnel» στη Ρουμανία, ενώ έχει διατελέσει επίσης μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ