ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μαζική είσοδος γυναικών στο κίνημα για ουσιαστική αντίσταση

Σε μεγάλη συγκέντρωση γυναικών στο Δημοτικό Αναψυκτήριο της Ηλιούπολης μίλησε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Κάλεσμα για πρωτοπόρα και ριζοσπαστική δράση απηύθυνε σε κάθε γυναίκα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε χτεσινή συγκέντρωση - συζήτηση γυναικών που διοργάνωσαν οι κομματικές Οργανώσεις της Ηλιούπολης στο Δημοτικό Αναψυκτήριο της πόλης. Δράση με στόχο όχι μόνο την αναχαίτιση των επιθέσεων, ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα, που συνεχώς εντείνονται, αλλά και με στόχο τη ριζική ανατροπή ενός συστήματος που δεν επιτρέπει σε κάθε εργαζόμενο να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, οξύνοντας, ταυτόχρονα, την καθημερινή τους εκμετάλλευση. «Να βγουν δυναμικά οι γυναίκες, και να προβάλουν το αίτημα της δουλιάς, της μόρφωσης, της υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση άνοιξη η Μ. Κερασιώτη από τις Τοπικές Οργανώσεις της Ηλιούπολης, τονίζοντας πως οι συνθήκες, μέσα στις οποίες η σύγχρονη εργαζόμενη καλείται να αντεπεξέλθει στον πολλαπλό της ρόλο χειροτερεύουν συνεχώς.

Παίρνοντας το λόγο η Αλέκα Παπαρήγα, αναφέρθηκε στη λεηλάτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, που άρχισε να επιταχύνεται από τις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν η από καιρό σκηνοθετημένη «ρεβάνς» του καπιταλισμού απέναντι στις λαϊκές κατακτήσεις, οδήγησε στην ανατροπή του σοσιαλισμού. Οπως σημείωσε, στα 15 χρόνια που έχουν περάσει, ήταν πολλές οι αντιδραστικές ρυθμίσεις που οδήγησαν στην επιδείνωση της καθημερινότητας όλων των εργαζομένων, αλλά και της γυναίκας ειδικότερα. Κι αυτό, καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και η ελαστικοποίηση των εργασιακών συνθηκών, όπως δρομολογήθηκαν και όπως διαρκώς επεκτείνονται, σηματοδοτούν τη διπλή εκμετάλλευση της εργαζόμενης.

«Η γυναίκα ήταν και παραμένει ανισότιμη στον καπιταλισμό», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ εξήγησε πως, όπως στο παρελθόν, οι ανάγκες ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής επέβαλαν τη γυναικεία και την παιδική εργασία, έτσι και σήμερα η εργαζόμενη υποχρεώνεται να συμβάλει πολλαπλά στην αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Η καθιερωμένη αντίληψη υπαγορεύει ότι «η γυναίκα θα σηκώσει και τη δουλιά και την οικογένεια», γι' αυτό και οι γυναίκες γίνονται «πιο πρόσφορες στο να συνηγορήσουν στη λογική του μικρότερου κακού». Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο, όπως τόνισε, ότι στα περισσότερα ντοκουμέντα της ΕΕ γίνεται λόγος για «ειδικά μέτρα για τις γυναίκες», μέτρα που προορίζουν τη μερική απασχόληση, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, για το γυναικείο εργατικό δυναμικό, με το επιχείρημα ότι έτσι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρθηκε στις 40.000 θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο που εξαγγέλθηκαν και οι οποίες πρόκειται να καλυφθούν κυρίως από γυναίκες.

«Η άνοδος της παραγωγικότητας λειτουργεί σε βάρος και όχι υπέρ των εργαζομένων», διευκρίνισε, τη στιγμή που αυξάνονται αντικειμενικά οι δυνατότητες ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής τους. Αντί γι' αυτό, όμως, η αύξηση της παραγωγικότητας σημαίνει περισσότερα κέρδη για τους επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα, η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Ασφάλισης που χαράζει η κυβέρνηση, στην ίδια κατεύθυνση πλουτισμού του κεφαλαίου, επιβαρύνουν διπλά την εργαζόμενη.

Η πραγματικότητα αυτή προβάλλει ανάγλυφη παντού. Οι δημοτικοί σταθμοί που θα έπρεπε να είναι δωρεάν, μεταφέρονται στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που, όχι μόνο δεν αντλεί από την πολιτεία τους απαραίτητους πόρους, αλλά και έχει εξελιχθεί σε κρίκο παράδοσης των κοινωνικών υπηρεσιών στους ιδιώτες. Τα δημόσια σχολεία που η κυβέρνηση διαφημίζει δεν έχουν απαλλάξει τη γυναίκα από το να διαβάζει η ίδια τα παιδιά της. Η κυβέρνηση αντί να διαθέτει κονδύλια για την επιστημονική έρευνα, όπως παραδείγματος χάριν για την αντιμετώπιση του καρκίνου, τα σπαταλά στη στήριξη της πολεμικής μηχανής. Ενώ η δημόσια ασφάλιση, σε λίγα χρόνια θα έχει μετατραπεί σε σκέτη ελεημοσύνη.

«Η μαζική είσοδος των γυναικών στο κίνημα αποτελεί μια από τις πολύ σημαντικές προϋποθέσεις, για να μιλήσουμε για ουσιαστική, πραγματική αντίσταση», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, χωρίς να παραλείψει να ξεκαθαρίσει πως μπορεί η ανάγκη για επιβίωση να καθιστά απαραίτητη την αποδοχή τέτοιων μέτρων, αλλά έχει καθοριστική σημασία να υιοθετούν οι εργαζόμενες μια ριζοσπαστική λύση, και στη βάση αυτή οι γυναίκες να δημιουργούν πόλο συσπείρωσης, να μαζικοποιούν αγωνιστικούς φορείς.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι για τον τερματισμό της διπλής εκμετάλλευσης της γυναίκας, είναι απαραίτητο πρωτίστως, να συνειδητοποιήσει κάθε γυναίκα ποια είναι τα δικαιώματά της, ώστε να προσαρμοστεί αναλόγως το διεκδικητικό πλαίσιο. Ενα πλαίσιο που πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά επιθετικής διεκδίκησης αιτημάτων, που θα συμβαδίζουν με τις σύγχρονες ανάγκες.

«Ούτε μέρα χαμένη», υπογράμμισε, καλώντας κάθε γυναίκα «με πρωτοβουλία» να συμβάλλει προσωπικά. «Για να απαντήσουμε στη σημερινή επίθεση και να γίνουν βήματα προς τα μπρος», πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ, ώστε να χειραφετηθεί το κίνημα, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία, σημείωσε. «Να δημιουργηθεί ρήγμα στο δικομματισμό, να προκληθεί ο απεγκλωβισμός των εργαζομένων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να υπάρξει απάντηση στο αντιΠΑΣΟΚ και στο αντιδεξιό σύνδρομο» τόνισε, αναφερόμενη παράλληλα και στο μέτωπο που πρέπει να ανοίξει ενάντια στη λογική των «ά-κοπων λύσεων», που στηρίζει ο ΣΥΝ. «Θέλουμε την ψήφο για να αναπτερωθούν οι ελπίδες, να αντλήσουν κουράγιο οι ριζοσπαστικές δυνάμεις, να επιταχυνθεί η διαδικασία συγκρότησης του μετώπου», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ