ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Από τα ΜΜΕ επικοινωνούν πλέον ηγεσία και στελέχη

Από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διεξάγεται πλέον ο παράλληλος διάλογος μεταξύ της ηγεσίας της ΝΔ και των διαφόρων στελεχών που αντιπολιτεύονται τις επιλογές του κόμματος.

Χτες ο Μ. Εβερτ σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική που του ασκεί ο Κ. Μητσοτάκης και οι προσκείμενοι σε αυτόν βουλευτές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι "τη γραμμή της ΝΔ δεν τη χαράσσει ο επίτιμος πρόεδρος" ενώ έσπευσε να δηλώσει ότι "οι απόψεις του Κ. Μητσοτάκη είναι προσωπικές, δε δεσμεύουν το κόμμα και δε με απασχολούν". Από την κριτική του δεν ξέφυγε και η Ντ. Μπακογιάννη για την οποία ο Μ. Εβερτ είπε ότι "εξέφρασε προσωπικές απόψεις, που όπως είναι φυσικό ταυτίζονται με εκείνες του Κ. Μητσοτάκη, με τις οποίες εγώ δε συμφωνώ". Οπως είναι γνωστό οι απόψεις στις οποίες αναφέρεται ο Μ. Εβερτ αφορούν τους υψηλούς τόνους με τους οποίους το κόμμα αντιπολιτεύτηκε την κυβέρνηση κατά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση.

Ο αρχηγός της ΝΔ δεν απέκλεισε τη λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος των διαφωνούντων, στην περίπτωση που "ο διάλογος δε θα είναι εποικοδομητικός".

Στον Μ. Εβερτ απάντησε η Ντ. Μπακογιάννη με συνέντευξή της στο ραδιοσταθμό "9.84". Χαρακτήρισε "ατυχείς εκφράσεις" τα περί προδοσίας που έλεγε ο Μ. Εβερτ την επομένη της κρίσης στα Ιμια και υπεραμύνθηκε του δικαιώματός της να εκφράζει διαφορετικές απόψεις για διάφορα θέματα, ενώ ζήτησε να συνέρχονται πιο συχνά τα κομματικά όργανα. Η Ντ. Μπακογιάννη άφησε ανοιχτό το θέμα να ζητήσει την παραίτηση του Μ. Εβερτ εάν η ΝΔ δεν κερδίσει τις επόμενες εκλογές λέγοντας: "Δεν το ξέρω. Είναι πολύ πρόωρο να σας απαντήσω".

Αιχμές όμως κατά της τακτικής του Μ. Εβερτ άφησαν και άλλα στελέχη της ΝΔ. Συγκεκριμένα ο Μ. Λιάπης σε συνέντευξή του στον "Αδέσμευτο Τύπο" της Κυριακής ζήτησε χαμηλούς τόνους στα εθνικά θέματα τονίζοντας ότι "οι κραυγές δημιουργούν πόλωση και η πόλωση απομακρύνει αυτούς τους ψηφοφόρους που στοχεύει η ΝΔ για την αυτοδυναμία". Από την πλευρά του ο Σ. Κούβελας δήλωσε ότι "όσοι νομίζουν ότι οι εκλογές θα είναι περίπατος κάνουν λάθος".

ΠΑΣΟΚ
"Πολιτική συμφωνία" για... ρόλους

Προς επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, ώστε να πέσουν οι τόνοι στην εσωκομματική αντιπαράθεση αλλά και να μοιραστούν ρόλοι και αξιώματα πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου, προσανατολίζονται τις τελευταίες μέρες οι αντιμαχόμενες ομάδες στο κυβερνών κόμμα. Ταυτόχρονα, ο Κ. Σημίτης φροντίζει με κάθε τρόπο να καθιστά σαφή τη βούλησή του τόσο να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου στο συνέδριο, όσο και να τεθεί επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας,στην "Κ.Ε.", αν και δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία "2 + 4", όπως την είχε αναφέρει ο Κ. Σημίτης, ωστόσο επανέλαβε την άποψη ότι ένα πετυχημένο πρωθυπουργό δεν τον αλλάζεις. Παράλληλα, ο Κ. Σκανδαλίδης,μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στου Ρέντη, προχώρησε σε έκκληση ενότητας καθώς, όπως είπε, "υπάρχουν ρόλοι". Κληθείς να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα του "Εθνους", σύμφωνα με το οποίο ο Α. Παπανδρέου επιζητεί, υπεράνω προσώπων και ομάδων, την ενότητα του κόμματος και ενδιαφέρεται μόνο για τα εθνικά θέματα, ο Κ. Σκανδαλίδης το επιβεβαίωσε έμμεσα και πρόσθεσε ότι "Ο Α. Παπανδρέου στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και είναι πάντοτε ηγέτης και όχι ένας μικρός πολιτικός". Οσον αφορά το "2 + 4", αφού δήλωσε ότι το θέμα έχει κλείσει, συμπλήρωσε ότι "μπορεί να υπάρξουν και πολιτικές συμφωνίες και να υπάρξουν και αποφάσεις οργάνων που θα τις επικυρώνουν, μπορεί και στο συνέδριο να γίνει αυτό", να οριστεί, δηλαδή, ότι ο Κ. Σημίτης θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Ο Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος επέστρεψε από την Μπαγκόνγκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία "2 + 4" και παρέπεμψε στις αποφάσεις της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για τις δεσμεύσεις που υπάρχουν.

Την άποψη ότι ο Κ. Σημίτης πρέπει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές εξέφρασαν με δηλώσεις τους και οι υφυπουργοί Υγείας και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Θ. Κοτσώνης και Φρ. Παπαδέλης."Υπάρχει κάποιο άλλο όνομα στο ΠΑΣΟΚ, αναρωτήθηκε ο πρώτος, που μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, εκτός από τον Κ. Σημίτη;".

Απάτη και εξάρτηση

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την τακτική οσφυοκαμψίας απέναντι στους "εταίρους" είναι ότι στη Διακυβερνητική για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ θα επιδιώξει να ληφθεί απόφαση προστασίας των ελληνικών συνόρων στα πλαίσια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ). Εμφανίζει μάλιστα τους ισχυρούς της ΕΕ ως "ευνοϊκά διακείμενους". Πρόκειται για πολιτική "γραμμή" απάτης σε σχέση με τις πραγματικές διαθέσεις των "εταίρων", η οποία οδηγεί σε ακόμα πιο επικίνδυνες περιπέτειες τη χώρα, διότι βαθαίνει την εξάρτηση της Ελλάδας, στο όνομα, μάλιστα, της προστασίας της.

***

Πρώτον, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ, συμμετέχουν παράλληλα στο ΝΑΤΟ και τη ΔΕΕ. Τα συμφέροντα των χωρών αυτών έχουν ως αποτέλεσμα οι δυο στρατιωτικοί οργανισμοί να δηλώνουν ανεπιφύλακτα ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να προστατεύσουν την Ελλάδα σε περίπτωση αμφισβήτησης των εδαφών της από την Τουρκία. Πώς είναι δυνατόν οι ίδιες χώρες που αδιαφορούν για την προστασία της Ελλάδας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ, να ενδιαφερθούν στα πλαίσια της ΕΕ; Δεν είναι δυνατό, για τον απλούστατο λόγο ότι τα συμφέροντά τους, που καθορίζονται από τις "αρχές" της κερδοφορίας των πολυεθνικών και όχι τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, παραμένουν ίδια, είτε συμμετέχουν στον ένα είτε στον άλλο οργανισμό.

***

Δεύτερο, ο Κολ ήταν αυτός που στις αρχές Φλεβάρη έλεγε ότι θα έβλεπε θετικά μια απόφαση προσδιορισμού και προστασίας των συνόρων της ΕΕ, στα πλαίσια της ΚΕΠΠΑ, αλλά μέσω της εισαγωγής και ειδικής ρήτρας, ανάλογης αυτής του Πέτερσμπεργκ. Δηλαδή της ρήτρας, βάσει της οποίας η ΔΕΕ εξαιρεί την παροχή αμυντικής συνδρομής της στην περίπτωση που υπάρξει σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας. Είναι φανερό ότι ανάλογη ρύθμιση - σύμφωνα με τις επιθυμίες Κολ - προωθείται και στα πλαίσια της ΚΕΠΠΑ.

***

Τρίτο, η κυβέρνηση όχι μόνο αποσιωπά την παραπάνω πραγματικότητα, αλλά εμφανίζει και ως "εθνικό καθήκον" την προώθηση της ΚΕΠΠΑ. Χρησιμοποιεί δηλαδή την ελληνοτουρκική κρίση για να βάλει "πλάτη" στην περαιτέρω αντιδραστικοποίηση και στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, όπου οι μεγάλες σε αυτήν δυνάμεις θα καθορίζουν - και με το νόμο πλέον - την εξωτερική και αμυντική πολιτική των μικρών χωρών της ΕΕ. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας και στα θέματα της ΚΕΠΠΑ. Οσο για την κυβέρνηση, αρνείται να απαντήσει τι θέση πήρε στο θέμα ο Ελληνας επίτροπος...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΡ. ΑΡΣΕΝΗΣ
Εξαγγελίες επί εξαγγελιών

Ο υπουργός ανακοίνωσε και πάλι τις αλλαγές στη θητεία, στο μισθολόγιο και τις εξελίξεις των αξιωματικών

Σε νέες εξαγγελίες των όσων κατά καιρούς έχει... εξαγγείλει, προχώρησε χτες ο Γερ. Αρσένης και ταυτόχρονα έκανε λόγο για πιέσεις οικονομικών συμφερόντων σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα.Κατά τ' άλλα παρέπεμψε στο μέλλον την αντιμετώπιση όλων των σοβαρών εκκρεμοτήτων του χώρου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οσον αφορά την τελευταία κρίση στα Ιμια, ο υπουργός Αμυνας έκανε γνωστό ότι οι εκθέσεις των Γενικών Επιτελείων βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και μέσα στο μήνα θα δοθούν στη δημοσιότητα. Επίσης είπε ότι εντός δέκα ημερών θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της επιτροπής για την πτώση του ελικοπτέρου.

Ειδικότερα όσον αφορά το ειδικό μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Γερ. Αρσένης είπε ότι στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Ενα δεύτερο νομοσχέδιο θα κατατεθεί αμέσως μετά, περί τα τέλη Μάρτη με αρχές Απρίλη, το οποίο θα αφορά την εξέλιξη των αξιωματικών και βασικό χαρακτηριστικό του θα είναι το γεγονός ότι κατά την επιλογή - εκλογή νεότερου αξιωματικού δε θα οδηγούνται σε αναγκαστική αποστρατεία οι παλαιότεροι.

Τα θέματα που αφορούν τη στρατιωτική θητεία θα αντιμετωπιστούν με ένα τρίτο νομοσχέδιο που η κατάθεσή του στη Βουλή μετατίθεται για μετά το Πάσχα, αφού προηγουμένως γίνει διάλογος με τις πολιτικές νεολαίες. Μιλώντας δε για διάφορα σχετικά δημοσιεύματα, είπε ότι αποτελούν "συρραφή κάποιων σκέψεων". Για το ζήτημα της αύξησης της θητείας, είπε ότι "όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται" αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως δική του άποψη είναι ότι "σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο δε χρειάζεται να αυξηθεί". Αναφερόμενος στο θέμα των ανυποτάκτων άφησε να φανεί ότι οι όποιες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο ίδιο νομοσχέδιο, θα είναι οριστικές και πάντως στη βάση της "ισότητας των πολιτών". Για μια ακόμα φορά ο Γερ. Αρσένης αναφέρθηκε στο θέμα της Παλλαϊκής Αμυνας λέγοντας ότι σχετικό νομοσχέδιο θα είναι ώριμο να ψηφιστεί πριν από το καλοκαίρι. Η Παλλαϊκή Αμυνα που θα καλύπτει τις παραμεθόριες περιοχές, θα αφορά, σύμφωνα με τον υπουργό, και τις γυναίκες.

Αόριστες αιχμές άφησε για διάφορα οικονομικά συμφέροντα με αφορμή το μεσοπρόθεσμο, δηλαδή το πενταετές, πρόγραμμα εξοπλισμών,το οποίο προς το τέλος της Ανοιξης θα παρουσιαστεί στη διαρκή επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Βουλής. "Δεν πρόκειται, είπε, να υποκύψουμε σε πιέσεις οικονομικών συμφερόντων που με κάθε ευκαιρία θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα μέσω εξοπλισμών. Και αυτό το παραμύθι που περνάει τελευταία ότι λόγω της κρίσης πρέπει να γίνει βασική αναθεώρηση του προγράμματος εξοπλισμών, γίνεται εκ του πονηρού". Οταν ρωτήθηκε ιδιαίτερα για ποια συμφέροντα μιλάει, είπε ότι "συμμαχούν" εγχώρια και ξένα.

Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται και με την εξαγγελία του υπουργού περί δημιουργίας Ταμείου Εθνικής Αμυνας.Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι θα συσταθεί για να απορροφά τους πόρους που προέρχονται από τις προσφορές διαφόρων παραγόντων υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο δε διευκρίνισε αν θα ενισχύεται με πόρους και από τον κρατικό προϋπολογισμό και αν το ταμείο αυτό θα υπάγεται στο δημόσιο λογιστικό.

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι επιχειρείται στο ΠΑΣΟΚ. Θα επιτύχει;

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι επιχειρείται στο ΠΑΣΟΚ. Θα πετύχει;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ