ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Eρώτηση - απάντηση
Αρκεί η εκλογική πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για να ηττηθεί ο δικομματισμός;

Ηαποφασιστική εκλογική μείωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι ένα πρώτο βήμα για την ήττα του δικομματισμού, αλλά δε φτάνει. Μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στη λειτουργία του συστήματος της εναλλαγής των δύο κομμάτων της πλουτοκρατίας στην κυβερνητική εξουσία, αλλά υπάρχουν και οι εφεδρείες, που μπορούν να συμβάλλουν σε κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές λύσεις. Ετσι υπάρχουν κόμματα που μπροστά στην εκλογική μάχη επικεντρώνουν στο στόχο της εκλογικής καταδίκης του δικομματισμού, αλλά σε σχέση με την πολιτική πρόταση διεξόδου που προτείνουν αυτά τα κόμματα.

Ετσι η ηγεσία του ΣΥΝ, προβάλλει την ανάγκη ήττας του δικομματισμού για να μην υπάρχουν μονοκομματικές κυβερνήσεις, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας και μάλιστα με το ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ επίσης προπαγανδίζει το «ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ αυτοδύναμοι», αλλά είναι έτοιμη μετά τις εκλογές για κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και με το ΣΥΝ, για το σχηματισμό της λεγόμενης «προοδευτικής κυβέρνησης». Και τα δυο αυτά κόμματα προσθέτουν και το ΚΚΕ σ' αυτή τη συνεργασία, αν και γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ έχει ριζικά διαφορετική, αντίθετη πολιτική με το ΠΑΣΟΚ. Επίσης έχουν αναφερθεί δημόσια, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, ότι έχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές και δε συμφωνούν με την κατεύθυνση της πολιτικής του ΚΚΕ.

Επομένως Η κυβερνητική διέξοδος που προτείνουν, πατά στα χνάρια της «κεντροαριστεράς». Αυτό είναι επίσης ένα ακόμη δείγμα του συμβιβασμού αυτών των πολιτικών δυνάμεων με την πολιτική της ΟΝΕ, παρά την προσπάθεια να πείσουν ότι υπάρχει και πιο φιλολαϊκή πολιτική εντός της ΟΝΕ ή του συμβιβασμού με την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων στο όνομα του ρεαλισμού και της αποδοχής της «παγκοσμιοποίησης», δηλαδή της ανοχής στη δράση του κεφαλαίου ή του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων.

Η πείρα βεβαίως άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου δοκιμάστηκαν ανάλογες λύσεις με τη συναίνεση, στο όνομα του ρεαλισμού, με τη σοσιαλδημοκρατία, αποδεικνύει ότι τίποτα δεν άλλαξε προς όφελος του λαού σε σχέση με τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Ισα - ίσα το αντίθετο έγινε. Πέρασαν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για την ΟΝΕ, συμμετείχαν στο ΝΑΤΟικό πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και γενικά έδωσαν τα πάντα στους επιχειρηματίες.

Δε φτάνουν λοιπόν οι διακηρύξεις για την ήττα του δικομματισμού. Χρειάζεται η πολιτική πρόταση διεξόδου να έχει καθαρές αποστάσεις από την ΟΝΕ και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Διαφορετικά καλλιεργούνται αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα, για ανώδυνες πολιτικές διεξόδους, χωρίς συγκρούσεις και ρήξεις με τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, ότι είναι δυνατό να έρθει η ώρα που η ελληνική και ευρωπαϊκή πλουτοκρατία, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα κουραστούν να κυνηγούν κέρδη ή θα σταματήσουν τη λεηλασία. Αλλά αυτοί όσο αυξάνονται τα κέρδη τους τόσο περισσότερα θέλουν. Επομένως αυτά τα κόμματα αδυνατίζουν την πάλη ενάντια στο δικομματισμό.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να ενδιαφέρει το λαό, είναι το πώς θα αποδυναμωθεί συνολικά ο δικομματισμός. Και θα γίνει, αν με την εκλογική πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα θα δράσει σαν καταλύτης για την οικοδόμηση του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού Μετώπου, που θα οδηγήσει σε μια ριζική ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ