ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάγκαλος ο... τιμητής

Μια... καλή κουβέντα για όλους είχε ο Θ. Πάγκαλος: Στη "σχολή" Αβραμόπουλου οι συνάδελφοί του υπουργοί - "Επαρχιώτης ιμιτασιόν Αβραμόπουλος" ο Κ. Καραμανλής - "Για το Δαφνί" η εσωκομματική αντιπολίτευση...

Καθώς "ανοίγει" το εσωκομματικό "παιχνίδι" στο ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, έσπευσε με τον γνωστό "χοντροκομμένο" του τρόπο να υπογραμμίσει την παρουσία του.

Σε συνέντευξη "εφ' όλης της ύλης" χτες ο υπουργός, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για τα εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς για την εσωκομματική αντιπολίτευση, για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, για συναδέλφους του υπουργούς και... για το δήμαρχο Αθήνας Δ. Αβραμόπουλο.

Κατ' αρχήν ο Θ. Πάγκαλος, επανέλαβε τη γνωστή του θέση για "μονοτασικό" Εκτελεστικό Γραφείο. Δεν μπορούν, είπε ο Θ. Πάγκαλος, στο Εκτελεστικό Γραφείο να βρίσκονται άτομα που επιδιώκουν να γίνει το ΠΑΣΟΚ μειοψηφία. Αυτοί που δε συμφωνούν, συμπλήρωσε, πρέπει να πουν με τι διαφωνούν και τι προτείνουν. Αν δεν το κάνουν, κατέληξε με τον χαρακτηριστικό... ευγενή του τρόπο ο Θ. Πάγκαλος, είναι για το Δαφνί και αποτελούν φαινόμενα πνευματικής υστέρησης και πρέπει να αποβληθούν!

Μιλώντας για την "ανάγκη δημιουργίας αποτελεσματικών οργάνων", προφανώς ενόψει των εσωκομματικών διεργασιών, ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου σε 7 ή 9 και θυμήθηκε τον Α. Παπανδρέου που, όπως είπε, αύξανε κάθε τόσο τον αριθμό των μελών του εκτελεστικού ή για να βολέψει κάποιους ή για να γελοιοποιήσει τις συλλογικές διαδικασίες με τις οποίες δεν τα πήγαινε και τόσο καλά!

Ο Θ. Πάγκαλος αναφερόμενος στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί και σε συναδέλφους του υπουργούς, λέγοντας: "Τελικά, ο κ. Αβραμόπουλος έχει δημιουργήσει σχολή κυρίων και κυρίων "τίποτα" και συνεχώς εγγράφονται σε αυτή τη σχολή νέα μέλη". Η αναφορά αυτή αφορούσε υπουργούς, οι οποίοι στις ομιλίες τους στη Βουλή, όπως είπε ο Θ. Πάγκαλος, μίλησαν γενικά και αόριστα, ενώ ο τομέας τους είναι γεμάτος προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο.

Στη "σχολή" Αβραμόπουλου, ο Θ. Πάγκαλος ενέγραψε - όχι και σε καλή σειρά - τον πρόεδρο της Ν. Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τον Θ. Πάγκαλο, είναι επαρχιώτικη ιμιτασιόν του Δ. Αβραμόπουλου. Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη "επέλασή" του στο χώρο όπου στεγάζεται η μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου ο Θ. Πάγκαλος, κατ' αρχήν θέλησε να απαντήσει στις κατηγορίες που δέχεται ότι προπηλάκισε κάποιες υπαλλήλους. "Εγώ, ούτε τις ακούμπησα" είπε και απέδωσε στον όγκο του την "παρεξήγηση". Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η αστυνομία έβγαλε από το κτίριο τις υπαλλήλους, οι οποίες εκβίαζαν και απειλούσαν για να πετύχουν τη μονιμοποίησή τους...

ΠΑΣΟΚ
Στην ΚΕ το θέμα των εκλογικών αποτελεσμάτων

"Νηνεμία" προέβλεπαν χτες ότι θα επικρατήσει στη σημερινή - με θέμα την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων - συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ τα στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, που με τον παραπάνω τρόπο δήλωναν και τις διαθέσεις τους για τη μη επανάληψη στην ΚΕ "συγκρουσιακών" καταστάσεων, όπως αυτές που προέκυψαν με αφορμή την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή. Μάλιστα, επιφανές μέλος εκ των "11", που κατέθεσαν στο Κοινοβούλιο το γνωστό κείμενο και που τελικά αποσύρθηκε, έλεγε χτες στο "Ρ" ότι για τους "11" δεν υπάρχει πρόθεση να επαναφέρουν τις θέσεις τους και στην ΚΕ. Εκτός, βέβαια, από την περίπτωση που "θα προκληθούν" από την ηγεσία, όπως συμπλήρωνε...

Η στάση αυτή, ανεξάρτητα από το αν θα υιοθετηθεί από όλους και αν θα εκδηλωθεί με ενιαίο τρόπο - καθώς στο εσωτερικό της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", μετά τα τελευταία γεγονότα, έχουν πολλαπλασιαστεί οι έτσι κι αλλιώς δεδομένες αποκλίσεις - δηλώνει, με τον τρόπο της, την αποδοχή εκ μέρους της ότι βρίσκεται σε δυσμενή θέση, μετά τη χείρα βοηθείας που προσέφερε στον Κ. Σημίτη για τον επανέλεγχο της κατάστασης σε κυβέρνηση και κόμμα.

Οσο για την πλευρά Σημίτη, συνεργάτες του συνέχισαν και χτες να καλλιεργούν κλίμα αναμονής για την κατάθεση μιας εισήγησης "ενωτικού χαρακτήρα" εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο οποίος, όμως, θα κάνει σαφές ότι "θα πάει με όλους μαζί, αλλά δε δέχεται όρους και διαπραγματεύσεις", όπως πρόσθεταν. Συμπλήρωση που γινόταν από το περιβάλλον του Κ. Σημίτη, με σαφή πρόθεση να τονιστεί η θέση υπεροχής στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός.

Η σημερινή εισήγηση του πρωθυπουργού και η προετοιμασία της συνεδρίασης της ΚΕ, συζητήθηκαν, δε, χτες, τόσο στην ΠΓ όσο και στο ΕΓ του κόμματος. Νωρίς το πρωί, χτες, το μέλος της ΠΓ, Κ. Λαλιώτης, δίνοντας το στίγμα εντός του οποίου θα κινηθεί ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στην ΚΕ, υποστήριξε ότι "το πλαίσιο που θέτει ο Κ. Σημίτης χωράει όλο το ΠΑΣΟΚ".

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη συνεδρίαση του ΕΓ συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, ενώ κατά την προσέλευση των μελών του οργάνου δεν έλειψαν οι επιθετικές δηλώσεις κατά του Θ. Πάγκαλου, μετά τα όσα είπε στη χτεσινή του συνέντευξη. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση Σουλαδάκη, που αναφερόμενος στα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών είπε ότι μάλλον ο Θ. Πάγκαλος είναι εκείνος που θα ανοίξει "σχολή Αβραμόπουλου" στην πολιτική ζωή, ενώ ο Μ. Δασκαλάκης δήλωσε μιλώντας για την ηγετική ομάδα ότι "πήραν το ΠΑΣΟΚ από το 47% και το οδήγησαν στη δεύτερη θέση στις δημοτικές εκλογές".

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
"Δίπορτο" με ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ

Ρόλο εφεδρείας στο δικομματισμό φιλοδοξεί να παίξει ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος δεν έχει πρόβλημα να ενταχθεί είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στη ΝΔ, ανάλογα με τις εξελίξεις. Αυτό προκύπτει από χτεσινή συνέντευξή του (στον "9,84"), στην οποία δήλωσε ότι "δεν έχουν σπάσει οι δεσμοί του με τη Ρηγίλλης", ερχόμενος σε αντίθεση με τα όσα έλεγε ιδιαίτερα μετά τη διαγραφή του, ενώ από την άλλη είναι πρόθυμος να βοηθήσει τον Κ. Σημίτη με προτάσεις και υποδείξεις, έστω και αν δεν έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Ο Λαρισαίος πολιτικός δηλώνει ότι "το βράδυ της Τρίτης κανένας από το ΠΑΣΟΚ δεν τον ενόχλησε, αλλά και αν με ενοχλούσε, η απόφασή μου ήταν θέμα αρνητικής ψήφου". Στη συνέχεια όμως, σπεύδει να διευκρινίσει ότι και βέβαια συμφωνεί με το στόχο της ΟΝΕ και, μάλιστα, ότι "πρέπει να επιμεριστούν οι ευθύνες σε όλους μας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση" για την επιτυχία του. Δε θα ψήφιζα, συμπλήρωσε, την κυβέρνηση Σημίτη, "γιατί τα βήματα που κάνει είναι μικρά και αργά, δύο βήματα εμπρός και ένα πίσω". Αναλαμβάνοντας ρόλο υποβολέα, είπε ότι αν ήταν στη θέση του Κ. Σημίτη θα πήγαινε στη Βουλή και θα έλεγε: "Ακούστε κύριοι, για να περάσω, για να διαβούμε τον ανήφορο της ΟΝΕ, χρειάζεται προσπάθεια όλων μας. Χρειάζονται τομές και γενναίες αποφάσεις. Δεν μπορώ να τις πάρω, διότι υπάρχει αμφισβήτηση εντός και εκτός του κόμματός μου"! Εκτίμησε ακόμα ότι ήταν ορθή η απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ότι βγήκε κερδισμένος και ότι "σήμερα κανείς δε σκέφτεται τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών". Αναφερόμενος στη ΝΔ,υπενθύμισε με νόημα ότι ακόμα έχει το πρόγραμμα που ο ίδιος είχε επεξεργαστεί και υποστήριξε ότι δεν αισθάνθηκε καμία πικρία όταν διαγράφτηκε! Μάλιστα, διέψευσε ότι "έχουν σπάσει οι δεσμοί του με τη Ρηγίλλης", αλλά δεν μπορούσε να πει περισσότερα "για τις μετέπειτα κινήσεις του, διότι δεν ήρθε ακόμα ο χρόνος"!

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Να ενισχυθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αχιλλέα Κανταρτζή

Τις διατάξεις που κάθε άλλο παρά ενισχύουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την κύρωση του Κώδικα Κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Εντονη κριτική άσκησε στις παρεμβάσεις του, ο Αχιλλέας Κανταρτζής, σημειώνοντας ότι πολλές από τις διατάξεις διαπνέονται από πνεύμα αυταρχισμού και περιορισμού των ελευθεριών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ διατυπώνονται υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων με ασαφή κριτήρια. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο άρθρο 27, όπου "ο υπάλληλος οφείλει να συμπεριφέρεται εκτός και εντός της υπηρεσίας του, κατά τρόπον ώστε να καθίσταται άξιος κοινής εμπιστοσύνης", αναρωτώμενος "ποιο είναι αυτό το κριτήριο και ποιος θα προσδιορίσει ποιος είναι άξιος κοινής εμπιστοσύνης". "Σε αυτό το σημείο", πρόσθεσε, "δίνεται η δυνατότητα να ελέγχεται και να κρίνεται από τους ουσιαστικά διορισμένους κυβερνητικούς προϊσταμένους η πολιτική και η συνδικαλιστική δραστηριότητα του δημοσίου υπαλλήλου". Ειδικά για το θέμα της πολιτικής δραστηριότητας των δημοσίων υπαλλήλων ο Αχ. Κανταρτζής σημείωσε ότι η αναφορά στην ελεύθερη έκφραση που γίνεται στο νόμο αναιρείται ουσιαστικά από τις υπόλοιπες διατάξεις, ζητώντας να προστεθεί ότι "ουδείς θα διώκεται για την πολιτική του δραστηριότητα".

Επίσης, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε ότι η πρόβλεψη που υπάρχει σχετικά με το ότι η απόλυση του δημοσίου υπαλλήλου γίνεται όταν καταργηθεί η οργανική του θέση δε διασφαλίζει το δικαίωμα μετάταξής του, ιδίως σε μια περίοδο, όπου "οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις αποβλέπουν στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα".Κατέληξε αναφερόμενος σε συνολικότερα θέματα του δημόσιου τομέα, ζητώντας την καθιέρωση των συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο, αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων, κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, πάταξη της γραφειοκρατίας, ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης, καθώς και μέτρα σταματήματος των διορισμένων πλειοψηφιών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και σύνδεση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Εκδρομή στην Κυνουρία

Το Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης διοργανώνει εκδρομή την Κυριακή 8 Νοέμβρη στον Αγιο Πέτρο Κυνουρίας.

Η αναχώρηση θα γίνει από την Πλατεία Γαρδένιας στις 7.15 π.μ. και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 74.83.239.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ