ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι κομμουνιστές τίμησαν την 102η επέτειο της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης

Εκδηλώσεις χτες από το ΚΚΡΟ και το ΚΕΚΡ - ΚΚΣΕ, στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις, αλλά και σε πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ

«Η εργατοαγροτική Επανάσταση, για την αναγκαιότητα της οποίας μιλούσαν συνεχώς οι μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε». Με τα ιστορικά αυτά λόγια απευθυνόταν πριν από 102 χρόνια ο Β. Ι. Λένιν στην Ολομέλεια του Σοβιέτ της Πετρούπολης, τη μέρα που γενικευόταν η εξέγερση στη Ρωσία.

Ηταν 7 Νοέμβρη 1917 (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) όταν η εργατική τάξη, με τους μπολσεβίκους στην πρώτη γραμμή, ξήλωνε την αστική εξουσία, ξεκινώντας τη μεγάλη πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης: «Ο πάγος είχε σπάσει, ο δρόμος είχε χαραχτεί».

Την κορυφαία αυτή επέτειο για την παγκόσμια εργατική τάξη τίμησαν χτες οι κομμουνιστές της Ρωσίας, με εκδηλώσεις που διοργάνωσαν το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης, στη Μόσχα και σε πολλές άλλες πόλεις.

Στην Μόσχα το ΚΚΡΟ πραγματοποίησε δική του συγκέντρωση και πορεία, με ομιλητή τον πρόεδρο της ΚΕ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην 7/11/41, 24η επέτειο γιορτασμού της Επανάστασης, όταν υπό την ηγεσία του Ι. Β. Στάλιν έγινε στην Κόκκινη Πλατεία η παρέλαση 27 χιλιάδων στρατιωτών που ετοιμάζονταν να ριχτούν στη μάχη ενάντια στο ναζισμό - φασισμό.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του ΚΕΚΡ - ΚΚΣΕ έγιναν στο Λένινγκραντ, στην Πλατεία Λένιν, στο μνημείο του ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου, απέναντι από το σταθμό Φινλανδίας, και αποτέλεσαν βήματα καταδίκης της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής που χτυπάει τις τεράστιες κατακτήσεις που πρόσφερε ο σοσιαλισμός στους εργαζόμενους, όπως η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και Εκπαίδευση, το δικαίωμα στη στέγαση, στην αξιοπρεπή ζωή.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.

Ενα σύντομο ιστορικό

Στις 10 το πρωί της 7ης Νοέμβρη 1917, η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή δημοσίευσε το διάγγελμα του Λένιν με τίτλο «Προς τους πολίτες της Ρωσίας!», με το οποίο ο ηγέτης του Κόμματος ανήγγειλε τη νικηφόρα πορεία της Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Το ίδιο βράδυ, στο Σμόλνι, ξεκίνησε τις εργασίες του το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών. Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ήταν παρόντες 649 αντιπρόσωποι, από τους οποίους 390 μπολσεβίκοι, 160 εσέροι, 72 μενσεβίκοι κ.λπ.

Οι μενσεβίκοι, οι δεξιοί εσέροι και οι υπόλοιπες δυνάμεις του συμβιβασμού, όταν πείστηκαν ότι η πλειοψηφία των συνέδρων ήταν με το μέρος των μπολσεβίκων, εγκατέλειψαν επιδεικτικά τη συνεδρίαση. Οσο διαρκούσε το Συνέδριο, οι επαναστατημένοι εργάτες στα αστικά κέντρα συνέχιζαν την προέλασή τους, καταλαμβάνοντας και τα Χειμερινά Ανάκτορα, καταλύοντας έτσι την Προσωρινή Κυβέρνηση.

Το Μπολσεβίκικο Κόμμα έγκαιρα είχε προσανατολιστεί και μάλιστα μέσα στη φωτιά του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στη μαχητική δράση, καλώντας την εργατική τάξη να παλέψει για την έξοδο από τον πόλεμο με ανατροπή της αστικής τάξης της Ρωσίας. Μια κατεύθυνση σε τρομερά αρνητικούς συσχετισμούς, σχεδόν μοναδική στο διεθνές εργατικό κίνημα, που όμως έδωσε στους μπολσεβίκους τη δυνατότητα να ηγηθούν στην Επανάσταση του 1917, κατά τη διάρκεια του πολέμου και κατά τη λήξη του.

Οι μπολσεβίκοι ήταν το κόμμα που τα μέλη του διαπαιδαγωγήθηκαν μέσα από τις θύελλες και τα επαναστατικά γεγονότα της δεκαετίας του 1900, που έδρασαν σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, όμως με ηγέτη τον Λένιν υπερασπίστηκαν αποφασιστικά το μαρξισμό ενάντια σε κάθε είδους αναθεώρηση και οπορτουνιστική παρέκκλιση, φρόντισαν να τον αναπτύξουν επαναστατικά, συνενώνοντας τη θεωρία με την αταλάντευτη ταξική δράση.

Το Κόμμα των Μπολσεβίκων σε όλες τις ιστορικές του καμπές διατήρησε σταθερά το σκοπό της ύπαρξής του ως Κόμματος της εργατικής τάξης και ανέπτυσσε την πολιτική του για την επίτευξη αυτού του σκοπού: Την προετοιμασία του προλεταριάτου για την αποφασιστική μάχη, για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Επαναστατικό άλμα προς το μέλλον

Ο Κόκκινος Οκτώβρης σηματοδοτεί τη στιγμή που έγινε το μεγαλύτερο έως σήμερα επαναστατικό άλμα της ανθρωπότητας προς το μέλλον. Ενα κοσμοϊστορικό γεγονός που σημάδεψε όσο κανένα άλλο ολόκληρο τον 20ό αιώνα και τη μετέπειτα πορεία της ανθρωπότητας μέχρι τις μέρες μας. Η νίκη της προλεταριακής επανάστασης στη Ρωσία πυροδότησε το πιο σημαντικό κίνημα μαζών για την κοινωνική απελευθέρωση το οποίο γνώρισε η Ιστορία, το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.

Απέδειξε έμπρακτα ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος και ότι η εργατική τάξη, η πρωτοπόρα κοινωνική δύναμη της εποχής μας, μπορεί να οικοδομήσει μια ανώτερη κοινωνία, που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η Σοσιαλιστική Επανάσταση και οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ έδειξε με χαρακτηριστικό τρόπο τι κατακτήσεις μπορεί να έχει ο εργαζόμενος άνθρωπος αν αλλάξουν ο σκοπός και το κριτήριο της παραγωγής, αν φύγει από τη μέση η παρασιτική ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Ιδιαίτερα σήμερα, οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, συνδυασμένες με τις νέες σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό σε πανεθνικό επίπεδο, μπορούν να διασφαλίσουν πλήρως την κάλυψη όλων των σύγχρονων και συνεχών διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών.

Το 1917 και ο Οκτώβρης του έγιναν σύμβολα και συνώνυμο της γέννησης ενός καινούργιου κόσμου. Η Επανάσταση ήταν το δημιούργημα της οργανωμένης πολιτικής πάλης των λαϊκών μαζών, με ηγετική δύναμη την εργατική τάξη, που, με επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα, επιβεβαίωνε ότι η ανθρωπότητα μπήκε σε νέα ιστορική εποχή. Αυτήν που από τις αρχές του 20ού αιώνα φανέρωσε πως ο καπιταλισμός είναι ιστορικά ξεπερασμένος, γι' αυτό και χρειάζεται ανατροπή του, αντικατάσταση από το ανώτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Οι αντεπαναστατικές ανατροπές στις αρχές του '90, το βαρύ πλήγμα στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, που τις συνέπειές του ζούμε έως και σήμερα, αποτελούν ένα φρενάρισμα της κοινωνικής εξέλιξης, αλλά προσωρινό. Η κοινωνική εξέλιξη και ο κινητήριος μοχλός της, η πάλη των τάξεων, δεν σταματάνε. «Ο πάγος έσπασε», το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός!

(Στον «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου θα δημοσιεύσουμε ενα πιο εκτενές αφιέρωμα στα 102 χρόνια από τον Οκτώβρη του 1917)

Για τις 17 Μάρτη αναβλήθηκε η δίκη των φοιτητών για το άγαλμα του Τρούμαν

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Για τις 17 Μάρτη 2020 αναβλήθηκε η δίκη των δύο νεολαίων που διώκονται για τη συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων, μαθητών και εργαζομένων στις 16 Απρίλη 2018.

Στα δικαστήρια μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, των Φοιτητικών Συλλόγων, της ΕΕΔΥΕ, είχαν συγκεντρωθεί φοιτητές, εργαζόμενοι και μέλη του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και απαιτώντας την απόσυρση των κατηγοριών των διωκόμενων φοιτητών.

«Θα επιμείνουμε, θα είμαστε εδώ μέχρι να αποσυρθούν οι ανυπόστατες κατηγορίες που βαραίνουν τους δύο συμφοιτητές μας, επειδή έκαναν το αυτονόητο, διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στο πιο μισητό άγαλμα που υπάρχει σήμερα στον κόσμο», τόνισε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού Αθήνας, μιλώντας στη συγκέντρωση μετά την ανακοίνωση της αναβολής.

Θυμίζουμε ότι το απαράδεκτο και στημένο κατηγορητήριο των δύο νέων περιλαμβάνει απρόκλητη φθορά αντικειμένου τοποθετημένου σε χώρο από περισσότερους, αντίσταση από περισσότερους, επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικού κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκτέλεση βιαιοπραγίας κατά τη διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση από περισσότερους και από πρόσωπο με καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 10 π.μ., ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το Συγκρότημα Ειδικών Σχολείων στο Μπραχάμι.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην Κατερίνη, σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ανάπτυξη για ποιον», στο sport καφέ «Πασχάλης», θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 9.30 μ.μ., η ΤΕ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Αττικής διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο εστιατόριο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

-- Στις 10.30 π.μ., περιοδεία στη λαϊκή του Αγίου Αθανασίου και σε επισιτιστικά και εμπορικά μαγαζιά, με επικεφαλής τον Γιάννη Καραμπίνο, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 π.μ., περιοδεία στο αμαξοστάσιο και τις υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά, με επικεφαλής τον Περικλή Παπαδόπουλο, μέλος του ΤΓ Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αύριο Σάββατο, οι ΚΟ Ν. Σμύρνης Αττικής διοργανώνουν γλέντι στις 8.30 μ.μ. στο 2ο - 3ο Λύκειο Ν. Σμύρνης (Νικομήδειας 5-7).

Την Κυριακή 10 Νοέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλέκα» (3ης Ορεινής Ταξιαρχίας, πλ. Γαρδένιας - Ζωγράφου), η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Μάθημα εκτός ύλης: 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου... Απαντάμε στον αντικομμουνισμό. Μιλάμε με τους μαθητές μας για την ανωτερότητα του σοσιαλισμού». Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., οι Οργανώσεις Κιλκίς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο με θέμα τα 70 χρόνια από τη Μάχη του Κιλκίς. Σημείο συνάντησης το Νοσοκομείο της πόλης.

Τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί το ΑΤ Γέρακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ