ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίος αποχαιρετισμός στον σ. Νίκο Καραθάνο

Το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Νίκο Καραθάνο, που «έφυγε» σε ηλικία 97 ετών, είπαν χτες, με τη λιτότητα που αρμόζει σε έναν κομμουνιστή, συγγενείς, φίλοι και σύντροφοί του. Στην πολιτική κηδεία του, που έγινε στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο σ. Νίκος Καραθάνος γεννήθηκε το 1915 στην Αγία Τριάδα Καρπενησίου. Από τα νεανικά του χρόνια επέλεξε το δρόμο της οργανωμένης πάλης και σφυρηλατήθηκε με πίστη στον αγώνα, στους σκοπούς και τα ιδανικά της εργατικής τάξης εντασσόμενος στην ηρωική ΟΚΝΕ το 1932 στην Αθήνα. Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1933, όντας στη Σχολή Μηχανοσυνθετών της Αεροπορίας, εντασσόμενος στην Κομματική Στρατιωτική Οργάνωση (ΚΣΟ). Αντιμετώπισε τις διώξεις της μεταξικής δικτατορίας και το 1940 κατατάχτηκε στο στρατό, αλλά αντί να τον στείλουν στο μέτωπο, όπως ζήτησε, φυλακίστηκε ως «επικίνδυνος κομμουνιστής» και τραυματίστηκε αργότερα σε βομβαρδισμό του στρατοπέδου.

Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ, στις συνοικίες Νέα Σμύρνη, Δουργούτι, Νέο Κόσμο. Μετά το Δεκέμβρη 1944 διατέλεσε γραμματέας της ΚΟ στο Παγκράτι και οργανωτικός γραμματέας στον τομέα των Ανατολικών Συνοικιών.

Το 1947 πέρασε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Εντάχτηκε στο μηχανισμό διαβιβάσεων του Γενικού Αρχηγείου και έγινε διευθυντής της Σχολής Ασυρματοτεχνιτών. Το 1948 οι γονείς του και η αδελφή του εκτελέστηκαν από τις συμμορίες του Καραπιπέρη που δρούσαν στη Ρούμελη.

Από το 1949 έως το 1977 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου σπούδασε μηχανολόγος - μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Πόζναν. Με τον επαναπατρισμό του υπηρέτησε το Κόμμα από διάφορες στελεχικές θέσεις και υπεύθυνες χρεώσεις έως το τέλος της ζωής του.

Αποχαιρετώντας τον εκ μέρους της Αχτιδικής Οργάνωσης Α' Αθήνας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και της Οργάνωσης του Νέου Κόσμου, της οποίας ήταν μέλος, η Φρόσω Κονδύλη, μέλος της ΝΕ Κεντρικού Τομέα της ΚΟΑ, είπε μεταξύ άλλων:

«Ο σ. Νίκος Καραθάνος υπήρξε σύντροφος που τίμησε με συνέπεια, μαχητικότητα και σεμνότητα όλες τις υπεύθυνες θέσεις που το Κόμμα μας τον χρέωσε για να υπηρετήσει. Στις δύσκολες στιγμές για το επαναστατικό κίνημα στάθηκε βράχος ακλόνητος, υπερασπιστής του σοσιαλισμού και του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος, κόντρα στις επιθέσεις των αστών και των οπορτουνιστών.

Σύντροφε Νίκο, οι σύντροφοί σου που σε γνωρίσαμε τα πρόσφατα χρόνια της ζωής σου επιβεβαιώνουμε τη συνεπή σου πορεία μέχρι το τέλος. Ακόμα και τα δύσκολα χρόνια που προβλήματα στην υγεία σου αντικειμενικά σε δυσκόλευαν, αποτελούσες παράδειγμα συνέπειας στην κομματική δράση. Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, χωρίς να προβάλεις τα πολλά προβλήματα υγείας που σε βασάνιζαν, συμμετείχες, συνέβαλες με τον τρόπο σου, με σεμνότητα στεκόσουν διαπαιδαγωγητικά για πολλά νέα μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Φεύγεις, σύντροφε, αλλά μας αφήνεις μια πλούσια κληρονομιά. Αφήνεις παρακαταθήκη το παράδειγμα της αγωνιστικής ζωής σου, στο δύσκολο μα όμορφο αγώνα μας για το σοσιαλιστικό μέλλον της ανθρωπότητας και το όραμα της κομμουνιστικής κοινωνίας. Γνωρίζουμε, σύντροφε, ότι όλα τα σημαντικά σου γνωρίσματα που σε χαρακτήριζαν τα κέρδισες μέσα από την πορεία σου στο τιμημένο μας Κόμμα. Σήμερα σε αποχαιρετούμε με μια υπόσχεση: Να συνεχίσουμε στο δρόμο που πορεύτηκες, αντλώντας κουράγιο και δύναμη από το παράδειγμά σου, ατσαλώνοντας την πίστη μας στα ιδανικά μας».

Από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τον αποχαιρέτησε ο γενικός γραμματέας της Γρηγόρης Φωτίου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο Νίκος πραγματικά αποτέλεσε παράδειγμα για μίμηση και έτσι θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καμία εμπλοκή στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, για τα 67 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση με αφορμή τα 67 χρόνια από τη ρίψη πυρηνικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, οργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη, χτες, 9 Αυγούστου, μέρα του πυρηνικού ολοκαυτώματος στο Ναγκασάκι. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν περίπου στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και από εκεί πορεύτηκαν με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα στο αμερικανικό προξενείο, όπου έκαψαν τις σημαίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Εκεί διαλύθηκαν δίνοντας ραντεβού για τις 6 Σεπτέμβρη στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης η διατράνωση της αντίθεσης σε οποιαδήποτε ελληνική εμπλοκή σε έναν ενδεχόμενο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Συρίας και του Ιράν.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Γ. Χαβατζάς, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και μέλος του προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος επισήμανε: «Ο κίνδυνος για νέες επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού και νέους πολέμους έχει οξυνθεί, ενώ η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί αλλά είναι και πιο επικίνδυνο να συμβεί, με κύριο υπεύθυνο την επιθετική δράση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και την καταστροφική επίδραση της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που οξύνει τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις για μοίρασμα και ξαναμοίρασμα των αγορών».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο τόνισε: «Η επικίνδυνη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή (ΝΑ Μεσόγειος και Μέση Ανατολή), στο έδαφος των σκληρών ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, περικλείει τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης, αρχικά σε βάρος της Συρίας και του Ιράν, που θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής μας. Η κρίση στη Συρία εμφανίστηκε ως εσωτερικό πρόβλημα "δημοκρατίας". Αλλά είναι κρίκος στην αλυσίδα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που ονομάστηκαν από τα αστικά επιτελεία και τους οπορτουνιστές "Αραβική Ανοιξη". Η πιο τρανταχτή περίπτωση είναι της Λιβύης, όπου οι ίδιοι οι αστοί ομολόγησαν ωμά την οργάνωση των αντικαθεστωτικών και του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να θυμίσουμε ότι η ιμπεριαλιστική πολεμική επέμβαση στη Λιβύη έγινε στο όνομα αποκατάστασης της δημοκρατίας. Αλλά ο πόλεμος έγινε για τη μοιρασιά των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».

Σχετικά με την ελληνική εμπλοκή σημείωσε: «Την ίδια ώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο πρώτης γραμμής, ενόψει εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, εξελίσσεται η Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής συγκυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) που πρόθυμα συμμετέχει στους εγκληματικούς σχεδιασμούς εναντίον των λαών της περιοχής. Λιμάνια και θάλασσες, μαζί με τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, στρατηγεία - όπως αυτό στην πόλη μας και τις άλλες "διευκολύνσεις", έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σταθμοί συγκέντρωσης της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής. Η κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και η υπερσυγκέντρωση πολεμικών πλοίων από ανταγωνιζόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, παραπέμπουν σε προετοιμασία για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης ενάντια στη Συρία, ενδεχόμενα και το Ιράν».

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στο Ναγκασάκι
Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στο Ναγκασάκι
NAΓΚΑΣΑΚΙ.-- Δεκάδες λευκά περιστέρια αφέθηκαν ελεύθερα στον ουρανό του Πάρκου Ειρήνης στο Ναγκασάκι, λίγα δευτερόλεπτα μετά τις 11.02 χτες το πρωί, οπότε τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα δεκάδες χιλιάδες αθώα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος που προκάλεσε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός πριν 67 χρόνια, ρίχνοντας εκεί τη δεύτερη ατομική βόμβα (είχε προηγηθεί η Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου). Το έγκλημα αυτό στοίχισε πάνω από 140.000 νεκρούς και χιλιάδες που βίωσαν και βιώνουν τις παρενέργειες της ραδιενέργειας.

Ο δήμαρχος της μαρτυρικής πόλης, Τομιχίσα Τάουε, κάλεσε στην ομιλία του τη «διεθνή κοινότητα» να κάνει πραγματικότητα τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας διεθνούς Συμφωνίας Απαγόρευσης των Πυρηνικών Οπλων. Από την άλλη κάλεσε την κεντρική ιαπωνική κυβέρνηση να θεσπίσει μέτρα αναδόμησης του ενεργειακού μοντέλου της χώρας ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ιαπωνίας από την πυρηνική ενέργεια. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα από την πλευρά του σημείωσε τις ευθύνες που έχει το Τόκιο να παροτρύνει και να ενθαρρύνει άλλες χώρες προκειμένου να εξαλείψουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια.

Μεταξύ των πολλών δεκάδων ξένων προσκεκλημένων στις χτεσινές επετειακές εκδηλώσεις ήταν για πρώτη φορά ο Αμερικανός πρέσβης στην Ιαπωνία, Τζον Ρους, καθώς και αξιωματούχοι και από άλλες πυρηνικές υπερδυνάμεις όπως η Βρετανία και η Γαλλία, οι οποίοι υποκριτικά εξέφρασαν τη συγκίνησή τους για τα θύματα και το «ενδιαφέρον» τους για την υγεία των περίπου 39.300 ηλικιωμένων επιζώντων του πυρηνικού ολέθρου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ