ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Χρειάζονται ριζικές τομές στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας

Παρεμβάσεις του Χρ. Φωτόπουλου, αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, και του Τ. Παππά, τ. προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Ο "Ρ" συνεχίζει τη δημοσίευση της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που διεξήχθη στην ημερίδα, που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: "Η κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας και οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων. Θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ".

Στο σημερινό φύλλο παρουσιάζουμε αναλυτικά αποσπάσματα από την παρέμβαση του Χρ. Φωτόπουλου,αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, και του Τ. Παππά,τ. προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

Στην αρχή της ομιλίας του Χρ. Φωτόπουλου αναγνώστηκε το παρακάτω δελτίο Τύπου:

"Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου.

Είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε την απρόκλητη επίθεση και την απαράδεκτη συμπεριφορά του αστυνομικού διευθυντή Λέσβου, Κωφέλου Μιχαήλ,εναντίον μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεώς μας, κατά τη μετάβασή μας στο γραφείο του, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για το ωράριο εργασίας των συναδέλφων μας στις κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου.

Δηλώνουμε ότι αυτές οι τακτικές προσπαθούν να φιμώσουν το συνδικαλιστικό κίνημά μας και γι' αυτό θ' αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, διεκδικώντας ένα ανθρώπινο ωράριο εργασίας και ανθρώπινη συμπεριφορά εργοδότη προς εργαζόμενο. Τέλος, τονίζουμε ότι αυτές οι συμπεριφορές θυμίζουν άλλες εποχές".

Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στην Αστυνομία

Παίρνοντας το λόγο ο ομιλητής τόνισε:

"Αυτό το δελτίο Τύπου εκδόθηκε από την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου το Φεβρουάριο του 1998 γιατί είχανε εξαντληθεί από το εξοντωτικό ωράριο που τους έβαζε εκεί η διεύθυνση σε μια εξέγερση των ελαιοπαραγωγών. Βγάλανε οι συνάδελφοι από το Προεδρείο αυτό το δελτίο Τύπου. Και αυτό το δελτίο Τύπου είχε αποτέλεσμα η διοίκηση να θέσει σε αργία με απόλυση τον πρόεδρο για 6 μήνες και περνάει στις 24.2, τώρα μεθαύριο, Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης.

Κύριοι, υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στο χώρο μας και όσο θα επιχειρείται η φίμωση του συνδικαλιστικού κινήματος και μη έκφραση ελεύθερα του λόγου του συνδικαλιστικού κινήματος, δε θα υπάρξει πρόοδος στην Ελληνική Αστυνομία.

Εχει επισημανθεί από μέρους της Ομοσπονδίας ότι αυτός ο πολύπαθος οργανισμός της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον δεν υπάρξουν ριζικές τομές στον τρόπο λειτουργίας του, δεν έχει πολλά χρόνια ζωής.

Ηταν και είναι έκδηλη η ανησυχία μας και μας απασχολεί έντονα αυτό το ζήτημα γι' αυτό και από το ξεκίνημά μας ως συνδικαλιστικός φορέας αναζητήσαμε τα αίτια, τα επισημάναμε και για πολλά κάναμε προτάσεις, που όμως δεν είχαν την αναμενόμενη κατάληξη.

Κατ' επανάληψη έχουμε τονίσει την πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας, ότι είμαστε αντίθετοι στη χρησιμοποίηση της Αστυνομίας ως κατασταλτικού μηχανισμού και στη χρησιμοποίησή της ενάντια στους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων.

Η Αστυνομία πρέπει ν' ασχολείται μόνο με την πρόληψη και την πάταξη του κοινού εγκλήματος, που εδώ και καιρό έχει εκσυγχρονιστεί και τελευταία λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Τι πρέπει να γίνει; Χρειάζεται απαραίτητα να υπάρξει ο επαναπροσανατολισμός και επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας. Χρειάζεται να υπάρξει εκσυγχρονισμός του εσωτερικού κανονισμού της λειτουργίας μας, του Πειθαρχικού Δικαίου, χρειάζεται αξιοκρατία στις κρίσεις και στις προαγωγές και να επεκταθεί σε όλο το φάσμα των αστυνομικών και όχι οι κρίσεις και οι προαγωγές και η ανέλιξη μόνο για τους αξιωματικούς, αλλά από το βαθμό του αστυφύλακα να υπάρχουν κρίσεις και προαγωγές και να υπάρχουν κάποια κίνητρα στον αστυφύλακα για να μπορέσει ν' αποδώσει, ούτως ώστε να μην υπάρχει αυτός ο ισοπεδωτισμός που υπάρχει σήμερα.

Τέλος, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στο ωράριο εργασίας, στις συνθήκες εργασίας και πολύ μεγάλη σημασία στον παράγοντα άνθρωπο - αστυνομικό, ο οποίος εδώ και χρόνια ήταν και είναι ξεχασμένος και εγκαταλειμμένος. Αν δε δοθεί μεγάλη βαρύτητα στον παράγοντα άνθρωπο - αστυνομικό, όσος εκσυγχρονισμός και να υπάρξει στα μέσα, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει αποτελεσματικά ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οπως προανέφερα, υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στο χώρο μας. Και κυρίαρχο είναι αυτό το ζήτημα για μας τις τελευταίες μέρες, διότι μας ανησυχεί το γεγονός της επιχείρησης διώξεων σε βάρος συναδέλφων συνδικαλιστών. Πρέπει από πλευράς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να δοθεί λύση στο όλο θέμα, να δοθούν εντολές προς τη φυσική μας ηγεσία για να σταματήσει αυτό το κυνηγητό.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία".

Οργουελιανή ατμόσφαιρα

Ο τ. πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Τ. Παππάς σημείωσε, μεταξύ άλλων:

"Αγαπητές φίλες και φίλοι, μερικές παρατηρήσεις θα είχα να κάνω, αφού πρώτα ευχαριστήσω την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος για την πρόσκληση την οποία μου έκανε να πάρω μέρος σ' αυτή την ημερίδα. Είναι μια επιβεβαίωση της επιμονής αυτού του κόμματος τόσα χρόνια να κυνηγάει το αδύνατο. Και είναι πάρα πολύ όμορφο και τρυφερό αυτή την εποχή.

Εγώ είμαι λιγάκι απαισιόδοξος σχετικά με τις εξελίξεις. Ξέρετε, οι εξελίξεις εδώ είναι γνωστές στην Ελλάδα, αλλά όταν αποφάσισαν οι χρηματιστές της Ευρώπης μαζί με τους τραπεζίτες το μεγάλο εύρημα της ΕΟΚ και της ΟΝΕ, της Οικονομικής - ποιας Οικονομικής δηλαδή, μόνο της Νομισματικής - Ενωσης, αντιλαμβάνεστε ότι μιλάγανε για κάποια κεφάλαια ψευδή, τα οποία κινούνται στα μεγάλα χρηματιστήρια, της τάξεως του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, όταν των μεγαλύτερων καπιταλιστικών χωρών τα αποθεματικά του προϋπολογισμού αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 50 δισεκατομμύρια.

Βρισκόμαστε δηλαδή σε μία οργουελιανή ατμόσφαιρα. Αυτά τα μεγάλα συμφέροντα, εν πάση περιπτώσει, προδικάζουν μια Ελλάδα των 50 βαθύπλουτων σε 4 - 5 χρόνια και γενικώς ανακατανομές των εισοδημάτων. Επειδή ακριβώς αυτό το πείραμα δεν είναι για την ευτυχία μας, όπως αντιλαμβάνεστε, ιστορικά ποτέ δεν ήταν τόσο ευγενείς οι καπιταλιστές, ενώ οι ίδιοι αναπτύσσονται, να κάνουν παροχές.

Απαιτούν φυσικά και αντίστοιχους υπερεθνικούς μηχανισμούς καταστολής. Μου κάνει εντύπωση πως το συζητάμε ακόμα αυτή τη στιγμή, από τη στιγμή που έχει επικυρωθεί η Σύμβαση Σένγκεν. Δεν ξέρω αν εφαρμόζεται εδώ και με ποιο τρόπο εφαρμόζεται, πάντως θα λειτουργήσει το Σεπτέμβριο. Γι' αυτό το λόγο, επομένως, δεν έχει νόημα να μιλάμε για το απόρρητο αυτή τη στιγμή των τηλεφώνων ή οτιδήποτε.

Κατ' αρχήν πρέπει να ξέρουμε ότι από πλευράς πολιτικής βούλησης νομιμοποιήθηκε η επικύρωση της Συνθήκης Σένγκεν χωρίς τις συνταγματικές προϋποθέσεις. Γιατί, επειδή ακριβώς θίγονταν θέματα της εθνικής κυριαρχίας, θα έπρεπε να έχει την πλειοψηφία του απόλυτου αριθμού των βουλευτών.

Και επομένως, τα υπόλοιπα είναι χωρίς συζήτηση. Αλλωστε στην Ελλάδα δε χρειάζονται νόμοι, είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων, αν θα παραβιαστεί το Σύνταγμα ή δε θα παραβιαστεί το Σύνταγμα.

Επομένως, το Σύνταγμα παραβιαζόταν, τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το ζήτημα είναι τι κάνεις μέσα σ' αυτή την κατάσταση, την οργουελιανή, όπου έχει αποφασιστεί η μοίρα σου.

Μας είναι πάρα πολύ γνωστό ότι στους βασικούς φύλακες εξουσίας στην Ελλάδα, στα διάφορα στάδια, καλύτερα ή χειρότερα, τα οποία διάνυσε η πολιτική μας ζωή, δηλαδή η Αστυνομία, οι δικαστές, ή ο στρατός, πάντα η εξάρτησή τους πέρναγε από μειωμένους ας πούμε μισθούς και από μιλιταριστική εσωτερική ζωή.

Επομένως, τώρα που βρίσκονται σε ύφεση και εκχώρηση τα πολιτικά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες, τι περιμένετε; Περιμένετε αυτή τη στιγμή να δείτε κάτι παραπάνω; Από τη στιγμή που το θέμα των κοινωνικών οργανώσεων και του συνδικαλισμού στην Ευρώπη έχει ήδη "λυθεί" και το βλέπετε με τη συνδικαλιστική συμπεριφορά των τριτοβάθμιων οργανώσεων;

Οι τριτοβάθμιες οργανώσεις είναι προετοιμασμένες αυτή τη στιγμή για ένα μέλλον, το οποίο είναι πάρα πολύ ζοφερό και το οποίο τορπιλίζει οποιαδήποτε κοινωνική πρωτοβουλία. Απ' αυτή την άποψη το μόνο που μπορεί να σκέφτεται κάποιος είναι το θέμα μιας ευρύτητας - και αυτή είναι η άποψή μου - μιας ευρύτητας των πολιτικών πρωτοβουλιών και όχι μόνο σε ένα επίπεδο Ελλάδας, με θέμα ακριβώς το ρόλο των κοινωνικών οργανώσεων για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Και βεβαίως, αυτό συνδέεται και με την ενότητα της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αιτήματα εντελώς συγκεκριμένα, αμφισβήτησης των επιλογών, τις οποίες κάνει υπέρ των κερδών του, υπέρ της αφόρητης κερδοφορίας, το χρηματιστηριακό και το τραπεζιτικό κεφάλαιο".

Η πολιτική επιλογή του κεφαλαίου

"Πάρτε τις πολυεθνικές, οι οποίες το '72 ήτανε, δεν ξέρω, 10 - 15 και τώρα είναι 400. Εχουν καταλάβει ας πούμε την Κίνα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι και στο θέμα του πολιτικού συστήματος, από το οποίο εξαρτώνται τα υπόλοιπα, βρισκόμαστε στην εξής επιλογή, την οποία κάνει το κεφάλαιο. Περνάει την πολιτική του και αυτό επηρεάζει τη μοίρα μας γιατί επέλεξε τους σοσιαλδημοκράτες για να λύσουν το πρόβλημα, εφαρμόζοντας υποτιθέμενα την πολιτική των αντιπάλων τους, δηλαδή των νεοφιλελεύθερων.

Και το χειρότερο απ' όλα δεν είναι αυτή η επιλογή, η οποία έχει γίνει και η οποία πολύ μικρά ρήγματα δημιουργεί. Αλλά είναι ότι έχουν και στηρίγματα, δεκανίκια σε διάφορες χώρες από δυνάμεις, οι οποίες είναι τοποθετημένες με τον παραδοσιακό ας πούμε πολιτικό χάρτη αλλού. Είναι το παράδειγμα, ας πούμε, της κυβέρνησης της Γαλλίας. Είναι το παράδειγμα της Γερμανίας με τους τόσο αμφισβητησιακούς, ας πούμε έτσι, Γερμανούς, οι οποίοι μάλιστα κάνουν στον Λαφοντέν και ρελάνς από νεοφιλελεύθερη άποψη.

Σε σχέση με τα δικαιώματα: Ολες αυτές οι προς θετική κατεύθυνση νομοθεσίες είναι ύποπτες. Την εικόνα της Αστυνομίας δεν είναι δυνατόν να την περιγράψω. Κάθε χρόνο καίγονται τα στρέμματα, εξαγγέλλονται διαρκώς μέτρα και καίγονται όλο και περισσότερο, ή η εικόνα του σόου το οποίο δόθηκε στην οδό Νιόβης, ή η επίθεση, η οποία έχει γίνει στα Δικαστήρια των Ιωαννίνων, δηλαδή είμαστε σε έναν κόσμο θεάματος. Είμαστε σε έναν κόσμο πελατειακής συγκρότησης των λειτουργιών του πολιτικού συστήματος και χιλιάδες καλοπροαίρετοι, σαν και εσάς, που δίνετε εξαιρετικά δείγματα σαν συνδικαλιστές τώρα, είστε ναρκοθετημένοι από την κορυφή και να το ξέρετε καλά αυτό το πράγμα.

Μόνο η ανατροπή αυτών των σχέσεων δημιουργεί, στο μεν πολιτικό επίπεδο θέμα μεταρρύθμισης ή ανατροπής συμφωνιών του Μάαστριχτ, αλλά και επίσης και των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και μιας μεγαλύτερης συμμετοχής. Και επίσης να πω και κάτι άλλο: Εχουν παρουσιαστεί κρούσματα μέσα στην πολλή συζήτηση, ας πούμε, για το έγκλημα, που ούτως ή άλλως σαν ένα φαινόμενο υπάρχει. Βέβαια μην ξεχνάτε ποτέ ότι εγκληματίας ήταν εκείνος που βαφτιζόταν σαν εγκληματίας, ήταν ο κομμουνιστής, ήταν ο νέγρος, ήταν ο οποιοσδήποτε.

Και να μην ξεχάσουμε ότι αυτή τη στιγμή κρίσεις άλλων καθεστώτων οδηγούν εδώ κόσμο, ο οποίος ζητεί να ζήσει και η μεταχείριση, η οποία γίνεται στα Αστυνομικά Τμήματα από τα Δικαστήρια βέβαια δεν το πολυλέτε, αλλά είναι αντιμετώπιση που γίνεται με ρατσιστικό τρόπο.

Τα στοιχεία σε μια προεκλογική συγκέντρωση, τα οποία είχε δώσει στη δημοσιότητα ο συνδυασμός του Λέων. του Αυδή, ήταν αποκαλυπτικά.

Η πρότασή μου είναι περισσότερο πολιτική, δεν είναι παραθετική και συγκεκριμένη. Πρέπει ν' αναζητηθούν συμμαχίες γιατί τα προβλήματα δε λύνονται ούτε με ευχές, ούτε με τίποτα τέτοιο.

Οι ημέρες που έρχονται θα είναι πάρα πολύ σκληρές, η Ελλάδα είναι μια χώρα, όπου περίπου κυβερνούν κοινοτάρχες. Δεν της αφήνουν άλλο καθεστώς καλύτερης διοίκησης και απόδοσης, γιατί αν της το δώσουν αυτό το καθεστώς στη Δημόσια Διοίκηση δε θα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο.

Και ναι μεν η Ελλάδα είναι ό,τι είναι και το ξέρουμε όλοι, αλλά είναι και μία χώρα με εξαιρετική γεωπολιτική σημασία. Ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχει οποιοσδήποτε από εμάς, ας πούμε για τον Οτσαλάν, είναι ένα δείγμα τι εξετάσεις δίνουμε σε σχέση με την προστασία ενός ηγέτη 40 εκατομμυρίων, περίπου, διεσπαρμένων, ενός ηγέτη ο οποίος δεν είναι το ίδιο για το Λουξεμβούργο να μην το δεχτεί όπως είναι με την Ελλάδα.

Μου ζητάτε τώρα δικαιώματα; Δεν τα δίνουν τα δικαιώματα. Για να τα δώσουν πρέπει ν' ανοίξει το παιχνίδι και αυτή την πρόταση απευθύνω σε κάθε ευαίσθητο αυτί".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ