ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εκανε το μαύρο άσπρο

Η νεολαία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να «αναδείξει έναν νέο πατριωτισμό», ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι ένα καθαρά πατριωτικό κόμμα, που, από το 1974 με το σύνθημα «Η Ελλάδα στους Ελληνες», πάλεψε για «ελεύθερη Ελλάδα, ενάντια στην ξενοκρατία, ενάντια σε ένα κατεστημένο που ήταν εξαρτημένο από ξένα κέντρα, ενάντια στις βάσεις των Αμερικανών στην Ελλάδα». Αυτή η πολιτική έδωσε «τη δυνατότητα στην Ελλάδα να παίρνει αποφάσεις ελεύθερα, περήφανα, δημοκρατικά»...

Τα παραπάνω «παπατζιλίκια» ειπώθηκαν διά στόματος προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ετσι απλά, ο Γ. Παπανδρέου έκανε το μαύρο άσπρο, φτύνοντας κυριολεκτικά όσους Ελληνες ζουν και θυμούνται (δεν πέρασαν δα και πολλά χρόνια) τις συμφωνίες παραμονής των αμερικανικών βάσεων, που υπέγραφε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «ελεύθερα, περήφανα και δημοκρατικά» και που κάποιες απ' αυτές, π.χ., η βάση της Σούδας, όχι μόνο εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν αλλά και παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ, η οποία αποτελεί τον έτερο εκφραστή των «νεοταξικών» σχεδίων, ότι εκφράζει έναν «πατριωτισμό» που δηλώνει πως «πρέπει να ενσωματωθούμε ή πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να δεχτούμε ό,τι έρχεται απ' έξω», υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ αντιδρά και δε δέχεται την «αφομοίωση» και την «ενσωμάτωση».

Κατά τ' άλλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει «λειψή ενημέρωση» για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση, που, όπως είπε, «εμείς είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε στα εθνικά θέματα», όταν «πληροφορούμαστε ότι υπάρχει κρίσιμο σημείο στην πρόταση για το θέμα της ονομασίας, που δεν το είχαμε πληροφορηθεί ούτε εμείς ούτε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης». Σημειώνουμε πως το κείμενο Νίμιτς παρέλαβε χτες αργά το απόγευμα, «με δέσμευση εμπιστευτικότητας», ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, μετά από εντολή του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει από την κυβέρνηση την «πραγματική πρόταση» Νίμιτς για το θέμα της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα περιμένει «την απάντηση των Σκοπίων» για να αξιολογήσει «τα τελικά δεδομένα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «τον τελευταίο χρόνο» βρίσκεται σε «μια πιο δυσμενή αφετηρία στις διαπραγματεύσεις, λόγω χειρισμών, αποφάσεων και απραξίας της ελληνικής κυβέρνησης».

Με αφορμή, επίσης, τις εξελίξεις με τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα ήταν επί των ημερών» του ΠΑΣΟΚ «χώρα ισότιμη, με βάρος, που μπορούσε να προωθήσει τη δική της συμμετοχή, το δικό της λόγο, τις δικές της απόψεις, και να κερδίζει, να παίρνει πρωτοβουλίες».

Ακόμη, την αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική πολιτική του ΚΚΕ, στην οποία προφανώς αναφερόταν κάνοντας λόγο για «παραδοσιακή αριστερά», καθώς και την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων από την επιθετικότητα του μεγάλου κεφαλαίου, τη χαρακτήρισε «απομόνωση» και «αντάρτικο», που το ΠΑΣΟΚ δε δέχεται.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην πιθανή άρση του casus belli (αιτία πολέμου) από την Τουρκία, αναφέροντας ότι «η Τουρκία έχει δεσμευτεί ρητώς για μη επίθεση εναντίον της Ελλάδας ή άλλων μελών της ΕΕ, όταν το Δεκέμβριο του 2002 δεχόταν τις αποφάσεις για τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Πυροτεχνήματα κατά του κατεστημένου

Την πολιτική της συναίνεσης στις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές της άρχουσας τάξης, με την ταυτόχρονη εκτόξευση καθ' οδόν πυροτεχνημάτων προς όλες της κατευθύνσεις, επιχείρησε να προωθήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, κατά την ομιλία του την Κυριακή στη συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής της Β΄ Αθήνας του ΣΥΝ.

Εμφάνισε το κόμμα του σαν καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος και της ευρύτερης επιρροής της Αριστεράς στην ελληνική κοινωνία. Ετσι ο ΣΥΝ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, έχει μεγαλεπήβολα σχέδια, όπως να ηγηθεί «ενός μεγάλου κινήματος ανέργων». Ωστόσο, σκόπιμα απέφυγε να παρουσιάσει την ουσία της πολιτικής που προτείνει και περιόρισε το όλο πολιτικό ζήτημα της χώρας σε διαδικαστικά θέματα, όπως η, χωρίς αρχές, συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, η δράση του συνδικαλιστικού κινήματος κλπ.

Αναγάγοντας την πολιτική σε ζήτημα διεργασιών πολιτικών κορυφών και αποσιωπώντας την πολιτική του κόμματός του, το οποίο σε όλα τα μεγάλα θέματα έγινε δεκανίκι της κυρίαρχης πολιτικής, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εμφανίστηκε να ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για την «αδυναμία» της Αριστεράς να έχει κοινή έκφραση και δράση. Σε ειδικό κεφάλαιο της ομιλίας του για το ΚΚΕ, μίλησε για «ευθύνη όσων επιμένουν σε αυτή την ανυπαρξία κοινής δράσης και στις διχαστικές πρωτοβουλίες μέσα στο χώρο της Αριστεράς».

Μάλιστα έφθασε στο σημείο να κάνει και αναφορές στην ιστορία της Αριστεράς και στο ΕΑΜ, προβάλλοντάς το ως πρότυπο αυτής της συνεργασίας που προτείνει. Πουθενά όμως δεν είπε για ποια πολιτική θα γίνεται αυτή η συνεργασία. Συνεχίζοντας στα πλαίσια της λογικής που βλέπει τη συνεργασία σαν αυτοσκοπό, πρότεινε την πραγματοποίηση μιας κοινής εκδήλωσης για τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. «Ζητάμε μια εκδήλωση για την Πρωτομαγιά. Ολοι μαζί για την Πρωτομαγιά. Δε ζητάμε πολιτικές ταυτότητες από κανένα. Ολοι μαζί, ό,τι κι αν μας λένε».

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το κατεστημένο και το κεφάλαιο όλα αυτά το χρόνια βολεύεται από την πολιτική του ΣΥΝ. Προφανώς για αυτό το λόγο ο Αλ. Αλαβάνος είπε: «Η εποχή που ο Συνασπισμός εμφανίζεται από ορισμένους και από λάθη, συλλογικά λάθη, ως θυγατρική κάποιας από τις δύο πλευρές του δικομματισμού, έχει τελειώσει».

Ωστόσο στη συνέχεια, σε αναφορά του για τις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, μπέρδεψε πάλι τα πράγματα. Είπε ότι δε θα υπάρξουν συνεργασίες κορυφής αλλά «αποκάλυψε» και τον πολιτικό στόχο. «Για εμάς, είπε, την ίδια στιγμή οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια τεράστια δυνατότητα να κάνουμε συνεργασίες. Να διεισδύσουμε σε άλλους χώρους. Να ανοίξουμε μέτωπα».

Μία, πάντως, πρόταση που έκανε, προκάλεσε συζητήσεις μια που δεν υπάρχει μέσα στις αποφάσεις που πρόσφατα πήρε η ΚΠΕ του ΣΥΝ σχετικά με το τι είδους συμμαχίες θα αποφασίσει τελικά να κάνει ο ΣΥΝ και αφήνει δυνατότητα ακόμα και για ανατροπή της απόφασης της ΚΠΕ σχετικά με το θέμα αυτό. «Πιστεύω πως θα μπορούσαμε μέχρι το καλοκαίρι να καταλήξουμε και με ένα δημοψήφισμα. Αυτή είναι προσωπική μου άποψη», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην εσωτερική λειτουργία του κόμματος, σημείωσε πως η «οργανωτική παρέμβαση των τάσεων στην εσωτερική ζωή του Συνασπισμού είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες αναστολής των δυνάμεών μας, εσωστρέφειας και παχυσαρκίας» (!)

«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Δεν «πείθει» την ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας

Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Δεν έπεισαν οι εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο Επίτροπος Τσαρλς Μακγκρίβι, θα εισηγηθεί, στο άμεσο μέλλον να προχωρήσει η διαδικασία στην επόμενη φάση της αιτιολογημένης γνώμης, που είναι και το τελευταίο στάδιο πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι «εξηγήσεις», που τόσο πρόθυμα έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, «υπερασπιζόμενη την έννομο τάξη» της χώρας, φαίνεται να έπεσαν στο κενό, καθώς η απάντηση στην προειδοποιητική επιστολή, δεν κρίθηκε ικανοποιητική και ο Επίτροπος για την εσωτερική αγορά αναμένεται να εισηγηθεί τη συνέχιση της διαδικασίας, με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Οπως αναμένεται, η εισήγηση για την αιτιολογημένη γνώμη θα γίνει περί τις 20 Απρίλη και από την αποστολή της, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της 15 μέρες να αποσύρει το νόμο. Σε περίπτωση που γίνει τελικά η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Επιτροπή «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει από το Δικαστήριο, σε περίπτωση που προσφύγει σε αυτό, να αναστείλει το επίμαχο μέτρο και να διατάξει τη λήψη των αναγκαίων ασφαλιστικών μέτρων, συγκεκριμένα την αναστολή εφαρμογής του νόμου 3310/2005».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ