ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
Κατάπτυστο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Θόρυβος προκλήθηκε χτες στα ΜΜΕ, σχετικά με το αντικομμουνιστικό ψήφισμα, το οποίο υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Σε σχετική του ανακοίνωση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το αντικομμουνιστικό και κατάπτυστο ψήφισμα, που υιοθέτησε το πρόσφατο 16ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που εξομοιώνει τη θηριωδία του ναζισμού - φασισμού με τον κομμουνισμό και τους αγώνες των κομμουνιστών ενάντια στο ναζιστικό τέρας, έρχεται να προστεθεί στις τοποθετήσεις του επιτρόπου της ΕΕ για τη διεύρυνση, Γκ. Φερχόιγκεν, στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι "αν ήμουν πολίτης αυτών των χωρών (εννοεί των Βαλτικών), λαμβάνοντας υπόψη αυτά που υπέφεραν, θα είχα ζητήσει την απαγόρευση των κομμουνιστικών κομμάτων", αλλά και του κεντροαριστερού προέδρου της Κομισιόν Πρόντι, ότι "η απαγόρευση ενός κομμουνιστικού κόμματος σε μια προσχωρούσα χώρα δεν αποτελεί αιτία ιδιαίτερου προβληματισμού ή επικρίσεων στο πλαίσιο των πολιτικών κριτηρίων" για την ένταξή τους στην ΕΕ.

Αλλά και η ψήφιση την Τρίτη στη Βουλή από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ της Συνθήκης για τη διεύρυνση της ΕΕ, αποτελεί υιοθέτηση και πολιτικά αποδεκτό της απαγόρευσης βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων στις υπό ένταξη χώρες. Στέρηση δικαιωμάτων, που έχουν να κάνουν με την απαγόρευση λειτουργίας και δράσης κομμουνιστικών κομμάτων, της ύπαρξης συμβόλων, ακόμη και στέρηση σε σημαντικότατο ποσοστό του λαού του δικαιώματος ψήφου, επειδή είναι ρωσικής καταγωγής, κύρια στις Βαλτικές χώρες.

Η επαναφορά του πνεύματος ρεβανσισμού και απαγόρευσης της ελεύθερης έκφρασης της κομμουνιστικής ιδεολογίας, από κεντροδεξιές και κεντροαριστερές δυνάμεις, έχει στόχο να ανακόψει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και στις επερχόμενες εκλογές, ας ψηφίσουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Το δυνάμωμα των αγώνων θα είναι εφικτό με το δυνάμωμα του ΚΚΕ».

Διευκρινίσεις από ΝΔ

«Ακραίο» θεωρεί το ψήφισμα του ΕΛΚ η ηγεσία της ΝΔ, διευκρινίζοντας ότι η εκπρόσωπός της το καταψήφισε, ενώ επιρρίπτει, έμμεσα, ευθύνες στην κυβέρνηση για καλλιέργεια κλίματος διχασμού. Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, αφού επισημαίνεται ότι το ψήφισμα κατατέθηκε στο πρόσφατο Συνέδριο του ΕΛΚ, «μετά από πρωτοβουλία εθνικών Κοινοβουλίων από χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης», αποσαφηνίζει τη θέση του κόμματός του. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «πρώτον, αντιτάχθηκε εξαρχής στο περιεχόμενο αυτού του ψηφίσματος, το οποίο θεωρεί πως υιοθετεί ακραίες θέσεις. Γι' αυτό και η εκπρόσωπός της το καταψήφισε. Δεύτερον, τα κείμενα που κατατίθενται ως έκτακτα ψηφίσματα δεν είναι δεσμευτικά για τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Καταλήγοντας, ο Θ. Ρουσόπουλος «δείχνει» την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «όσοι, για τους δικούς τους λόγους, στη βάση ανύπαρκτων θεμάτων και αυθαίρετων κατασκευών, επιχειρούν να καλλιεργήσουν, προεκλογικά, κλίμα διχασμού, πέρα από ανιστόρητοι, αποδεικνύονται και επικίνδυνα ανεύθυνοι».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Αριστερό σήμα κατατεθέν - Δεξιά πολιτική»

Η «Γιούγκε Βελτ» για τον Γιώργο Παπανδρέου

Με τον πιο πάνω τίτλο και τον υπότιτλο ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου «διεξάγει τον εκλογικό αγώνα με νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα», η «Γιούγκε Βελτ» του Βερολίνου (10 Φλεβάρη) γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα ανάμεσα σε άλλα: «... Η διεξαχθείσα την Κυριακή εκλογή του ως προέδρου του κόμματος ήταν το αποκορύφωμα μιας καμπάνιας... για την προσωποποιημένη τελευταία ελπίδα του ΠΑΣΟΚ, να αποφύγει την απειλούμενη ήττα στις ερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Περισσότερο η απογοήτευση για διαφθορά και η αδυναμία του κυβερνώντος κόμματος να λύσει τα φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας, παρά η συμπάθεια προς τη φιλελεύθερη πολιτική οδηγεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εδώ και δύο χρόνια σε μια μετακίνηση εκλογέων προς το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία... Από άποψη περιεχομένου, ο νέος πρόεδρος του κόμματος βαδίζει το χορταστικά γνωστό στο μεταξύ στην Ευρώπη δρόμο της δεξιάς πολιτικής με ένα αριστερό σήμα κατατεθέν... Το αίτημα να καταργήσει τις κρατικές επιδοτήσεις στα νοσοκομεία ταιριάζει επίσης μάλλον στη νεοφιλελεύθερη παγκόσμια εικόνα της αντιπολίτευσης παρά σε ένα "σοσιαλιστικό κίνημα"».

Επίσης, η «Νόιες Ντόιτσλαντ» της ίδιας ημέρας δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα, αφιερωμένη στη δημοσκόπηση της Κυριακής, με τον τίτλο «Κομματική φιέστα ή φιέστα των πολιτικών;». Εδώ γίνεται λόγος για την πολιτική οικογενειακή ιστορία και την εκλογή του Γεωργίου Παπανδρέου ως προέδρου (την Κυριακή). Τονίζει: «Ο Παπανδρέου παρουσιάστηκε στο τέλος της βδομάδας με αυτοπεποίθηση και αστράφτοντας μπροστά σε ενθουσιώδεις οπαδούς και επιβεβαίωσε το σχέδιό του να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές πορείας». Από την αντιπολίτευση τσιτάρει τη δεξιά αντιπολίτευση, που χαρακτήρισε τη δημοσκόπηση «κομματική φιέστα», επίσης τη γνώμη του Νίκου Κωνσταντόπουλου για το ίδιο θέμα.

Κατά τη γνώμη του ανταποκριτή «Χάρη στη δημοφιλία του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ το κόμμα στις δημοσκοπήσεις εξίσωσε ήδη ένα μέρος της καθυστέρησης απέναντι στο συντηρητικό αντιπολιτευτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά η ΝΔ διαθέτει ακόμη ένα προβάδισμα 2-3 μονάδων».


Θ.Β.

ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Χέρι - χέρι στον αυταρχισμό

Η περίοδος από το 1990 ως σήμερα χαρακτηρίζεται, εκτός των άλλων, από την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής κατά των κινημάτων αντίστασης και διεκδίκησης. Δεν είναι τυχαίο, αφού στο διάστημα αυτό είχαμε από τη μια τις προσπάθειες εφαρμογής των πολιτικών του Μάαστριχτ, ενώ από την άλλη είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε την επιχείρηση προσαρμογής στο καθεστώς της «Νέας Τάξης» και ειδικότερα της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας».

Η συνεχής φαλκίδευση των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων που ξεκίνησε τη δεκαετία του '90, έφθασε στις μέρες μας στα όρια ενός παγκόσμιου στρατιωτικού νόμου. Σ' όλες τις περιπτώσεις, οι νόμοι και οι συμφωνίες που ψηφίστηκαν και υπογράφτηκαν στρέφονται κατά των κινημάτων που απειλούν την ομαλή εφαρμογή της «παγκοσμιοποίησης».

Σ' αυτή την πολιτική, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή, κατά την εναλλαγή τους στην κυβερνητική εξουσία.

Την τριετία 1990 - 1993, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε εξετάσεις αυταρχισμού και κατά γενική ομολογία «πήρε» άριστα. Με την περιβόητη δήλωση του τότε πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, προς τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας: «Το κράτος είστε εσείς», σφραγίστηκε η πολιτική της καταστολής κατά των εργατικών κινητοποιήσεων, των αγροτών και άλλων κατηγοριών του ελληνικού πληθυσμού. Σημαδεύτηκε όμως και η επιχείρηση για τη θεσμική θωράκιση αυτής της πολιτικής.

Στην τριετία αυτή εξέχουσα θέση στις αυταρχικές - αντιδημοκρατικές επιδόσεις της ΝΔ έχουν οι αστυνομικές επιθέσεις κατά των μαθητών που είχαν κινητοποιηθεί (τέλη 1990, αρχές 1991) κατά του «νόμου Κοντογιαννόπουλου». Η επιχείρηση καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων είχε στην κορύφωσή της ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του καθηγητή, Ν. Τεμπονέρα, στην Πάτρα. Με ιδιαίτερη σκληρότητα επιτέθηκε η κυβέρνηση και κατά των εργαζόμενων στην ΕΑΣ που πραγματοποίησαν μια μεγάλη σε διάρκεια, αγωνιστική κινητοποίηση (1992) κατά της ιδιωτικοποίησης. Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε τον «τρομονόμο», με τον οποίο η ΝΔ προχώρησε σε σημαντική προσβολή των δημοκρατικών ελευθεριών και είχε ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση εκδοτών εφημερίδων.

Εξίσου πλούσιος είναι και ο απολογισμός του ΠΑΣΟΚ στον ίδιο τομέα και ίσως πλουσιότερος. Αυτό το επιβεβαιώνουν τα μαθητοδικεία και τα αγροτοδικεία, οι άγριες επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας κατά των ναυτεργατών, των οικοδόμων, των συνταξιούχων...

Το επικυρώνουν ακόμη ο «τρομονόμος» που ψηφίστηκε το 2001 αλλά και ο «ευρωτρομονόμος» που υπέγραψε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ως επιστέγασμα αυτής της αυταρχικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ έχουμε τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ για τη δικαστική συνδρομή και την έκδοση που υπέγραψε η κυβέρνηση και πρωτοστάτησε στη σύνταξή τους ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ