ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταγγέλλουν τον «τρομονόμο» και το σχέδιο νόμου για διαδηλώσεις

Το Συνδικάτο Οικοδόμων του Νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του την κυβέρνηση Σημίτη, η οποία, όπως υπογραμμίζουν οι οικοδόμοι, «σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή πακέτο μαζί με τον περιβόητο τρομονόμο και το σχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων».

Οι «Δημιο - κρατικές» τους ελευθερίες εδραιώνονται μέρα με τη μέρα, τονίζεται στην ανακοίνωση και παράλληλα επισημαίνεται: «Στα αντεργατικά τους σχέδια, δεν πρέπει να αντισταθεί κανείς και όποιος κάνει το λάθος να βγει στους δρόμους, τότε ο πέλεκυς του Νόμου του Κράτους, του κράτους του κεφαλαίου θα πέσει βαρύς».

Τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων υπογραμμίζουν ότι «ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι της χώρας μπαίνουν σιγά - σιγά στο γύψο. Το μέλλον θα είναι πιο ζοφερό, πιο θολό, πιο μαύρο». Η αντίστασή μας, συνεχίζουν, χρειάζεται να δυναμώσει. Οι οικοδόμοι θα μπουν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Για να μην περάσουν, καταλήγουν οι εργαζόμενοι, τα σχέδια της κυβέρνησης που καταργούν την κοινωνική ασφάλιση, να μπει φραγμός στην κατρακύλα των εκσυγχρονιστών - μελανοχιτώνων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανοιχτή επιστολή των συνταξιούχων προς την κυβέρνηση, οι οποίοι εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους, γιατί όπως επισημαίνουν, πληροφορήθηκαν από τα δημοσιεύματα του Τύπου, για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά και γύρω Δήμων, με την επιστολή τους, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση την ίδια ώρα που νομοθετεί σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, την ίδια ώρα τους «απειλεί και από πάνω να μη διαδηλώνουν την αγανάκτησή τους γιατί διασαλεύεται η τάξη»...

Και διερωτούνται, οι συνταξιούχοι στο κείμενό τους «διασαλεύεται από ποιους; Από τους συνταξιούχους;». Και συνεχίζουν, τόσο μεγάλο κίνδυνο αποτελούν οι κινητοποιήσεις τους, ώστε «σε κάθε συγκέντρωση στέλνετε εκατοντάδες αστυνομικούς και ΜΑΤ». Και καταλήγουν, θέτοντας ένα ακόμα ερώτημα «για να φυλάξουν ποιον από ποιους;».

Στη συνέχεια της επιστολής τους, οι απόμαχοι της δουλιάς, απευθυνόμενοι προς τους κυβερνώντες, επισημαίνουν: «Ρημάξατε τη χώρα. Θέλετε να καταργήσετε ό,τι έχει κερδίσει η εργατική τάξη με αμέτρητες θυσίες μέσα στον αιώνα που πέρασε και δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε. Κατεδαφίζετε το ασφαλιστικό σύστημα και δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε».

Και καταλήγουν: «Εμείς οι συνταξιούχοι του Πειραιά, κομμάτι του συνόλου αυτών που ανοικοδόμησαν την Ελλάδα, αυτών που δημιούργησαν την κοινωνική ασφάλιση, αυτοί που πάλεψαν στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, διαβάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις, βάζοντας την αστυνομία να χτυπήσει, δηλώνουμε αποφασιστικά ότι έχουμε και εμείς ένα μεγάλο όπλο, το δίκιο μας. Ελάτε να αναμετρηθούμε. Στο δρόμο θα κριθεί το δίκιο».


«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το κράτος του νόμου σε δράση. Εναντίον των συνταξιούχων (πάνω), των ναυτεργατών (κάτω) και των τραπεζοϋπαλλήλων (δεξιά)
Το κράτος του νόμου σε δράση. Εναντίον των συνταξιούχων (πάνω), των ναυτεργατών (κάτω) και των τραπεζοϋπαλλήλων (δεξιά)
Δημοσιεύουμε ολόκληρο το νομοσχέδιο για να έχει πλήρη εικόνα ο αναγνώστης για το περιεχόμενο αυτού του τερατουργήματος.

Φέρει τον τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και άλλες διατάξεις για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων» και έχει ως εξής:

Αρθρο 1
Εγκληματική οργάνωση

Το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:

«Αρθρο 187 Εγκληματική οργάνωση

1. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος με πράξεις που δε συνιστούν απλή συνεργία συγκροτεί οργάνωση ή μετέχει σε αυτήν και αποσκοπεί στη διάπραξη, σε βαθμό κακουργήματος, περισσότερων εγκλημάτων που στρέφονται κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της προσωπικής ελευθερίας, της γενετήσιας ελευθερίας ή έχουν αντικείμενο την οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής, κοινώς επικίνδυνων εγκλημάτων, εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας, των περιουσιακών δικαιωμάτων, του νομίσματος και των υπομνημάτων, όπως επίσης εγκλημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, όπλων, εκρηκτικών υλών και προστασίας από υλικά που εκπέμπουν επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες. Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους τιμωρείται ο υπαίτιος, αν τα σκοπούμενα εγκλήματα είναι πράξεις σε βαθμό πλημμελήματος ή πράξεις της ίδιας βαρύτητας που προβλέπονται στη νομοθεσία περί αφαίρεσης και μεταμόσχευσης ανθρώπινων ιστών και οργάνων, λαθρομετανάστευσης, αρχαιοτήτων και άλλων πολιτιστικών αγαθών, προστασίας του περιβάλλοντος, μεσαζόντων και λαθρεμπορίας. Η κατασκευή, προμήθεια ή κατοχή όπλων, εκρηκτικών υλών και χημικών ή βιολογικών υλικών ή υλικών που εκπέμπουν επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες με σκοπό την τέλεση των παραπάνω εγκλημάτων συνιστά επιβαρυντική περίσταση.


2. Αν τελέσθηκε κάποια από τις πράξεις της παραγράφου 1 εδάφιο 1, οι υπαίτιοι τιμωρούνται με κάθειρξη, ενώ με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών τιμωρούνται αν επήλθε θάνατος. Αν τελέσθηκε κάποια από τις πράξεις της παραγράφου 1 εδάφιο 2, οι υπαίτιοι τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, ενώ με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρούνται αν επήλθε θάνατος.

3. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος με απειλή ή χρήση βίας, παθητική ή ενεργητική δωροδοκία, αθέμιτη εκμετάλλευση απορρήτων ή προσωπικών δεδομένων ή με την τέλεση εγκλήματος περί την απονομή της δικαιοσύνης ή περί τα υπομνήματα ματαιώνει την αποκάλυψη ή δίωξη και τιμωρία των πράξεων της παραγράφου 1 εδάφιο 1, ενώ αν πρόκειται για τις πράξεις της παραγράφου 1 εδάφιο 2 επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

4. Με κάθειρξη τιμωρείται όποιος επιχειρεί να νομιμοποιήσει προϊόντα ή έσοδα που προέρχονται από δραστηριότητα οργάνωσης της παραγράφου 1 και όποιος ματαιώνει την αποκάλυψη της πηγής τέτοιων προϊόντων ή εσόδων.

5. Οποιος, εκτός από τις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, ενώνεται με άλλον για να διαπράξει ορισμένο κακούργημα ή περισσότερα κακουργήματα που δεν καθορίστηκαν ακόμη ειδικά (συμμορία), τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται ο υπαίτιος, αν η κατά το προηγούμενο εδάφιο ένωση έγινε για τη διάπραξη ορισμένου πλημμελήματος που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή περισσότερων πλημμελημάτων της ίδιας βαρύτητας που δεν καθορίστηκαν ακόμη ειδικά».

Αρθρο 2
Μέτρα επιείκειας

Μετά το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται άρθρο 187Α που έχει ως εξής:

«Αρθρο 187Α Μέτρα επιείκειας

1. Αν κάποιος από τους υπαιτίους των πράξεων της συγκρότησης ή συμμετοχής κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 187 καταστήσει δυνατή με αναγγελία στην αρχή την πρόληψη της διάπραξης ενός από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα ή με τον ίδιο τρόπο συμβάλλει ουσιωδώς στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ή συμμορίας, απαλλάσσεται από την ποινή για τις πράξεις αυτές. Αν δεν έχει ακόμη ασκηθεί ποινική δίωξη, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών με αιτιολογημένη διάταξή του απέχει από την άσκηση της ποινικής δίωξης και υποβάλλει τη δικογραφία στον εισαγγελέα Εφετών, που έχει τα δικαιώματα του άρθρου 43 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

2. Αν στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου έχει τελεστεί κάποια από τις σκοπούμενες πράξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 187, το δικαστήριο επιβάλλει στον υπαίτιο ποινή ελαττωμένη κατά το άρθρο 83.

3. Για όποιον καταγγέλλει αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν από εγκληματική οργάνωση του άρθρου 187, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, αν η καταγγελία πιθανολογείται βάσιμη, μπορεί, ύστερα από έγκριση του εισαγγελέα Εφετών, να απόσχει οριστικά από την ποινική δίωξη για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών και περί εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων.

4. Η απέλαση αλλοδαπών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα και καταγγέλλουν αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν από εγκληματική οργάνωση του άρθρου 187, μπορεί με διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και έγκριση του εισαγγελέα Εφετών να αναστέλλεται μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση για τις πράξεις που καταγγέλθηκαν και εκτελείται αν η καταμήνυση αποδειχθεί ψευδής. Για όσο διαρκεί η αναστολή της απέλασης χορηγείται στους αλλοδαπούς άδεια παραμονής κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα νομοθεσία περί αλλοδαπών».

Αρθρο 3
Παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες

1. Το άρθρο 272 του Ποινικού Κώδικα τροποποιείται ως εξής:

«Αρθρο 272 Παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες

1. Οποιος, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 187, κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει για να προξενήσει κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα ή κίνδυνο για άνθρωπο ή να τις παραχωρήσει σε άλλον για τέτοια χρήση, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

2. Οποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται, παραδίδει παραλαμβάνει, φυλάσσει, αποκρύπτει ή μεταφέρει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες, για τις οποίες γνωρίζει ότι προορίζονται για την εγκληματική χρήση της παραγράφου 1, τιμωρείται με κάθειρξη. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, ενώ γνωρίζει ότι κάποιος άλλος έχει σκοπό να κάνει εγκληματική χρήση εκρηκτικών υλών ή εκρηκτικών βομβών της παραγράφου 1, τον καθοδηγεί με οποιονδήποτε τρόπο για την κατασκευή, χρήση, προμήθεια, παράδοση, μεταφορά ή φύλαξή τους».

2. Το άρθρο 272Α του Ποινικού Κώδικα, που προστέθηκε με το άρθρο 2 του ν. δ. 364/1969, καταργείται.

Αρθρο 4

Η παράγραφος 5 του άρθρου 111 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 12 του νόμου 1897/1990, αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Τα κακουργήματα της πειρατείας και τα κακουργήματα κατά της ασφάλειας της σιδηροδρομικής ή υδάτινης συγκοινωνίας ή της αεροπλοΐας που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα ή σε ειδικούς ποινικούς νόμους και τα κακουργήματα που προβλέπονται στα άρθρα 187 και 272 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και τα συναφή με αυτά πλημμελήματα και κακουργήματα, έστω και αν τα τελευταία τιμωρούνται βαρύτερα από τα ως άνω κύρια κακουργήματα».

Αρθρο 5
Ερευνα αξιόποινων πράξεων εγκληματικής ένωσης

Μετά το άρθρο 253 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται το άρθρο 253Α που έχει ως εξής:

«Αρθρο 253 Α Ερευνα αξιόποινων πράξεων εγκληματικής ένωσης

1. Ειδικά για τις αξιόποινες πράξεις από εγκληματική ένωση προσώπων, όπως προβλέπονται στις διατάξεις των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 135, της παραγράφου 2 του άρθρου 138 και των παραγράφων 1 έως 4 του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα η έρευνα μπορεί να συμπεριλάβει και τη διενέργεια:

α) ανακριτικής διείσδυσης, όπως αυτή προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 25Β του νόμου 1729/1987 "Καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, προστασία των νέων και άλλες διατάξεις" όπως ισχύει, και στην παρ. 1 του άρθρου 5 του νόμου 2713/1999 "Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις",

β) ελεγχόμενων μεταφορών, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 38 του νόμου 2145/1993 "Ρύθμιση θεμάτων εκτελέσεων ποινών επιταχύνσεως και εκσυγχρονισμού των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης και άλλων θεμάτων" όπως ισχύει,

γ) άρσης του απορρήτου, όπως αυτή προβλέπεται στα άρθρα 4 και 5 του νόμου 2225/1994 "Για την προστασία της ελευθερίας της ανταπόκρισης και επικοινωνίας και άλλες διατάξεις",

δ) καταγραφής με συσκευές ήχου ή εικόνας ή με άλλα ειδικά τεχνικά μέσα, όπως αυτή προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 6 του νόμου 2713/1999 "Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις",

ε) συσχέτισης ή συνδυασμού δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, υπό τους ουσιαστικούς όρους και προϋποθέσεις του νόμου 2472/1997 "Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα" και

στ) ελέγχου της κίνησης λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτός προβλέπεται στο άρθρο 5 του ν. 2331/1995 "Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κλπ.".

2. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο έρευνα διεξάγεται μόνο:

α) αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει τελεστεί αξιόποινη πράξη από εγκληματική ένωση προσώπων,

β) αν η εξάρθρωση της εγκληματικής ένωσης είναι διαφορετικά αδύνατη ή ουσιωδώς δυσχερής.

3. Για την έρευνα αυτή, καθώς και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, αποφαίνεται με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμά του το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του εισαγγελέα. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις την έρευνα μπορεί να διατάξει ο ανακριτής. Στην περίπτωση αυτή ο εισαγγελέας ή ο ανακριτής είναι υποχρεωμένοι να εισαγάγουν το ζήτημα στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο μέσα σε προθεσμία τριών ημερών. Διαφορετικά η ισχύς της σχετικής διάταξης παύει αυτοδικαίως με τη λήξη της τριήμερης προθεσμίας.

4. Κάθε στοιχείο ή γνώση που αποκτήθηκε κατά τη διενέργεια των αναφερόμενων στην παράγραφο 1 ερευνών μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τους λόγους που όρισε το Δικαστικό Συμβούλιο. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται τα στοιχεία αυτά ή οι αποκτηθείσες γνώσεις να χρησιμοποιηθούν για τη βεβαίωση εγκλήματος, τη σύλληψη δραστών και την εξάρθρωση άλλης εγκληματικής ένωσης προσώπων, εφόσον το Δικαστικό Συμβούλιο αποφανθεί ειδικώς περί αυτού.

5. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και κατά τη διενέργεια των αντίστοιχων ερευνών που προβλέπονται σε ειδικούς ποινικούς νόμους, των οποίων οι ρυθμίσεις εξακολουθούν να ισχύουν, εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος».

Αρθρο 6
Εξέταση DNA

Μετά το άρθρο 257 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται άρθρο 257Α ως εξής:

«Αρθρο 257Α Εξέταση D.N.A.

1. Οταν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι ένα πρόσωπο έχει διαπράξει κακούργημα με χρήση βίας ή έγκλημα που στρέφεται κατά της γενετήσιας ελευθερίας, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο μπορεί να διατάξει ανάλυση του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (Deoxyribonucleic Acid - D.N.A.) προς το σκοπό της διαπίστωσης της προέλευσης βιολογικού υλικού από το πρόσωπο αυτό. Η ανάλυση αυτή περιορίζεται αποκλειστικά στα δεδομένα που είναι απολύτως αναγκαία για τη διαπίστωση αυτή.

2. Οταν η ποινική δίκη περατωθεί αμετάκλητα, το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του διατάσσει την καταστροφή του γενετικού υλικού που λήφθηκε κατά την προηγούμενη παράγραφο και των σχετικών δεδομένων, εκτός αν ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί και το Συμβούλιο κρίνει με ειδική αιτιολογία ότι η διατήρηση του γενετικού υλικού και των δεδομένων είναι αναγκαία για τη διαλεύκανση και άλλων αξιόποινων πράξεων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο».

Αρθρο 7

Η περάτωση της κύριας ανάκρισης για τα κακουργήματα των άρθρων 187 και 272 του Ποινικού Κώδικα κηρύσσεται από το Συμβούλιο Εφετών. Για το σκοπό αυτόν η δικογραφία διαβιβάζεται αμέσως μετά την τελευταία ανακριτική πράξη στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος, αν κρίνει ότι η ανάκριση δε χρειάζεται συμπλήρωση, την εισάγει με πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών, που αποφαίνεται αμετάκλητα ακόμη και για τα συναφή εγκλήματα, ανεξάρτητα από τη βαρύτητά τους, έστω και αν για κάποιο από αυτά προβλέπεται διαφορετικός τρόπος περάτωσης της ανάκρισης.

Αρθρο 8
Ευθύνη νομικών προσώπων και επιχειρήσεων

Αν κάποια από τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 187 και 272 του Ποινικού Κώδικα προσπορίσει άμεσα ή έμμεσα περιουσιακό όφελος σε νομικό πρόσωπο ή επιχείρηση και εφόσον ένα ή περισσότερα από τα πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση τους ή διαχειρίζονται υποθέσεις τους γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι το όφελος προέρχεται από τέτοια πράξη, επιβάλλονται στο νομικό πρόσωπο ή την επιχείρηση οι ακόλουθες κυρώσεις, σωρευτικά ή διαζευκτικά, με απόφαση του προϊσταμένου της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος:

α) Διοικητικό πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο έως το δεκαπλάσιο του οφέλους.

β) Οριστική ή προσωρινή για χρονικό διάστημα από ένα μήνα έως δύο έτη αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης ή, αν τέτοια άδεια δεν προβλέπεται από το νόμο, απαγόρευση της άσκησης της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.

γ) Οριστικός ή προσωρινός για το ίδιο χρονικό διάστημα αποκλεισμός της από δημόσιες παροχές ή ενισχύσεις.

Σε περίπτωση που το ύψος του οφέλους για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να υπολογιστεί, επιβάλλεται πρόστιμο από δέκα εκατομμύρια (10.000.000) έως ένα δισεκατομμύριο (1.000.000.000) δραχμές. Τα ποσά αυτά μπορεί να αναπροσαρμόζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Αρθρο 9
Προστασία μαρτύρων

1. Κατά την ποινική διαδικασία για κακουργήματα που αναφέρονται στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα μπορεί να λαμβάνονται μέτρα για την αποτελεσματική προστασία από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό των ουσιωδών μαρτύρων που εξετάζονται.

2. Μέτρα προστασίας είναι η φύλαξη με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό της αστυνομίας, η κατάθεση με χρήση ηλεκτρονικών μέσων μετάδοσής της, η μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασης του ονόματος, του τόπου γέννησης, κατοικίας και εργασίας, του επαγγέλματος και της ηλικίας, που διατάσσονται με αιτιολογημένη διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, καθώς και η κατ' εξαίρεση μετάθεση ή μετάταξη των δημοσίων υπαλλήλων και η μεταβολή των στοιχείων ταυτότητας, που αποφασίζονται από τους αρμόδιους υπουργούς. Τα μέτρα προστασίας λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλειά του μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή δε συνεργάζεται για την επιτυχία τους.

3. Κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, ο μάρτυρας του οποίου δεν αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας, καλείται με το όνομα που αναφέρεται στην έκθεση εξέτασής του, εκτός αν ζητηθεί από τον εισαγγελέα ή από ένα διάδικο η αποκάλυψη του πραγματικού ονόματος, οπότε το δικαστήριο μπορεί να διατάξει όσα ορίζονται στο άρθρο 354 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αν δεν αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας του μάρτυρα, μόνη η κατάθεση του δεν είναι αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου.

Αρθρο 10
Προστασία άλλων προσώπων

1. Με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών μέτρα φύλαξης διατάσσονται για τον εισαγγελέα, τον ανακριτή και τους δικαστές της υπόθεσης, όταν πρόκειται για κακουργήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 9 του παρόντος. Κατά την εκδίκαση των κακουργημάτων αυτών η ψήφος των δικαστών είναι μυστική.

2. Με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα Πλημμελειοδικών μέτρα προστασίας για την αποτροπή κινδύνου εκδίκησης λαμβάνονται για τους κρατουμένους που προβαίνουν σε σημαντικές ως προς τη δράση εγκληματικής οργάνωσης αποκαλύψεις. Τέτοια μέτρα είναι ιδίως η κράτησή τους χωριστά από άλλους κρατούμενους, η μεταφορά τους με χωριστό όχημα και ασφαλή συνοδεία και η φύλαξή τους κατά τη διάρκεια των αδειών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ