ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εμμονή στην εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων

Με στόχο την οικοδόμηση της υποταγμένης στις ανάγκες της «αγοράς» ανώτατης εκπαίδευσης, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιχειρεί να επισπεύσει την πλήρη εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής του στην ανώτατη εκπαίδευση. Την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Παιδείας μιλώντας σε εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου του πανεπιστημίου Γέιλ είχε χαρακτηρίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 σαν αναγκαίο «σοκ» προκειμένου να αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. «Τόλμησα να πω δημόσια όσα άλλοι λένε κατ' ιδίαν», είπε χτες σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Ευρ. Στυλιανίδης αναφερόμενος σε εκείνη τη δήλωση και επιχειρώντας να εμφανίσει ευρεία αποδοχή της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου σήματος του υπουργείου Παιδείας, επανέλαβε την προπαγάνδα υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ανάμεσα σε άλλα επανέφερε το «επιχείρημα» ότι «η συνύπαρξη δημοσίων με μη Κρατικά και Μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ επιπλέον θα κρατήσει νέες δυνάμεις στην Ελλάδα, θα επιτρέπει στην ελληνική κοινωνία και αγορά να επενδύουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να την καθιστά υπάλληλο ή υπεργολάβο ξένων ιδρυμάτων». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης «πιστεύει στην απελευθέρωση, στη σύγκριση, στην άμιλλα. Υποστηρίζει την αναθεώρηση του άρθρου 16. Δεν αντιδρά φοβικά, δε δραπετεύει, δε σιωπά, δεν εκφράζεται με μισόλογα», δήλωσε.

«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της εκδήλωσης απευθύνθηκε και στην ακαδημαϊκή κοινότητα ζητώντας εφαρμογή του νόμου πλαισίου, με την απειλή μάλιστα της χρηματοδότησης. «Η κυβέρνηση επωμίστηκε το πολιτικό κόστος και προχώρησε. Για να πετύχει, όμως, το εγχείρημα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν, πρυτάνεις, καθηγητές, παρατάξεις, φοιτητικό κίνημα», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, χτες μιλώντας σε δημοσιογράφους για το ζήτημα των τετραετών επιχειρησιακών σχεδίων που καλούνται να υποβάλουν τα Πανεπιστήμια, ενόψει και της λήξης της προθεσμίας υποβολής τους στα τέλη Μάη, δήλωσε ότι το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του είναι έτοιμο και όσα πανεπιστήμια δεν προχωρήσουν, θα μείνουν χωρίς χρηματοδότηση. Εδειξε έτσι την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει στην εφαρμογή και αυτής της πλευράς των αναδιαρθρώσεων που ενισχύει την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων και τα υποτάσσει στις ανάγκες των επιχειρήσεων, καλώντας μάλιστα τα ιδρύματα να πειθαρχήσουν με την απειλή ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα μείνουν χωρίς χρηματοδότηση. Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες πρυτανικές εκλογές και το κλίμα αποπροσανατολισμού που δημιουργείται και από εκδοτικά συγκροτήματα που προβλέπουν ότι οι φοιτητές θα δημιουργήσουν καταστάσεις χάους στα ιδρύματα, ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στους διαπιστευμένους στο υπουργείο δημοσιογράφους, είπε ότι τα πανεπιστήμια έχουν τα θεσμικά εργαλεία να αντιμετωπίσουν τέτοια κατάσταση στο πλαίσιο της αυτονομίας τους, αναφερόμενος στους εσωτερικούς κανονισμούς και το νόμο - πλαίσιο.

ΠΟΣΔΕΠ
«Σφυρίζει αδιάφορα» για τις εκλογές οργάνων

«Η ρύθμιση για την αλλαγή του τρόπου συμμετοχής των φοιτητών και άλλων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στην εκλογή πανεπιστημιακών αρχών (πρυτάνεων, κοσμητόρων και προέδρων) είναι μια από τις αυταρχικές παρεμβάσεις που επιδιώκει ο νέος νόμος για να υποκαταστήσει τις οργανωμένες συλλογικές λειτουργίες του φοιτητικού κινήματος (συλλόγους και παρατάξεις). Είναι υπόθεση του φοιτητικού κινήματος να αποφασίζει τα της συμμετοχής στην εκλογή πανεπιστημιακών αρχών και το πώς θα αποτρέψει την εφαρμογή του νέου νόμου».

Η παραπάνω «ντρίπλα» ανήκει στη Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών), που με μια δήλωση του στιλ «το θέμα δε μας αφορά», αρνείται να τοποθετηθεί στο τι στάση θα κρατήσουν οι πανεπιστημιακοί.

Στη συνεδρίαση της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ, η ΔΗΠΑΚ τόνισε ότι η Ομοσπονδία πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Η ΔΗΠΑΚ πολύ συγκεκριμένα τοποθετείται και καλεί τους πανεπιστημιακούς και όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να μη νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους και σε αυτό το ζήτημα το νόμο - πλαίσιο. Ωστόσο, οι υπόλοιπες δυνάμεις στη ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ αρνήθηκαν την πρόταση της ΔΗΠΑΚ, να απευθύνει η ομοσπονδία κάλεσμα για αποχή.

Ετσι, με αυτή της τη δήλωση, η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ «ξεμπερδεύει» γρήγορα γρήγορα και περνάει «στα ψιλά» το θέμα των εκλογών οργάνων Διοίκησης στα πανεπιστήμια, αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα να κριθεί η στάση των πανεπιστημιακών... κατά περίπτωση! Η στάση της πλειοψηφίας της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ είναι ενδεικτική και του οπορτουνισμού των πολιτικών χώρων που στηρίζουν (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), που δεν παίρνουν συγκεκριμένη θέση και θέλουν να είναι και με εκείνους που αγωνίζονται ενάντια στο νόμο και με εκείνους που δε βγάζουν άχνα ενάντια στο νόμο.

Ακόμα, η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους συλλόγους των καθηγητών να προκηρύξουν 48ωρη απεργία στις 20 και 21 Μάη και 3ήμερη απεργία στις 28, 29 και 30 Μάη, με αιχμές τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου και την αντίθεση στην κοινοτική οδηγία 36/05, την «αξιολόγηση» και τα τετραετή προγράμματα των ιδρυμάτων. Η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ επαναβεβαιώνει τις θέσεις και το διεκδικητικό της πλαίσιο και «εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Γραμματεία να μεριμνήσει για τη διοργάνωση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου».

Δίνουν «γραμμή» και προβοκάρουν...

Συνεχίζονται και εντείνονται οι προσπάθειες συγκροτημάτων του Τύπου να παρουσιάσουν ότι στα Πανεπιστήμια επικρατεί ένα χάος βανδαλισμών, που τάχα θα κορυφωθεί μπροστά στις πρυτανικές/ προεδρικές εκλογές, οι οποίες παρουσιάζονται ως «η μάχη των μαχών» ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου.

«Τεστ δημοκρατίας οι πρυτανικές εκλογές» είναι ο τίτλος της κυριακάτικης «Καθημερινής», που «προβλέπει» ότι οι εκλογές «είναι πιθανόν να διεξαχθούν παρουσία αστυνομίας» και βάζει πανεπιστημιακούς «ανώνυμα» να προβλέπουν ακόμα και για «αντιπαραθέσεις με στειλιάρια»! Επισείει τον κίνδυνο παρεκτροπής της κατάστασης και απώλειας του θερινού εξαμήνου, επιμερίζοντας τις ευθύνες σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και τα κόμματα. Ακολουθώντας δε τη «γραμμή» των προηγούμενων ημερών, επαναλαμβάνει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), ενώ σε όλο της το «ρεπορτάζ» αξιοποιεί δηλώσεις πανεπιστημιακών και φοιτητών μόνο από την παράταξη ΕΑΑΚ.

Η χτεσινή «Ελευθεροτυπία», αφού αποφασίζει ότι ο ΣΥΝ «δίνει το στίγμα των φοιτητών» και στήνει ένα «ρεπορτάζ» βασισμένο σε δηλώσεις εκπροσώπου της νεολαίας ΣΥΝ και σε πανεπιστημιακούς που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζεται ότι «το στήσιμο κάλπης για το μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό καθιστά ευάλωτη την όλη διαδικασία. Ειδικά όταν αυτή αποτελεί τον πλέον πρόσφορο τρόπο για την αντίσταση στο νόμο»...

Σύμφωνα με το χτεσινό «Ελεύθερο Τύπο»: «Το νέο σύστημα διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των διοικήσεων των ιδρυμάτων θεωρείται η κρισιμότερη διάταξη του νόμου που φέρει την υπογραφή της κυρίας Γιαννάκου, καθώς αναδιανέμει τους ρόλους στα πανεπιστήμια, αφαιρώντας από τις παρατάξεις τον πρωταγωνιστικό ρόλο».

Κινητοποιήσεις μπροστά στις φοιτητικές εκλογές προβλέπουν (με πιο συγκρατημένα αυτή τη φορά ρεπορτάζ) τόσο το «Εθνος» όσο και «Τα Νέα», ενώ η «Ημερησία» (του Σαββατοκύριακου) γράφει για τους φοιτητές: «"Χτίζουν" γραφεία, αρπάζουν και "καίνε" κάλπες, διαλύουν συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, κρατούν σε "ομηρία" καθηγητές και "απαλλοτριώνουν" από κομπιούτερ μέχρι και... σεμεδάκια». Μιλώντας όμως για την «κόντρα» φοιτητών - καθηγητών, τονίζει ότι «όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει να συμβιβαστούν στο σημείο μηδέν: να μην αλλάξει τίποτα στο δημόσιο πανεπιστήμιο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ