ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος

Μέτρα ενίσχυσης του κλάδου τους ζητάνε οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι, ανταγωνιστικά προς άλλους τομείς της οικονομίας

Η διαχείριση του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο του επόμενου τακτικού Γιούρογκρουπ, τον Οκτώβρη
Η διαχείριση του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο του επόμενου τακτικού Γιούρογκρουπ, τον Οκτώβρη
Στο Βίλνιους της Λιθουανίας συνέρχεται σήμερα το άτυπο Γιούρογκρουπ, με ατζέντα τις συνέπειες από τις επικείμενες αποφάσεις της αμερικάνικης FED, την τάση της τιμής του πετρελαίου λόγω Συρίας και την ανασκόπηση των δανειακών προγραμμάτων σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες. Στις 22 Σεπτέμβρη αναμένεται στην Ελλάδα και το κλιμάκιο με τους επικεφαλής της τρόικας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χτες την αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εποπτεύει 6.000 τράπεζες στην Ευρωζώνη, σαν πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση. Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ θα έχει την εποπτεία του τραπεζικού κλάδου από το 2014.

Αποκλείοντας κάθε σκέψη για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Ασμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε χτες ότι «τα αξιόγραφα που έχουμε αγοράσει στο πλαίσιο της προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων αναμένουμε ότι θα αποπληρωθούν πλήρως». Ο ίδιος κάλεσε τη Γαλλία να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, επιταχύνοντας τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος, λέγοντας ότι οι αντιδραστικές προτάσεις της κυβέρνησης Ολάντ «είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν».

Επαληθεύοντας τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτο, DIW, Φ. Φίκτνερ, εμφανίζεται επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο ενός τρίτου δανειακού πακέτου προς την Ελλάδα. Μιλώντας στην «Washington Times», επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ακόμα «αφερέγγυα» και ότι καλύτερη λύση για τη διαχείριση του χρέους θα ήταν ένα «κούρεμα».

Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, Businesseurope, κατέθεσε «μανιφέστο» στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ζητώντας μεταξύ άλλων πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με δάνεια και «έξυπνες δημόσιες επενδύσεις», διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, «βιομηχανική πολιτική» (βλέπε προνόμια και επιδοτήσεις) και ενιαία αγορά. Ολα αυτά, ενταγμένα στο στόχο της ΕΕ να αυξηθεί στο 20% η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ.

Τέλος, ο Π. Στάινμπρουκ, υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, είπε ότι η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη υπό το πνεύμα του αμερικανικού Σχεδίου Μάρσαλ, εστιάζοντας εκεί την αντιπαράθεση με την Α. Μέρκελ για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης.

ΠΕΡΑΜΑ
Δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Ο τρόπος και η μανία με την οποία έδρασαν δείχνουν ότι ήθελαν νεκρό

Υπουλη και δολοφονική επίθεση, με μανία που δείχνει ότι ήθελαν νεκρό, εξαπέλυσαν χτες αργά το βράδυ χρυσαυγίτες στο Πέραμα, σε βάρος συνεργείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκανε αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Τα φασιστοειδή έστησαν ενέδρα μέσα στο σκοτάδι και επιτέθηκαν στους κομμουνιστές στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, λίγα μόλις μέτρα από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Ο τρόπος που έδρασαν και τα εργαλεία της επίθεσης παραπέμπουν σε τακτικές μαφίας: Με αυτοκίνητα και μηχανάκια, βγήκαν από τα γύρω στενά και ύπουλα επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με σιδερολοστούς και κοντάρια, στην άκρη των οποίων είχαν προσαρμόσει αιχμηρά αντικείμενα. Με τα ίδια εργαλεία ξέσπασαν τη μανία τους και στα αυτοκίνητα του συνεργείου της αφισοκόλλησης, με αποτέλεσμα, εκτός από τα σπασμένα τζάμια, να προκαλέσουν ακόμα και τρύπες στις λαμαρίνες!

Οι χρυσαυγίτες ήταν περισσότεροι από 30 και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, άλλοι με κράνη και άλλοι με μπλούζες. Ορισμένοι από αυτούς, όπως και ο επικεφαλής τους, φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Από τα μέλη του ΚΚΕ και άλλους αυτόπτες μάρτυρες ως επικεφαλής της ομάδας των τραμπούκων αναγνωρίστηκε ο γνωστός χρυσαυγίτης του Περάματος, Πανταζής. Αναγνωρίστηκε επίσης ο χρυσαυγίτης Καστρινός.

Ο απολογισμός της μαφιόζικης επίθεσης ήταν εφτά τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όλοι στελέχη του ΚΚΕ. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης και άλλα μέλη της διοίκησης. Είναι φανερό ότι η δράση του ΚΚΕ στην περιοχή και η επιρροή του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου στους μεταλλεργάτες της Ζώνης ήταν το κίνητρο της επίθεσης από τα μαντρόσκυλα της μεγαλοεργοδοσίας. Λίγες βδομάδες πριν, με βίντεο που γύρισαν «εν κρυπτώ» στη Ζώνη, είχαν εξαπολύσει ανοιχτά απειλές σε βάρος του ταξικού συνδικάτου και στελεχών του ΠΑΜΕ.

Δίνοντας άμεση απάντηση, η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν σήμερα σε συγκέντρωση, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα παρέμβαση στη Βουλή για τα ΕΑΣ

Ερώτηση κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θ. Παφίλης

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Είτε μπει άμεσα λουκέτο είτε βρεθεί άλλος τρόπος εκκαθάρισης, το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Θα κλείσουν ή θα πουληθούν τμήματα των ΕΑΣ, θα οδηγηθούν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενοι, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραπέρα εξάρτηση της χώρας από τα μονοπώλια του κλάδου στον κρίσιμο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, συρρικνώνοντας την ελληνική πολεμική βιομηχανία ακόμα περισσότερο.

Τις εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια τα κλείνουν όχι γιατί μειώθηκε η σημασία τους, όχι γιατί οι παραγωγικές δυνατότητες και οι λειτουργίες τους δεν είναι αναγκαίες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας αλλά γιατί εξυπηρετούν τα ντόπια και ξένα μονοπώλια. Τα εργοστάσια των ΕΑΣ, οι εγκαταστάσεις και οι μονάδες παραγωγής οχημάτων της ΕΛΒΟ είναι παραγωγικές μονάδες στρατηγικής σημασίας, οι οποίες στα χέρια του λαού μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμο εργαλείο για την υλοποίηση των προγραμμάτων σχεδιοποιημένης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης έχοντας στο επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών ολόκληρου του λαού.

Η κατάσταση αυτή εξελίσσεται την ίδια ώρα που στην περιοχή οξύνονται οι ανταγωνισμοί, αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και η ύπαρξη και λειτουργία της πολεμικής βιομηχανίας γίνεται όλο και πιο αναγκαία ώστε να μην αδυνατίζει η αμυντική ικανότητα της χώρας». Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

  • Για να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση της εταιρείας, για να εξασφαλιστούν όχι μόνο οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις μέσω αναθέσεων παραγγελιών.
  • Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.
ΔΗΜΑΡ
Με «τρίτο πόλο» στα παζάρια της διαχείρισης

Λεφτά στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να επισπευσθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, είναι το «ρεζουμέ» της πρότασης που παρουσίασε χτες ο Φ. Κουβέλης από τη ΔΕΘ, ζητώντας κι αυτός, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, «σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη». Δηλώνοντας παρών στις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, αναφέρθηκε στην προσπάθεια για συγκρότηση «τρίτου πόλου» - σφήνα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που θα διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση τη συμμετοχή στην αστική διαχείριση ως «σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας».

Ανέδειξε κι αυτός σε ζητούμενο την καλύτερη «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές, και διεκδίκησε για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» με «ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων» και «χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και με την ουσιαστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων». Επίσης, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, «αναζήτηση επιπλέον ευρωπαϊκών πόρων και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων» και διεκδίκηση για την «αναδιάρθρωση και μείωση του χρέους».

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Στα 1,1 τρισ. κυβικά μέτρα τα κοιτάσματα αερίου

Στα 1,1 τρισεκατομμύρια εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στα έξι αδειοδοτημένα τεμάχια της ΑΟΖ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) Χαρ. Ελληνα. Σε άρθρο του στο «Oxford Energy Forum», κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη επίσπευσης του τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, λόγω των αλλαγών που επέρχονται στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, ενώ διαφωνεί με τη λύση της κατασκευής αγωγού για την εξαγωγή του κυπριακού αερίου. Σε άλλο σημείο προβλέπει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα αυξηθεί ελαφρώς κατά τα επόμενα χρόνια, για να φτάσει στα 550-600 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο μέχρι το 2020.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ