ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Φουντώνουν τα παζάρια και ο τζόγος

Παιχνίδια τακτικής από κυβέρνηση και τραπεζίτες, με το λαό να πληρώνει το «μάρμαρο» της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας

Κυβέρνηση και τραπεζίτες διαπραγματεύονται για το χρέος της πλουτοκρατίας και ετοιμάζονται να στείλουν το... λογαριασμό στο λαό με νέα δάνεια και μέτρα

niffylux

Κυβέρνηση και τραπεζίτες διαπραγματεύονται για το χρέος της πλουτοκρατίας και ετοιμάζονται να στείλουν το... λογαριασμό στο λαό με νέα δάνεια και μέτρα
Με ορατό και το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής συμμετοχής των τραπεζών και των άλλων μεγαλοπιστωτών, με τις κόντρες και τους ανταγωνισμούς να φουντώνουν για το ποιες από τις μερίδες της πλουτοκρατίας θα βγουν κερδισμένες από τη διαδικασία και ποιες θα πληρώσουν μεγαλύτερο κόστος, συνεχίζεται το παζάρι για το κούρεμα του κρατικού χρέους. Χτες έγινε νέα συνάντηση ανάμεσα στον Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο με τον επικεφαλής του τραπεζικού λόμπι (του οργανισμού IIF) Τσαρλς Νταλάρα, που συντονίζει πάνω από 400 τράπεζες - πιστωτές της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρά τις προχτεσινές διαρροές ότι η συμφωνία βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 23 του Γενάρη, μετά την ολοκλήρωση και της χθεσινής συνάντησης, οι επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Τσ. Νταλάρα και Ζ. Λεμιέρ, εξέδωσαν δήλωση, σύμφωνα με την οποία, «παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση που προώθησε η Επιτροπή των Ιδιωτών Πιστωτών (Steering Committee of the Private Creditor - Investor Committee), που περιλαμβάνει μία απρόσμενη μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και πάνω από 100 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση του χρέους, δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση απ' όλες τις πλευρές, συμβατή με μία εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού κρατικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης - 27ης Οκτωβρίου».

Σημείο αντιδικίας, σύμφωνα με «διαρρεόμενες» πληροφορίες φέρεται να είναι το ύψος του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα, σε συνδυασμό και με το χρόνο της αποπληρωμής τους. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ προβάλλει την ανάγκη για διαμόρφωση των όρων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η λεγόμενη «βιωσιμότητα» του χρέους, η ικανότητα δηλαδή για την απρόσκοπτη εξόφληση των μεγαλοδανειστών. Σε χτεσινή ανακοίνωση σημειώνουν: «Προσβλέπουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία η οποία, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του επίσημου τομέα, θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, οι συναντήσεις θα επαναληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη. Το «ακούρευτο» κομμάτι, θα επιμεριστεί σε νέα ομόλογα για το 35% της αξίας που απομένει και για το 15% θα υπάρχει δυνατότητα να το πάρουν σε μετρητά μέσα από τα πακέτα στήριξης που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί. Πάνω από 5%, και ανάλογα με το χρόνο της επιμήκυνσης, θα είναι τα επιτόκια των νέων ομολόγων που θα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο, θα υπόκεινται δηλαδή σε νομικό καθεστώς «ετεροδικίας», με τους μεγαλορεντιέρηδες, σε περίπτωση αθέτησης, να έχουν τη νομική δυνατότητα για κατάσχεση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Ετοιμάζουν υποχρεωτική ανταλλαγή

Μπόλικο παρασκήνιο και άγριο τζογάρισμα υπάρχει και γύρω από την ενεργοποίηση της νομικής «ρήτρας συλλογικής δράσης», που καθιστά υποχρεωτικό το «κούρεμα» και για τις μερίδες των μεγαλοπιστωτών που δε θα «επιλέξουν» τη λεγόμενη εθελοντική συμμετοχή τους σε αυτό. Ο εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης, Π. Καψής, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό πως η κατάθεση στη Βουλή σχετικής νομοθετικής ρύθμισης «ασφαλώς και ισχύει ως πληροφορία». Στη συνέχεια, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει απόφαση για το αν και πότε θα κατατεθεί νόμος που θα υποχρέωνε τους πιστωτές σε ανταλλαγή ομολόγων».

Η τέτοια εξέλιξη φέρνει κοντύτερα το ενδεχόμενο της επίσημης αναγγελίας της κρατικής πτώχευσης, για την πληρωμή και των λεγόμενων ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) στα οποία ποντάρουν ορισμένες από τις μερίδες των εμπλεκόμενων αρπακτικών. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, φτάνει την Κυριακή στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος, Γ. Βεστερβέλε, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της ΝΔ και τον ΥΠΕΞ.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέα δεδομένα στο φόντο της κρίσης

Υποβάθμιση της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης χτες από τον καπιταλιστικό οίκο «Standard & Poor's»

Νέα δεδομένα και εξελίξεις στην Ευρωζώνη αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του οίκου αξιολόγησης «Standard & Poor's» να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας. Την υποβάθμιση κατά μία μονάδα επιβεβαίωσε χτες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρ Μπαρουέν, ενώ ο ίδιος καπιταλιστικός οίκος αναμενόταν να ανακοινώσει και άλλες υποβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο αναμενόταν να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο αξιολόγησης (ΑΑΑ).

Η γαλλική υποβάθμιση, όπως και των άλλων χωρών, δείχνει τις αρνητικές προσδοκίες που διατηρούν οι καπιταλιστικοί οίκοι για την ανάκαμψη της οικονομίας, ως συνέπεια της βαθιάς κρίσης στην Ευρωζώνη. Ανάμεσα σε άλλα, τα αστικά επιτελεία εξέφραζαν χτες την ανησυχία τους για τις συνέπειες που θα έχει η γαλλική υποβάθμιση στο «Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης», η πιστοληπτική ικανότητα του οποίου εξαρτάται από αυτή των χωρών που τον απαρτίζουν. Μια τέτοια εξέλιξη καθιστά αναγκαία τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού με μεγαλύτερα ποσά από τα συμβαλλόμενα μέλη της Ευρωζώνης, όπως ζητούσε μετ' επιτάσεως και το ΔΝΤ.

Παράλληλα, πυκνώνουν οι διεργασίες και οι επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 30 του μήνα, όπως οριστικά ανακοινώθηκε χτες. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, θα συναντηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Γενάρη, στο Βερολίνο με τους ομολόγους της της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας για να συζητήσουν για «το μέλλον της νομισματικής ένωσης», ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπός της, διευκρινίζοντας ότι θα πρόκειται για μια «άτυπη ανταλλαγή ιδεών», με θέμα επίσης την Ελλάδα και «το (ευρωπαϊκό) συμβούλιο του Μαρτίου».

«Κόστος» η εργασία για τον ΣΥΝ

Η εργασία κοστίζει, αλλά λιγότερο από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα, η οποία πρέπει να ενισχυθεί! Αυτό σε αδρές γραμμές είναι το «ρεζουμέ» της τοποθέτησης χτες στη Βουλή του επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής του στον πρωθυπουργό, όπου υιοθέτησε ουσιαστικά τη δηλητηριώδη προπαγάνδα στην οποία στηρίζονται τα νέα μέτρα σφαγιασμού μισθών και δικαιωμάτων. Θεωρώντας και αυτός -όπως η κυβέρνηση, οι εργοδότες και οι εργατοπατέρες- την εργασία σαν «κόστος», ο Αλ. Τσίπρας έδωσε καλές πάσες στον πρωθυπουργό, ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων: «Πολύ καλύτερα από εμένα ως οικονομολόγος γνωρίζετε ότι η ανταγωνιστικότητα τιμής καθορίζεται από τρεις παράγοντες. Από το μοναδιαίο κόστος εργασίας αλλά και από τα περιθώρια κέρδους, καθώς και την ονομαστική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία. Δηλαδή, η αντιπληθωριστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι αυτή που έχει φταίξει περισσότερο απ' ότι οι εργαζόμενοι που έχουν υψηλές αποδοχές». Στην ίδια συζήτηση, ο Παπαδήμος χρησιμοποίησε σαν κεντρικό επιχείρημα για την επίθεση σε μισθούς και Συμβάσεις το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι παίρνουν μεγάλους μισθούς στην Ελλάδα, θέση που σπεύδει να νομιμοποιήσει ο Τσίπρας.

***

Του παραχώρησε ακόμη κι εξαιρετικά άλλοθι παρουσιάζοντας την κυβέρνησή του περίπου σαν «θύμα» των πιστωτών, που εμφανίζεται να μην «έχει καμία εναλλακτική προοπτική» και «να τα αποδέχεται όλα» σε μια «άνευ όρων παράδοση στις απαιτήσεις των πιστωτών». Απευθυνόμενος στον Λ. Παπαδήμο ανέφερε: «Αν κύριε πρωθυπουργέ είναι έτσι τα πράγματα και δεν έχετε εναλλακτικό σχέδιο, η μεγαλύτερη συνεισφορά σας στον τόπο είναι να οδηγήσετε τη χώρα σε δημοκρατικές διαδικασίες», δηλαδή εκλογές για αλλαγή φρουράς στη διαχείριση της αστικής εξουσίας. Σαν να μην είναι εδώ και δεκαετίες το ένα και μοναδικό σχέδιο της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της το σμπαράλιασμα μισθών και δικαιωμάτων, για να γίνουν φθηνότερα τα εργατικά χέρια και πιο ανταγωνιστικές, δηλαδή κερδοφόρες, οι μεγαλοεπιχειρήσεις. Ακόμα και αυτά καθαυτά τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, ο Αλ. Τσίπρας τα σχολίασε απ' τη σκοπιά της επίδρασης που θα έχουν στην «ανάκαμψη της οικονομίας» και την «ανάπτυξη», λέγοντας ότι «το να σκέφτεται κανείς τη μείωση των μισθών ως ένεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας, μάλλον ξεπερνά κάθε λογική (...) όσο επιμένετε στις πολιτικές της λιτότητας (...) καμία πιθανότητα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης». Βέβαια, ο καημός του για την επαναφορά του κεφαλαίου σε τροχιά ανάπτυξης, επιβεβαιώνει ότι είναι κροκοδείλια τα δάκρυα τους για το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο σφαγιασμός τους είναι προϋπόθεση μεγαλύτερης κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας στην περίοδο της αναιμικής ανάπτυξης που θα διαδεχτεί την κρίση.


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ