ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Ολα τα «σφυριά» στην υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου

«Δεν υπάρχουν σκληρά και επώδυνα μέτρα στο πολυνομοσχέδιο» δηλώνουν με μπόλικο θράσος στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ!

Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι στο κεφάλαιο καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα κόμματα που ψήφισαν μαζί το νέο βάρβαρο μνημόνιο

Eurokinissi

Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι στο κεφάλαιο καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα κόμματα που ψήφισαν μαζί το νέο βάρβαρο μνημόνιο
Στην υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι στραμμένη η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου, παρότι αυτή θεωρείται δεδομένη από την κυβερνητική πλειοψηφία, που χαρακτηρίζεται αρραγής. Στη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τ' αναμενόμενα, επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στις κυβερνητικές επιλογές. Οι διαρροές για «γκρίνιες» και «προβληματισμούς», σε ό,τι αφορά ορισμένα από τα πιο εξόφθαλμα αντιλαϊκά μέτρα, έχουν τόση «αξία» όση η αγωνία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα δικαιολογήσουν στο λαό τη θετική τους ψήφο σ' ένα πολυνομοσχέδιο που κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση εναντίον του, μεταξύ άλλων βαθαίνοντας τη φορολεηλασία και εισάγοντας νέες ανατροπές σε ασφαλιστικά δικαιώματα. Εξ ου και το προπαγανδιστικό μπαράζ που την ακολούθησε περί «διορθωτικών» τάχα παρεμβάσεων στο πολυνομοσχέδιο, η συνολική αντιλαϊκή κατεύθυνση του οποίου δεν αναιρείται από καμία «διορθωτική κίνηση». Αλλωστε, ακόμα κι αν υπάρξουν κάποιες τέτοιες σε ορισμένα επιμέρους ζητήματα, πιθανά με παραπομπή ορισμένων ζητημάτων στα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων, δε θα αποτελούν παρά ένα ακόμα κυβερνητικό τέχνασμα, για να γίνει αποδεκτός χωρίς αντιδράσεις ο ορυμαγδός των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει συνολικά το πολυνομοσχέδιο.

«Υπάρχουν σημεία στο πολυνομοσχέδιο που δεν αντιστοιχούν στη δική μας κουλτούρα και άποψη, αλλά είναι κομμάτι της συμφωνίας (...) Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, είναι πιθανό να έχουμε αλλαγές της τελευταίας στιγμής» ισχυρίστηκε στο παραπάνω πλαίσιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Παραπολιτικά», υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα το πολυνομοσχέδιο, λέγοντας πως «δεν υπάρχει εκτίμηση ούτε για υπερφορολόγηση, ούτε για πολύ σκληρά και επώδυνα μέτρα σε αυτό το νομοσχέδιο»!

«Καρφώνουν» τα άλλα αστικά κόμματα στο κεφάλαιο

«ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ψήφισαν μια συμφωνία που λέει λεπτομερώς τι και πότε πρέπει να γίνει. Λένε, όμως, όχι στην εφαρμογή της. Ρεσιτάλ μικροπολιτικής» δήλωσε από τη μεριά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, για τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα, «καρφώνοντάς» τα ουσιαστικά ότι δε στηρίζουν την υλοποίηση του... «εφαλτηρίου για την ανταγωνιστική ανάπτυξη», όπως χαρακτηρίζει το εγχώριο κεφάλαιο το μνημόνιο.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Σ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «δεν είναι λογικό συνάδελφοι (άλλων κομμάτων) που μας εγκαλούσαν γιατί δεν κάναμε συμφωνία νωρίτερα (...) τώρα να αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη (...) Καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα μέσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που πήραν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θα κριθούν από τον ελληνικό λαό, εάν δεν είναι συνεπείς».

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν πρόθεση κλιμάκωσης της πίεσης προς αυτά τα κόμματα, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ώστε τελικά αυτό να μην περάσει μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και να εξασφαλίσει τη στήριξη και συναίνεση κι άλλων βουλευτών, έστω και σε επιμέρους άρθρα του.

Αναταράξεις στους ΑΝΕΛ

«Δε θέλω να διαταραχθούν οι πολιτικές συμμαχίες και η κυβερνητική συνοχή και θα μείνουμε μέχρι νεωτέρας», δήλωσε τελικά χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Ν. Νικολόπουλος, σε μια τοποθέτηση αρκετά διαφοροποιημένη από την προχτεσινή δήλωσή του, όταν σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης» δήλωνε: «Είναι οριστικό! Αποφασίσαμε την αυτόνομη πορεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Αύριο στις 12.00 περισσότερα».

Ο Ν. Νικολόπουλος φέρεται δυσαρεστημένος απ' τη μη υπουργοποίησή του, ενώ φήμες τον φέρουν σε τροχιά προσέγγισης με υποψήφιο διεκδικητή της προεδρίας της ΝΔ. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, πάντως, έκανε σαφές ότι η συμμετοχή και η στήριξή του στην κυβέρνηση δεν είναι δεδομένη και πως θα καταψηφίσει κάποια άρθρα του πολυνομοσχεδίου, χωρίς να διευκρινίσει, ωστόσο, ποια και πόσα.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οξύνονται οι κόντρες στο εσωτερικό της

Οξύνεται το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ μεταξύ των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων του κόμματος, με αφορμή τα «διαδικαστικά» της εκλογής, που μόνο διαδικαστικά δεν είναι, καθώς η κάθε πλευρά μετρά ποια διαδικασία θα την ωφελήσει ή όχι στην προσπάθειά της να κερδίσει την προεδρία.

Σε ένα ξέσπασμα που φαίνεται να «ψηνόταν» μέρες, ο Ευ. Μεϊμαράκης μπήκε μαινόμενος χτες στην αίθουσα που συνεδρίαζε για πολλοστή φορά η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της ΝΔ, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης φέρεται να αντάλλαξε βαριές εκφράσεις με μέλη της ΚΕΦΕ και αργότερα διεμήνυσε: «Την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μια κυβέρνηση που παραπαίει, εγώ δεν συμβάλλω στη γελοιοποίηση της διαδικασίας που ενσυνείδητα γίνεται από τον γραμματέα Παπαμιμίκο (σ.σ.: χρεώνεται ως υποστηρικτής του Απ. Τζιτζικώστα...) και κάποιους άλλους. Ούτε στο ντιμπέιτ συμμετέχω, που είναι επίσης γελοιοποίηση. Απαιτώ να τελειώσει η διαδικασία με τις προδιαγραφές της διαδικασίας τώρα και να προκηρυχθεί άμεσα ο διεθνής διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει για τις εκλογές». Προσωπική επίθεση ο Ευ. Μεϊμαράκης φέρεται να έκανε και σε βάρος του γενικού διευθυντή της ΝΔ, Κ. Τσιμάρα. Παράλληλα, απέσυρε τον εκπρόσωπό του, Θ. Αμπατζόγλου, από τη συζήτηση.

Ταυτόχρονα, η πλευρά Μεϊμαράκη επιχειρεί να εμφανιστεί ως η μόνη που «καίγεται» να αντιπαλέψει την κυβέρνηση Τσίπρα, εμφανίζοντας τους άλλους υποψηφίους ότι χάνουν χρόνο ασχολούμενοι με το πού θα στηθούν κάλπες, πόσες, τι θα πληρώσουν προς ενίσχυση του κόμματος οι ψηφοφόροι κ.λπ. Εξ ου και ο Μεϊμαράκης φρόντισε χτες να κάνει δήλωση για το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, μιλώντας για «ψέματα που, με δόλο, είπαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος», αναφέροντας ότι «κατέθεσαν ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο είναι υφεσιακό, είναι φοροληστρικό (...) Δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Και γι' αυτό η ΝΔ το καταψηφίζει». Τέτοιου είδους τοποθετήσεις, βέβαια, εξυπηρετούν και συνολικότερα την προσπάθεια της ΝΔ να εμφανιστεί ως διαφωνούσα με τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει, υπερψηφίζοντας συνολικά το τρίτο μνημόνιο.

Μετά την εισβολή Μεϊμαράκη, η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ διακόπηκε και συνεχίστηκε αργότερα το απόγευμα σε βαρύ κλίμα, κι αφού πρώτα είχαν αποχωρήσει κι άλλα μέλη της. Στο τέλος πάρθηκε «ομόφωνα» απόφαση να στηθούν «κατά προσέγγιση» 900 εκλογικά κέντρα, και «κατά προσέγγιση» 1.300 κάλπες. Επίσης, η ΚΕΦΕ, «κατά πλειοψηφία (σ.σ.: 7 προς 1), αποφάσισε το αντίτιμο συμμετοχής στις εκλογές για όλους τους ψηφοφόρους (σ.σ. παλιά και νέα μέλη της ΝΔ) να είναι τα 3 ευρώ, ενώ οι εκλογικοί κατάλογοι που θα χρησιμοποιηθούν να είναι όπως και το 2009 οι εκλογικοί κατάλογοι του υπουργείου Εσωτερικών».

Οι άλλοι

Οι ενέργειες Μεϊμαράκη προκάλεσαν αντιδράσεις των άλλων υποψηφίων. Ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι χτες, αρχικά «στην ΚΕΦΕ επετεύχθη συμφωνία μεταξύ και των τεσσάρων υποψηφίων και για το αντίτιμο και για τη διαδικασία. Την τελευταία στιγμή και ενώ ήμασταν σε διαδικασία ανακοίνωσης της εν λόγω συμφωνίας ένας από τους συνυποψηφίους με τρόπο πρωτόγνωρο αποφάσισε να υπαναχωρήσει απ' αυτήν (...) Η συνέχιση αυτής της εικόνας βλάπτει και την ΝΔ και τη διαδικασία, εκτός και αν ο τελικός στόχος είναι είτε να μην γίνουν καθόλου αυτές οι εκλογές είτε να γίνουν με τη δυνατή μικρότερη συμμετοχή έτσι ώστε η διαδικασία να καταλήξει να είναι παντελώς ελεγχόμενη από τους μηχανισμούς». Εδώ να καταγραφούν εκτιμήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως ότι «αν ψηφίσουν 150.000 βγαίνει Μεϊμαράκης, αν ψηφίσουν 250.000 μάλλον βγαίνει άλλος»...

«Να τελειώνουμε αμέσως με τα διαδικαστικά», ζήτησε και ο Απ. Τζιτζικώστας, όπως και ο Κυρ. Μητσοτάκης, που ζήτησε από την ΚΕΦΕ «να ολοκληρώσει τις διαδικαστικές διαβουλεύσεις το συντομότερο».

Σημειωτέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας αργά προχτές το βράδυ στο «Star», έκανε μια προσπάθεια εξωραϊσμού του προφίλ του, λέγοντας ότι οι αποφάσεις που έλαβε για τις απολύσεις ήταν δύσκολες και δεν τις έκανε ούτε με κέφι ούτε με την καρδιά του. «Πέρασα αρκετά βράδια πολύ δύσκολα», είπε... Αναφερόμενος στην ηγεσία της ΝΔ τόνισε ότι «η Συγγρού δεν ψάχνει έναν αντι-Τσίπρα», επιχειρώντας να ψαλιδίσει την εικόνα του Απ. Τζιτζικώστα, που ποντάρει στο νεαρό της ηλικίας του και στο «άφθαρτο» της πορείας του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ταυτόχρονα, ταυτίστηκε με τον Αδ. Γεωργιάδη στην εκτίμηση ότι προεκλογικά «η επιμονή Μεϊμαράκη στη συναίνεση με τον Τσίπρα δεν μας έκανε καλό».

Να σημειωθεί ότι όλοι αυτοί μαζί - και ο Απ. Τζιτζικώστας που αν και εξωκοινοβουλευτικός έχει κληθεί από τον Ευ. Μεϊμαράκη να μετάσχει στις τέτοιες διαδικασίες - θα συνευρεθούν σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Η ΝΔ και «το μέλλον της κεντροδεξιάς»

Εχει τη σημασία της και η τοποθέτηση του Ν. Δένδια, χτες στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», πως «είναι θεσμικό ατόπημα ότι πηγαίνουμε σε εκλογή αρχηγού χωρίς να έχουμε αποφασίσει για τη φυσιογνωμία μας», σε ένα «συνέδριο για να ξεκαθαρίσουμε τα του οίκου μας».

Εκτίμησε ότι «η κεντροδεξιά έχει μέλλον στην Ελλάδα», πρόσθεσε ωστόσο ότι «αν στο μέλλον η κεντροδεξιά θα εκφράζεται από τη ΝΔ είναι κάτι που θα φανεί».

Τέλος, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη σταθερότητα της κυβέρνησης εκτίμησε ότι «ούτως ή άλλως η χώρα θα οδηγηθεί σε συνεργασίες σε ένα, δύο, τρεις μήνες»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ