ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το κίνημα δεν είναι παρελάσεις

Από τη συνέντευξη Τύπου
Από τη συνέντευξη Τύπου
-- Καταρχήν, κύριε Κουτσούμπα, καλωσήρθατε στην πόλη μας και να ξεκινήσουμε με ένα «ευχαριστώ» για τον αγώνα σας, για την πάλη που δίνετε ακόμα. Σας ευχαριστούμε πολύ. Αλλωστε, η παρουσία μας εδώ σηματοδοτεί την αναγνώριση εκ μέρους σας της ΕΡΤ, ως του μοναδικού νόμιμου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας. Και μιας και ξεκινήσαμε με τα «ευχαριστώ», ένα «ευχαριστώ» και στους συναδέλφους, απέναντι τους βλέπω, του «904» που από την επόμενη κιόλας ημέρα απόπειρας κλεισίματος της ΕΡΤ προσέφεραν και στέγη και μικρόφωνα, προκειμένου να ενημερώσουμε τους ακροατές μας, αλλά και να κερδίσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να ανασυνταχθούμε και να αντεπιτεθούμε. Από το χτες θα ξεκινήσει η ερώτηση, κύριε Κουτσούμπα, και στο αύριο θα φτάσει. Το ψηφιδωτό το οποίο δημιουργήθηκε την επόμενη κιόλας ημέρα μετά την απόπειρα κλεισίματος της ΕΡΤ, τόσο έξω από την Αγία Παρασκευή όσο κι έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΤ3 εδώ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, ήταν ένα ψηφιδωτό το οποίο το είδαμε για πρώτη φορά. Ενα ψηφιδωτό στο οποίο βρέθηκαν τα πανό του ΠΑΜΕ αντάμα με τα πανό των εργαζομένων του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Το ΚΚΕ έλαμψε διά της απουσίας του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ σας χτύπησε κατάστηθα μετά την αγοραπωλησία του «902». Σύντομα ή αργά θα έχουμε εκλογές. Ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας υπό την πίεση του νόμου, του Συντάγματος, του εκλογικού νόμου αλλά και εκ του Αριστερού του Ρεύματος να χτυπήσει το κουδούνι του Περισσού και το ερώτημα είναι αν θα ανοίξετε την πόρτα. Ευχαριστώ πολύ.

-- Καταλαβαίνω βέβαια ότι σας λείπουν η δημόσια τηλεόραση και οι καθημερινές εκπομπές. Ηταν πολύ μεγάλη η ερώτηση. Δικαίωμά σας βέβαια είναι. Δε σας μέμφομαι γι' αυτό, όμως δεν μπορώ παρά να το παρατηρήσω. Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας.

Μόνο που θα 'θελα να σας πω, και θα 'θελα να πω στον ελληνικό λαό μέσω εσάς, ότι το κίνημα, οι κινητοποιήσεις, έτσι όπως το περιγράψατε πολύ ωραία, δεν είναι παρελάσεις, να μπαίνει ο πιο ψηλός μπροστά, ο πιο κοντός πίσω, άλλος να κρατάει τη σημαία, άλλος να είναι διμοιρίτης και άλλος να κρατάει το βήμα και να ακολουθούν οι υπόλοιποι μπρος - πίσω κι έτσι να είμαστε μια ωραία και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Το λαϊκό κίνημα είναι συνεχής διαπάλη, ακόμα κι αυτό που προτείνουμε εμείς, η Λαϊκή Συμμαχία, στην οποία θα συμμετέχουμε όχι ως Κόμμα, αλλά μέσω των μελών και στελεχών του Κόμματος που δρουν μέσα στο κίνημα, στα συνδικάτα, στα σωματεία, στους συλλόγους, στους φορείς, αυτό δηλαδή που αποφάσισε το 19ο Συνέδριο. Κι αυτό επιδιώκουμε να το κάνουν κι άλλες δυνάμεις, αν στην πορεία δημιουργηθούν - εννοώ πολιτικές δυνάμεις, γιατί για τις κοινωνικές δυνάμεις, για τον εργάτη, για τον αγρότη, αυτά τα ζητήματα είναι ανοιχτά, θα πρέπει να συμμετέχουν και να συμβάλουν σε αυτή την υπόθεση. Ομως, είναι άλλο η διαπάλη και η ανοιχτή αντιπαράθεση που πρέπει να γίνεται μέσα στις γραμμές του κινήματος και άλλο αυτό που μου λέτε ή αυτό που κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν - και ειλικρινά μπορεί να το πιστεύουν, δεν τους μέμφομαι γι' αυτό - αλλά τους καλούμε και από αυτό το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης να προβληματιστούν για μια ακόμη φορά.

Τι θα πρόσφερε στην ελληνική κοινωνία η ανταλλαγή αντιπροσωπειών για να πίνουμε καφέ πότε στον Περισσό, πότε στην Κουμουνδούρου, όταν η αντιπαράθεση έτσι κι αλλιώς είναι ανοιχτή, οι θέσεις των κομμάτων είναι επίσης ξεκάθαρες, στη Βουλή γίνεται συζήτηση, έξω στην κοινωνία γίνεται συζήτηση, στα συνδικάτα γίνεται συζήτηση. Αρα, το πρόβλημα δεν είναι συζητάω για να διαμορφώσω μια συνεργασία σήμερα, μια κυβερνητική συνεργασία αύριο, αλλά όταν συζητάς με κάποιον θα πρέπει να έχεις και κάποιο κοινό τόπο.

Και θέτουμε το ερώτημα και για προβληματισμό, πώς μπορείς να κάνεις συνεργασία με έναν πολιτικό σχηματισμό που μέσα σε ένα χρόνο έκανε τόσες κωλοτούμπες στην πολιτική του... Δεν αναφέρομαι στο παρελθόν του, που εμείς το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, γιατί το ζήσαμε κι απ' τα μέσα ως Κόμμα. Δεν αναφέρομαι, ούτε πάω τόσο μακριά, πριν είκοσι χρόνια. Αναφέρομαι στον τελευταίο χρόνο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε από το 5%, έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Προεκλογικά έλεγε διάφορα, πίστεψε ένας κόσμος, ο κόσμος που θεωρεί τον εαυτό του αριστερό, ότι μπορεί να προσβλέπει σε αυτό το κόμμα, για να φύγει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, για να λύσει τα προβλήματα της κρίσης. Βλέπουμε από την κατάργηση των μνημονίων πάει στην αναστολή, από την αναστολή πάει σε επαναδιαπραγμάτευση, σε σκληρή διαπραγμάτευση, σε ικανή διαπραγμάτευση, που τάχατες δεν την έχουν όλοι οι υπόλοιποι και θα μπορέσει εκείνος. Πώς να δεις έστω θετικά μια τέτοια σκέψη απλών ανθρώπων, ξαναλέω, που προσβλέπουν και με αγωνία για όλα αυτά τα ζητήματα, όταν έχει ανοίξει την πόρτα του διάπλατα στους γνωστούς εργατοπατέρες που γνωρίσαμε με το παλιό ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστικές ηγεσίες που ειδικά εμείς έχουμε καταγγείλει, αλλά και ευρύτερα το εργατικό, το ταξικό κίνημα, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, όλα αυτά τα χρόνια.

Οταν ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του σε γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν όλη αυτή την πολιτική, που εδώ και δεκαετίες και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, μας έφτασε εδώ που μας έφτασε, εννοώ στην κρίση και στο βάθεμά της και στην πολιτική που ακολούθησαν όντας μέσα στην κρίση, και τώρα να συμμετέχουν σε αυτό το σχηματισμό. Πώς να έχεις στοιχειώδη εμπιστοσύνη σε ένα κόμμα, το οποίο μπορεί τη μια ώρα να μιλάει για «κούρεμα» του χρέους και να ψεύδεται προς τον ελληνικό λαό και τους αριστερούς ανθρώπους, που υποτίθεται απευθύνεται, και να του λέει ότι με «κούρεμα» χρέους δε θα υπάρξει ξανά νέο δάνειο. Η με το δάνειο που θα πάρουμε, με το «κούρεμα» που θα έχουμε, αφού διαπραγματευτούμε σκληρά και χτυπήσουμε το πόδι και το χέρι στο τραπέζι της Κομισιόν και της ΕΕ, δε θα μας βάλουν να πάρουμε άλλα μέτρα.

Δε λέει και τίποτα και για τα προηγούμενα. Γιατί όλα αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν αυτά τα χρόνια, τα οποία είναι σκληρά και επώδυνα, τώρα αρχίζουν ουσιαστικά να μπαίνουν στην πράξη. Και δεν έχουν μπει και όλα στην πράξη. Ορισμένα από αυτά, ο λαός μας, εμείς οι ίδιοι, θα αρχίσουμε να τα νιώθουμε στο πετσί μας, δε λέω στην τσέπη μας γιατί αυτή πλέον άδειασε, και από το νέο χρόνο και τα επόμενα χρόνια. Δεν ήταν δηλαδή για το χτες και πάει τελείωσαν, πέρασαν. Δεν θα 'θελα να ασχοληθώ περισσότερο. Νομίζω, ακολουθώντας το παράδειγμά σας, με την ερώτηση, έδωσα κι εγώ μια μακροσκελέστατη απάντηση, θα βάλω τελεία εδώ. Νομίζω θα μας δοθεί η ευκαιρία σε άλλες ερωτήσεις να απαντήσουμε για άλλα ζητήματα.

Κοινό μέτωπο εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών

-- Να σας ρωτήσω λίγο για τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών... Αν, δηλαδή, θα στηρίξετε τις κινητοποιήσεις και με ποιο τρόπο;

-- Το ΚΚΕ στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, τις κινητοποιήσεις διευκρινίζω, που αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί στις γενικές συνελεύσεις τους. Παρότι, ξέρετε, η πρόταση των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στις παρατάξεις του ΠΑΜΕ, που στηρίζει το ΚΚΕ στις ΕΛΜΕ και στην ΟΛΜΕ, στήριξαν μια διαφορετική μορφή πάλης. Και βέβαια αυτό το έκαναν, όχι γιατί ήθελαν να μειώσουν τη σημασία του αγώνα ή ότι δεν απαιτείται διαρκής, σταθερός, μόνιμος αγώνας και μέτωπο, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, αλλά γιατί θεωρούμε πάρα πολύ σοβαρό, και συμφωνούμε και με τις προτάσεις αυτές των εκπαιδευτικών που τις παλέψανε στις γενικές συνελεύσεις του κλάδου τους, να παίρνονται υπόψη οι διαθέσεις των εργαζομένων. Να παίρνεται υπόψη η μαζική και η ουσιαστική συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις του κλάδου, όχι μόνο των εκπαιδευτικών, γενικότερα.

Και βέβαια δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό. Ακουσα και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να λένε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι. Οταν για παράδειγμα σε σύνολο 80.000 εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα, που είναι μέλη στις ενώσεις τους, στις ΕΛΜΕ, πήραν μέρος -αν κάνω λάθος διορθώστε με- γύρω στις 10.000 ή 12.000 ή 11.000, δεν ξέρω, εκεί γύρω, και ψήφισαν τελικά, γιατί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας είχε φυλλορροήσει κιόλας η συνέλευση, γύρω στους 7.500 και η πρόταση για απεργία πενθήμερης διάρκειας, επαναλαμβανόμενες που πρότεινε η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ στις γενικές συνελεύσεις πήρε 5.600 νομίζω ψήφους, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Παρ' όλα αυτά, το επαναλαμβάνω και για να μην παρανοηθεί από κάποιους που θα θελήσουν να το παρανοήσουν, ότι σε αυτές τις συνελεύσεις που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ ήταν μειοψηφία, θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Και μάλιστα, το έχουμε πει και στην ΟΛΜΕ και στη ΔΟΕ, στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, αυτή η μειοψηφία, οι 1.000 - 1.500 ψήφοι, το 10%-15% που έχει στους εκπαιδευτικούς το ΚΚΕ, είναι αυτοί που θα πρωτοστατήσουν και θα απεργήσουν. Ας δουλέψουν καλύτερα κι ας ψάξουν τα στελέχη, τους συνδικαλιστές, τα μέλη, τους φίλους άλλων δυνάμεων που ψήφιζαν επαναλαμβανόμενες απεργίες διαρκείας. Και αυτό, ξαναλέμε, για τον απλό εξής λόγο: Οτι η πρόταση η δική μας στηριζόταν στο γεγονός ότι σε 48 ώρες θα μπορούσε να επανεκτιμηθεί με συμμετοχή σε γενική συνέλευση των ίδιων των εκπαιδευτικών και να προχωρήσουν σε νέα τριήμερη. Σε νέα πενθήμερη, μετά, ξανά. Και εκτός αυτού, ένα πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο το λέμε, σκεφτείτε το, εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, σε όλους, να το σκεφτούν, αν έχει βάση η άποψή μας. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει αυτό που λέμε το μέτωπο του εκπαιδευτικού με το γονιό, με το μαθητή μέσα στο σχολείο; Πώς θα μπορέσει να κρατήσει, να στηριχτεί ένας αγώνας, πολύ περισσότερο βέβαια να έχει και αποτελέσματα, όπως επιδιώκει και το κίνημα και εμείς επιδιώκουμε - και όλοι θέλουν να έχει έστω κάποια αποτελέσματα η πάλη αυτή- αν δεν έχει τη μαζική, την ενεργή συμπαράσταση των γονιών, των μαθητών; Γιατί και οι γονείς, όπως και οι εκπαιδευτικοί, αντιμετωπίζουν και διαθεσιμότητες και ανεργία και χαμηλά μεροκάματα, χαμηλούς μισθούς, χαμηλές συντάξεις. Αυτή είναι η κοινωνία. Οι γονείς δεν είναι κάποιοι άλλοι που είναι αντίπαλοι, που λένε «τι θα κάνω το παιδί μου», «πώς θα γίνει» γιατί δεν έχει συνειδητοποιήσει αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα, με ευθύνη του έστω, αλλά όμως πρέπει να το πάρεις υπόψη ως κίνημα, ως πρωτοπορία του κινήματος. Θα πρέπει να δουλέψεις με όλους αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να οικοδομείται σταθερά και αυτή η συμμαχία και το ανέβασμα, η ωριμότητα της συνείδησης των εργαζομένων όλων και το μέτωπο πάλης, έτσι ώστε να έχει μακροχρόνια αποτελέσματα ο αγώνας. Δεν τελειώνει η ιστορία μόνο μέσα σε δέκα μέρες. Ούτε καν τελειώνει με μια κυβερνητική εναλλαγή, εφόσον όλα τα άλλα γύρω μένουν ίδια, εννοώ το καπιταλιστικό κράτος, εννοώ την αστική εκμεταλλευτική κοινωνία, εννοώ την ΕΕ - δεν είναι καθόλου «ξύλινη» γλώσσα, είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει, αυτό που υπάρχει. Αρα λοιπόν, θα πρέπει να οικοδομήσουμε ένα τέτοιο μέτωπο, μια τέτοια συμμαχία, έναν τέτοιο αγώνα, και βεβαίως κλιμακωτά να ανεβαίνουν οι μορφές πάλης συνολικότερα, όχι μόνο ενός κλάδου, συνολικά όλων των κλάδων. Εμείς και ανοιχτοί είμαστε σε αυτό και ξεκάθαρη γραμμή και στρατηγική έχουμε.

Η Χρυσή Αυγή αξιοποιείται από το σύστημα

-- Με αφορμή και τη χτεσινή περιπέτεια μελών του Κόμματός σας, και επειδή προσπαθώ να καταλάβω πώς ο πολιτικός κόσμος αντιμετωπίζει το μόρφωμα Χρυσή Αυγή και μάλλον σε πολλές περιπτώσεις θεωρώ ότι το αντιμετωπίζει με πολύ λαθεμένο τρόπο, και θεωρώ ακόμη ότι οι ανακοινώσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ και των οπαδών του Πανιωνίου ήταν πολύ πιο πολιτικοποιημένα κείμενα από άλλα που έχουμε δει, πείτε μου σας παρακαλώ κατά τη γνώμη σας πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, το φασιστικό, της Χρυσής Αυγής;

-- Καταρχήν για να δούμε σε βάθος την αντιμετώπιση του ναζισμού, του φασισμού, αυτών των φαινομένων σαν τη Χρυσή Αυγή, πρέπει να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα: Τι μορφώματα είναι αυτά; Ο φασισμός, για παράδειγμα, είναι έξω από το κοινωνικό - οικονομικό - πολιτικό σύστημα που υπάρχει σήμερα, που υπήρχε χτες; Δηλαδή, είναι έξω από αυτό που λέμε καπιταλιστική οικονομία, καπιταλιστικό κράτος; Δεν είναι! Η γνώμη μας - και θέλουμε ευρύτερα να το σκεφτεί αυτό ο ελληνικός λαός, και άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά κυρίως οι κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες απευθυνόμαστε - (η Χρυσή Αυγή) είναι γέννημα-θρέμμα αυτού του συστήματος. Και το σύστημα αξιοποιεί τέτοια ναζιστικά - φασιστικά μορφώματα, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, ακριβώς για να εμποδίσει την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, για να δώσει ανάσα ζωής στο σύστημα, που δυσκολεύεται και λόγω της κρίσης του.

Ετσι, λοιπόν, η Χρυσή Αυγή και τέτοια μορφώματα αξιοποιούνται πάντα από το σύστημα και σε αυτή την προσπάθεια αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος. Είναι στοιχεία του. Δεν είναι τυχαία, για παράδειγμα, η επίθεση αυτή χτες το βράδυ, έξω από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σε στελέχη του ΚΚΕ, τα οποία δεν έκαναν και τίποτα. Κολλούσαν κάποιες αφίσες για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» στην Αθήνα, όπου θα συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί, επώνυμοι και αγαπητοί καλλιτέχνες, θα έχει πολιτιστικά, πολιτικά, επιμορφωτικά προγράμματα - αυτό που είναι γνωστό, αυτό που κάνει η ΚΝΕ και άλλες νεολαίες με τα φεστιβάλ τους. Και έκαναν οργανωμένη, μαφιόζικη επίθεση. Βράδυ, με κουκούλες, καλυμμένα πρόσωπα... Φυσικά αναγνωρίστηκαν κάποιοι. Και βέβαια είναι ειδικά εκεί στη Ζώνη, όπου έχει πολλά προβλήματα, όπου μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ενδιαφέρονται για τον έλεγχο και του ταξικού κινήματος και των σωματείων και θέλουν να βάλουν δυνάμεις όπως τη Χρυσή Αυγή, να πατήσει πόδι.

Είναι σε ανοιχτή γραμμή με τέτοια επιχειρηματικά - εργοδοτικά συμφέροντα. Οπως είναι και αλλού. Με άλλες μορφές, όπως η «ενοικίαση» - εντός εισαγωγικών το λέω αυτό, αλλά αυτή είναι στην ουσία - εργαζομένων που τους στέλνουν σε εργοδότες εδώ, στα Οινόφυτα, στην Εύβοια για 10 και 15 ευρώ μεροκάματο, σε συνεννόηση με τη μεγαλοεργοδοσία. Για να βγάζει κέρδη ο καπιταλιστής. Τέτοιο μόρφωμα είναι η Χρυσή Αυγή.

Και φυσικά είναι επικίνδυνο και δολοφονικό, γιατί ήταν τέτοια δολοφονική επίθεση η χτεσινή, όπως και άλλες που έχει κάνει, και η αντιμετώπισή του δε βρίσκεται πουθενά αλλού πέρα από τον ίδιο το λαό, την ίδια τη νεολαία, το ίδιο το οργανωμένο κίνημα. Τα συνδικάτα, οι σύλλογοι, οι φορείς, οι επιτροπές αγώνα και φυσικά, όσο τους αναλογεί, και τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικές νεολαίες θα πρέπει να συμβάλουν σε αυτό. Αλλά πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος, του ίδιου του λαού. Να μη ανέχεται δηλαδή αυτά τα ναζιστικά εκτρώματα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία αλλά και σε άλλες χώρες, όπως ξέρετε, της ΕΕ. Μόνο έτσι αντιμετωπίζεται. Χρειάζεται ιδεολογική, πολιτική αντιμετώπιση, χρειάζεται ιδιαίτερη δουλειά μέσα στα σχολεία, στις σχολές, αλλά κυρίως στα σχολεία, στο Δημοτικό, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στη Δευτεροβάθμια, να ανοίξει το θέμα του φασισμού, να μην εξομοιώνεται ανιστόρητα ο φασισμός με τον κομμουνισμό. Τα Μέσα Ενημέρωσης να παίξουν το ρόλο τους, και βέβαια να αποφεύγουν όσο γίνεται -θα πω τη δικιά μου παρατήρηση, την παρατήρηση του Κόμματός μας- ακόμα και την αρνητική προβολή του φασιστικού, του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Πολλές φορές έχει αντανάκλαση διαφορετική στο πώς το προσλαμβάνει ο άνθρωπος που είναι απελπισμένος, κάθεται σπίτι του και βλέπει τηλεόραση. Βλέπει κάποιους δήθεν φωνακλάδες, χωρίς να ξέρει ότι αυτοί είναι τσιράκια του συστήματος, είναι μέσα στο σύστημα. Οτι αυτοί που τον έχουν κάνει άνεργο, που τον έχουν ρίξει στη φτώχεια και την ανέχεια, να μην έχει να φάει και να ζήσει την οικογένειά του, είναι αυτοί που αποτελούν και την ηγεσία και τα μέλη της Χρυσής Αυγής, ως ενεργούμενα βεβαίως μονοπωλιακών ομίλων, διαφόρων τέτοιων συμφερόντων...

Το ΚΚΕ δεν είναι σαν τα άλλα κόμματα

-- Είστε σχετικά καινούριος στη θέση του Γραμματέα. Και θα ήθελα μια πιο προσωπική ερώτηση να σας κάνω: Ηρθαν τα πράγματα έτσι όπως τα περιμένατε, σ' αυτή τη θέση; Είστε μερικούς μήνες εδώ και διαδεχτήκατε μία Γενική Γραμματέα που ήταν πάρα πολλά χρόνια στο ΚΚΕ. Και πώς βλέπετε το μέλλον; Θα καταφέρετε να σπάσετε το ρεκόρ της Αλέκας Παπαρήγα;

-- Θα σας απαντήσω κάπως κοινότοπα. Το ΚΚΕ δεν είναι σαν τα άλλα κόμματα. Δεν το λέμε ούτε λαϊκίστικα -πώς να σας το πω, θέλω να το καταλάβετε αυτό- ούτε δημαγωγικά. Το εννοούμε. Και είναι. Δηλαδή είναι διαφορετική η λειτουργία και του Γενικού Γραμματέα και του Πολιτικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής, των συλλογικών οργάνων. Δεν ισχύει αυτό που ισχύει σε άλλα κόμματα. Και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν είναι «ο αρχηγός» όπως είναι στα άλλα κόμματα. Συμβάλλει, έχει αποφασιστικό ρόλο, έχει την πρώτη ευθύνη, όλα αυτά σύμφωνοι, αλλά μέσα στις συλλογικές αποφάσεις του Κόμματος, μέσα από συλλογική επεξεργασία. Συζητάμε πάρα πολύ, πρέπει να ξέρετε, στο Κόμμα μας. Κάτι που επιτρέψτε να το πω -το ξέρετε βέβαια κι εσείς και ο ελληνικός λαός- δε γίνεται σε άλλα κόμματα, αλλά αντίθετα έχει δημιουργηθεί μια εσφαλμένη εντύπωση, για την οποία δεν ευθύνεται το ΚΚΕ, θα έλεγα έχετε μερίδιο ευθύνης και εσείς όσο μπορώ να ξέρω, για την εικόνα που δημιουργείται. Εξαντλητικά συζητάμε όλες τις απόψεις που βλέπετε να λένε τα στελέχη του Κόμματος, είτε στη Βουλή, είτε στις ομιλίες τους, είτε στις συνεντεύξεις Τύπου. Εξαντλητικά συζητάμε όλες τις σκέψεις και τις πιθανές παραμέτρους για το πώς θα βοηθήσουμε το λαϊκό κίνημα, το εργατικό κίνημα. Για το τι χειρισμούς θα κάνουμε, για το ποια στρατηγική θα χαράξουμε. Ολα τα ντοκουμέντα, οι αποφάσεις του Κόμματος είναι συλλογικά επεξεργασμένα. Και δε μένουν μόνο στο επίπεδο της ΚΕ, σε κεντρικό ηγετικό επίπεδο. Τις αποφάσεις αυτές τις βάζουμε σε συζήτηση σε όλο το Κόμμα και την ΚΝΕ.

Αρα, λοιπόν, θα ήθελα με την αφορμή αυτή να πω, πως στηριζόμαστε στη βοήθεια, στην πείρα, στις γνώσεις και στις ικανότητες και των προηγούμενων στελεχών και όλων των γενιών των στελεχών, πολύ περισσότερο της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία είναι παρούσα στην Κεντρική Επιτροπή, σε δουλειές του Κόμματος, συμβάλλει αποφασιστικά στην καθημερινή δουλειά του Κόμματος.

Το σύστημα ψάχνει εναλλακτικές λύσεις

-- Θα ήθελα να μας πείτε τι συζητάτε στο Κόμμα σας σε σχέση με το θέμα των εκλογών. Βλέπουμε ότι στις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία δε θέλει πρόωρες εκλογές, όμως η πλειοψηφία πιστεύει ότι θα γίνουν. Εσείς τι θέλετε και τι πιστεύετε;

-- Δεν μπορεί να αποκλείσει κανένας τίποτα, ότι μπορεί δηλαδή να γίνουν και εκλογές. Δε φαίνεται όμως. Από ποια σκοπιά δε φαίνεται... Δε νομίζω ότι τις θέλει κανείς, αυτή τη στιγμή. Εννοώ και αυτούς που έχουν λόγο και στην οικονομία μπροστά στην κρίση, τους δανειστές να το πω έτσι - όπως συνηθίζεται - και την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς και την αστική τάξη της χώρας. Και στην κυβέρνηση, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ που είναι αυτή τη στιγμή μαζί, τη ΔΗΜΑΡ που ήταν πριν, αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ. Δε λέω τι λέει ο καθένας ή τι μπορεί να πει σε μια ομιλία ή προπαγανδιστικά γι' αυτό το ζήτημα. Δε νομίζω να το θέλουν γιατί δεν είναι έτοιμοι. Κάτι που δεν ισχύει για παράδειγμα για το ΚΚΕ. Οπως το γράφετε κι εσείς - διαβάζω και στις εφημερίδες και στα Μέσα - δεν είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα για τις εναλλακτικές λύσεις που θέλει να διαμορφώσει. Μπορεί η καταρχήν επιλογή να είναι η δημιουργία αυτού του νέου διπολισμού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με κάποια σχήματα, να το πω σχηματικά κεντροδεξιά και κεντροαριστερά, ΣΥΡΙΖΑ με κάποιες άλλες ομάδες και κόμματα ανάλογα πώς θα έρθουν τα εκλογικά αποτελέσματα σε μια μελλοντική εκλογική μάχη. Αλλά ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια ανασύστασης, με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ ή άλλες δυνάμεις αυτού του «κεντρώου» χώρου. Βέβαια, τα συγκροτήματα του Τύπου προωθούν και προβάλλουν αυτή την ιδέα αξιοποιώντας και ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το παλιό ΠΑΣΟΚ ή από άλλα κόμματα και ομάδες και κινήσεις που δημιουργούνται στην ελληνική κοινωνία. Είναι σε εξέλιξη, λοιπόν, αυτό το ζήτημα, νομίζω ότι το παρακολουθούν όπως το παρακολουθούμε κι εμείς και όλος ο ελληνικός λαός, πώς θα εξελιχθεί.

Για τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο

-- Πρόσφατα συναντήσατε για πρώτη φορά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μιλώντας για τις εξελίξεις στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως ήταν ένα πρωτόγνωρο γεγονός η επίσκεψη του ΓΓ του ΚΚΕ στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Μετά την ανάληψη της θέσης σας ως ΓΓ του ΚΚΕ μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια νέα εποχή στο κόμμα σας, όσον αφορά θέματα ταμπού που υπήρχαν μέχρι σήμερα;

-- Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάται ο Αρχιεπίσκοπος με το ΚΚΕ, με την ηγεσία του ΚΚΕ. Είχε συναντηθεί, σας θυμίζω και με την Αλέκα Παπαρήγα, πριν από κάποια χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως και πιο πριν είχε συναντηθεί και ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και πιο πριν απ' αυτόν ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ με τον Χαρίλαο Φλωράκη, όταν ήταν ΓΓ του Κόμματος. Κατά τ' άλλα αυτή η συνάντηση ήταν συνάντηση γνωριμίας, όπως είπα κι εγώ στη δήλωσή μου και ο Αρχιεπίσκοπος. Συζητήσαμε για προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, το λαό μας, τη φτώχεια, την ανεργία, την κρίση, όλα αυτά τα προβλήματα. Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για την απειλούμενη εμπλοκή και της Ελλάδας, γενικότερα για την επέμβαση στη Συρία. Και ανταλλάξαμε απόψεις.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ