ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΚΠΕ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Είπαν ΝΑΙ στο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν»

Αποδέχθηκαν με ευρεία πλειοψηφία την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας

Ο Συνασπισμός είναι από χτες το δεύτερο ελληνικό πολιτικό κόμμα, που τάσσεται ευθέως υπέρ του «σχεδίου Ανάν». Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του κόμματος αποδέχτηκε την απόφαση, που έλαβε προχτές το βράδυ με 12 ψήφους υπέρ και 9 κατά, η Πολιτική Γραμματεία για στήριξη του «σχεδίου» και της πρότασης για αναβολή των δημοψηφισμάτων. Μπορεί στην ΠΓ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να ήταν οριακό, δεν ίσχυσε το ίδιο και στην ΚΠΕ, όπου, μετά το πέρας των εργασιών, έγινε ενδεικτική ψηφοφορία κατά την οποία η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας έλαβε ευρεία πλειοψηφία. Το στρατόπεδο του ΟΧΙ για αρκετούς φάνηκε να είναι επιλογή ανάγκης, υπαγορευμένη από τον παράγοντα «πολιτικό κόστος», ενόψει και των ευρωεκλογών. Αλλά και όσοι άρθρωσαν το ΝΑΙ, κατέβαλαν μια εναγώνια προσπάθεια αναζήτησης άλλοθι, που συχνά τους οδηγούσε σε συλλογιστικές ακροβασίες.

Υπέρ του ΟΧΙ τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Ν. Βούτσης, Π. Λαφαζάνης, Αλ. Αλαβάνος, Φ. Κουβέλης, Ν. Χουντής. Υπέρ του ΝΑΙ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, οι «προεδρικοί», οι «ανανεωτές», καθώς και μέρος του Αριστερού Ρεύματος. Κάποιοι άλλοι, όπως η Πράσινη Αριστερά, αλλά και ο Γιάννης Δραγασάκης ζήτησαν συγχρονισμό με το ΑΚΕΛ.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος εισηγητικά κάλεσε το σώμα να δεχτεί το «σχέδιο Ανάν», που, όπως ισχυρίστηκε, είναι βελτιωμένο και «εξασφαλίζει την προοπτική συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων και ειρηνική ολοκλήρωση της κυπριακής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» και προέτρεψε να μην υποτιμάται «η μεγάλη διεθνής σημασία μιας λύσης για την ειρήνη στο κρίσιμο σταυροδρόμι της ανατολικής Μεσογείου», όπου «η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει μια ελπίδα για την ειρήνη»!!

Η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΝ ήταν ένα ποτ - πουρί. Στην αρχή των ίσων αποστάσεων με την εκτίμηση πως ούτε το ΟΧΙ αποτελεί καταστροφή, ούτε το ΝΑΙ οδηγεί στη διάλυση και στη συνέχεια σταδιακά με δαιμονοποίηση του ΟΧΙ, το οποίο αποδόθηκε σε εθνικιστικά ελατήρια και με ωραιοποίηση του ΝΑΙ. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος διατύπωσε πολλές ευχές για την επανένωση και την αρμονική συμβίωση, δεν κατόρθωσε, όμως, να απαντήσει πειστικά αν το «σχέδιο Ανάν» τα εγγυάται. Εκτίμησε ακόμη πως το Κυπριακό βρίσκεται σε φάση μέγιστης δυνατής διεθνοποίησης, δηλαδή αντιμετώπισής του ως προβλήματος εισβολής και κατοχής (!), μια εκτίμηση έξω από κάθε πραγματικότητα, απόρροια της ερμηνείας της ενασχόλησης του ΟΗΕ και της ΕΕ με το Κυπριακό ως διεθνοποίηση. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι αυτά είναι και τα μοναδικά πεδία διαπραγμάτευσης σήμερα, έξω από τα οποία ούτε η ενεργοποίηση της κοινής γνώμης θα έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Κατά τα λοιπά, μίλησε για λάθη της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως το ότι υπερεκτίμησε τα πλεονεκτήματα της ένταξης στην ΕΕ, κατηγόρησε τον Τάσο Παπαδόπουλο πως επιθυμεί τη διατήρηση του σημερινού στάτους, ενώ δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό της κινδυνολογίας, λέγοντας σε όσους στηρίζουν το ΟΧΙ πως «ευκαιρίες και συγκυρίες κατά παραγγελία δεν υπάρχουν». Στα πλαίσια της «ρεάλ πολιτίκ» αντίληψής του, υπογράμμισε πως ήταν αναμενόμενο και επέπληξε όσους δεν το κατανοούν το ότι «θα επιχειρούνταν η εξισορρόπηση της ένταξης στην ΕΕ με μια λύση που θα εξασφάλιζε τα τουρκοκυπριακά και τουρκικά συμφέροντα». Τέλος, σε σχέση με τα «προβλήματα» του «σχεδίου», αρκέστηκε να πει ότι αυτά θα λυθούν στα όργανα της ΕΕ, ενώ απέδωσε το εναντίον του κλίμα σε ελλιπή ενημέρωση.

Ο Τύπος στη Λευκωσία

Οι αναμενόμενες οριστικές τοποθετήσεις των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ επί του δημοψηφίσματος για έγκριση ή απόρριψη λύσης του Κυπριακού με το τελικό «σχέδιο Ανάν» και η παραίτηση του υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, Κίκη Καζαμία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα χτεσινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο «Ο Καζαμίας εξέθεσε τον Παπαδόπουλο», ότι ο μέχρι χτες Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, υποβάλλοντας την παραίτησή του και αποχωρώντας από το κυβερνητικό σχήμα, «επισημοποίησε με τον πλέον ισχυρό τρόπο το βαρύ κλίμα και τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ ΑΚΕΛ και του Προέδρου Παπαδόπουλου, καθώς και το σοβαρότατο εσωκομματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΑΚΕΛ».

Σε άλλο θέμα γράφει πως πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, χωρίς την παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου, η διεθνής προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο, η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει για την εφαρμογή λύσης του Κυπριακού.

Η «Μάχη», με τον τίτλο «Κρυφτούλι Νίκου - Δημήτρη», γράφει στο κύριο θέμα ότι σήμερα (σ.σ. χτες) είναι «η ημέρα της κρίσεως» για το ΑΚΕΛ, αφού στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη η ηγεσία του κόμματος θα τοποθετηθεί οριστικά και αμετάκλητα επί του σχεδίου Ανάν.

Και ενώ στο ΑΚΕΛ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ του κομματικού συμφέροντος και της στήριξης του Προέδρου Παπαδόπουλου, στο ΔΗΣΥ «η μετωπική σύγκρουση του προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη και του εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Σωκράτη Χάσικου με τη βάση του κόμματος είναι αναπόφευκτη». Αλλού γράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Μάρκος Κυπριανού, ξεκαθάρισε τη θέση του δηλώνοντας ότι δεν παραιτείται από μέλος του ΔΗΚΟ μετά το διορισμό του στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως συνεπιτρόπου για θέματα προϋπολογισμού και δημοσιονομικού ελέγχου.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο «Ωρα μηδέν» γράφει πως η Κύπρος, σε επίπεδο ηγεσίας, άγγιξε πια την ώρα μηδέν, με το ΑΚΕΛ σήμερα (σ.σ. χτες) και το ΔΗΣΥ αύριο (σ.σ. σήμερα) να παίρνουν τις οριστικές τους αποφάσεις έναντι του «σχεδίου Ανάν» και να δίδουν την τελική κατεύθυνση στο λαό για έγκριση ή απόρριψή του στο δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη.

Η «Σημερινή», με τον τίτλο «Οχι από το Σ. Ασφαλείας», γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Γερμανός πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Γκούντερ Μπλέγκερ, τάχθηκε προχτές βράδυ εναντίον της υιοθέτησης ψηφίσματος επί του «σχεδίου Ανάν», με το επιχείρημα ότι, σε περίπτωση υιοθέτησής του πριν από τα δημοψηφίσματα, θα ήταν δυνατό να προκληθούν αρνητικές αντιδράσεις.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Αναταράξεις από το σχέδιο», γράφει στο κύριο θέμα πως τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ «σέρνουν το χορό των τελικών αποφάσεων» για το «σχέδιο Ανάν» και ότι η παραίτηση του Κ. Καζαμία από τη θέση του υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων σφράγισε το χτεσινό σκηνικό, καθώς το ΑΚΕΛ μετρά ώρες πλέον για τη λήψη της τελικής του απόφασης που θα καθορίσει εν πολλοίς και τις παραπέρα εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο.

Αλλού παραθέτει δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, ο οποίος με σκεπτικισμό και μάλλον αρνητικά τοποθετείται έναντι του ενδεχομένου χρονικής μετακίνησης της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων για το «σχέδιο Ανάν». Ο Π. Κοξ, αναφέρει η εφημερίδα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής και δεύτερου δημοψηφίσματος σε περίπτωση αρχικής απόρριψης του «σχεδίου Ανάν», ενώ εξετάζει την πιθανότητα επίσκεψής του στην Κύπρο την προσεχή Κυριακή.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο «Προς τελική απόφαση», ότι με τη σύγκληση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ κορυφώνονται σήμερα (σ.σ. χτες) οι εσωκομματικές διεργασίες του κόμματος ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης του Απρίλη για έγκριση ή απόρριψη του «σχεδίου Ανάν».

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, διευκρινίζει ότι η πρόταση για αναβολή της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων αποσκοπεί στην ανάλυση των θετικών σημείων του σχεδίου για διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail», με τον τίτλο «Ο Καζαμίας παραιτείται», γράφει στο κύριο θέμα πως ο Κ. Καζαμίας ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την τοποθέτηση επί του «σχεδίου Ανάν».

Αλλού γράφει ότι το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο προειδοποίησε για πιθανά σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του «σχεδίου Ανάν», δήλωσε ωστόσο ότι εναπόκειται στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει το σχέδιο αυτό ως λύση του Κυπριακού.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Financial Mirror», κάτω από τον τίτλο «Οι Ελληνες ξεφορτώνονται με το "όχι" την Τράπεζα Κύπρου», γράφει στο κύριο θέμα πως οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου έπεσαν κατά 2,7% χτες (σ.σ. προχτές) και στα 2,52 ευρώ ή 1,48 λίρες, καθώς οι Ελληνες επενδυτές, φοβούμενοι ένα «όχι» από τους Ελληνοκυπρίους στο δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συνολική δαπάνη της ανοικοδόμησης της Κύπρου, με βάση τη λύση που προβλέπει το τελικό «σχέδιο Ανάν», θα ανέλθει στα επτά δισεκατομμύρια λίρες, όπως εκτιμούν Τούρκοι ειδικοί του Γραφείου Προγραμματισμού της Αγκυρας.

«Οχι» στο σχέδιο από τον Αλέξη Γαλανό

«Ναι» στην επανένωση της Κύπρου και στη λύση του Κυπριακού, «όχι» όμως στο «σχέδιο Ανάν», λέει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Αλέξης Γαλανός, πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην στέλεχος του ΔΗΚΟ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Γαλανός υποστήριξε ότι με την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» και τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, η Κύπρος αλλά ίσως και η Ευρώπη θα καταστούν όμηροι της Τουρκίας.

Απευθύνοντας έκκληση για ενότητα, ο Α. Γαλανός είπε ότι σέβεται απόλυτα τους υποστηρικτές του «ναι». Δε σημαίνει όμως, πρόσθεσε, ότι όποιος εκφράζει αντίθετη άποψη είναι λιγότερο πατριώτης από οποιονδήποτε άλλον.

Ο Αλέξης Γαλανός είπε ότι στο πέμπτο «σχέδιο Ανάν» υπάρχει βελτίωση όσον αφορά στο ταμείο περιουσιών, έχει όμως ο ίδιος μεγάλες επιφυλάξεις για την ενιαία οικονομία του ομόσπονδου κράτους. Ερωτηθείς για το Συμβούλιο Δωρητών που συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Α. Γαλανός υποστήριξε ότι η Κύπρος θα έπρεπε να εκπροσωπηθεί σε υψηλότερο επίπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ