ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Με φθαρμένα υλικά χτίζει «μέτωπο» για τη διαχείριση

Την αυριανή εκδήλωση για τους αιγιαλούς αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για να διαπιστώσει αν η ανταπόκριση στις προσκλήσεις που έχει αποστείλει, θα του επιτρέψει να ευελπιστεί τουλάχιστον ότι παγιώνεται η συνεργασία του με όσες δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος υπήρξε προσέγγιση για το ζήτημα της ΔΕΗ.

«Μέσα από αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της δικής μας πολιτικής παρέμβασης, είναι φανερό ότι διαμορφώνονται και οι όροι για να δημιουργηθεί ένα μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να θέτει και το θέμα της κυβερνητικής ανατροπής», δήλωσε σχετικά ο Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Παραπολιτικά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και στον Γ. Μηλιό, που για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, με άρθρο του, επέκρινε τα ανοίγματα στις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης. Ο Π. Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κινείται στην ίδια δοκιμασμένη αντίληψη την οποία είχε τα τελευταία 2 χρόνια και στις εκλογές του Μαΐου και στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 (...) Οχι μια μονομερής απεύθυνση (...) η προσπάθεια να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κοινοβουλευτικά αυτοδύναμος στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν πρέπει να αντιστρατεύεται μια πολιτική ανοιγμάτων και συμμαχιών».

Πάντως, οι απανωτές διαφοροποιήσεις του Γ. Μηλιού προκαλούν προβληματισμό στην Κουμουνδούρου. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι διεκδικεί το ρόλο που φαίνεται να εγκαταλείπει - όπως διατείνονται - ο Π. Λαφαζάνης. Για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους, επικαλούνται τη στήριξη που παρέχει ο επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» το τελευταίο διάστημα σε βασικές επιλογές της ηγετικής ομάδας, αλλά και το γεγονός ότι αυτή του εμπιστεύεται το χειρισμό σημαντικών θεμάτων, απονέμοντάς του εκ των υστέρων τα εύσημα για την επιτυχή διεκπεραίωσή τους.

Ο βουλευτής και στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, με άρθρο του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», εναντιώνεται στις κολεγιές που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη «μικρή ΔΕΗ» ή τους αιγιαλούς και προτείνει επιμονή στο δίλημμα «αυτοδυναμία ή ξανά εκλογές»: «Οι "δυνάμει σύμμαχοι" του ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ένας υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου, διατυπώνουν ένα λόγο ο οποίος δεν συνάδει με τις κόκκινες γραμμές του κόμματος (...) πρόκειται για στοιχεία ξένα προς τον πυρήνα του προγράμματός μας, τα οποία καιροσκοπικά συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και λειτουργούν αντικειμενικά ως συστημική πίεση στο κόμμα μας», αναφέρει ο Γ. Μηλιός, άποψη που αποσιωπά το γεγονός ότι η υπαρκτή βάση για τη συνεύρεση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτούς τους «δυνάμει συμμάχους» που επικρίνει είναι η ίδια η στράτευση του κόμματός του στο στόχο της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Στο μεταξύ την κατηγορηματική διάψευση του Β. Διαμαντόπουλου, βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε δημοσίευμα του «Εθνους» σύμφωνα με το οποίο ήταν ευνοούμενος του Φ. Πετσάλνικου, με τη βοήθεια του οποίου μετατέθηκε στον ΟΤΕ Καστοριάς, αλλά και εκλέχτηκε βουλευτής.

ΠΑΣΟΚ
Με όχημα τη «Δημοκρατική Παράταξη», επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο στις διεργασίες

Kατά πλειοψηφία ενέκρινε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ την απόφαση για ιδρυτικό συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» στα τέλη Οκτώβρη, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Για το σκοπό αυτό, όπως αποφασίστηκε, συγκροτείται «Εθνική Οργανωτική Επιτροπή από το Πολιτικό Συμβούλιο και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στελέχη των κομμάτων και των κινήσεων της Ελιάς, στελέχη των κομμάτων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς που θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας και θα θελήσουν να μετάσχουν σε ισότιμη βάση, στελέχη της κοινωνίας των πολιτών, προσωπικότητες του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου και της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να οργανώσει μια ανοικτή διαδικασία βάσης μέσα από την οποία θα οδηγηθούμε στο Συνέδριο».

Της απόφασης προηγήθηκε ένταση, όταν το προεδρείο ζήτησε την ομόφωνη έγκρισή της, προκαλώντας την αντίδραση στελεχών όπως οι Απ. Κακλαμάνης, Φ. Σαχινίδης, Π. Γερουλάνος, Τόνια Αντωνίου κ.ά., θέτοντας ο καθένας ζήτημα αποσαφήνισης σημείων της απόφασης. Ετσι κι αλλιώς, πολλά μέλη της ΚΠΕ (κυρίως του «παπανδρεϊκού» μπλοκ, όπως οι Θ. Μωραΐτης και Π. Γερουλάνος) επέκριναν επιλογές της ηγεσίας. «Αρχηγική» χαρακτηρίστηκε η εμφάνιση της Φώφης Γεννηματά, το όνομα της οποίας «παίζει» στα σενάρια διαδοχολογίας. Ζήτησε πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, συνεργασία με άλλες δυνάμεις του χώρου και υποστήριξε ότι η «Ελιά» ήταν μία προεκλογική συνεργασία που κατέληξε σε συγκόλληση αποκομμάτων.

Μιλώντας νωρίτερα στην ΚΠΕ, ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, επεχείρησε να σκορπίσει αυταπάτες ότι «βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο, αλλάζει η σχέση μας με την τρόικα, πιάνουν τόπο οι θυσίες», την ώρα που συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την τρόικα για επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Σκιαγραφώντας τον επόμενο «εθνικό στόχο», στο όνομα του οποίου ο λαός θα καλείται να υπομένει αδιαμαρτύρητα παλιά και νέα βάσανα, πρόσθεσε ότι τώρα η χώρα χρειάζεται το δικό της «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης», πάντα σε όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο ίδρυσης της «Δημοκρατικής Παράταξης» απέρριψε την ταυτόχρονη διεξαγωγή ενός συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Χαιρέτισε την πρόσκληση διαλόγου που απηύθυνε ο Φ. Κουβέλης, ενώ επιχείρησε να εμφανίσει το χώρο του σε ίση απόσταση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε στο Ποτάμι.

Στο μεταξύ, παρέμβαση στις εξελισσόμενες διεργασίες επιχείρησε με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαδόπουλος, γράφοντας για την ανάγκη άμεσης συγκρότησης μιας ισχυρής πολιτικής δύναμης «που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις του μέλλοντος». Για το ποιοι θα έχουν θέση στο «νέο ξεκίνημα», αναφέρθηκε σε όσους «από τον παλαιό πολιτικό κόσμο κουβαλούν ακόμη φορτία εμπιστοσύνης», αλλά πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να είναι αυτοί που θα ηγηθούν του νέου αυτού ιστορικού κεφαλαίου».

ΔΗΜΑΡ
Διεκδικεί ρόλο γεφυροποιού μεταξύ κεντροαριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ

Αν και υφίσταται σοβαρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της

Με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να δρομολογεί έμπρακτα την πρωτοβουλία που ανέλαβε «για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου», ορίζοντας σαν εκπροσώπους της στο διάλογο με συγγενικές της πολιτικά και ιδεολογικά δυνάμεις τον γραμματέα της ΚΕ Θ. Θεοχαρόπουλο, τον γραμματέα της ΚΟ Δ. Αναγνωστάκη και το μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συνεργασίας Στ. Μανίκα, η μειοψηφία μάλλον καταστρώνει τα δικά της σχέδια. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από δηλώσεις του Γρ. Ψαριανού, όπως και από δηλώσεις του Γ. Πανούση.

Ο Φ. Κουβέλης με δήλωσή του στο «Πρώτο Θέμα» επιβεβαιώνει ότι στην παρούσα φάση η ΔΗΜΑΡ φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας ανάμεσα σε κεντροαριστερά και ΣΥΡΙΖΑ και ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβε αποσκοπεί στο να επιταχύνει διεργασίες στον ευρύτερο αυτό χώρο, με το βλέμμα στραμμένο σε πιθανές πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Στο παραπάνω πλαίσιο υπερασπίζεται την «προοδευτική διακυβέρνηση», στην οποία, όπως λέει, «χωρούν και η κεντροαριστερά και η Αριστερά, μια Αριστερά απαλλαγμένη από το λαϊκισμό και μια κεντροαριστερά αυτόνομη και ισχυρή, απεξαρτημένη από τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ (...) με προγραμματικές συμφωνίες, μέσα από τις οποίες θα προκύψει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο».

Στο μεταξύ την παραίτησή του από τη ΔΗΜΑΡ γνωστοποιεί μέσω συνέντευξής του ο Γρ. Ψαριανός. «Οπως με ενημέρωσαν για τη διαγραφή μου (σ.σ. απ' την κοινοβουλευτική ομάδα) μέσω του Τύπου, έτσι τους ενημερώνω και εγώ μέσω του "Εθνους" για την παραίτησή μου», αναφέρει και αναγγέλλει ότι «πολύ σύντομα θα παραιτηθούν και οι εναπομείναντες φίλοι της μεταρρυθμιστικής τάσης. Αλλά δεν ξέρω εάν θα παραιτηθούν πριν κλείσει το μαγαζί. Αυτό όμως το ξέρει καλύτερα ο ...μαγαζάτορας».

Διαμηνύει ταυτόχρονα τη διαθεσιμότητά του για αξιοποίηση στην κεντροαριστερά στο πλαίσιο των διεργασιών ανασύνθεσής της.

Στο μεταξύ ο γραμματέας της ΚΕ Θ. Θεοχαρόπουλος, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9,84» και απευθυνόμενος στον Ευ. Βενιζέλο, ζήτησε να μείνει έξω από τη διαδικασία διαλόγου το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε από την ανταπάντηση στην επιστολή της ΔΗΜΑΡ. «Επειδή οι θεσμοί πρέπει να προστατεύονται, δεν πρέπει να εντάσσονται ως θέματα στην έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ ορισμένων κομμάτων για την κεντροαριστερά και τη διαμόρφωση της προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας», ανέφερε ο Θ. Θεοχαρόπουλος.

Επιπλέον, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια της ΔΗΜΑΡ για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε συνέδριο της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης, λέγοντας ότι «η διαδικασία διαλόγου για μια νέα προοδευτική συμπαράταξη θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο σεβασμού όλων των χώρων. Αυτά είναι τα θέματα της διαδικασίας έναρξης του διαλόγου και δεν μπορούν να είναι αποφάσεις μονομερείς του ενός ή του άλλου».

Στο μεταξύ, επικριτικός απέναντι στον Φ. Κουβέλη εμφανίστηκε χτες ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης στον «Αθήνα 9,84», λέγοντας ότι «ο ηγέτης, αν πάει "βαρκάδα", δηλαδή και από εδώ και από εκεί, και ίσως πρόεδρος και ίσως κεντροαριστερά και ίσως με τον ΣΥΡΙΖΑ, εντάξει, θα φτάσουμε 0,2%». Υποστήριξε ακόμα ότι δεν υπάρχει πλέον επαφή ανάμεσα στους βουλευτές και στον πρόεδρο του κόμματος, ενώ προέβλεψε δύο ακόμα αποχωρήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα.

ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Εκδήλωση για το φασισμό και τα αίτιά του

Εκδήλωση για το φασισμό και τα αίτια που τον γεννούν και τον τρέφουν, μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», διοργανώνει η ΚΟ Καρύστου αύριο Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο προαύλιο του Γιοκαλείου. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Τις παρακάτω βιβλιοπαρουσιάσεις διοργανώνουν τις επόμενες μέρες ΚΟ του ΚΚΕ:

Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Κερατσινίου οι Κομματικές Οργανώσεις Μετάλλου καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση». Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 7.30 μ.μ. στο θεατράκι της πλατείας Κοκκινόπουλου στους Αγίους Αναργύρους, εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση». Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 17/7

-- Στις 7 μ.μ. στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθήνας (Πανόρμου 59) θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Μ. Μαΐλη «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967». Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ