ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Πεδίο κέρδους λαμπρό η πολεμική βιομηχανία για τα αμερικανικά μονοπώλια, που έχουν ήδη ισχυρές βάσεις στην Ελλάδα
Πεδίο κέρδους λαμπρό η πολεμική βιομηχανία για τα αμερικανικά μονοπώλια, που έχουν ήδη ισχυρές βάσεις στην Ελλάδα
Διαβεβαιώσεις για τη συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς έδωσε η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε στο Αμερικανικό Πεντάγωνο με τους βοηθούς υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ John M. McHugh (υπεύθυνος για το στρατό ξηράς, συναντήθηκε πρόσφατα μαζί του και στην Αθήνα), Derek Cholet (υπεύθυνος για θέματα διεθνούς ασφάλειας) και Alan Estevez (υπεύθυνος για την αμυντική βιομηχανία).

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, στις συναντήσεις, «όσον αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, εκφράστηκε ταύτιση απόψεων και τονίστηκε η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας». Αυτή είναι και η μόνιμη επωδός στις τοποθετήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων όλο αυτό το διάστημα που οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες οξύνονται σε ένα τόξο που καλύπτει τη Μαύρη Θάλασσα, πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Η Φ. Γεννηματά βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις αρχές της βδομάδας με αφορμή τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη Διεθνή Εκθεση Αμυντικών Συστημάτων «AUSA 2014» που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, «οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε πολύ θερμό κλίμα και, όπως ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ διανοίγονται νέες προοπτικές για την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όπου εξετάστηκαν κυρίως οι πιθανότητες συμπαραγωγής αμυντικού υλικού μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών εταιρειών. Συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα εκπαίδευσης και ανταλλαγής προσωπικού, καθώς και θέματα υγειονομικής πολιτικής και έρευνας - τεχνολογίας».

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μακρόχρονη παραδοσιακή φιλία, μπορούν το επόμενο διάστημα να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους στο χώρο της άμυνας, με αιχμή του δόρατος την αμυντική βιομηχανία», σημείωσε χαρακτηριστικά η Γεννηματά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαφές με Μολδαβία για προώθηση ντόπιων και ευρωατλαντικών συμφερόντων

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή και διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ για διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε αντιπαράθεση με ρωσικά μονοπώλια. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η συνάντηση, χτες, στην Αθήνα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας, Natalia Gherman.

Είχαν προηγηθεί επίσκεψη του πρωθυπουργού της Μολδαβίας, του προέδρου της Βουλής και της Gherman τον Απρίλη στην Αθήνα, επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στη Μολδαβία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, υπογραφή πλέγματος συμφωνιών και νομικών κειμένων, όπως το Μνημόνιο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Μάλιστα, η Gherman έκανε χτες προτάσεις για την ενεργοποίηση και την αξιοποίηση αυτού του Μνημονίου, η δε ελληνική πλευρά ανέλαβε δέσμευση να ανταποκριθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό και με ταχύτητα στα αιτήματα της μολδαβικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη χτεσινή συνάντηση, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να ιεραρχήσει ως «δυο μεγάλα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας σε σχέση με τη Μολδαβία», την κατάργηση της βίζας και την προετοιμασία και υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης της Μολδαβίας με την ΕΕ που - όπως είπε - σε πολύ λίγο καιρό θα κυρωθεί και από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σημείωσε με νόημα ότι «η Μολδαβία, παρά την ουδετερότητά της, η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, παίρνει ενεργό μέρος σε πολλές δράσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως, για παράδειγμα, η επιχείρηση στο Κόσσοβο». Θύμισε και το γεγονός ότι υπάρχει «μια πολύ ισχυρή παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Μολδαβία».

Επιπλέον και πέραν του Εκτελεστικού Προγράμματος για τους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης για το 2015 και 2016 που υπέγραψαν χτες οι δύο πλευρές, ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «εξίσου σημαντικό (...) να επεκτείνουμε τη διμερή εμπορική και οικονομική μας συνεργασία, ιδίως στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς και χαίρομαι γιατί αυτό τώρα πλέον γίνεται και στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης της Μολδαβίας με την ΕΕ».

Διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στην ένταξη της Μολδαβίας στα ευρωενωσιακά ενεργειακά δίκτυα. Σε αυτό το φόντο και στην προσπάθεια αναβάθμισης της Ελλάδας και μέσω της λεγόμενης ενεργειακής διπλωματίας, συζήτησε με την Μολδαβή ομόλογό του «για τη σημασία που έχει και ο ΤΑΡ αλλά και ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας και άλλες παρόμοιες υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου ή συμπιεσμένου φυσικού αερίου, που μπορούν να διέρχονται μέσω της Ελλάδος προς την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης». «Χαιρόμαστε γιατί από την άποψη αυτή οι σχεδιασμοί μας και η πολιτική μας ταυτίζονται με αυτή της μολδαβικής κυβέρνησης», είπε.

Για το ζήτημα της Υπερδνειστερίας (περιοχή της Μολδαβίας με πλειοψηφία το ρωσικό στοιχείο, που αποσχίστηκε λίγο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και εκφράζεται διάθεση για ένωση με τη Ρωσία), ο Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας «ακολουθεί πάντα (βλ. στοιχίζεται πίσω από) το κεντρικό ρεύμα της ευρωπαϊκής κοινής θέσης» και τάχθηκε υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Μολδαβίας. Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει η ουκρανική κρίση να επηρεάσει δυσμενώς την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στη Μολδαβία».

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Διαρροές για νέα πρόταση του διαμεσολαβητή Νίμιτς

Νέα πρόταση σε Αθήνα και Σκόπια για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενδέχεται να καταθέσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα των Σκοπίων «Sloboden Pecat» που επικαλείται «καλά ενημερωμένες πηγές».

Η εφημερίδα, που πρόσκειται στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, τη «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, γράφει ότι η πρόταση Νίμιτς για το διεθνές όνομα της χώρας θα είναι «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», η γλώσσα θα ονομάζεται «μακεδονική» και ο λαός (υπηκοότητα) «πολίτες της Ανω Μακεδονίας». Παρακάτω το δημοσίευμα αναφέρει ότι, σύμφωνα με την πιθανολογούμενη πρόταση, το Σύνταγμα της χώρας δε θα αλλάξει, κάτι που σημαίνει ότι το διεθνές όνομα δε θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ορισμός της γλώσσας ως «μακεδονικής» είναι θετικό στοιχείο για την ΠΓΔΜ, ωστόσο «αμφιλεγόμενος» θεωρείται ο όρος που θα χαρακτηρίζει την υπηκοότητα (πολίτες της Ανω Μακεδονίας).

Οι πηγές της εφημερίδας επισημαίνουν ότι ο Νίμιτς, στην πιθανολογούμενη πρότασή του, όσον αφορά την υπηκοότητα ακολουθεί τη «λογική» του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες εθνικές κοινότητες της χώρας αποτελούν συστατικές ενότητες του κράτους.

Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι ο Νίμιτς θα παρουσιάσει την πρόταση αυτή πρώτα στην ελληνική πλευρά και, εφόσον λάβει από αυτήν έστω και την παραμικρή ένδειξη ότι η πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγματεύσεων, τότε θα ακολουθούσε «ισχυρή πίεση» προς την κυβέρνηση στα Σκόπια.

Θυμίζουμε εδώ ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι για μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη «Μακεδονία» και όχι πριν τη λέξη «Δημοκρατία», που θα χρησιμοποιείται έναντι πάντων («erga omnes»), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναλάβουν «πρωτοβουλία» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα Φίλιπ Ρίκερ θα ήταν αυτοί που θα αναλάμβαναν να ασκήσουν πιέσεις προς τον Νίκολα Γκρούεφσκι σχετικά με το θέμα αυτό.

Αλλη εφημερίδα των Σκοπίων, η «Utrinski Vesnik», γράφει ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας της αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη φάνηκε πως ο Νίμιτς σκόπευε να αναλάβει πρωτοβουλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων τον Οκτώβρη. Ωστόσο αναβλήθηκε για αργότερα, περί τα τέλη του έτους, δίνοντας την εντύπωση ότι ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και η ΠΓΔΜ βιάζονται, εκτός κι αν γίνουν προσπάθειες μέσω ανεπίσημης οδού για να επιτευχθεί κάτι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη.

Αγώνας δρόμου «Γρηγόρης Λαμπράκης»

Οι Επιτροπές Ειρήνης Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Νίκαιας και ο Σύλλογος Δρομέων Κορυδαλλού, Νίκαιας και Κερατσινίου διοργανώνουν τον 1ο Αγώνα Δρόμου «Γρηγόρης Λαμπράκης», την Κυριακή 19/10.

Σημείο αφετηρίας και τερματισμού έχει οριστεί η πλατεία Κουμπάκη (πρώην Σπάθα) και η έναρξη θα γίνει στις 9.30 π.μ. Ο αγώνας θα γίνει κατά μήκος της Λεωφόρου Γρηγορίου Λαμπράκη και θα περιλαμβάνει αποστάσεις 10 χλμ., 5 χλμ. και 2 χλμ. για παιδιά.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 697.3506.483, 693.2556.466, μέχρι και 1 ώρα πριν τον αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ