ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Ημουνα και είμαι μαχητής του Κόμματος

Η ομιλία του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ στο 16ο Συνέδριο του Κόμματος

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Πρώτα απ' όλα, θα 'θελα να χαιρετίσω τις αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών και δημοκρατικών κομμάτων, που παρευρίσκονται στο συνέδριο.

Την παρουσία τους δεν τη βλέπω απλώς σαν έκφραση τιμής προς το Κόμμα μας. Τη βλέπω, και χαίρομαι ιδιαίτερα, σαν μια έκφραση για οργανωμένη συνεργασία, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, πράγμα αναγκαίο.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Φανερό πως το 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη μεταβατική περίοδο, που γνώρισε ποτέ η χώρα μας και θα πρόσθετα και ολάκερη η ανθρωπότητα.

Σε μια περίοδο, που χαρακτηρίζεται, από τη μια, από τις μεγάλες ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, από τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, και, από την άλλη, από τη μεγάλη γέννα του καινούριου που κυοφορείται.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Στη μεγάλη δοκιμασία της ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων και της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης, το Κόμμα μας άντεξε και δε γονάτισε.

Θα 'θελα, όμως, να προσθέσω πως αυτές τις μεγάλες ανατροπές δεν τις έχουμε ακόμα δει σε βάθος, δεν έχουμε εκτιμήσει όλες τις πλευρές.

Το θέμα δεν είναι η εξέταση του 20ού Συνεδρίου. Το θέμα είναι να αντιμετωπίσουμε πειστικά την αστική προπαγάνδα και να υπερασπιστούμε ένα καθεστώς, που ήταν η φροντίδα και προστάτης των εργαζομένων της χώρας του.

Ενα καθεστώς, που υπήρξε η ελπίδα και η απαντοχή όλων των λαών και η πατρίδα όλων των αγωνιστών της Γης.

Αυτό το γεγονός ακόμα δυσκολεύει να συνειδητοποιήσουμε το καινούριο που κυοφορείται, να συνειδητοποιήσουμε - θα το επαναλάβω - πως οι νύχτες είναι γκαστρωμένες.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Εχουμε μια εκρηκτική ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων.

Ομως, οι παραγωγικές σχέσεις παραμένουν στάσιμες.

Ετσι παρατηρείται ότι κάθε πρόοδος στα μέσα παραγωγής να μη συνοδεύεται και με την αύξηση και την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων, αλλά, αντίθετα, με τη χειροτέρευση.

Ακόμα, σήμερα, έχουμε μια πρωτοφανή επίθεση του ιμπεριαλισμού σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

- Οι δημοκρατικές κατακτήσεις, η μια μετά την άλλη, καταργούνται.

- Οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται.

- Η ΝΑΤΟική και αμερικανική επικυριαρχία ενισχύεται.

- Στρατιωτικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στη χώρα μας και άλλα.

Το καινούριο αυτής της επίθεσης είναι ότι αυτή δεν περιορίζεται στην εργατική τάξη και τους πολιτικούς εκπροσώπους της, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα κοινωνικά στρώματα.

Ετσι, την επίθεση αυτή την υφίστανται όλοι οι εργαζόμενοι, τα μικρομεσαία αστικά στρώματα, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι διανοούμενοι κλπ.

Και βλέπουμε, το ιστορικά, ίσως, πρωτοφανές, η «νέα τάξη» να έχει ρίξει στο ίδιο χαράκωμα τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους βιοτέχνες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους καλλιτέχνες κ.ά. Δηλαδή, την πλειοψηφία των κοινωνικών στρωμάτων.

Αυτή ακριβώς η ιστορική συγκυρία κάνει αναγκαία, όσο και δυνατή, τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου, που διακηρύσσει το Κόμμα μας, ενός μετώπου, όχι μόνο διαμαρτυρίας, αλλά και εξουσίας.

Αν, όμως, οι αντικειμενικές συνθήκες κάνουν δυνατό το χτίσιμο του Μετώπου, δε σημαίνει ότι η δημιουργία του είναι εύκολη.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως στο Μέτωπο πρόκειται να συμμετάσχουν - και αντικειμενικά αυτό είναι δυνατό - και μικροαστικά στρώματα.

Τα στρώματα αυτά είναι κοινωνικές δυνάμεις, που ταλαντεύονται πότε προς τη μια και πότε προς την άλλη πλευρά.

Η δική τους θετική στάση και η συμμετοχή τους στο Μέτωπο θα ενθαρρύνει την προσέλευση σ' αυτό ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Οι Θέσεις, και σωστά, δε θέτουν σαν όρο για τη συμμαχία τη συμφωνία για το σοσιαλισμό.

Αυτό σημαίνει ότι δε ζητάμε από τους συμμάχους να δεσμευτούν στα πλαίσια του Μετώπου με τις γνωστές προγραμματικές θέσεις του Κόμματός μας για την εξουσία της εργατικής τάξης και το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

Στη βάση αυτής της αντίληψης, θα ασκείται και η κυβερνητική εξουσία του Μετώπου, που θα παλεύει για την εφαρμογή του προγράμματός του, την κατάργηση των αντιδραστικών θεσμών κλπ.

Το θέμα δεν είναι τι αντίληψη θα έχει η κάθε συνιστώσα του Μετώπου για τη λαϊκή εξουσία ή το πώς θα τη θέλει. Το θέμα είναι ποια θα είναι η εξουσία του Μετώπου, όταν αυτό αναδειχτεί - εννοώ κοινοβουλευτικά - σε κυβέρνηση.

Νομίζω πως το Συνέδριο θα αποσαφηνίσει πλήρως τη σχέση του Μετώπου με την εξουσία.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Η σημερινή κατάσταση, τα εθνικοδημοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, θέματα εθνικής κυριαρχίας και υποτέλειας, της υποταγής στα κελεύσματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, της υποταγής στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, της εφαρμογής της Συμφωνίας του Μάαστριχτ και των άλλων που ακολούθησαν, μας υπενθυμίζουν και τη διαχρονική επικαιρότητα της προτροπής του Στάλιν στις αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών κομμάτων των καπιταλιστικών χωρών κατά το 19ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ.

Ο σ. Τσιντζιλώνης μάς θύμισε τι συγκεκριμένα είπε. Εκείνο που θα 'θελα να προσθέσω, είναι πως η μεγάλη αυτή προτροπή του Στάλιν, για την ανάγκη να ανυψωθεί η σημαία της εθνικής ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας, είναι αρκετά επίκαιρη και για το σήμερα.

Και αφορά όλους τους κομμουνιστές. Και εκείνους που επικαλούνται τον Στάλιν και εκείνους που τον αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και ερωτηματικά.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ανήκω σε μια γενιά, που όλα αυτά τα θεωρούσε αυτονόητα και που αγωνίστηκε για την εθνική ανεξαρτησία, για τη δημοκρατία, για την ελευθερία, την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό.

Που αγωνίστηκε και μόνη της και σε πολιτικές συμμαχίες σαν μέλος τους.

Μια γενιά αφοσιωμένη στο Κόμμα.

Μια γενιά πειθαρχημένη στις αρχές και κανόνες λειτουργίας του Κόμματος.

Κάποιοι αποκαλούν τη γενιά αυτή «γενιά βετεράνων, γενιά απόμαχων». Δε θα σχολιάσω γενικά το χαρακτηρισμό.

Σε ό,τι όμως με αφορά προσωπικά, θα ήθελα με την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι ποτέ δεν είχα τη συνείδηση του βετεράνου απόμαχου.

Πάντα από όποια θέση και αν υπηρέτησα το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα, αισθανόμουνα, ήμουνα και είμαι μαχητής του.

Μηνύματα προσωπικοτήτων για το Συνέδριο

Πλήθος είναι τα μηνύματα που καταφθάνουν στο Γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, από ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά., με αφορμή τις εργασίες του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Αντώνης Ρουπακιώτης στο μήνυμά του εξηγεί τους λόγους που δεν του επέτρεψαν να παραστεί στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου και εύχεται καλή επιτυχία.

Ο Σταύρος Βουλασίκης, καθηγητής των ΤΕΙ, στο μήνυμά του τονίζει: «Ενας αρχαίος μεγάλος φιλόσοφος, στρατηλάτης και πολιτικός έλεγε: "Το δρόμο τον βρίσκεις ή τον χαράζεις».

Πιστεύω ότι η συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέας, και η ΚΕ του ΚΚΕ έχουν βρει το δρόμο ή το χαράζουν εκεί που δεν υπάρχει.

Χαιρετίζω το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ (θεωρώ τον εαυτό μου νοερά και πνευματικά παρόντα) και πιστεύω ότι οι Σύνεδροι θα επικαιροποιήσουν τις ιδέες του Μαρξ και του Λένιν και τα διδάγματα της μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης.

Οι υποκειμενικές και αντικειμενικές συνθήκες ολοένα και περισσότερο μας οδηγούν στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας. Σας εύχομαι δημιουργική εργασία και σκέψη».

Ο πρώην δήμαρχος Λαυρίου και νυν δημοτικός σύμβουλος Κώστας Πόγκας αναφέρει: «Ευχαριστώ παρά πολύ για την πρόσκληση, λυπούμαι που λόγοι άλλων απασχολήσεων δε μου επιτρέπουν να παραστώ στην έναρξη των εργασιών του 16ου Συνεδρίου σας.

Εύχομαι ολόψυχα επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας, οι οποίες ελπίζω να ανοίξουν προοπτικές συσπείρωσης του ελληνικού και παγκόσμιου λαϊκού προοδευτικού κινήματος ενάντια στην παγκόσμια καπιταλιστική κερδοσκοπία».

Ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος επισημαίνει: «Εύχομαι διεξαγωγή εργασιών Συνεδρίου με άκρα επιτυχία και λήψη αποφάσεων εποικοδομητικών για την πολιτική της χώρας αντίκρυ στις δυσχερέστατες σημερινές περιστάσεις».

Ο δήμαρχος Θήρας Αρτέμιος Μητροπίας στο μήνυμά του τονίζει: «Με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος σας ο Δήμος Θήρας εύχεται κάθε επιτυχία στις εργασίες του. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα από το δημιουργικό δημοκρατικό διάλογο του Συνεδρίου σας, τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξετε θα επιβεβαιώσουν για μια ακόμα φορά την αγωνιστικότητα του Κόμματός σας, το οποίο πάντα διακρίνεται και είναι πρωτεργάτης στους λαϊκούς αγώνες.

Ο Δήμος Θήρας, ως νεοσύστατος και μετά από τη δίχρονη εμπειρία της λειτουργίας του, σας εκθέτει επιγραμματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα οποία είναι πολλά, όπως και όλοι εξάλλου οι νεοσύστατοι δήμοι.

Ξεκινώντας από τα προβλήματα της στέγασης, οργάνωσης και στελέχωσής του, φτάνουμε στο δυσεπίλυτο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Παρ' όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυσή τους πρέπει και εσείς τα πολιτικά κόμματα να συμβάλετε, ώστε η κεντρική εξουσία να αναζητήσει τρόπους για την απρόσκοπτη λειτουργία των νέων δήμων.

Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η μεταρρύθμιση που προωθήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το Ν. 2539/97 να ολοκληρωθεί, ώστε οι δήμοι να γίνουν κύτταρα ανάπτυξης και προόδου κάθε τοπικής κοινωνίας.

Τέλος για μια ακόμα φορά να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας και σας προτρέπουμε να θεωρήσετε την οποία διαφορετικότητα των απόψεών σας για την Ελληνική Κοινωνία και τη Διεθνή Κοινότητα ως στόχο ενός διαρκή αγώνα για έναν κόσμο όπως εσείς επιθυμείτε».

Η γνωστή ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου με μήνυμά της γνωστοποίησε πως δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην έναρξη του 16ου του ΚΚΕ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και έστειλε τις ευχές της για καλή επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΪΖΗ
Συμπεράσματα ωφέλιμα για το λαό

Ο ηθοποιός Αλέκα Παΐζη μας είπε:

«Περιμένουμε να βγουν από το συνέδριο συμπεράσματα που θα είναι ωφέλιμα για τον ελληνικό λαό».

ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ
Αχτίδα φωτός το Συνέδριο

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νεοκλής Σαρρής, δήλωσε για το συνέδριο του ΚΚΕ και την πρότασή του για τη συγκρότηση Λαϊκού Μετώπου: «Οπως γνωρίζετε, από την αρχή επικροτώ τη συγκρότηση ενός πλατύτερου λαϊκού πατριωτικού μετώπου ενόψει μάλιστα και των δύσκολων ημερών που περνάει ο λαός μας και η Ελλάδα, αλλά και όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι στην Ευρώπη και παγκόσμια. Είναι πραγματικά το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ μια αχτίδα φωτός, ελπίζω οι εργασίες του να δικαιώσουν τις προσδοκίες όλων των δημοκρατικά σκεπτόμενων ανθρώπων».

Παραβρέθηκαν ακόμη στην έναρξη του Συνεδρίου

Εκ παραδρομής στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη» και στο θέμα που αφορούσε στους παραβρισκόμενους στην έναρξη των εργασιών του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, δε δημοσιεύτηκαν τα ονόματα των παρακάτω:

Αβραμίδης Αριστείδης, δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας

Βαλιώτης Βαγγέλης, δήμαρχος Οινούντος Λακωνίας

Βαρδάνης Μιχάλης, πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974

Βουδούρης Κώστας, γενικός γραμματέας της ΠΟΑΣΥ

Διακογιάννης Γιάννης, δημοσιογράφος

Λιόγκαρης Βασίλης, συγγραφέας

Νταλκαφούκης Αντώνης, μέλος του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ

Παπαπολυχρονίου Κώστας, πρώην δήμαρχος Ασπροπύργου

Πίνη Μαίρη, δημοσιογράφος

Χατζηγιαννακέρης Τηλέμαχος, δήμαρχος Νέας Αρτάκης

ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ελπίζω να ανοίξει δρόμους

Ο γνωστός δικηγόρος Τάκης Παππάς,, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, σχολιάζοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, τόνισε: «Ελπίζω να πάει καλά, να είναι ανοιχτό και να ανοίξει δρόμους για τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου της Αριστεράς. Είναι η μόνη ελπίδα, η μόνη πολιτική δύναμη για να ανταγωνιστεί τη Νέα Τάξη».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
Ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον

Ο Μανώλης Μαθιουδάκης, γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, δήλωσε: «Το συνέδριο του ΚΚΕ είναι ένα πολιτικό γεγονός. Είναι όμως ένα ακόμα μεγαλύτερο γεγονός για όλους τους εργαζόμενους, είναι μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Να πάει καλά επ' ωφελεία του λαού μας

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Σταυρόπουλος δήλωσε για την παρουσία του στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου: «Ηρθα να παρακολουθήσω το Συνέδριο του ΚΚΕ, που γίνεται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ευχόμενος να πάει καλά, επ' ωφελεία του λαού μας, στις δύσκολες εποχές που μάχεται και από έξω και από μέσα, για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα προβλήματα των εποχών».

ΓΙΩΤΑ ΒΕΗ
Πηγή καινούριων ιδεών και απόψεων

Η γνωστή τραγουδίστρια Γιώτα Βέη, αναφερόμενη στις εργασίες του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, τόνισε: «Είναι μια κορυφαία στιγμή για το ΚΚΕ. Εδώ συγκεντρώνονται όλες οι απόψεις, όλες οι γνώμες και νομίζω ότι γίνεται ένας βαθύς προγραμματισμός για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ιδέες και τις θέσεις του ΚΚΕ και νομίζω ότι δεν αφορά μόνο τα μέλη του ΚΚΕ, αλλά και όλους τους σύγχρονους, σκεπτόμενους και προοδευτικούς ανθρώπους. Πιστεύω ότι αυτό το Συνέδριο δε βοηθάει μόνο τους κομμουνιστές, αλλά αντανακλάται σε όλα τα κόμματα και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, διότι απ' εδώ εδραιώνονται κάποιες αλήθειες και νομίζω ότι αποτελεί πηγή καινούριων ιδεών και καινούριων απόψεων σε ό,τι αφορά την εποχή μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ