ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣΠΕΡΤ
Ανάγκη πολιτικής στήριξης και ενίσχυσης της ΕΡΤ

Ανοιξε χτες τις εργασίες του το 16ο Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Γιώργος Μαγγανιάς τόνισε την ανάγκη πολιτικής στήριξης και ενίσχυσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αφού είναι η μόνη που μπορεί να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και να αποτελέσει πρότυπο στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία και την ενημέρωση. Αναφερόμενος στη "μεταρρύθμιση" της ΕΡΤ, μίλησε για "απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης", για εξωραϊσμό και εξαγγελίες που γίνονται, με στόχο τον "πρόσκαιρο εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης" και που θα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μία μη "αναστρέψιμη κατάσταση". Συνέπεια, αυτής της κατάστασης, θα είναι να κληθούν και πάλι οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το τίμημα "λαθεμένων επιλογών". Οσον αφορά τις νέες εξελίξεις με την ψήφιση του νόμου για την ψηφιακή, ο Γ. Μαγγανιάς τόνισε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα αποτελέσει το "φτωχό συγγενή" αυτής της νέας εποχής. Παρά την ύπαρξη προϋποθέσεων για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας, η ΕΡΤ έχει επιλέξει το ρόλο του "απλού παρατηρητή" των εξελίξεων. Θα παίξει έναν "περιθωριακό ρόλο", σε αντίθεση με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θα έχουν τη "δεσπόζουσα" θέση.

Στο μεγάλο θέμα για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, που αφορά την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που επιδιώκεται μέσα από τον νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ χαρακτήρισε κρίσιμο το διάλογο που έχει η Ομοσπονδία με τη διοίκηση της εταιρίας. Υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν για την προάσπιση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων τους και δεν πρόκειται να αποδεχτούν λύσεις, που καθιστούν τους εργαζόμενους "ομήρους της εκάστοτε διοίκησης".

"Αδίκως", σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα,κατηγορείται η κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στην ΕΡΤ και γενικότερα στο χώρο των ΜΜΕ. Αρνήθηκε ότι η ΕΡΤ οδηγείται στη συρρίκνωση και αναφέρθηκε στην οικονομική εξυγίανση της ΕΡΤ, στο κύρος που έχουν αποκτήσει τα προγράμματά της, ενώ ανακοίνωσε ότι τους πρώτους μήνες του 1999 θα λήξει η εκκρεμότητα που υπάρχει με το θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Σε θετικό δρόμο βρίσκεται ο "εκσυγχρονισμός" που επιχείρησε η διοίκηση της ΕΡΤ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρός της. Ο Παναγιώτης Παναγιώτου,για να "στηρίξει" την άποψή του, αναφέρθηκε και σε έρευνα της V - PRC, η οποία όπως είπε θα δοθεί στη δημοσιότητα το Γενάρη. Σύμφωνα με την έρευνα υπάρχει, μεταξύ άλλων, δυναμική μεταβολή στο προφίλ της ΕΡΤ, ενισχύθηκε η συνολική προτίμηση των τηλεθεατών, υπερδιπλασιάστηκε η επιρροή της ΕΡΤ στις νεότερες ηλικίες, αυξήθηκε η επιρροή της στα πλέον μορφωμένα κοινωνικά στρώματα, υπερδιπλασιάστηκε η επιρροή της στα αστικά κέντρα. Οσον αφορά τη "μεταφορά" των περιφερειακών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Π. Παναγιώτου ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για "συρρίκνωση" της ΕΡΑ.

Επιδιώκεται η συρρίκνωση της ΕΡΤ

Τη συρρίκνωση της ΕΡΤ με την πολιτική που ακολουθεί, επιδιώκει η κυβέρνηση, τόνισε ο Μάκης Κοψίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στο χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ. Ο Μάκης Κοψίδης ανέπτυξε εν συντομία τις θέσεις του Κόμματος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση. Ο νόμος για την ψηφιακή, όπως είπε, δίνει αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα όχι στην ΕΡΤ, αλλά σε μονοπωλιακά και εγχώρια συγκροτήματα, που ήδη έχουν αλώσει το χώρο των ΜΜΕ. Η ΕΡΤ, με το νόμο αυτό, δε γίνεται απλώς "φτωχός συγγενής", αλλά μοχλός εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων. Αντί να "προχωρήσουμε", όπως είπε, στην ουσιαστική ανάπτυξη της ΕΡΤ, για να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή, η κυβέρνηση με το νόμο για την ψηφιακή δίνει το προβάδισμα στα ιδιωτικά συγκροτήματα. Συγχρόνως, "υποσκάπτει" την ΕΡΤ προς όφελος των ιδιωτικών μονοπωλίων και προχωρά και στην "οργανική" συρρίκνωση με τη μεταφορά των περιφερειακών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση προβάλλει το θέμα του κόστους και για τους περιφερειακούς σταθμούς, τη στιγμή που μια "χούφτα καναλάρχες" χρωστάνε δεκάδες δισ. στο ελληνικό δημόσιο και στα ταμεία των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ έθεσε το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση προχωράει σε ρυθμίσεις για τα τεράστια αυτά χρέη, ενώ αντίθετα δείχνει τόση μεγάλη "ευαισθησία" στο κόστος των περιφερειακών σταθμών. Τόνισε, επίσης, πως η κυβέρνηση διατηρεί "άθικτους" μια σειρά μηχανισμούς που υπονομεύουν την ΕΡΤ, φέρνοντας ως παράδειγμα την AGB, που μονοπωλιακά ελέγχει τις τηλεμετρήσεις, διοχετεύοντας τα δισ. από τις διαφημίσεις στα ιδιωτικά κανάλια. Η κυβέρνηση αρνείται, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, να προχωρήσει στη δημιουργία δημόσιου φορέα.

Ο Μάκης Κοψίδης συνέδεσε τις αλλαγές αυτές και με τις αλλαγές που επέρχονται στις εργασιακές σχέσεις, λέγοντας ότι δε συντελούνται σε ένα "ουδέτερο τοπίο", αλλά γίνονται με "φόντο" την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην οποία διακυβεύονται θεμελιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο "πάγωμα" των συμβάσεων αορίστου χρόνου και στο απαράδεκτο καθεστώς των τρίμηνων συμβάσεων. Εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για όσα συμβαίνουν στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, τονίζοντας ότι παράλληλα το ΚΚΕ στήριξε, στηρίζει και θα στηρίξει την ΕΡΤ, γιατί πιστεύει ότι είναι ο μόνος φορέας - παρά τον κυβερνητικό πολλές φορές εναγκαλισμό της - που μπορεί να "προσεγγίσει την αντικειμενική πληροφόρηση και τον πολιτισμό". Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, λέγοντας ότι είναι περιορισμένες οι αρμοδιότητές του και πως δεν είναι ανεξάρτητο όργανο, αφού η πλειοψηφία των μελών του ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Τη χτεσινή πρώτη μέρα του Συνεδρίου χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ, της ΓΣΕΕ, της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, καθώς με επιστολή του και ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ