ΟΟΣΑ: Το 25% όσων έχουν χαμηλό εισόδημα δεν έλαβε ιατρική περίθαλψη όταν τη χρειάστηκε!
«Απεργούμε γιατί δεν ανεχόμαστε, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής χειρουργικής, το 49% των ασθενών μας να μη βρίσκει γιατρό και το 24% να μην μπορεί να κάνει αναγκαίες εξετάσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει:
«Απεργούμε γιατί την ώρα που οι δημόσιες δομές Υγείας έχουν συρρικνωθεί κατά 40% συγκριτικά με το 2009 και το προσωπικό τους έχει απομείνει μισό, γερασμένο και εξουθενωμένο, οι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας κάνουν "τρελό" πάρτι κερδών».
Και αναδεικνύει ότι τους ομίλους αυτούς υπηρετούν μια σειρά αντιλαϊκά αντιδραστικά νομοθετήματα που προωθεί η κυβέρνηση, όπως:
Στους δε λόγους που οι γιατροί απεργούν η ΟΕΝΓΕ προσθέτει το αίτημα ένταξης στα ΒΑΕ, τους καθηλωμένους στα επίπεδα του 2009 μισθούς, τις αυξήσεις που εξανεμίζονται από την ακρίβεια, την εντατικοποίηση, τις συνεχείς μετακινήσεις και την εργασιακή ομηρία.
Τέλος, στις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας περιλαμβάνονται αυτές για διπλασιασμό των απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών και άλλα μισθολογικά αιτήματα, για μαζικές μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις όλων των επικουρικών κ.λπ.
Τη σημασία των διεκδικήσεων των νοσοκομειακών γιατρών επιβεβαιώνει στο μεταξύ άλλη μια έκθεση για την κατάσταση του συστήματος Υγείας, αυτήν τη φορά από τον ΟΟΣΑ.
Πρόκειται για την έκθεση «Health at a Glance - Europe 2024», στην οποία συγκρίνονται τα συστήματα Υγείας από 40 ευρωπαϊκές χώρες και, εκτός από την υποβάθμιση στην Ελλάδα, αποτυπώνει συνολικά την κατάντια των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας.
Στην Ελλάδα, λοιπόν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ένας στους τέσσερις (23%) πολίτες με χαμηλό εισόδημα δεν έλαβε κάποια ιατρική περίθαλψη όταν τη χρειάστηκε το 2023, λόγω κόστους των υπηρεσιών! Μάλιστα, οι ιδιωτικές πληρωμές για την Υγεία στη χώρα μας ξεπέρασαν το 30% των συνολικών, ποσοστό που είναι υψηλό για όλη την Ευρώπη, αφού φτάνει κατά μέσο όρο το 15%.
Επίσης, 20 χώρες - μέλη της ΕΕ ανέφεραν έλλειψη γιατρών το 2022 και το 2023, 15 χώρες ανέφεραν έλλειψη νοσηλευτών, ενώ πάνω από το 1/3 των γιατρών και το 1/4 των νοσηλευτών στην ΕΕ είναι άνω των 55 ετών και αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.
Με βάση τα ελάχιστα όρια προσωπικού για την καθολική υγειονομική κάλυψη (UHC), οι χώρες της ΕΕ είχαν εκτιμώμενη έλλειψη περίπου 1,2 εκατομμυρίων γιατρών, νοσοκόμων και μαιών το 2022.
«Η εμπιστοσύνη του κοινού στους κυβερνητικούς θεσμούς είναι βασικός, καθοριστικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων από τις χώρες», αναφέρει ο ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού οδηγεί σε χαμηλότερη τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών και σε αυξημένες κοινωνικές εντάσεις.
Στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια (10.30 π.μ.) καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Παράλληλα καλεί την Τρίτη 3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ, στις 6 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή, και σε πορεία στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.
Να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοι την κάλπη του ΕΔΟΕΑΠ για να στείλουν μήνυμα ενάντια στην πολιτική που διαλύει τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και στα στηρίγματά της στον Οργανισμό, καλεί με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν από τις 21 έως 25 Νοέμβρη, για νέα διοίκηση στον ασφαλιστικό φορέα.
Καλεί σε υπερψήφιση συνδικαλιστών (το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο) που έχουν δοκιμαστεί στη μαχητική υπεράσπιση των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην οργάνωση του αγώνα στον κλάδο.
Συγκεκριμένα: Παναγιώτης (Πάνος) Ζάχαρης - ΔΣ ΠΟΕΣΥ, Κατερίνα Καδδά - ΔΣ ΕΤΙΤΑ, Δημήτρης Κούκος - ΔΣ ΕΠΗΕΑ, Ευστράτιος (Στράτος) Κουτσοβίλης - ΔΣ ΕΠΗΕΑ, Γιώργος Λιαγκάκης - ΔΣ ΕΠΗΕΑ, Γεώργιος - Νικόλαος (Γιώργος) Μηλιώνης - ΓΣ ΠΟΕΣΥ, Θεοχάρης (Χάρης) Μπόλκας - ΔΣ ΕΣΗΕΑ, Κώστας Πολύζος - ΓΓ ΕΤΙΤΑ, Βαγγέλης Τσολίσος - ΔΣ ΕΤΙΤΑ, Παναγιώτης Χαραλαμπίδης - ΓΣ ΠΟΕΣΥ.
Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ επισημαίνει: «Οι αρχαιρεσίες στον ΕΔΟΕΑΠ πραγματοποιούνται σε μια περίοδο όπου κυβέρνηση, αφεντικά και ΕΕ έχουν εξαπολύσει γενικευμένη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τον λαό, τσακίζοντας καθημερινά τη ζωή του».
Τονίζει ότι «ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι κάτι έξω από το σύστημα Υγείας, ούτε θα εξαιρεθεί από την αντεργατική και αντιασφαλιστική επίθεση που εκδηλώνεται ενιαία απέναντι στην εργατική τάξη. Το βιώνουμε πιο έντονα από τα πρώτα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, όταν άρχισαν να επιβάλλονται οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της».
Και συμπληρώνει ότι «σχετικά με τον "νέο ΕΔΟΕΑΠ" έγινε κατάργηση του εφάπαξ για τους νεοπροσλαμβανόμενους και η αρχή για σειρά περικοπών στις παροχές. Οι θεσμοθετημένες αναλογιστικές μελέτες συνδέουν την προοπτική του Ταμείου με την ανταποδοτικότητα, στις παροχές, με αναπροσαρμογές, άρα μειώσεις σε παροχές ή/και αυξήσεις στη συμμετοχή των εργαζομένων σε ιατρικές πράξεις και φάρμακα, ενώ το ποσοστιαίο "σπάσιμο" των εισφορών σε Υγεία, Πρόνοια και Επικούρηση οδηγεί επίσης σε περικοπές.
Τα αφεντικά διαρκώς αμφισβητούν το 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ, ζητούν την κατάργησή του, ενώ μπορεί εύκολα να μην αποδίδεται. Σήμερα μάλιστα επιδοτείται από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή τα λεφτά των εργαζομένων, ενώ υπάρχει και η πείρα από το αγγελιόσημο που δεν αποδόθηκε ποτέ από την εργοδοσία στο ακέραιο. Ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις δίνουν και άλλο "ζεστό" χρήμα στα αφεντικά των ΜΜΕ με διάφορα προσχήματα».
Κλείνοντας αναφέρει: «Το κύριο στην αντίληψή μας είναι ότι δεν παζαρεύουμε πόσο θα χάσουμε, δεν παζαρεύουμε πόσο πιο πίσω θα πάμε. Απαιτούμε, διεκδικούμε:
Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όλους. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις απώλειες από το 2009, καθώς και του πληθωρισμού με τις τεράστιες αυξήσεις τιμών σε είδη πλατιάς κατανάλωσης. Αυτό θα συμβάλει και στην αύξηση των εισφορών, άρα και των εσόδων του Ταμείου. Να καταργηθούν οι εισφορές των εργαζομένων. Να επιστραφούν όλα τα "κλεμμένα" από το "κούρεμα" και να δοθούν όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών. Αύξηση συντάξεων, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης. Πλήρης ασφάλιση των ανέργων για όλο το διάστημα της ανεργίας. Προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού ώστε να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση των εργαζομένων του ΕΔΟΕΑΠ και να διασφαλίζονται καλύτερες υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους» κ.ά.
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 10.30 π.μ. από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
Σήμερα Τρίτη απεργούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αποφάσεις των Ενώσεων και Ομοσπονδιών στον χώρο του Τύπου.
Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, οργανώνοντας απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Ταυτόχρονα, καλεί δημοσιογράφους, τεχνικούς, φωτορεπόρτερ και διοικητικούς υπαλλήλους σε συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη 20 Νοέμβρη, μαζί με όλη την εργατική τάξη, με προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.
Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σημειώνει ότι για μια ακόμα φορά η κυβερνητική - εργοδοτική πλειοψηφία στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και στις άλλες Ενώσεις του χώρου ανακοίνωσε με ένα εξώδικο της τελευταίας στιγμής απεργία για τις 19 Νοέμβρη, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση για το περιεχόμενο της κινητοποίησης, χωρίς να έχουν διαμορφωθεί αιτήματα και χωρίς να ανακοινωθεί κάποια συγκέντρωση στο πλαίσιο της απεργίας.
Στην απεργία και στη σημερινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας καλεί και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.
«Με τη φωτογραφική μας μηχανή καταγράφουμε τη διεξαγωγή των πολεμικών συγκρούσεων που γίνονται στη γειτονιά μας, με τελευταία τη γενοκτονία που πραγματοποιεί το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ στην Παλαιστίνη και στον Λίβανο, με την πλειοψηφία των νεκρών να είναι μικρά παιδιά και γυναίκες και με την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ και την "ιερή αμυντική συμμαχία" του ΝΑΤΟ συμμέτοχους στον πόλεμο αυτόν.
Καταγράφουμε και την άλλη μορφή αυτής της "ειρήνης", όπου κυριαρχούν οι άθλιες συνθήκες εργασίας, οι χαμηλοί μισθοί και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής, η υψηλή φορολογία, οι κατασχέσεις των σπιτιών των λαϊκών οικογενειών, τα εργατικά "ατυχήματα" και εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών, η καταστολή, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας. Καταγράφουμε όμως και τους αγώνες των εργαζομένων άλλων κλάδων, που με οργανωμένο αγώνα υπερασπίζονται τη δουλειά και το ψωμί των οικογενειών τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Καλεί τους φωτορεπόρτερ να απεργήσουν και να διεκδικήσουν μια σειρά αιτήματα, όπως: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ΣΣΕ με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και να κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους, κατάργηση των εξάμηνων και ετήσιων συμβάσεων, της δουλειάς με «μπλοκάκι» και κάθε είδους ελαστικής απασχόλησης.