ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
Σελ. /40
Ο ήχος των όπλων

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί είναι ο πρώτος ήχος που αναμενόταν να ηχήσει στην ιρακινή έρημο και να σημάνει την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ. Αργά το βράδυ, οι πρώτες εκρήξεις, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ακούστηκαν στο Νότιο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ. Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ οι κάτοικοι καλούνταν να ανοίξουν τα κουτιά με τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, κίνηση που, όπως είχε διευκρινίσει η ισραηλινή ηγεσία, θα γινόταν μόνο αν η στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ επρόκειτο να αρχίσει εντός των προσεχών ωρών. Η Βαγδάτη θύμιζε νεκρή πόλη, με τους κατοίκους της κλεισμένους στα σπίτια και τους δρόμους έρημους να περιμένουν τον καταιγισμό των αμερικανικών βομβών.

Από χτες το πρωί, το κλίμα ήταν άκρως πολεμικό τόσο στο Ιράκ όσο και στις γειτονικές χώρες. Τα αμερικανικά στρατεύματα είχαν, ήδη, λάβει θέσεις εντός της ουδέτερης ζώνης ανάμεσα στο Ιράκ και στο Κουβέιτ, περιμένοντας την τελική εντολή, ενώ τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα είχαν λάβει θέση μάχης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες πληροφορίες που διοχετεύονταν από αμερικανο-βρετανικές πηγές, άνδρες των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων είχαν, ήδη, προχωρήσει σε προέλαση στο έδαφος του Ιράκ από το βορρά. Νωρίτερα, χτες, αμερικανικά αεροσκάφη είχαν καταφέρει συντριπτικό πλήγμα σε αντιπυραυλικές ιρακινές συστοιχίες στη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» στο Νότιο Ιράκ, ενώ παράλληλα πέταξαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια φυλλάδια, με τα οποία καλούσαν τους Ιρακινούς στρατιώτες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και διαβεβαίωναν τον ιρακινό λαό ότι δεν είναι στόχος.

Τα σενάρια για το πώς θα πραγματοποιηθεί, τελικά, η στρατιωτική εισβολή διαδέχονταν το ένα το άλλο. Το μόνο βέβαιο φαίνεται πως είναι ότι το πρώτο βήμα θα είναι οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί όλων των πιθανών στρατηγικών στόχων. Σύμφωνα με το ένα σενάριο, σχεδόν παράλληλα με τους βομβαρδισμούς, και καιρού επιτρέποντος, θα άρχιζε και η χερσαία εισβολή από βορρά και νότο, με στόχο, κατ' αρχάς, την περικύκλωση των πετρελαιοπηγών της Μοσούλης και σε κατάληψη της Βασόρας, στο νότο. Σύμφωνα με άλλο σενάριο, οι στόχοι της πρώτης ημέρας θα είναι περιορισμένοι και επιλεγμένοι με τέτοιο τρόπο που να προκαλέσουν την κατάρρευση του ιρακινού ηθικού και η χερσαία επέμβαση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Στις τελευταίες, ίσως, πράξεις του διπλωματικού πολέμου, αμερικανικές πηγές διέρρεαν ότι μεγάλο μέρος της ιρακινής στρατιωτικής ηγεσίας θα αυτομολήσει αμέσως μόλις αρχίσει η επίθεση. Μάλιστα, κουβεϊτιανές πηγές ανέφεραν ότι, χτες, αυτομόλησαν 16 Ιρακινοί στρατιώτες. Στο πλαίσιο, προφανώς, του συγκεκριμένου «πολέμου», κυκλοφόρησαν, χτες το μεσημέρι, και έντονες φήμες περί αυτομόλησης του Ιρακινού αντιπροέδρου Ταρέκ Αζίζ. Ο ίδιος, κάποιες ώρες αργότερα, εμφανίστηκε στο κέντρο Τύπου και επανέλαβε ότι είναι «αδύνατο να γίνει δεκτό το αμερικανικό τελεσίγραφο περί αυτοεξορίας του Σαντάμ».

Την πρόταση επανέφερε, χτες, και η Σ. Αραβία, ενώ το Μπαχρέιν με ανακοίνωσή του προσφέρθηκε να χορηγήσει άσυλο στον Ιρακινό ηγέτη, προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος. Εντούτοις, εκτός από την ιρακινή άρνηση, οι προτάσεις αυτές ήταν αποτυχημένες, πριν καν διατυπωθούν, αφού η Ουάσιγκτον είχε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποφευχθεί η επίθεση ακόμη και αν εγκαταλείψει ο Σαντάμ Χουσεΐν το Ιράκ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Βαρύ κλίμα, καμία ουσία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε βαρύ κλίμα έγινε, χτες, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αν και η συνεδρίαση συγκλήθηκε σε επίπεδο ΥΠΕΞ, μόνον οι ΥΠΕΞ του ενός «στρατοπέδου», αυτού που τάχθηκε κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, συμμετείχαν στη συζήτηση, δηλαδή οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Συρίας και της προεδρεύουσας Γουινέας. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος φέρεται να ζήτησε έκτακτη συνάντηση από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ομως, ο Μπους αρνήθηκε.

Τη λύπη του για τη διακοπή των επιθεωρήσεων εξέφρασε ο Χανς Μπλιξ, καθώς οι «τρεισήμισι μήνες των επιθεωρήσεων δεν πέτυχαν να προσφέρουν τις αναγκαίες αποδείξεις περί μη ύπαρξης απαγορευμένων όπλων που θα απέτρεπαν τον πόλεμο». Ο Μπλιξ προχώρησε κανονικά στην παρουσίαση 77σέλιδης έκθεσης προόδου και ευχαρίστησε, εμμέσως, τις ιρακινές αρχές για την άψογη συνεργασία που προσέφεραν προκειμένου να εγκαταλείψουν τάχιστα το Ιράκ οι επιθεωρητές. Επίσης, ο Σουηδός διπλωμάτης χαρακτήρισε «εξαιρετικά απίθανο» το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η ιρακινή πλευρά όπλα μαζικής καταστροφής, καθώς δίνει μεγάλη σημασία στη διεθνή κοινή γνώμη.

«Ο ΟΗΕ, σε καμία απόφασή του σχετικά με το Ιράκ από το 1990 έως σήμερα, δεν ενέκρινε έναν πόλεμο για την ανατροπή της ιρακινής κυβέρνησης, της κυβέρνησης ενός κυρίαρχου κράτους». Αυτό υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, συμπληρώνοντας ότι η επίθεση κατά της Βαγδάτης «θα πετύχει μόνο να υποβαθμίσει την αντιτρομοκρατική εκστρατεία» και κατέληξε ότι «αν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το Ιράκ αποτελεί πραγματική απειλή για τον κόσμο, τότε σίγουρα η Ρωσία θα βοηθούσε στις όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονταν».

Παίρνοντας το λόγο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, επανέλαβε την κατηγορηματική απόρριψη της χώρας του απέναντι στην επιλογή του πολέμου. Ο Φίσερ, σε σκληρό ύφος, απάντησε στις αμερικανο-βρετανικές αιτιάσεις περί αποτυχίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας ότι «δεν απέτυχε το Συμβούλιο Ασφαλείας να κατορθώσει τον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ, ούτε απέτυχε να αποτρέψει τον πόλεμο, γιατί η απόφαση του πολέμου δεν τέθηκε καν προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος θα αυξήσει την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή. Ο Ντε Βιλπέν απέφυγε να αναφερθεί περαιτέρω στο θέμα, και κατάφερε να κερδίσει, πάλι, το χειροκρότημα των παρευρισκομένων, υποστηρίζοντας ότι, «πλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει άμεσα να πετύχει τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες του ιρακινού λαού».

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζον Νεγκρεπόντε, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ, «σύντομα», θα καταθέσουν σχέδιο απόφασης που θα προβλέπει την επανέναρξη του ανθρωπιστικού προγράμματος «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» για να ανακουφίσει τον ιρακινό λαό. Ο Νεγκρεπόντε κάλεσε όλες τις δωρήτριες, προς τον ΟΗΕ, χώρες να ανταποκριθούν άμεσα στο αίτημα ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΚΡΟΑΤΙΑ - ΗΠΑ
Δε θέλει μόνον «αέρα και γη» ο πρέσβης των ΗΠΑ...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

«Απογοητευμένος» για την επιφυλακτική στάση που τηρεί η Κροατία στο αδύναμο σχήμα «συμμαχιών» που επιθυμούν να «δημιουργήσουν» με κάθε τρόπο οι ΗΠΑ για τον πόλεμο κατά του Ιράκ, δήλωσε χτες ο Αμερικανός πρέσβης στο Ζάγκρεμπ, Λόρενς Ρόσιν, υπαινισσόμενος μάλιστα και «αναπόφευκτες επιπλοκές στις διμερείς σχέσεις»!

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, (που δεν είναι παρά προσπάθεια ανάμειξης στην εξωτερική πολιτική της Κροατίας), προκάλεσαν αίσθηση δημοσιευόμενες στο χτεσινό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΓΚΛΟΜΠΟΥΣ. Και φαίνεται πως είναι μάλλον ενδεικτικές του γενικότερου εκνευρισμού της Ουάσιγκτον μπροστά στις δυσκολίες που συναντούν για τη συγκρότηση «μετώπου» για τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς οι επικρίσεις απευθύνονται σε μία χώρα που έχει ήδη παραχωρήσει στις ΗΠΑ τον εθνικό εναέριο χώρο της σε αμερικανικά αεροσκάφη και στρατιωτικές βάσεις για τον ανεφοδιασμό αεροπλάνων...

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον Αμερικανό πρέσβη, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ιβιτσα Ράτσαν, δήλωσε πως η Κροατία «δε θα υποχωρήσει από τη δέσμευσή της να ανοίξει τον εναέριο χώρο της και επίγειες βάσεις», προσθέτοντας πως επί του παρόντος είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια λόγω των αντιδράσεων στο κροατικό Κοινοβούλιο και την έλλειψη απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να εξουσιοδοτεί τη χρήση βίας κατά του Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ