ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ανοιξε ένα κεφάλαιο του διαπραγματευτικού κύκλου

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δε θα σταματήσει, καθώς η πόρτα της ΕΕ παραμένει ανοιχτή και αυτό το μήνυμα η Ενωση φρόντισε να το καταστήσει σαφές, με τη χτεσινή της απόφαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, να ανοίξει το δεύτερο εκ των 35 κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Φινλανδική Προεδρία, που εκπνέει στο τέλος του έτους, επεδίωκε το άνοιγμα έξι κεφαλαίων και όχι ενός, έχοντας την υποστήριξη των Βρετανών, Σουηδών, Ιταλών και Ισπανών, βασικών υποστηρικτών της Τουρκίας στην ΕΕ, δείχνοντας και εμπράκτως τι σημαίνει η απόφαση των «25» την περασμένη βδομάδα για «επιβράδυνση των διαπραγματεύσεων» με την Αγκυρα...

Οι Φινλανδοί προσπάθησαν να δείξουν ότι η πορεία δε θα ανακοπεί, μεταστρέφοντας την παρούσα εικόνα και ζήτησαν να ανοίξουν τα κεφάλαια περί Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Δημοσιονομικών, Στατιστικής, Δικαιοσύνης και Βιομηχανικής Πολιτικής, προσδοκώντας και ειδική συζήτηση για το κεφάλαιο περί Γεωργίας, μεταξύ των οκτώ, που έχουν παγώσει επισήμως με την απόφαση των «25».

Στην πρόταση παρενέβη ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος, Βασίλης Κασκαρέλης, περιορίζοντας τις επιδιώξεις των Φινλανδών στο ένα κεφάλαιο, αυτό της βιομηχανίας. Σύμφωνα δε με πληροφορίες χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, περί «Ευρώπης σε σύγχυση» μεταξύ «μεγάλων στρατηγικών ζητημάτων» και «μικρο-ζητημάτων» όπως - προφανώς, τα της Κύπρου - και ότι αργά ή γρήγορα «θα αντιληφθεί τη σημασία της Τουρκίας», είχαν κάπως αρνητική επίπτωση για την Αγκυρα.

Ετσι, προκειμένου να δείξουν - έστω και προσωρινά - ότι εις ουδεμία σύγχυση βρίσκονται η πλειοψηφία των «25» αρνήθηκε τη φιλανδική πρόταση, μη φτάνοντας ωστόσο να μην ανοίξει κανένα κεφάλαιο...

Το κεφάλαιο περί βιομηχανίας, βάσει της πρότασης της Κομισιόν, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των υπουργών Εξωτερικών, θα παραμείνει σε εκκρεμότητα και δε θα κλείσει τυπικά, έως ότου η Τουρκία να υιοθετήσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας...

Παράλληλα θα παραμείνει παγωμένο ακόμα ένα κεφάλαιο που αφορά θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων, από ελληνικής πλευράς, στην προκειμένη περίπτωση, αφού η Τουρκία αρνείται να υπογράψει με την Ελλάδα συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών. Μέχρι στιγμής για την Τουρκία έχει κλείσει ένα κεφάλαιο, αυτό περί Ερευνας και Τεχνολογίας, το οποίο και ολοκληρώθηκε συμβολικά και εντός 24ώρου, με τις Βρυξέλλες να επιδεικνύουν υπέρ του δέοντος καλή θέληση, απέναντι στην υποψήφια χώρα...

Αλλωστε υπενθυμίζουμε ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την Προεδρία από την 1η Γενάρη 2007, έχει θέσει ως στόχο την έγκριση συνολικά δύο έως τεσσάρων κεφαλαίων.

Το επόμενο «ραντεβού» της Ενωσης με την Τουρκία αναμένεται στα τέλη Γενάρη, με την επανεκκίνηση των συζητήσεων αναφορικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο κατεχομένων - ΕΕ, με τη Βρετανία να ασκεί ισχυρές πιέσεις για λήξη του θέματος, με ό,τι αυτό σημαίνει...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αθλια παιχνίδια με τις πρόωρες εκλογές

Το ψευτοδίλημμα «μεταρρυθμίσεις ή κάλπες» προβάλλει η κυβέρνηση για να πλήξει τους λαϊκούς αγώνες ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της, με πρώτο στόχο το κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών παίζει ξανά η κυβέρνηση επιδιώκοντας από τη μια να αποπροσανατολίσει και να διευκολύνει την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος για τη διεξαγωγή τους πιθανόν και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2007.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιχειρεί να πλήξει, και προληπτικά, τους λαϊκούς αγώνες ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές της, με πρώτο και κύριο το μέτωπο στην Παιδεία.

Η κυβέρνηση έχει συνδέσει το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με την υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων», επιχειρώντας να εκβιάσει για την όσο το δυνατόν απρόσκοπτη εφαρμογή τους προβάλλοντας το δίλημμα «ή μεταρρυθμίσεις ή πρόωρες κάλπες»! Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει τη βολική ιδέα ότι «δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της εξαιτίας των αντιδράσεων από τις συντεχνίες απέναντι στις μεταρρυθμίσεις». Στη βάση αυτή θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει τις πρόωρες εκλογές, αλλά και να παρουσιάσει μετά από αυτές ενδεχόμενη εκλογική νίκη της ως «εν λευκώ εξουσιοδότηση» για την απρόσκοπτη υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, όπου, όπως είναι γνωστό, θα συμπεριλάβει και ένα δεύτερο κύμα (Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, κ.ο.κ.).

Αμεσα όμως η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στην επιβολή των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία (άρθρο 16, «νέος» νόμος-πλαίσιο). Από την έκβαση αυτής της αναμέτρησης θα κριθεί και το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. Στο βαθμό που η κυβέρνηση βρει μπροστά της ξανά ένα ρωμαλέο και μαζικό κίνημα κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της παράδοσης των πανεπιστημίων στις πολυεθνικές, τότε είναι πολύ πιθανό να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές ζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής για να αντιμετωπίσει τους λαϊκούς αγώνες! Οσον αφορά στην κρίσιμη αναμέτρηση για την Παιδεία η κυβέρνηση συγκεντρώνει δυνάμεις, δημιουργεί συμμαχίες με συγκροτήματα των ΜΜΕ, ενώ θεωρεί δεδομένη τη συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χτες ότι ο μόνος λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές είναι «οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία», εκτιμώντας ότι στις άλλες «μεταρρυθμίσεις» («στρατηγικό» ξεπούλημα πρώην ΔΕΚΟ - ΟΤΕ, «Ολυμπιακή» - λιμανιών, κ.ο.κ.) δε συναντά αξεπέραστες αντιδράσεις. Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί τώρα το προβάδισμα της ΝΔ στα γκάλοπ, ώστε η προεξοφλούμενη νίκη στις προσεχείς εκλογές να «αφιερωθεί» στο «νέο κύμα των μεταρρυθμίσεων»...

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε προχτές το βράδυ η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, ισχυριζόμενη ότι «η κοινή γνώμη δε λέει μόνο προχωρήστε στις μεταρρυθμίσεις, αλλά προχωρήστε ταχύτερα. Και αν βρίσκετε εμπόδια, κάντε εκλογές και με τη δική μας βοήθεια θα τα ξεπεράσετε». Προφανώς η υπουργός περιλαμβάνει στην «κοινή γνώμη» την ηγεσία του ΣΕΒ, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και άλλους «κοινωνικούς εταίρους».

Την εκτίμηση ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2007 έκανε ο υπουργός Μεταφορών, Μιχ. Λιάπης, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους. «Το συντομότερο είναι και το καλύτερο, αλλά, αν με ρωτάτε, εγώ πιστεύω ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2007. Μια μακρά προεκλογική περίοδος δεν ωφελεί κανένα», είπε, θεωρώντας περίπου ως «νομοτελειακή» τη νίκη της ΝΔ, καθώς προηγείται κατά 3 μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Για το ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε ότι αν χάσει τις εκλογές θα τεθεί θέμα διαδοχής. «Στις μεταξύ μας συζητήσεις με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας», υποστήριξε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το Μέγαρο Μαξίμου μελετά όλα τα σενάρια, ...τα εξής δύο, αν δηλαδή θα γίνουν οι εκλογές τον Ιούνη ή τον Οκτώβρη. Οριστικές αποφάσεις πάντως αναμένεται να ληφθούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Βέτο στον κοινό εναέριο χώρο

Βέτο άσκησε η Τουρκία στην απόφαση της ΕΕ για δημιουργία κοινού εναέριου χώρου, όπου κλήθηκε να συμμετάσχει ως παρατηρητής, με το φόβο ότι θα επιτραπεί σε ελληνοκυπριακές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις στο εσωτερικό της. Δίνοντας για ακόμα μία φορά το στίγμα των προθέσεών της όσον αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τι περιλαμβάνει το δεύτερο κεφάλαιο

Το δεύτερο κεφάλαιο του διαπραγματευτικού κύκλου, που αποφασίστηκε να ανοίξει για την Τουρκία, αφορά τη βιομηχανική πολιτική και θεωρείται το πλέον ανώδυνο, δεδομένου ότι στον εν λόγω τομέα η Αγκυρα είναι καθ' όλα έτοιμη. Αναφέρεται στη βιομηχανία και την πολιτική για την ανάπτυξη της χώρας στον τομέα αυτό και κατά πόσο συνάδουν με την πολιτική της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ