ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Μας αντιγράφει το ΠΑΣΟΚ

Ωρα για τσάμικο...

Eurokinissi

Ωρα για τσάμικο...
Με το ανέβασμα των αντικυβερνητικών τόνων και της φραστικής επίθεσης κατά του «συστήματος ΠΑΣΟΚ» επιχείρησε ο Κ. Καραμανλής να συγκαλύψει την πλήρη πολιτική ταύτισή του με το ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του στη χτεσινή εθνική συνδιάσκεψη, που εξελίχθηκε σε μια προεκλογική συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να δικαιολογήσει την προγραμματική ταύτισή του με το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για αντιγραφή της πολιτικής του.

«Αναμασούν τους τίτλους από τα βασικά κεφάλαια της πολιτικής μας. Προσπαθούν (με αντιγραφές ατάκτως συρραμμένες) να χρωματίζουν το γκρίζο των πεπραγμένων τους, νομίζοντας ότι μπορούν να εξαπατούν τους πολίτες», τόνισε, διεκδικώντας την πατρότητα της «συμμετοχικής δημοκρατίας», που είχε αναφερθεί σε προσυνέδριο της ΝΔ πριν από τέσσερα χρόνια. «Και τώρα τι κάνουν;», αναρωτήθηκε, για να απαντήσει: «Βαφτίζουν "συμμετοχικές" τις διαδικασίες που αποκλείουν κάθε συμμετοχή, τις διαδικασίες του παρασκηνίου», αφήνοντας αιχμές για την ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου από τη βάση.

Ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματός του σε όλους τους τομείς, αλλά αντιλαμβανόμενος ότι δε λέει κάτι καινούριο ή διαφορετικό απ' ό,τι εξαγγέλλει το ΠΑΣΟΚ κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «σήμερα δε βλέπουμε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε πρόγραμμα, ούτε πολιτικές. Ακούμε αόριστες προτάσεις δίχως ουσία, με μοναδικό στόχο τον εντυπωσιασμό».

Επιχειρώντας να εμφανίσει σίγουρη τη νίκη του κόμματός του επικαλέστηκε τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ. «Δεν υπάρχει, πλέον, καμία απολύτως αμφιβολία: Το "Σύστημα ΠΑΣΟΚ" υποχωρεί. Προσπαθεί τώρα να εξαπατήσει. Να ξεγελάσει. Να πείσει πως δεν ήταν αυτό που κυβερνούσε είκοσι χρόνια. Προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση στην κοινωνία», είπε.

Παραδέχτηκε ωστόσο, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του χτες το βράδυ στο «Μέγκα», ότι στήριξε την κυβέρνηση Σημίτη στην προσπάθεια για την ένταξη στην ΟΝΕ, ομολογώντας ότι «διαφωνούσαμε σε επιμέρους κομμάτια της πολιτικής». Απαντώντας στη «διεύρυνση» του ΠΑΣΟΚ με τους Μάνο και Ανδριανόπουλο, επανέλαβε τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι αυτό δημιουργεί πρόβλημα αξιοπιστίας στο ΠΑΣΟΚ, διατυπώνοντας το ερώτημα «πώς γίνεται αυτές οι φωνές να εκφράζονται σε ένα χώρο με τον οποίο είναι σε απόλυτη αντίθεση»!. Στην ίδια συνέντευξη αποσαφήνισε μια σειρά εσωκομματικών ζητημάτων. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υπουργοποίησης του Αντ. Σαμαρά ως έμπρακτη αναγνώριση της στάσης που κράτησε στις εκλογές του 2000 και τώρα, ενώ προεξόφλησε ότι δε θα υπάρξει καμία αντίδραση από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη γιατί «κάποια μέρα γίνεται ένα νέο ξεκίνημα». Δήλωσε ότι θεωρεί απόλυτα φυσιολογική φιλοδοξία του Κ. Μητσοτάκη να θέλει να δει την κόρη του πρωθυπουργό, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι κουβέντες του επιτίμου «εμένα ούτε με ενοχλούν ούτε με ερεθίζουν». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ντ. Μπακογιάννη στην κυβέρνηση της ΝΔ, προσθέτοντας όμως ότι αυτό θα κριθεί εκείνη τη στιγμή. Επανέλαβε την επιθυμία του για ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα, αλλά το μόνο υπουργείο που είπε ότι σκέφτεται να καταργήσει είναι αυτό του Τύπου και ΜΜΕ, ενώ θα συστήσει υπουργείο Τουρισμού. Εμφανίστηκε άτεγκτος σε θέματα διαφθοράς δηλώνοντας ότι δε θα ανεχθεί τέτοια φαινόμενα στην κυβέρνησή του.

«Φτωχό» Επικρατείας

«Φτωχότερο», τουλάχιστον από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει, είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Επικεφαλής είναι ο Μιλτ. Εβερτ και ακολουθούν ο Γ. Σουφλιάς, η Ελευθερία Μπερνιδάκη, καθηγήτρια ιδιωτικού κολεγίου με σπουδές στο εξωτερικό, η οποία είναι τυφλή από τριών ετών, ο Θ. Ρουσόπουλος και ο Γ. Βαληνάκης. Την έκτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Καρύδη, κόρη του ποιητή Νίκου Καρύδη που ασχολείται με εκδόσεις. Ακολουθούν η Ιωάννα Δεσποτοπούλου, πρόεδρος των Special Olympics, ο Κ. Αρβανιτόπουλος, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής», και η Ολγα Βαγενά - Γούλα, πολύτεκνη μητέρα. Στη δέκατη θέση ο πρώην βουλευτής Αλέξανδρος Λυκουρέζος, στην ενδέκατη η δικηγόρος και πρώην εκπρόσωπος του ΚΕΠ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, και στη 12η θέση ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Χρ. Κουρούσης.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Μέρα ελπίδας και προοπτικής

Η «επόμενη μέρα» είναι ένα από τα ασφαλέστερα κριτήρια ψήφου για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ποια θα είναι η κατάσταση την 8η του Μάρτη; Πώς θέλουμε να είναι; Πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε την «επόμενη μέρα» μια καλύτερη μέρα;

Στις σημερινές συνθήκες και με τους υφιστάμενους συσχετισμούς, οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, θα μοιραστούν τους ρόλους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η «τάξη πραγμάτων» θα είναι, εκτός των άλλων, προϊόν ενός καλπονοθευτικού συστήματος, που πριμοδοτεί τα δύο πρώτα κόμματα εις βάρος των υπολοίπων. Ενός συστήματος που υποστηρίχτηκε και απ' τους δύο.

Ποια διαφορά θα έχει για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, αν η «επόμενη μέρα» βρει στην κυβέρνηση τη ΝΔ, ή το ΠΑΣΟΚ;

Για τη συντριπτική πλειοψηφία, τα δύο κόμματα παρουσιάζουν πλήρη ταύτιση στην πολιτική τους για τα σημαντικότερα θέματα. Οι διαφορές τους εντοπίζονται σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, που αφορούν κυρίως στη διαχείριση και τη νομή της εξουσίας. Αυτή, η γενική εκτίμηση προκύπτει από τη σύγκριση των προγραμμάτων, αλλά κυρίως από την εμπειρία. Εξάλλου, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ, κατά την εναλλαγή τους στην κυβερνητική εξουσία, έδωσαν επαρκή δείγματα γραφής στους πολίτες.

Ειδικά για τις εκλογές αυτές, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία για το ποια θα είναι η «επόμενη μέρα» σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων για τους εργαζόμενους. Το εισόδημά τους, το εργασιακό καθεστώς, τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, θα βρεθούν (με γαλάζια, ή πράσινη κυβέρνηση) στην πρέσα της «ανταγωνιστικότητας», του επιχειρηματικού κέρδους, του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των «αποφάσεων της Λισαβόνας»...

Είναι, λοιπόν, «προδιαγεγραμμένη» η τύχη των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους; Η απάντησή μας πρέπει να είναι κατηγορηματική: Οχι!

Στις εκλογές αυτές μπορεί να είναι γνωστό εκ των προτέρων ποιοι θα μοιραστούν την κυβερνητική εξουσία και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ομως, μένει να μάθουμε με ποια δύναμη θα παίξουν οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού αυτούς τους ρόλους. Μένει να μάθουμε, ακόμη, ποια θα είναι η δύναμη της αντίστασης απέναντι στα κοινά τους σχέδια.

Από το ισοζύγιο αυτών των δυνάμεων θα κριθούν πολλά. Πόσα και ποια απ' τα προδιαγεγραμμένα αντεργατικά μέτρα θα περάσουν; Πόση δυσκολία θα συναντήσει η κυβέρνηση της 8ης Μαρτίου στην εφαρμογή της πολιτική της;

Αν, λοιπόν, η μείωση της δύναμης του δικομματισμού απαιτεί την καταψήφιση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η αντίσταση της «επόμενης μέρας» θα δυναμώσει με την ενίσχυση του ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι, που επί μια τετραετία «ψήφιζαν» ΚΚΕ στους αγώνες, αναγνωρίζοντας την αταλάντευτη στάση του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, πρέπει να ρίξουν στην κάλπη το «κόκκινο ψηφοδέλτιο». Για να γίνει η «επόμενη μέρα» δικιά τους.

Στην Πτολεμαΐδα

Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πτολεμαΐδα την Τρίτη 24 Φλεβάρη θα μιλήσει ο Κώστας Δρούτσας, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας. Θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα χαιρετίσουν υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο νομό Κοζάνης

Στο Κερατσίνι

Η ΚΟ Ταμπουριών του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση, την Τρίτη 24 του Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει ο Σωτήρης Παπασωτηρίου, υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ